• No results found

POLITISKA PARTIER OCH ORGAN

SOCIALDEMOKRATERNA I SKURUP

Sida 54 sista stycket till höger gällande skolan i Rydsgård tas bort eller omformuleras.

Sida 55 i streckad rutan, skall första delen på näst sista punkten om skolan i Rydsgård tas bort.

Sida 58 nr 10 tas bort de är redan på gång.

Sida 68 texten höger sida sista stycket bör ändras. Förbindelserna med bl.a. Slimminge, Janstorp och Skurup även söder ut till Abbekås via Skivarp skall för bättras.

Sida 69 samma stycke uppe vänster hör ihop med sidan 68.

Sida 142 sista stycket inom streckade ramen. Den frågan har varigt upp i SBB tidigare då de fram-kom att det var för många kablar som måste flyttas till för stor kostnad enligt tjänsteskrivelse.

Sida 144 bör skrivas om när det gäller skolan i Rydsgård efter som den redan är påbörjad.

Sida 153 sidan Bussförbindelser skulle behöva ökas i nord – sydlig riktning, speciellt mellan Slim-minge och Skurup och Janstorp och Skurup men även mellan Skurup och Abbekås via Rydsgård och Skivarp.

Sida 162 när det gäller vindkraft och Solenergi stöder vi skrivningen i Översiktsplanen.

Sida 163 ha en annan skrivning om fiber hur man kommer att göra med de nya bostadsområdena finns det utrymme i befintligt eller behöver man en fortsatt utbyggnad.

Sida 308 titta över numreringen av ruterna ser inte rätt ut.

Sida 319 titta över numreringen av ruterna ser inte rätt ut.

Kommentar:

Synpunkterna ses över inför granskningen och förslaget till översiktsplan kommer att revideras på vissa punkter.

CENTERPARTIET I SKURUP

Centerpartiet i Skurup har tagit del av samrådshandlingen för översiktsplan för Skurups kommun 2035, Platsen för det goda livet. Syftet med översiktsplanen är att redovisa användning av mark- och vattenområden. Översiktsplanen utgår från vision 2030 och sträcker sig fram till år 2035. För att nå visionen utgår översiktsplanen från fyra prioriterade inriktningar för en hållbar utveckling av Skurups kommun:

• Attraktiva och trygga livsmiljöer

• Nära till natur och rekreation

• Goda kommunikationer

• Levande hav och attraktivt kustområde

I kommun pågår ett arbete med att arbeta fram en ny vision för Skurups kommun, Vision 2045.

Den nya visionen beräknas just nu bli klar för antagande 2021–2022.

Eftersom planprocessen för Skurups översiktsplan 2035 säger att den ska vara klar för antagande 2021 kan det därför bli aktuellt att uppdatera översiktsplanen igen bara efter ett par år eftersom översiktsplanen ska utgå från kommunens senast beslutade vision.

Vi tycker förslaget till ny översiktsplan på många områden har bra kvaliteter och mycket goda am-bitioner.

BEBYGGELSE

• Befolkningsmål 2030: 18 000 invånare

• Bostadsbehov 2020–2035: 1 500 bostäder Föreslagna bostäder i översiktsplan 2035:

Hela kommunen: ca 3 500 bostäder Skurup: 1 900 bostäder

Rydsgård: 450 bostäder Skivarp: 320 bostäder Abbekås: 390 bostäder

Byarna och landsbygden: 440 bostäder

Centerpartiet tycker det är mycket bra att det ”i arbetet med den nya översiktsplanen för 2035 har det varit viktigt att hitta områden för förtätning så att kommunen inte behöver föreslå fler områden för mångfunktionell bebyggelse på jordbruksmark utöver de som föreslogs i översiktsplanen från 2009.”

Det är viktigt att värna om vår högproduktiva jordbruksmark.

Kommentar:

Enligt plan- och bygglagen ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan som ses över varje mandatperiod och revideras vid behov.

vis kan befintliga strukturer växa istället för att nya mindre enheter skapas på oexploaterad mark.”

Dock tycker vi att det ändå är viktigt att se över utvecklingsmöjligheterna för de mindre byarna.

Här ser vi en utvecklingspotential där förtätning och/eller byggande på mark som inte är högpro-duktiv jordbruksmark.

I den södra kommundelen längs kusten tycker vi att det är attraktivt att bygga bostäder.

Här begränsas dock möjligheterna till byggnation kraftigt på attraktiva lägen t. ex. vid Bingsmarken och Mossby. ”I översiktsplanen föreslås inga nya bostäder på mark som ligger lägre än +3 meter över havet. ” Ambitionen är god men riskerar stoppa mer kustnära byggnation än vi tycker är önsk-värt.

Kommentar:

Vid inventering av områden lämpliga för en framtida exploatering har många faktorer vägts in.

De områden som pekas ut i förslag till översiktsplan ses som lämpliga både utifrån behov, ef-terfrågan, olika intressen samt ur säkerhetssynpunkter. Detta gäller både för de fyra tätorterna och för de byar som identifierats som sammanhängande bostadsbebyggelse.

MARKANVÄNDNING/VÄGAR

Centerpartiet vill som sagt minimera exploateringen av högproduktiv jordbruksmark.

Vi måste vara försiktiga med Rutger Mackleans enskifteslandskap och värna om detta, därför sä-ger vi nej till den så kallade ”södra förbifarten”. Vi förordar istället en förbifart öster om Skurup, den så kallade östra förbifarten. I samband med byggandet av en östra förbifart vill vi även planera för en trygg, säker och framtidssäkrad anslutning till E65:an.

Anslutningen till väg E 65 vid Sandåkra är idag inte säker.

Kommentar:

Det arbetas för att finna en lösning som är lämplig ur så många synvinklar som möjligt. Var en framtida anslutning kommer att gå är i dagsläget ännu inte bestämt. Den sträckning som pekas ut i kartor i förslag till översiktsplan är en illustration för att visa att ett behov och en öns-kan från kommunens sida finns om en framtida fortsättning på den västra förbifarten.

GÅNG OCH CYKELVÄGAR

I avsnittet om cykelvägar vill vi lägga till sträckan Skurup via Cirkulationsplatsen vid ”Stenakulla” till Västra Vemmenhög. Detta med tanke på Nils Holgersson-turismen men också för att på ett enkelt sätt kunna ta sig till Näsbyholmssjön, som bör finnas med i rekreationsavsnittet.

Kommentar:

STIGANDE HAVSNIVÅER/EROSION

Centerpartiet är väl medvetna om riskerna med stigande havsnivåer som kan leda till allvarliga effekter längs vår kust. Det handlar om ett viktigt långsiktigt arbete och åtgärder för att förhin-dra översvämningar i kustnära bebyggelse och erosion vid lågliggande kuststräckor. Även om det handlar om ett långsiktigt och mycket förebyggande arbete är det viktigt att komma igång så snabbt som möjligt. Centerpartiet tycker förslaget till principer för hållbar kustförvaltning i Skurups kommun är kloka. Dock behöver avsättas resurser för att kunna vidta åtgärder. En finansierad handlingsplan behöver arbetas fram. Ökad kunskapsinsamling och ökat samarbete med andra kustkommuner i denna fråga är önskvärt.

Kommentar:

Skurups kommun arbetar aktivt med grannkommunerna Trelleborg och Ystad för att finna lämpliga klimatlösningar vid kusten.

ENERGI/VATTENBRUK/HAVET/ENERGI/KLIMAT

Centerpartiet vill göra Skurups kommun självförsörjande på förnybar energi

Centerpartiet i Skurup har högt ställda klimatambitioner för en ljusare framtid. Vår vision är att Skurups kommun ska bli 100 procent självförsörjande på förnybar energi. Med detta menar vi att minst lika mycket energi som förbrukas inom kommunen också ska produceras här, och det från förnybara energikällor.

Den största energibäraren är el, och elens betydelse kommer att öka i och med elektrifiering av bilar, transporter och industrier. Idag sker merparten av elproduktionen längre norrut i Sverige. I Skåne, inklusive Skurups kommun, är elproduktionen mycket mindre än förbrukningen. Även om landet som helhet över tid är nettoexportör av el, så råder ett stort underskott och tidvis risk för elbrist i Skåne.

Kapaciteten på elnätet har byggts ut men är fortfarande bristfällig. Centerpartiet i Skurup vill säker-ställa en trygg och robust energiförsörjning genom ökad lokal produktion av förnybar energi. Det behövs helt enkelt mer energi från sol, vind, biogas och förnybar fjärrvärme.

Den största potentialen för lokal produktion av förnybar energi ser vi i dagsläget i havsbaserad vindkraft. Vi är därför positiva till att fortsätta utreda förutsättningarna för havsbaserad vindkraft utanför kusten, och anser att det är viktigt att detta tas med i den nya översiktsplanen 2035 för Skurups kommun.

Havsbaserad vindkraft är även ett nationellt intresse och behövs för att Sverige ska kunna nå sina klimat- och energimål. Skurup är, tack vare sitt läge vid den sol- och vindrika sydkusten, en av de kommuner i landet som har bäst förutsättningar för att bidra till en ökande förnybar elproduktion.

Målet att kommunen minst ska vara självförsörjande på förnybar energi är därför högst rimligt.

Havsbaserad vindkraft levererar ren, säker och kostnadseffektiv el och medför dessutom inves-teringar som skapar jobb och är positivt för näringslivet. Vindkraftsföretag kan även bidra med

värde som möjligt för oss som bor här.

I förslaget till ny översiktsplan står att läsa på sidan 277:

”ENERGIPRODUKTION VINDBRUK

Energimyndigheten har pekat ut ett riksintresseanspråk för vindbruk utanför Skurups kommun men detta anspråk har inte tillgodosetts i förslaget till statlig havsplan, som har tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten. Anledningen till att riksintresseanspråket för vindbruk inte har tillgodosetts är för att området inte bedöms vara förenligt med totalförsvarets intressen. Riksintresseanspråk för totalförsvaret ges företräde framför riksintresseanspråk för vindbruk.

Kommunens ställningstagande:

Kommunen delar Havs- och vattenmyndighetens ståndpunkt om att totalförsvarets intressen

ska ges företräde och pekar därför inte ut riksintresseanspråket för vindbruk i översiktsplanen.

Kommentar: Vi kan inte se att HaV har inte gjort någon egen bedömning utan bara konstaterat att försvaret inte bedömer en vindkraftsetablering som förenlig med sina intressen, och att försvarsin-tresset enligt lag har företräde. Regeringen har gett försvaret i uppdrag att se över möjligheterna att bygga vindkraftverk på fler platser. Därför kan nuvarande skrivning i översiktsplan 2035 snabbt bli inaktuell.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Inför granskningen har Skurups kommun justerat avsnit-tet vad gäller energi/vindkraft något, men kommer dock att vara fortsatt restriktiv vad gäller vindkraft generellt. I granskningsförslaget pekas riksintresseanspråket för vindbruk ut i rele-vanta kartor.