• No results found

Stigande sysselsättning

Den starka utvecklingen inom industrin och byggnadsverksamheten, i förening med hushållens ökande konsumtionsbenägenhet, har satt fart på stora delar av den privata tjänstesektorn, med stigande efterfrågan på arbetskraft som följd.

Enligt Kortperiodisk sysselsättningsstatistik ökade antalet anställda inom denna sektor med cirka 35 000 mellan de första kvartalen 2005 och 2006, och en fortsatt stark uppgång väntas under 2006. Vi räknar med en ökning av den totala syssel-sättningen mellan 2005 och 2006 på 38 000 personer, och till 2007 väntas ytterli-gare 30 000 sysselsatta. Allt som allt var under första kvartalet 2006 (enligt AKU) 1,75 miljoner människor sysselsatta inom den privata tjänstesektorn, där varu-handeln och uppdragsverksamheten är de största delnäringarna, med vardera omkring en halv miljon sysselsatta. Som helhet kan sägas, att den privata tjänste-sektorn är en sysselsättningsintensiv verksamhet, som bland annat skapar många jobb med ganska måttliga rekryteringskrav, till exempel inom handeln, transport-väsendet och restaurangverksamheten. Detta har stor betydelse för bland annat många ungdomar och invandrare som är i behov av ingångjobb för att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

Antal anställda inom privata tjänster

Stark utveckling för företagstjänsterna

Uppdragsverksamheten, som omfattar konsultverksamhet inom IT, arkitektur, byggande, ekonomi, teknik, juridik med mera, har fått ett markant uppsving de två senaste åren. Särskilt stark har utvecklingen den senaste tiden varit för

eko-nomiska konsulter och arkitekter. Inom dessa områden, samt även inom data- och byggkonsultverksamheten, börjar tillgången på arbetskraft på sina håll bli något knapp. Trots de i stort sett positiva signalerna som råder inom delar av uppdragsverksamheten finns det ett visst missnöje med ordervolymerna, och inom bland annat IT-området också en viss tvekan om lönsamheten. Sex av tio företag inom uppdragssektorn förutser dock en fortsatt stark efterfrågeutveckling det närmaste året, och den höga nivån på utnyttjandet av personalkapaciteten inom branschen borgar också för att den starka sysselsättningsutvecklingen be-står. Särskilt stor är optimismen inom datakonsultverksamheten. Vi uppskattar att det totala antalet sysselsatta inom uppdragsverksamheten ökar med 23 000 under 2006.

Bemanningsföretagens aktivitet ökar

Till uppdragsverksamheten hör bland annat bemanningsbranschen78, och även denna svarar för en markant uppgång. Omsättningen ökade mellan de första kvartalen 2005 och 2006 med 26 procent, och det är i synnerhet rekryterings-verksamheten som utvecklas starkt. Uthyrningsrekryterings-verksamheten är dock fortfarande klart störst, och svarar för nära 80 procent av den totala omsättningen. Bland yrkesområdena ökade teknik särklassigt snabbast, relativt sett, men även de störs-ta områdena – lager/industri och kontor/administration – ökade sstörs-tarkt. Stock-holms län står fortfarande för nästan hälften av den totala omsättningen i beman-ningsbranschen, men den snabbaste ökningen återfinns just nu i Sydsverige.

Branschens sysselsättning uppgår till drygt 30 000 personer. Personalomsättning-en är emellertid betydande, och under 2005 var totalt över 100 000 personer någon gång sysselsatta inom bemanningsföretagen.

Handeln har tagit fart

Varuhandeln är en mycket konjunkturkänslig bransch, som är starkt beroende av hushållens konsumtionsvilja. Detta gäller i synnerhet handeln med sällanköpsva-ror. I nuvarande konjunkturläge utvecklas därför stora delar av varuhandeln mycket gynnsamt, vilket gäller såväl parti- som detaljhandeln. Försäljningsvoly-merna stiger snabbt, och även lönsamheten har förbättrats. Optimismen inför framtiden är betydande, och exempelvis räknar 60 procent av grossistföretagen i vår företagsenkät med ökad orderingång det närmaste året. Också inom handeln med motorfordon och dagligvaror dominerar optimismen, även om försäljnings-utvecklingen den senaste tiden inte varit fullt lika stark som inom sällanköpshan-deln. När det gäller dagligvaruhandeln är det främst de större företagen – såsom stormarknader, stora specialvaruhus och lågpriskedjor – som ser positivt på

78 Uppgifterna i detta avsnitt är hämtade från Almegas bemanningsindikator.

vecklingen, medan de mindre butikerna många gånger har svårt att hävda sig i konkurrensen.

Den sedan länge pågående koncentrationen av företag inom dagligvaruhan-deln innebär ökande produktivitet och minskande personalbehov, vilket medför en negativ sysselsättningsutveckling inom denna sektor, trots den goda försälj-ningsutvecklingen. Inom främst övriga delar av detaljhandeln väntas emellertid en ökad efterfrågan på personal. Som helhet kan man därför påräkna en syssel-sättningsuppgång inom varuhandeln med cirka 7 000 personer. Antalet rekryte-ringar blir dock betydligt större, eftersom personalomsättningen inom handeln är stor och medför ett stort behov av ersättningsrekryteringar.

Behovet av transporter ökar

Konjunkturen för godstransporter är starkt beroende av aktiviteten inom industri, byggande och handel, medan utvecklingen inom persontransporterna är nära förknippad med företagens och hushållens ekonomiska situation. I nuläget sam-verkar dessa faktorer till att öka efterfrågan på transporttjänster. Flertalet arbetsgi-vare ser framtiden an med viss tillförsikt, även om det föreligger ett visst missnöje med lönsamheten och på sina håll också med de aktuella ordervolymerna79. Sysselsättningen inom transportområdet väntas öka med omkring 3 000 personer det närmaste året.

Den nu aktuella uppgången omfattar de flesta transportslag. De konjunkturel-la förutsättningarna för godstransportföretagen är mycket gynnsamma, men de svenska åkeriernas utveckling är inte fullt lika stark som man utifrån detta per-spektiv kunde förvänta sig, på grund av den allt hårdare internationella konkur-rensen. Inom persontrafiken till lands varierar trenderna mellan olika trans-portslag. Det renodlade bussresandet (alltså utan kombination med flyg eller färja) har minskat något, framför allt charterresandet, men järnvägstrafiken har fått många nya resenärer, i synnerhet i Mälardalen. Sjötransporternas utveckling är i stort sett positiv, bland annat tack vare ökad inflaggning inom handelsflottan, men flera färjerederier i Östersjöområdet dras med lönsamhetsproblem. Flygre-sandet ökar åter i omfattning, inte minst på grund av lågprisflygets tillväxt, och den negativa sysselsättningstrenden väntas så småningom plana ut. Det ökande resandet kommer också resebyråerna till godo. Deras förhoppningar om ökade uppdragsvolymer är större än de olika transportslagens, men man räknar ändå inte med någon nämnvärd sysselsättningsuppgång det närmaste året.

79 Enligt Konjunkturinstitutets kvartalsbarometer, kv 1 2006.

Minskad sysselsättning inom post och tele

Postens stora strukturomvandling är nu i huvudsak genomförd – nu återstår inom Postverket i stort sett bara kassaservicen – och företagets efterfråge- och omsätt-ningsutveckling pekar nu uppåt igen. Detsamma kan i princip sägas om den alltjämt dominerande aktören på telemarknaden, nämligen Telia. Även i övrigt stiger aktiviteten inom teleområdet, men konkurrensen är hård mellan flera tele-företag. De gångna årens omstrukturering inom post- och teleområdet har emel-lertid satt djupa spår i sysselsättningsstatistiken, och fortfarande återstår en del nedskärningar. Antalet sysselsatta väntas därmed i år falla med ytterligare ett par tusen personer.

Bättre tider för bank och försäkring

Även de finansiella tjänsterna – bank- och försäkringsväsendet – har genomgått en omfattande strukturomdaning för att tillgodose de krav som bland annat globalise-ringen och teknikutvecklingen aktualiserat. Ett av inslagen är ett omfattande sam-gående mellan banker och försäkringsbolag, ett annat är stora nedskärningar i den manuella kassaservicen till kunderna. I nuläget är den ekonomiska utvecklingen inom finanssektorn, och då framför allt inom bankväsendet, mycket stark på grund av börs- och ränteutvecklingen. Det mesta talar för att detta gynnsamma läge består under det närmaste året, vilket betyder att den, framför allt inom banksektorn, tidi-gare så negativa sysselsättningsutvecklingen nu åter kan vända uppåt. Vi räknar därför med ett sysselsättningstillskott i år på 1 000 personer.

Ökad efterfrågan inom hotell och restaurang

Aktiviteten och sysselsättningen inom hotell- och restaurangbranschen varierar starkt med arbetsgivarnas och privatpersonernas spendervilja och därmed också med konjunkturutvecklingen. Just nu råder därför goda tider inom branschen.

Frånsett ett visst missnöje med försäljningsvolymen är arbetsgivarna tillfreds med nuläget, och flertalet företag förväntar sig stigande efterfrågan det närmaste året.

Bland annat gynnas hotellboendet av det ökande flygresandet. Sysselsättningen stiger successivt, och i år beräknas den öka med ett par tusen personer. Säsongva-riationerna är dock stora, och personalomsättningen är hög, med många ersätt-ningsrekryteringar som följd.

Personliga tjänster ökar tillväxttakten

Inom de personliga tjänsterna är frisörverksamheten den mest omfattande verk-samheten, och i övrigt omfattar sektorn bland annat hushållstjänster och olika former av paramedicinsk kroppsvård. De personliga tjänsterna påverkas just nu positivt av konjunkturen, och dessutom har hushållen, som under några år tende-rat att prioritera varuinköp framför tjänsteinköp, nu åter börjat öka sina utlägg på

olika tjänster. I gruppen ”övriga privata tjänster” ingår både de personliga tjäns-terna och ett antal samhälleliga tjänster, dels sådana med anknytning till kultur, fritid, sport med mera, dels olika renhållnings- och rengöringsaktiviteter. Även här är utvecklingen mestadels positiv. Allt som allt väntas området ”övriga priva-ta tjänster” öka sin sysselsättning under 2006 med cirka 4 000 personer.