• No results found

Vid genomgång av planförslagets handlingar har följande noterats:

Lantmäteriet vill generellt upplysa om att det vid kommande detaljplaneläggning kan vara vär-defullt att i ett tidigt skede undersöka ifall fastighetsbestämning kan krävas för att genomföra kommande detaljplan. En inte ovanlig situation är att planområdesgräns läggs i vad man tror är en fastighetsgräns, men fastighetsgränsen är i själva verket oklar. Risken finns då att ytterligare fastigheter omfattas av planen utan att detta behandlats i planprocessen.

Inför planläggning på landsbygden kan även en utredning avseende äldre oregistrerade samfällig-heter vara behjälplig, i syfte att underlätta kommande plangenomförande.

Lantmäteriet har i övrigt inga synpunkter kring förslaget.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Lantmäteriet är alltid remissinstans i detaljplaneproces-sen och gränsproblematiken uppmärksammas där, vilket kan leda till att en gränsutredning behöver göras och planområdet utökas. Det är dock omöjligt att se över alla gränser i ett över-siktsplanearbete.

LUFTFARTSVERKET

Enligt 18 kap. 8 § p 5 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) (OSL) gäller sekretess för upp-gift som lämnar eller kan bidra till upplysning om säkerhets- eller bevakningsåtgärd, om det kan antas att syftet med åtgärden motverkas om uppgiften röjs och åtgärden avser den civila luftfarten.

Luftfartsverkets remissvar kan innehålla information om säkerhetsåtgärder för den civila luftfarten som skulle kunna medföra skada om dessa uppgifter skulle röjas för obehöriga personer. Vi ber er därför ha detta i åtanke när ni hanterar Luftfartsverkets remissvar.

Uppgifter som i regel omfattas av sekretess är uppgifter om var kommunikationsutrustning, na-vigationsutrustning eller radar- och övervakningsutrustning är belägen (geografisk position), be-vakningsåtgärder för sådana anläggningar (information om tillträdeskontroller, avgränsningar och liknande) eller information om hur en anläggning fungerar eller används och teknisk information om anläggningen (uppgifter om konsekvenser för den civila eller militära luftfarten).

Att Luftfartsverket inte har några invändningar omfattas i regel inte av sekretess.

Kommentar:

Kommunen har förståelse för att Luftfartsverket inte kan yttra sig offentligt kring specifika ob-jekt på grund av sekretess och välkomnar en fortsatt dialog.

FÖRSVARSMAKTEN

Försvarsmakten har genom Skurups kommun beretts möjlighet att yttra sig över samrådsförslag till kommunens nya översiktsplan. Försvarsmakten ansvarar, i enlighet med förordningen om hushållning med mark- och vattenområden (1998:896), för riksintressen för totalförsvarets militära del (3 kap 9§ miljöbalken). Försvarsmakten är som sektorsmyndighet ansvarig för att identifiera, samråda om, besluta om och presentera underlag för dessa riksintresseanspråk. Försvarsmakten fattade beslut om nu gällande riksintressen och områden av betydelse för totalförsvarets militära del den 2019-12-18.

I begreppet militär del ingår även andra myndigheters områden och verksamhet så som FOI, FRA och FMV, varför Försvarsmakten företräder även dessa vad gäller riksintressen och samhällspla-nering.

De riksintressen som påverkar kommuner, länsstyrelser eller andra aktörer i plan- och lovärenden eller tillståndsärenden redovisas i Försvarsmaktens riksintressekatalog. Riksintressekatalogen finns tillgänglig länsvis på Försvarsmaktens hemsida: www.forsvarsmakten.se/riksintressen. I översiktsplanen bör en text som beskriver riksintressen för totalförsvarets militära del återfinnas.

Nedan följer en aktuell beskrivning av riksintressen för totalförsvarets militära del i Skurups kom-mun.

BAKGRUND

Försvarsmakten framför följande synpunkter på samrådsförslag till ny översiktsplan för Skurups kommun.

RIKSINTRESSEN FÖR TOTALFÖRSVARETS MILITÄRA DEL

Riksintressen för totalförsvarets militära del (3 kap 9§ andra stycket miljöbalken) kan i vissa fall redovisas öppet och i andra fall inte. Dels finns områden i form av övnings- och skjutfält och flyg-flottiljer som redovisas öppet, dels områden som av sekretesskäl inte kan redovisas öppet. De senare har oftast koppling till spanings-, kommunikations- och underrättelsesystem. Huvuddelen av Sveriges kommuner är i olika omfattning berörda av riksintressena.

Skurups kommun berörs av inte av några öppet utpekade riksintressen för totalförsvarets militära del.

För att säkerställa att ingen skada sker på de riksintressen som omfattas av sekretess och inte alls kan redovisas öppet på karta, är hela landets yta samrådsområde för objekt högre än 20 m utanför tätort och högre än 45 m inom tätort. Det innebär att alla ärenden avseende höga objekt måste skickas på remiss till Försvarsmakten.

En text som redogör för vilka ärenden som ska remitteras Försvarsmakten bör finnas med under avsnittet som behandlar riksintressen för totalförsvarets militära del inom kommunen. Stöd till en sådan text kan med fördel tas i nedanstående förslagstext: ”För att säkerställa att risk för skada på riksintressen för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess inte sker ska alla ärenden avseende objekt högre än 20 meter utanför och 45 meter inom sammanhållen bebyggelse remitte-ras Försvarsmakten”.

Kommentar:

Eftersom det finns ett utpekat riksintresse för vindbruk i havet, har detta kompletterats inför granskningen. Området kan eventuellt hamna i konflikt med totalförsvarets intressen, men eftersom det är ett riksintresse, måste detta pekas ut i översiktsplanen. Kommunen välkomnar dock en fortsatt dialog med Försvarsmakten vid behov.

Försvarsmakten ställer sig positiva till ökad säkerhet och framkomlighet på landets större vägar.

Hänsyn för Försvarsmaktens tyngsta och bredaste fordon måste dock tas vid utformningen av vägar, broar och cirkulationsplatser. Vägar, broar och cirkulationsplatser ska klara tunga transpor-ter av upplastade stridsvagnar eller motsvarande (totalvikt 100 ton, axeltryck 12 ton, bredd 4,2 m).

Sidomarkeringsstolparna vid vägrenen ska anläggas minst 0,5 m utanför asfaltsbeläggningen. Cir-kulationsplatsernas innerdiameter behöver minst vara 20 meter och ytterdiametern minst 32 meter och körfältets minsta bredd 6 meter. Alternativt behöver cirkulationsplatsens mittdel vara överkör-ningsbar med tillräckligt bärande lager för 100 ton. Om infart i rondell görs vinklad före infarten för att sänka personbilars hastighet, ska även den bromsande refugdelen före rondellen göras över-körbar, med tillräckligt bärande lager för 100 ton. Trafikmärkens placering vid och omkring cirku-lationsplatser bör vara minst 1,5 meter från vägens kant. Fri höjd behöver vara minst 4,50 meter.

Under byggnationstiden behöver ovanstående behov säkerställas.

Kommentar:

Synpunkterna beaktas vid planering av vägars utformning.

I övrigt har Försvarsmakten inte synpunkter att framföra gällande samrådsförslag till ny översikts-plan för Skurups kommun som över lag är välgjord och tydligt utformad.

VINDKRAFT

För att säkerställa att eventuella områden som pekas ut som lämpliga för etablering av vindkraft inte hamnar i konflikt med riksintressen för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess (enligt OSL 15 kap 2§), måste en förfrågan ställas till myndigheten.

TRANSPORTINFRASTRUKTUR

ÖVRIGT

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna.

ENERGIMYNDIGHETEN

Energimyndigheten uppmuntrar kommunen att i den nya översiktsplanen uttryckligen hänvisa till riksdagens beslut från 2018 om energipolitikens inriktning (bet. 2017/18:NU22). Det övergripande målet är att energipolitiken ska förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygg-het. Sverige ska år 2030 ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Målsätt-ningen till år 2040 är att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar. En ökad elproduktion från förnybara energikällor är därmed ett nationellt intresse som behöver tillgång till mark- och vattenområden inom ramen för den fysiska planeringen.

Kommunen tar i förslaget till ny översiktsplan generell ställning mot vindkraft på land och till havs.

Energimyndigheten anser att kommunen genom ett sådant ställningstagande inte bidrar till Sve-riges energipolitiska mål om en 100 % förnybar elproduktion till 2040. Vindkraften kommer att stå för en stor del av elproduktionen på 2040-talet enligt bedömningar av Energimyndigheten och andra aktörer inom energisektorn. I ett elsystem med stor andel vindkraft är det av stor vikt att vindkraften är jämnt utspridd över hela landet för en trygg och robust elförsörjning. Det är också viktigt att ny elproduktion lokaliseras nära elkonsumtionen i södra Sverige eftersom det redan idag råder underskott på elproduktion i dessa delar av landet. Därför är det av stor vikt att alla kom-muner i södra Sverige bidrar i arbetet med att uppnå de energipolitiska målen genom att i den fysiska planeringen söka efter lämpliga lokaliseringar för vindkraft. Energimyndigheten uppmuntrar kommunen att i detta sammanhang ta del av den nationella strategin för en hållbar vindkraftsut-byggnad och det planeringsunderlag som tagits fram inom detta arbete.1 Nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad http://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/gemensamt-initi-ativ-for-en-hallbar-vindkraftsutbyggnad/)

Kommunen bör i översiktsplanen även presentera ett förhållningssätt till generationsväxling av befintliga vindkraftverk.

Avseende riksintressen för energiproduktion och energidistribution enligt 3 kap. 8 § miljöbalken (1998:808) finns det ett område av riksintresse för vindbruk utpekat i kommunen vars lokalisering till havs delas med Trelleborgs kommun. Med hänvisning till förslaget till havsplan avser Skurups kommun att inte tillgodose anspråket av riksintresse för vindbruk. Detta riksintresseanspråk gäller dock alltjämt enligt tidigare beslut av Energimyndigheten, oavsett bedömningen som görs i försla-get till havsplan. Energimyndigheten anser därför att Skurups kommun ska ta hänsyn till det utpe-kade området vid framtagandet av ny översiktsplan. Energimyndigheten har under hela samråds-processen med Havs- och vattenmyndigheten lyft fram vikten av riksintresseanspråket till havs i Skurups kommun. Energimyndigheten vill till sist påpeka att förslaget till havsplan utgör en bedöm-ning av Havs- och vattenmyndigheten och att förslaget ännu inte har beslutats av regeringen.

ENERGIMYNDIGHETENS STÄLLNINGSTAGANDE

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Inför granskningen har Skurups kommun justerat avsnit-tet vad gäller energi/vindkraft något, men kommer även fortsättningsvis att vara restriktiv till vindkraft generellt. I granskningsförslaget pekas riksintresseanspråket för vindbruk ut i rele-vanta kartor.

POST- OCH TELESTYRELSEN - AVDELNINGEN FÖR SÄKER