• No results found

I Danmark er der et behovsafhængigt tilskudssystem, hvor tilskuddets størrelse af-hænger af den enkelte persons forbrug af tilskudsberettiget medicin. I 2013 ydes der ikke tilskud til medicinforbrug under 900 DKK om året, hvorefter tilskuddet gradvist øges til at udgøre 85 pct. af udgifterne over 3.180 DKK om året. For børn under 18 år ydes der dog 60 pct. tilskud til medicinudgifter under 900 DKK. For kronisk syge ydes der 100 pct. tilskud til den del af egenbetalingen, der overstiger 3.710 DKK om året.

I Finland findes der et såkaldt udgiftsloft på 636 EUR i det kommunale social- og sundhedsvæsen. Når loftet overskrides er behandlingen uden egenbetaling. Udgifts-loftet gælder lægebehandling i den primære sektor ved helsecentrene, fysioterapi, behandlingsforløb, besøg i ambulatorium, dagkirurgi samt korttidsophold på instituti-oner inden for social- og sundhedsvæsenet. Udgifterne til transport i forbindelse med behandling betales fuldt ud, hvis udgifterne overstiger 157,25 EUR pr. år.

I Island er den maksimale egenbetaling for ambulant behandling på sygehuse, i det primære sundhedsvæsen samt hos specialist pr. år i 2013 32.300 ISK for personer i alderen 18-66 år og 9.800 ISK for børn under 18 år. For pensionister 70 år og ældre samt førtidspensionister og personer, som har været arbejdsløse i mere end 6 måne-der, er den maksimale egenbetaling 8.100 ISK. Når patienten har nået udgiftsloftet, betales en mindre del af satserne. Der findes desuden særlige betalingsregler for fysioterapi, ergoterapi samt anden terapeutisk behandling.

I Norge findes der en maksimal egenbetaling for lægehjælp, psykologhjælp og rej-seudgifter i forbindelse med undersøgelse og behandling samt tilskudsberettigede lægemidler, se tabel 5.10. Udgifter udover den maksimale egenbetaling dækkes af staten. Personer under 16 år er fritaget for egenbetaling. Der findes også egenbeta-lingsloft for fysioterapi, enkelte former for tandbehandling, ophold ved genoptræ-ningsinstitutioner og private rehabiliterings-institutioner, som kan aftale med regio-nale sundhedstiltag. Dette egenbetalingsloft er noget højere end for lægehjælp, se tabel 5.10. I Sverige findes der dels en maksimal egenbetaling pr. år for almindelig lægebehandling, fysioterapi m.v. og en anden maksimal egenbetaling for medicin. Hvis en eller begge forældre tilsammen har flere børn under 18 år, er børnene frita-get for egenbetaling såfremt udgifterne til lægemidler til dem samlet overstiger det fastlagte maksimum for egenbetaling. For den kommunale omsorg findes der ingen statslige regler for maksimal egenbetaling.

116

Lægebehandling m.v.

Tabel 5.10 Egenbetaling for lægebesøg 1. januar 2013, i national valuta

Er der ensartede

regler i hele landet? Egenbetalingens størrelse Afvigelser

Danmark Ja Ingen En lille gruppe, der har valgt

at have frit lægevalg, betaler mindre beløb for lægebe-handling

Færøerne Ja Ingen Ingen

Finland Ja Offentlig 13,80 1). 18,90 for besøg mellem kl. 20-8 på hverdage, samt lørdage, søndage og helligdage. Privat mindst 40 pct.

Ingen betaling for børn under 18 år

Island Ja 1.000 (dagtimer)-3.800

(aften og nat) hos almen læge, andre regler for be-søg hos specialist

500 (dagtimer) - 1.850 for børn under 18 år og for pen-sionister 70-årig og ældre (800 -3.200 for pensionister 67-69 år), funktionshæmme-de og langtidsarbejdsløse, og hvis pensionisters udgifter i kalenderåret overstiger 7.000 og barns overstiger 8.900 da 400 (dagtimer) - 900

Norge Ja Hos almen læge/almen

specialiseret læge 140/186 (dagtimer) 235/277 (aften og nat).

Frikort efter egenbetaling optil 2.105 (egenandelsloft 1) og 2.670 (egenandelsloft 2). Børn under 16 år fritaget i egenandelsloft 1

Sverige Nej 120-350 Ingen betaling for børn under

18 år

Kilde: DK, Statens Serum Institut; FO, Heilsumálaráðið; IS, Sjukratryggingar Islands; NO, Helse- og omsorgsdepartementet; SV, SKL

1 Lægebesøg 13,80 EUR for de første tre besøg i et kalenderår eller et årligt beløb på maksimalt beløb på 27,50 EUR for en 12 måneder beløb afhængig af kommunen

I Danmark er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis. En lille gruppe med frit lægevalg betaler dog selv et mindre beløb for lægebehandling. I de øvrige nordiske lande betaler patienterne selv et beløb for behandlingen.

På Færøerne er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis.

I Finland betales for midlertidig hjemmesygepleje 13,8 EUR pr. besøg af en læge og af en sygeplejerske 8,70EUR pr. besøg. For kontinuerlig pasning i hjemmet betales der et beløb, som dels er afhængig af pasningens omfang og dels af den pågældendes økonomiske situation.

I Island varierer betalingen for lægebesøg. Som hovedregel betaler børn og pensi-onister kun 1/3 af den normale egenbetaling. Hjemmesygeplejen er gratis.

I Norge varierer egenbetalingen ved lægebesøg. For dagtimerne er egenbetalingen 136 NOK eller 180 NOK afhængig af lægen er specialist i almen medicin eller ej. For

117 konsultation uden for dagtimerne og hos lægevagten er egenbetalingen 229 eller 269 NOK. Der er ingen egenbetaling for hjemmesygepleje.

I Sverige varierer egenbetalingen mellem landstingene. Typisk er egenbetalingen for et lægebesøg nogle hundrede kroner, hos en specialist er det noget dyrere og andre kan være noget lavere.

Tandbehandling

I alle landene er tandbehandling for børn og unge enten helt eller delvis gratis. Den øvrige del af befolkning betaler enten selv alle udgifter til behandling, eller de får refunderet en mindre del af dem.

I Finland udgjorde de voksnes egenbetaling i den kommunale tandpleje 21 pct. af udgifterne. Behandling af børn under 18 år er gratis. Sygeforsikringen yder refusion til den private tandbehandling. I gennemsnit udgjorde patienternes egenbetaling 66 pct. af udgifterne.

Sygeforsikringen i Island betaler med en takst for tandbehandling som er bestemt af velfærdsministeriet. Den takst er sædvanligvis forskellig fra den takst, som de private tandlæger bruger, fordi de har lov til at fastsætte deres egen pris. I Island får personer over 67 år samt funktionshæmmede refunderet mellem 50 og 100 pct. af udgifterne (af sygeforsikringens takst), afhængigt af deres indkomst. Børn under 18 år får refunderet gennemsnitligt omkring 66 pct. af totaludgifterne (af sygeforsikrin-gens takst).

I Norge betaler voksne normalt selv for tandbehandling. Unge under 18 år samt vis-se andre grupper som ældre, langtidssyge og funktionshæmmede får behandling uden egenbetaling. Som et supplement gives der tilskud fra Folketrygden til udgifter for behandling hos en tandlæge for visse typer af tandbehandling og ved visse diagnoser.

I Sverige får alle under 20 år gratis tandbehandling. Fra og med det fyldte 20. år har man ret til tandbehandlingsstøtte. Støtten er delt op i to dele. Dels et behand-lingsbidrag som i første omgang er tænkt til undersøgelser og forebyggelse og dels en sikring for maksimal egenbetaling.

118

Medicin

Tabel 5.11 Egenbetaling for lægemidler (på recept) 1.januar 2012, i national valuta

Er der ensartede regler i hele

landet?

Egenbetalingens

størrelse Afvigelser andel af de samlede Egenbetalingens udgifter til lægemidler Danmark Ja Tilskud afhængig af

størrelsen af den en-kelte patients læge-middelforbrug i pri-mærsektoren

Nej 31 pct.3)

Færøerne Ja . Nej Ca. 25 pct.

Finland1) Ja 65 pct. af beløbet max 670 per år herefter 1,50 per lægemiddel

Ved visse sygdomme betales kun 3 pct. eller 35 pct. af belø-bet

(syg-domsspecifikt)

ca. 22 pct.

Island2) Ja Afhængig af typen af

lægemiddel Pensionister og funk-tionshæmmede: 800+ 50 pct. af den reste-rende pris, dog højst 1.350/1.700

Ca. 31 pct.

Norge Ja 36 pct. pr. recept For børn under 16 år og personer som kun modtager mindste-pension: ingen egen-betaling.

Maksimalt 520 pr. udlevering af et kvan-tum for tre måneders brug 36 pct. Maks. 2.040 kr/år (egenandelstak 1). Maksgrensen omfatter også egenandel for undersøkelse og behandling hos lege, psykologer, reiser etc.

Sverige Ja 0-2.200 per år - 25 pct.

Kilde: DK, Statens Serum Institut; FO, Heilsutrygd; IS, Sjukratryggingar Islands; NO, Helse- og omsorgsdepartementet; SV, FASS

1 Sygeforsikringen erstatter 42, 72 eller 100 pct. af udgifterne til receptpligtige lægemidler, som er ordineret med henblik på at behandle en sygdom. For lægemidler, som erstattes 100 pct. betaler kli-enten dog altid 3 EUR. Af omkostningerne for apotekets dosisdispensering erstattes 42 pct. for perso-ner, som er fyldt 75 år. Der findes en selvrisiko for lægemiddel-omkostningerne for hvert kalenderår. Når den såkaldte afgift er nået betaler klienten kun 1,50 EUR per lægemiddel. Afgiftsloftet, eller den årlige selvrisiko, var i 2012 700,92 EUR

2 Den 4. maj 2013 blev der indført et nyt tilskudssystem for lægemidler i Island. Systemet ligner tilskud systemer for lægemidler i de andre skandinaviske lande (Danmark, Norge, Sverige). Ifølge det nye sy-stem skal folk betale alle omkostninger for medicin op til en vis grænse (tilskudsgrænse). Derefter fal-der egenbetalingen trinvist indtil årlige udgifter har nået et bestemt beløb (årligt tag), hvorefter om-kostninger kan dækkes fuldt ud. Patienter må selv betale de første 24.075 ISK. Derefter betaler patien-ten 15% af omkostningerne, indtil andelen er 34.908 ISK. Patienpatien-ten betaler derefter 7,5% indtil de sam-lede årlige udgifter når 69.415 ISK. Overskrider lægemiddelomkostningerne det beløb, kan patienter få 100% tilskud. Tilskudsgrænserne for pensionister, handicappede og børn og unge under 22 år er lavere. De betaler selv de første 16.050 ISK og opnår 100 % tilskud, når de samlede udgifter er ISK 46.277 3 Tallet dækker over receptpligtige lægemidler, hvor der ydes generelt, enkeltvis, klausuleret eller

119

Tabel 5.12 Egenbetaling for indlæggelse på sygehus per 1. januar 2013

Er der ensartede regler i hele lan-det? Egenbetalingens størrelse beløb i national valuta Afvigelser Egenbetalingens andel af de sam-lede udgifter til