• No results found

NATURSKYDDSFÖRENINGEN SKURUP

MARKANVÄNDNING

I första hand bör redan ianspråktagen mark exploateras så att åkermarken kan bevaras i enlig-het med miljöbalkens 3 kap. 4 §; ”Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.”

I förslaget till ny översiktsplan saknas dessutom en motivering till varför behovet av utbyggnad inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Att dessutom avsätta ytor för 3500 bostäder när målet som kommunen eftersträvar är 1500 bostäder, med motiveringen att man av olika anled-ningar som t. ex. konjunkturläge och markägarskap behöver överplanera, kan inte anses stämma överens med miljöbalkens allmänna hänsynsregler och val av plats (2 kap. 6 §).

Vi föreslår att kommunen istället gör en inventering av samtliga större asfalterade/hårdgjorda ytor i och i närheten av tätorterna för att i första hand nyttja dessa. Den goda åkermarken söder om Västeräng och Pilegården bör skonas genom att exempelvis istället planera för lummiga radhus i två våningar på tidigare hårdgjorda ytor (dvs. överdimensionerade och i dagsläget tomma parke-ringsplatser i och i anslutning till tätorterna). Det finns också gott om redan ianspråktagna, men tomma ytor på industriområdena. Dessa bör kunna tas i bruk istället för att exploatera ytterligare jungfrulig mark för industriändamål. Rördragningar, el och VA finns dessutom redan på plats.

Förbifart Skurup bör gå från Dalaled och norrut för att skona den goda jorden söder om Lantbruks-skolan.

Kommentar:

Inför granskningen har kommunen gjort nya och mer precisa uträkningar på hur många bostä-der som förväntas behövas/byggas fram till år 2035, vilket har lett till nya siffror i planförslaget som bättre matchar siffrorna i kommunens bostadsförsörjningsprogram. Kommunen föreslår i största möjliga mån förtätning i tätorterna och ser gärna att det sker i första hand. Dock finns det enligt gjorda inventeringar inte tillräckligt med ytor för förtätning för att kunna tillgodose den efterfrågan som finns, därav föreslås även bebyggelse på områden som inte innebär förtät-ning.

Vad gäller en framtida fortsättning på förbifart finns det i dagsläget ingen bestämd sträckning.

Den pil som presenteras i kartmaterialet till föreslagen översiktsplan illustrerar endast en vision om att en väg ska komma till stånd i den riktningen i framtiden.

VATTEN

Statusen i åarna är inte tillfredsställande. En av förutsättningarna för att åarna ska klara att nå god status är att föroreningar från trafik och dagvatten minskar. Att bygga ut tätorterna i den omfatt-ning som förslaget anger skulle ytterligare försvåra förutsättomfatt-ningarna för att nå god vattenstatus.

Om kommunen däremot förtätar på redan hårdgjorda ytor så minimeras ytterligare föroreningar av dagvattnet samtidigt som man främjar fler hälsosamma och klimatvänliga resvanor som gång, cykel och kollektivtrafik.

Enskilda avlopp måste förbättras. Hästgårdarnas gödselvårdsanläggningar likaså.

Ytterligare våtmarker bör anläggas på ytor som är av mindre intresse för jordbruket typ Örsjö äng-ar och det finns ängäng-ar söder om landsvägen i Skiväng-arp som inte används.

Kommentar:

Kommunen planerar att ta fram mer dokumentation och skaffa mer kunskap kring kommunens vatten och vattendrag där till exempel ovan nämnda områden kommer att behandlas.

ENERGI OCH KLIMAT

Planens inställning till vindkraft bör ses över då det i dagsläget finns ett stort behov av att utöka effekten i Skåne. Översiktsplanen bör även förespråka att nybyggda områden försörjs med lokal-producerad energi såsom solenergi, vindkraft och bioenergi. För att underlätta för övergången till fossilfria bilar så bör Skurup sträva efter att upprätta en tankstation för biogas. Nätet är väl utbyggt i Skåne medan orter såsom Skurup, Staffanstorp och Sjöbo saknar tankstationer.

Kommentar:

Översiktsplanen kommer att referera till de gällande kommunala styrdokument som finns i ämnena. Ett miljömålsprogram är under framtagande, där bland annat energifrågor kommer att behandlas.

TRANSPORTER

Grannkommunen Svedala har med hjälp av klimatforskare tagit fram en koldioxidbudget för kom-munen som geografiskt område. Budgeten visar att koldioxidutsläppen behöver minska med 15%

per år mellan 2020–2040 om kommunen som geografiskt område ska uppfylla Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader med sikte på 1.5 grader. Utsläppen här-rör till 80% från trafiken och där utgör E65, Sturup och tätorten de platser med mest utsläpp. Det är sannolikt att det förhåller sig på liknande sätt även i Skurups kommun. Eftersom det presente-rade förslaget till översiktsplan inte nämnvärt skiljer sig från hur man tidigare planerat, så är det troligt att planen kommer att bidra till att utsläppen ökar eller blir kvar på för höga nivåer, snarare än den drastiska minskning som nu krävs. Vi föreslår att kommunen upprättar en koldioxidbudget för att förtydliga hur klimatutsläppen ser ut innan man går vidare med förslaget till ny översiktsplan.

kunna verka för en bättre synkning med Ystad och Trelleborgs hamnar så att färjorna undviker att anlända strax innan arbetspendlingen längs E65. (Trängsel uppstår generellt endast under ett fåtal av dygnets timmar, så mindre kostsamma och mer skonsamma insatser än en vägutbyggnad bör ses över i första hand).

Ett annat förslag är att etablera en regionbusslinje längs E65 mot Malmös ytterområden som hade kunnat stanna vid hållplatser där tåget idag inte går. Översiktsplanen föreslås innehålla mål om skyltade parkeringsplatser även för lådcyklar och cykelvagnar vilket i dagsläget saknas på samtli-ga parkerinsamtli-gar. Särskilt på förskolor och skolor skulle detta kunna bidra till att fler familjer upptäck-er att det ofta går att lösa vardagslogistiken utan bil, vilket sparar yta, enupptäck-ergi och hälsa både på kort och lång sikt.

Vi föreslår att översiktsplanen förordar bygdevägar för fotgängare, cyklister och ryttare längs de lågtrafikerade landsvägar inom kommunen som i dagsläget saknar plats för fotgängare, ryttare och cyklister.

Byarna förutom Skivarp, Abbekås och Rydsgård är idag i princip utan kollektivtrafik. Någon form av ”call on demand” trafik borde inte bli orimligt dyrt.

Kommentar:

I översiktsplanen föreslås flera åtgärder för att utveckla och förbättra pendling via Ystadbanan.

Likaså föreslås även flera lösningar på utbyggnationer och förbättringar på cykelvägnätet för att skapa ett så gent och tryggt cykelvägnät som möjligt och därmed uppmana till mer cykling.

Region Skåne arbetar just nu med ett nytt koncept som ska underlätta kollektivt resande för boende på landsbygd. Förhoppningsvis kan detta bli en lösning som passar Skurups kommun.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Här måste ett nytt tänkande till. Jordbruken slås ihop i rask takt, fälten blir större och fältkanterna färre. Utökad odling av blommande kantzoner och blommande ängar behövs.

Sterila villaträdgårdar med plattor och kortklippta gräsmattor bidrar inte till den biologiska mångfal-den. Översiktsplanen bör innehålla mål om grönytefaktor så att ytterligare hårdgöring begränsas.

Vi föreslår att översiktsplanen innefattar mål om att den biologiska mångfalden ska öka i varje ny detaljplan samt mål om att etablera trädridåer och gröna stråk längs de vattendrag som inte upp-når god status.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna på förslaget till översiktsplan. Att styra till exempel gröny-tefaktorer görs vanligtvis i nästa planeringsskede, det vill säga i detaljplaneskedet. Kommunen arbetar med att se över hur miljön kring vattendragen kan förbättras, delvis för att leda till hö-gre status i vattnet och delvis för att uppnå bättre tillgänglighet så att ett större rekreativt värde

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS (KPR)