• No results found

Popis programu:

Cílem programu je rozvoj čtenářských kompetencí a budování pozitivního vztahu ke knize v průběhu celého jeho trvání. Vnější motivací je pro děti splnění sezna-mu čtenářské výzvy, vytvořena konkrétně pro tento čtenářský kroužek, volně na motivy webového projektu čtenářská výzva. Jedná se o program, který cílí na četbu knih tzv.

Výzvou, čili seznamem 20 témat, pod které mohou spadat různé knižní tituly. Úkolem čtenáře je přečíst během roku několik knižních titulů (pokud možno všech 20), které nějakým způsobem souvisí se seznamem výzvy. V našem případě je výzva polovičního rozsahu. K zaznamenání čtenářských pokroků slouží žákům seznam výzvy a hrací pole, po kterém postupují k cíli. Během programu využíváme také dětské soutěže Kniho-rej, spadající pod projekt Celé Česko čte dětem. Soutěž Kniho-rej funguje na principu velmi zjednodušeného vědomostního kvízu vztaženého k jedné určité knize. Tato kniha je na začátku každého měsíce obměňována, stejně jako otázky, které se k ní váží. Žáci pak mají možnost, se svolením a pravděpodobně i pomocí svých zákonných zástupců, vy-plnit vědomostní kvíz a své osobní informace a doufat, že se na ně tak říkajíc štěstí usměje a budou vylosováni. Účast žáků v soutěži není povinná. Soutěžní knihy tohoto projektu nám slouží především pro práci k nácviku vyhledávání informací. Těchto knižních podnětů využíváme pouze v případě knih, které nejsou nad čtenářské schopnosti členů kroužku.

V programu kroužku je také snaha dočíst, pokud možno, vždy celou knihu. Jsou tedy vybírány převážně kratší tituly. Z delších knih jsou pak vybrány pouze některé kapitoly. Do postupových políček naší čtenářské výzvy však řadíme jen takové knihy, které přečteme celé.

Celoroční program je rozdělen na dvě pololetí, která kopírují školní rok. Tato pololetí jsou poté rozčleněna na měsíční celky, které obsahují jednotlivá setkání, jež jsou tématicky propojené. V prvním pololetí proběhne 15 setkání, ve druhém pololetí pak 19. Program je vytvořen pro školní rok 2017 – 2018.

Při setkáních kroužku mezi používané pomůcky patří dětské knihy (seznam v příloze), kreslící kartony a papíry menšího i většího formátu (A5 - A2), fixy, nůžky, lepidlo, kopírovaný text, obrazový materiál určený pro aktivity, čtenářské kostky a hrací kostky Story cubes.

Pro zaznamenání čtených titulů slouží žákům pracovní listy, čtenářský deník a volné listy papíru pro jejich individuální záznamy (zpravidla formou obrázku). Tyto záznamy bývají doplněny tištěným přepisem textu (či částí textu) čtené knihy, s nímž žáci pracují během lekce. Žáci si tak budují své vlastní záznamové čtenářské portfolio.

Pro skupinovou práci je využíváno grafického schématu, specifického pro každý knižní titul. Tento grafický záznam nám slouží dle potřeby k zaznamenání dějové posloupnosti, získaných informací či sumarizaci obsahu knihy.

Při tvorbě cílů čtenářského kroužku jsem vycházela z osobního poznání stavu čtenářství místního žactva. Analyzovala jsem nedostatky, které jsem schopna určitým způsobem ovlivnit a na základě této analýzy jsem stanovila rámcové cíle, které se snažím v průběhu programu naplňovat.

Rámcové cíle, které se prolínají celým programem jsou :

- budování pozitivního vztahu ke knize a budování vlastního literárního vkusu - rozšiřování slovní zásoby a komunikačních dovedností

- porozumění čtenému textu a orientace v něm

- schopnost vyhledat informace v textu a dále s nimi pracovat - práce v kolektivu

- emocionální rozvoj – sdílení zážitků z četby se skupinou Předpokládané výstupy:

- žák bude na čtení nahlížet jako na pozitivní aktivitu - žák si rozšíří slovní zásobu prostřednictvím četby

- žák bude schopen porozumět čtenému textu v souvislostech

- žák dokáže sdílet své zážitky z četby a naslouchat druhým - žák dokáže pracovat ve skupině a skupinu obohatit

- žák si dokáže vybrat knihu dle vlastních kritérií

- žák se dokáže orientovat v knihách přiměřeně svému věku

a) Struktura programu

Programový plán na I. pololetí 2017 / 2018 ŘÍJEN

Měsíc říjen se nese na vlně seznamování jak personálního, tak s činnostmi v kroužku a vyjasňování si dalších postupů při práci s danou skupinou na základě jejich schopností. Začneme pozvolna pracovat na naplňování daných cílů a také na samo-statném vyjadřování a myšlení žáků. V průběhu měsíce října mapuji čtenářské schopnosti žáků, společně se pak zaměřujeme především na rozšiřování slovní zásoby, dějovou posloupnost a práci s textem ve smyslu vyhledávání informací z textu a jeho porozumění v souvislostech.

Práce s knihami: Tajný život blech, O kocourkovi Špindírkovi, Vačice, která se nesmála

Lekce probíhají v termínech : 9. 10., 16. 10, 23. 10., 30. 10.

LISTOPAD

Listopad je tématicky zaměřen na proměny v přírodě a přípravu zvířat na zimu.

Pracujeme na rozvoji stanovených cílů, zaměřujeme se nejvíce na rozvoj slovní zásoby, porozumění čtenému textu a všeobecnému rozvoji čtenářských kompetencí. Zaměřuje-me se také na samostatné vyprávění, práci s textem ve smyslu porozumění významu a na popis děje. Učíme žáky pracovat s komiksovým zobrazením děje a jeho popisností.

Práce s knihami: Vačice, která se nesmála, Pták a Veverčák na útěku Lekce probíhají v termínech : 6. 11., 13. 11., 20. 11., 27. 11.

PROSINEC

Prosinec se nese v duchu přípravy na Vánoční svátky a zimní období. Nadále se držíme stanovených cílů. Učíme žáky vybírat si knihu pro sebe. Nadále rozšiřujeme slovní zásobu a schopnost samostatného vyprávění dětí.

Práce s knihami: O čertovi, Zubr si hledá hnízdo Lekce probíhají v termínech : 4. 12., 11. 12., 18. 12.

LEDEN

Měsíc leden provází příběhy se zimní tématikou. Pracujeme s rozvojem samo-statného vyprávění, předvídání děje a porozumění vztahových souvislostí (akce – reak-ce). Nadále rozvíjíme slovní zásobu, schopnost samostatné práce s textem, vyhledávání informací a zapojujeme prvky dramatické výchovy s důrazem na empatii vůči postavám z příběhů.

Práce s knihami : Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa (vybrané kapitoly) Lekce probíhají v termínech : 8. 1., 15. 1., 22. 1., 29. 1.

Programový plán pro II. pololetí - rok 2018 ÚNOR

V únoru se slaví svátek zamilovaných, budeme tedy pracovat s literárními texty obsahově zaměřenými na přátelství a vztahy. Pokračujeme nadále v rozvoji slovní záso-by a také jazykového citu prostřednictvím poezie. Nadále, stejně jako předchozí měsíce, podporujeme žáky ve vyjadřování jejich vlastních názorů a myšlenek, jejich komuni-kačních schopností a všeobecnému prohlubování jejich čtenářských kompetencí. Provo-zujeme aktivity s básněmi, rozvíjíme u žáků jazykový cit, pracujeme s dějovou posloup-ností a souvislostmi.

Práce s knihami : básnické sbírky (Jen jestli si nevymejšlíš, Příšerky a příšeři, Aprílová škola, Každý bulí nad cibulí, Šli červotoči do houslí, Tetovaná teta, Písničky bez muziky), Největší poklad

Lekce probíhají v termínech : 5. 2., 12. 2., 19. 2.

BŘEZEN

V březnu budeme číst knihu Pan Lišák má knihy rád!. Jedná se o veselý příběh, který nám poslouží k práci s dějem, orientací v textu a vlastním tvůrčím psaním. Nadále pracujeme na dosažení rámcových cílů. Zařadíme i tvůrčí činnost metodou volného psaní – vytvoření knihy pro Lišáka.

Práce s knihou : Pan Lišák má knihy rád!

Lekce probíhají v termínech : 5. 3., 12. 3., 19. 3., 26. 3.

DUBEN

Měsíc duben zaměříme na přírodu, především ptactvo, jelikož touto dobou by se již mělo navracet z teplých krajů. K práci využijeme knihy příběhové, naučné i ency-klopedie. Učíme žáky vyhledávat informace v encyklopedii, a dále s nimi pracovat. Za-měřujeme se také na skupinovou práci.

Práce s knihami : Proč má kos žlutý nos?, Jak želva letěla do teplých krajů, Dět-ská encyklopedie - ptáci

Lekce probíhají v termínech : 9. 4., 16. 4., 23. 4., 30. 4.

KVĚTEN

Jelikož se začátek měsíce května nese v duchu oslav konce druhé světové války, zařadíme práci s komiksovou knihou Dítě s hvězdičkou, který zobrazuje problematiku

tohoto konfliktu snesitelně vzhledem k věku žáků. V druhé části měsíce budeme pra-covat s vybranými kapitolami z knihy Ronja, dcera loupežníka. Zaměřujeme se na po-pis událostí, práci s komiksem, vlastní naraci žáků, empatii a rozšiřování slovní zásoby.

Práce s knihami : Dítě s hvězdičkou, Ronja, dcera loupežníka Lekce probíhají v termínech : 7. 5., 14. 5., 21. 5., 28. 5.

ČERVEN

Vzhledem k pracovní morálce, jaká panuje mezi žáky v měsíci červnu, zařadíme pro práci knihu Agus a příšerky, která mapuje trampoty školáka Aguse. Nadále pracuje-me na slovní zásobě žáků, zařazujepracuje-me aktivity a pracuje-metody pro orientaci a porozumění tex-tu. Pracujeme s postavami knihy a zařadíme skupinové projekty vázané na obsah knihy.

Práce s knihou : Agus a příšerky

Lekce probíhají v termínech : 4. 6., 11. 6., 18. 6., 25. 6.

1.2. Konkrétní rozpracování vybraných lekcí