• No results found

SAMMANFATTNING

Trelleborgs kommun har getts möjlighet att lämna synpunkter på förslag till ny översiktsplan för Skurups kommun. Trelleborg och Skurup har flera berörpunkter som lyfts fram i förslaget bl.a.

kommunikationer, kollektivtrafik och kust- och havsfrågor. Ett behov av ökad samverkan i dessa frågor lyfts vilket är positivt. Mer generellt ser Trelleborg positivt på Skurups förslag till ny över-siktsplan.

Kommentar:

Kommunen tackar Trelleborgs kommun för en genomlysning av förslaget till översiktsplan och välkomnar en fortsatt dialog.

SJÖBO KOMMUN

BESKRIVNING AV ÄRENDET

Ett förslag till översiktsplan för Skurups kommun 2035 har upprättats och skickats ut på samråd så att berörda myndigheter och andra intressenter får tycka till. En översiktsplan beskriver kom-munens långsiktiga och strategiska bedömning av hur mark- och vattenområden bör användas och bebyggelsen bevaras och utvecklas. En bärande del i översiktsplanen är utveckling av nya boendemiljöer och därmed skapa förutsättningar för att nå kommunens befolkningsökningsmål.

Översiktsplanen har ett planeringsperspektiv som sträcker sig till år 2035 och utgår från fyra priori-terade inriktningar för en hållbar utveckling av Skurups kommun:

• Attraktiva och trygga livsmiljöer

• Nära till natur och rekreation

• Goda kommunikationer

• Levande hav och attraktivt kustområde

SJÖBO KOMMUNS YTTRANDE Romeleåsens karaktärsområde

Både Översiktsplan för Skurups kommun 2035 (samrådsversion) och samrådsförslaget för Sjöbo kommuns Översiktsplan 2040 (ÖP2040, ute på samråd mellan 2020-06-05 och 2020-09-30) utgår delvis ifrån landskapets karaktärsområden, vad gäller hur förutsättningar beskrivs och vad före-slagna riktlinjer syftar till. Romeleåsen är ett karaktärsområde som ingår i båda kommunerna, och Sjöbo kommun har i ÖP2040 angett följande generella riktlinjer för karaktärsområde Romeleåsen:

”Romeleåsens naturbetesmarker, med fäladsmarkerna i fokus, är av stor betydelse för områdets natur- och kulturvärden och för att bibehålla landskapskaraktären bör dessa marker fortsatt förval-tas väl. Företagande inom turism och rekreation med naturupplevelser bör stödjas. Kommunen är positiv till skydd, restaurering och nyanvändning av värdefulla kulturhistoriska byggnader så länge det sker på ett respektfullt sätt.” (Sid. 197 i PDF-version.)

Därtill kommer ytterligare riktlinjer i andra avsnitt av planen som behandlar eventuell ny bebyggel-ses utformning och placering utanför detaljplanelagt område, samt specifika riktlinjer för områden med höga natur- och rekreationsvärden (bland annat riksintresseområden för naturvård, friluftsliv och rörligt friluftsliv, samt områden för naturreservat, Natura2000 och Landskapsbildsskydd). Om-rådet pekas också ut som olämpligt för vindkraftsetablering. På det stora hela är Sjöbo kommuns översiktsplan 2040 restriktiv eller mycket restriktiv mot ny bebyggelse i området, med hänsyn till jord- och skogsbruksproduktion och natur- och rekreationsvärden.

Motsvarande riktlinjer i Översiktsplan för Skurups kommun 2035 för Romeleåsens karaktärsområ-de är:

• ”Ny bebyggelse ska ges en volym, skala och utseende som passar in i omgivningen och ha stöd av något landskapselement, till exempel av annan bebyggelse, en träddunge, en allé, eller en kulle, samt ha en naturlig koppling till vägnätet i området.

• Det är betydelsefullt att tydliga gränser mellan byar och omgivande landskap bibehålls.

• Lokalisering av ny bebyggelse bör beaktas med hänsyn till dess effekter på landskapskaraktä-ren.

• En utveckling av hästnäringen bör stimuleras för att bibehålla områdets naturbetesmarker. Även

Kommentar:

Förslaget till översiktsplan har kompletterats inför granskningen med information om land-skapsbildsskydd.

etableras.

• Områdets närhet till stora befolkningsgrupper med lite allemansrättslig mark för rekreation ger förutsättningar för en utveckling av naturupplevelsebaserade rekreations- och turisttjänster. Projekt med denna inriktning bör stödjas. Området bör utvecklas med avseende på tjänster inom turism och rekreation med naturupplevelser.

• Övergång till mer lövskog i skogsbruket skapar ett mer variationsrikt landskap i bättre överens-stämmelse med områdets karaktär och denna inriktning prioriteras.” (Sid. 108).

”Inom området (SJÖ- OCH ÅSLANDSKAPET VID ROMELEÅSEN) föreslås i huvudsak mar-kanvändningen Natur och friluftsliv samt Landsbygd, vilket anses vara i linje med riksintressets värden”. (Sid. 247). Sjöbo kommun anser att de båda kommunernas ambitioner ligger i linje med varandra och är positiv till att Skurups kommuns samrådsförslag på ett tydligt sätt tar avstamp i landskapets karaktärsområden.

Det landskapsbildsskyddområde som finns i området och som ingår i båda kommunerna finns karterat i Skurups översiktsplan, men inget ställningstagande tycks finnas kopplat till det. Ställ-ningstaganden finns dock för de båda riksintressen för naturvård som kommunerna delar (sid.

234–235). Sjöbo kommun anser att ställningstagandena överensstämmer med de riktlinjer som finns i ÖP2040.

Mellankommunal samverkan

Sjöbo kommun tar i ÖP2040 upp följande områden som extra viktiga att kontinuerligt arbeta med tillsammans med regionen och omkringliggande kommuner:

• ”Fortsatt deltagande i Kävlingeåns vattenråd och det arbete som vattenrådet bedriver, se avsnitt Vattenanvändning.

• Bekämpning av främmande invasiva arter.

• Samsyn kring bibehållna ”ostörda” områden där en naturlig ljud- och ljusmiljö dominerar.

Bland annat har ett ”ostört” område identifierats som angränsar till Skurups kommun. (Sid. 197 i PDF-version. Not! Samsyn kring ostörda områden fanns i samrådsversionen bara omnämnt för Linderödsåsens karaktärsområde, men har sedan dess flyttats upp till övergripande mellankom-munal samverkan.)

I anslutning till generella riktlinjer för Romeleåsens karaktärsområde tar planförslaget upp fortsatt deltagande i Romeleås- och sjölandskapskommittén, RÅSK, som en punkt för mellankommunal samverkan. Detta tas även upp i Skurups översiktsplan 2035.

ÖP2040 tar inte upp materialförsörjning som en mellankommunal fråga, vilket inte heller Skurups översiktsplan 2035 gör. Inför granskningsskedet av ÖP2040 kommer Sjöbo kommun dock att utreda och eventuellt samtala med grannkommunerna om huruvida materialförsörjning också ska

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna och ser fram emot fortsatt dialog kring mellankommunala frågor.