• No results found

ROMELEÅS- OCH SJÖLANDSKAPSKOMMITTÉN

Enligt Miljöbalkens 4 kap. 2 § gäller särskilda bestämmelser för hushållningen av mark och vat-ten för cirka 25 områden i Sverige. Inom de namngivna områdena ska turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas. Sjö- och åslandskapet vid Romeleåsen i Skåne är ett av dessa områden, se bifogad karta.

Romeleås- och Sjölandskapskommittén, RÅSK, https://www.romeleasen.se/ anser att det är viktigt att utgå från medborgarnas behov. Kommittén yttrar sig i första hand kring friluftsliv och naturvård och utgår från den strategi som kommittén fastställde 2018.

https://www.romeleasen.se/upload/documents/Strategi_for_utveckling_av_Romeleas-_o_Sjoland-skapet_2018.pdf

BAKGRUND

1. Samrådsförslaget överensstämmer i huvudsak med kommitténs målsättningar enligt stadgarna.

Nedan pekar vi på några delar där vi anser att översiktsplanen bör förtydligas och kompletteras samt det som vi särskilt vill understryka.

2. Om naturen ska bli tillgänglig för alla enligt de nationella friluftsmålen är det nödvändigt att utveckla nåbarhet och tillgänglighet till natur- och skogsområden genom att utveckla kollektivtrafik, cykelleder, stigar/vandringsleder och P-platser samt att information förbättras. Behoven för perso-ner med funktionsnedsättning måste uppmärksammas.

3. Den föreslagna cykelleden Skurup-Janstorp bör förlängas norrut till Stenberget för att nå mindre trafikerade allmänna bilvägar som man kan cykla vidare på.

4. Romeleåsen och Sjölandskapet är unikt. Det är därför viktigt att värna och utveckla landskapets särart. Bland annat gäller att utveckla områden med de naturligt växande trädslagen i område, framförallt ädellövskog, bok, ek etc.

5. Kommittén instämmer i målet att värna naturbetesmarker, hagmarker, enefälader med hänsyn till biologisk mångfald och kulturhistoria.

6. I översiktsplanen bör gränsen för Romeleåsen och Sjölandskapet tydliggöras.

7. Romeleåsens sluttning norr om Rydsgårds gård har ett s.k. landskapsbildsskydd enl. 19 § Na-turvårdslagen, NVL, efter beslut av Länsstyrelsen vilket bör tydliggöras i översiktsplanen.

8. Öppna inga nya bergtäkter. Länsstyrelsen bör upprätta en regional plan.

SAMMANFATTNING AV YTTRANDET

Samrådsförslaget överensstämmer i huvudsak med kommitténs målsättningar enl. stadgarna.

Några delar av översiktsplanen bör förtydligas och kompletteras och vissa insatser vill vi särskilt understryka. Dit hör nåbarhet och tillgänglighet samt det unika landskapet som Romeleåsen och Sjölandskapet utgör. Tillsammans utgör det förutsättningar för att bidra till en bättre folkhälsa.

Regeringen beslutade om nationella friluftsmål i december 2012. Friluftsmålen är 10 till antalet.

Det första lyder: ”Tillgänglig natur för alla”. Om naturen ska bli tillgänglig för alla är det nödvändigt att förbättra nåbarhet och tillgänglighet till skog- och naturområden genom att utveckla kollektivtra-fik, cykelleder, stigar/vandringsleder och P-platser samt att förbättra informationen. Det bör näm-nas att det finns behov av P-platser vid Norrskogs naturreservat vid Svaneholm, eftersom det är ganska långt till P-platsen vid slottet. Även vid Skönabäcks naturvårdsområde behövs en P-plats.

I det sammanhanget är det viktigt att uppmärksamma behoven av insatser och åtgärder för perso-ner med funktionsnedsättning. Till exempel är det viktigt att stigen runt Svaneholmssjön håller en sådan standard att man kan åka där med rullstol.

YTTRANDE

Kommentar:

Tillgänglighet till naturen är av stor vikt. Ett av förslagen till utveckling av naturen och friluftsli-vet i förslaget till översiktsplan är därför fortsatt arbete med att tillgängliggöra naturen, genom exempelvis hårdgjorda grusgångar och spänger för rullstolar och barnvagnar, informations-skyltar, parkeringar, toaletter och rastplatser så att fler kan komma ut i naturen (se del 2 under natur och friluftsliv).

Den cykelled längs väg 102, Skurups-Janstorp, som föreslås i översiktsplanen bör förlängas norrut till Stenberget, för att bland annat nå mindre trafikerade allmänna bilvägar som man kan cykla vidare på, exempelvis till Häckeberga och Blentarp.

Kommentar:

Förslaget till nya cykelvägar utgår ifrån de prioriteringar som görs till Trafikverket. I framtiden kan det dock bli aktuellt med en längre föreslagen sträckning.

Det kan krävas dialog med till exempel Region Skåne, Trafikverket och Länsstyrelsen för att kunna utveckla nåbarheten och tillgängligheten. Kommittén medverkar gärna i denna dialog.

Romeleåsen och Sjölandskapet är unikt. Det finns ingen motsvarighet till detta kuperade landskap med ädellövskogar, sjöar och slott någon annanstans i Sverige. Det är därför viktigt att värna om och utveckla landskapets särart med dess natur- och kulturmiljöer.

Därför bör de naturligt växande trädslagen i området gynnas, framförallt ädellövskog, vilka är bok, ek och sex andra trädslag, se § 22 i Skogsvårdslagen, SVL. I lagen anges i §§ 23–28 också vad som avses som ädellövskog, regler samt att bidrag kan ges för att trygga återväxten av

ädellöv-med hänsyn till sin biologiska mångfald och kulturhistoria viktiga att värna och bevara. För att vär-dena med bland annat en rik flora ska bevaras, är det viktigt med fortsatt betesdrift, vilket ofta kan vara en utmaning. Särskilt för mindre arealer. Det kan då krävas att man hittar former för samver-kan mellan olika brukare och det allmänna.

I översiktsplanen bör gränsen för Romeleåsen och Sjölandskapet tydliggöras samt att området är särskilt nämnt i 4 kap. 2 § i miljöbalken (Sjö- och åslandskapet vid Romeleåsen i Skåne), se bifo-gade kartor.

Romeleåsens sluttning norr om Rydsgårds gård har ett s.k. landskapsbildsskydd enl. 19 § natur-vårdslagen, NVL, efter beslut av Länsstyrelsen. Det bör tydliggöras i översiktsplanen. Notera att dessa äldre beslut gäller tills vidare, även om naturvårdslagen ersatts av Miljöbalken. Området sträcker även sig in i Sjöbo kommun. Se kunskapssammanställning som kommittén tog fram 2017:

https://pub.mediapaper.se/97b9808c-6b5f-4f53-9f53-61d35ed090f8#page=5 (sid. 104, karta 43).

Kommentar:

Förslaget till översiktsplan har kompletterats i fråga om landskapsbildskyddet.

Ett ställningstagande i kommitténs strategi är, att inte öppna nya bergtäkter inom området samt att successivt minska det årliga uttaget av bergkross på Romeleåsen. Skälet är att Romeleåsen och Sjölandskapet är av mycket stor betydelse för människors möjligheter till friluftsliv och naturupple-velse i en allt folkrikare region.

Kommittén anser också att Länsstyrelsen ska utarbeta en regional materialhushållningsplan, där man även beaktar möjligheterna till återvinning av material.

Besöksnäringen i form av natur- och kulturturism är en växande näring, som bidrar till jobb och en levande landsbygd och därför bör stödjas. Därför är det viktigt att underlätta för verksamheter och entreprenörer som bedriver eller planerar att bedriva sådan verksamhet. Uppmärksamma även de behov och önskemål av olika former av boende, vilket gynnar både besökare och utvecklingen på landsbygden. Bland annat kan det medverka till att äldre byggnader, som inte används inom jordbruket kan få en annan användning och därmed bevaras.

Beträffande Skåneleden beslutade kommittén hösten 2019 att föreslås Lunds och Skurups kom-muner att pröva förutsättningarna för en ny Skåneledsetapp, Skurup-Svaneholm fram till befintlig Skåneled i Lunds kommun. Respektive kommun har tillstyrkt förslaget och arbetar nu i samråd med Region Skåne för att genomföra förslaget.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna och tar med sig dem i det fortsatta arbetet.