• No results found

Společný záznam děje knihy Vačice, která se nesmála

In document Rozvoj čtenářských kompetencí ve (Page 103-107)

f) Setkání 13. 11. 2017

Pro dnešní lekci jsem připravila komiksovou knihu Jamese Burkse – Pták a Veverčák na útěku. Předpokládám, že tento titul budeme číst dvě, maximálně tři se-tkání. Práce s tímto titulem se mi osvědčila již v loňském roce. Titul je žáky velmi dobře přijímán. Žáci tak dostanou možnost pracovat s komiksem, odhalit rozdíly mezi komik-sovou prezentací děje a prezentací děje klasické textové prózy. Při práci s tímto titulem si žáci rozšíří slovní zásobu při aktivitách spojených s knihou. Budou mít možnost stát se jednou z hlavních postav a pokusí se čtený text citově zabarvovat.

Výchovně vzdělávací cíle, stanovené pro toto setkání :

C1 – Žák je schopen pojmenovat rozdíly mezi komiksovou a knižní prezentací děje C2 – Žáci dokáží popsat děj podle ilustrací

C3 – Žák dokáže sledovat děj v komiksovém ztvárnění C4 – Žáci dokáží dramaticky ztvárnit literární postavu Průběh setkání :

Grafické znázornění setkání

časová dotace činnost pomůcky očekávané výstupy

10 minut samostatné čtení knihy

5 minut knihy, fixy, záznamový arch

10 minut brainstorming komiksová kniha

30 minut společná četba komiksová kniha

5 minut shrnutí, reflexe

Žák je schopen samostatně přečíst krátký text dle vlastního výběru.

podvojný deník – záznam z

četby Žáci jsou schopni vybrat z přečteného textu

jednu větu dle zadaných kritérií.

Žáci jsou schopni pojmenovat rozdíly mezi klasickou textovou knihou a komiksem.

Žáci jsou schopni sledovat děj v komiksovém ztvárnění. Žáci dokáží dramaticky přednášet text. Žáci jsou schopni shrnout krátké dějové úseky.

Žáci jsou schopni shrnout děj příběhu vlastními slovy.

Tabulka 9: Grafické schéma setkání - 13. 11. 2017

Samostatné čtení společně se záznamem z této četby probíhá stále stejně (bližší popis – setkání dne 30. 10. 2017).

Brainstorming (10 minut)

Představíme žákům komiksovou knihu a otevřeme ji na první dějové dvojstrán-ce. Na pomoc pro zvýraznění rozdílu si vezmeme jednu klasickou knihu, kterou také otevřeme na začátku příběhu. Vyzveme žáky, aby zkusili zformulovat rozdíly mezi jednotlivými knihami. Upozorníme je, že jsme si vědomi toho, že každá z těch knih po-jednává o něčem jiném, tudíž tato informace je pro nás zbytečná. Můžeme komiksem trochu zalistovat, abychom narazili na další dvojstranu, která by mohla dětem odhalit ještě nějaké další rozdíly (například výrazy tváře jednotlivých postav napoví, v jaké jsou momentálně náladě a podobně).

Opět zařadíme předvídání a ptáme se žáků, před kým si myslí, že hlavní hrdi-nové budou utíkat. Jejich nápady zapisujeme a po vyřešení této záhady můžeme jejich tipy konfrontovat se skutečným výsledkem.

Společné čtení (30 minut)

Vzhledem k tomu že se jedná o komiks, je téměř nemožné vyrobit přepis textu, neboť ten by byl krajně nezajímavý a nudný. Je tedy vhodné mít několik výtisků, které by mohli žáci sdílet v malých skupinách. Pokud máme jen omezený počet výtisků (např.

jeden), je práce reálná jen v malém počtu žáků.

Požádáme žáky, aby se rozdělili do dvojic. Náhodným losem (např. pomocí modré a žluté pastelky) pak jednotlivcům ve dvojici určíme roli buď Ptáka, nebo Vever-čáka. Jedná se o hlavní hrdiny tohoto titulu.

Máme knihu otevřenou na úplném začátku příběhu a vyzveme žáky, aby popsali, co vidí. Ptáme se na detaily, vlastním příkladem (popisujeme jednotlivá okna a stránku) jim ukazujeme, čeho po nich žádáme. Upozorňujeme žáky, že je důležité všímat si de-tailů na obrázcích. Vysvětlíme jim také, jak se orientovat v textových bublinách.

Při sdíleném čtení více dvojic, určíme počet stran, které přečtou jednotlivé dvoji-ce. Požádáme tak první dvojici, aby začala číst. Předem se ujistíme, že oba protagonisté vědí, která role jim patří. Zbývající dvojice požádáme o trpělivost a pozorné naslou-chání a sledování děje. Pokud máme to štěstí a každá dvojice má svůj výtisk, pouze žáky požádáme, aby se vzájemně rušili co nejméně.

Při četbě v případě potřeby upozorňujeme žáky na výrazy tváře hrdinů či situaci, ve které se nacházejí a zkoušíme přizpůsobit „přednes“ stávající situaci v ději. Tudíž když postavy zpívají, mohou žáci text prozpěvovat, když jsou nazlobené či vystrašené, nemusí se bát zakřičet. Vybízíme je také k zapojení mimiky. Nenásilně se tak mají šanci vžít do situace a příběh aktivně prožívat.

Shrnutí (5 minut)

Shrnutí dosavadního děje probíhá standardně jako v předchozích lekcích.

Vyhodnocení cílů

C1 - Žáci byli schopni pojmenovat rozdíly v prezentaci děje. Toto jim nečinilo problémy.

C2 – Popsat děj či prostředí, kde se děj odehrává bylo pro žáky trochu složitější.

V začátcích potřebovali pomoc popsat, co se v jednotlivých okýnkách děje. Když si zvykli na komiksové schéma, jejich orientace v ději byla snazší, přesto občas potřebova-li konzultovat, co se zrovna odehrávalo.

C3 – Z větší části žák opravdu dokáže sledovat komiksový děj, pokud se však situace mění rychle, může být zmatený a o svém chápání situace má potřebu se ujistit.

C4 – Ano, žák se dokáže do literární postavy vcítit a její dramatické ztvárnění si užívá.

Vlastní reflexe :

Dnešního setkání se zúčastnilo šest žáků. Začátek proběhl nyní již standardně.

Některé dívky však stále knihami jen listují, přečtou krátký text (básničku či krátký text

na stránce) a knihu odloží. Zjistila jsem, že tyto žákyně takto cyklicky listují čtyřmi kni-hami a v četbě navazují tam, kde naposledy skončily.

Při práci s komiksem žáci poměrně rychle odhalili rozdíly ve vizuální stránce jednotlivých knih. Déle jim však trvalo porozumět tomu, že znázornění okolí v komik-sových oknech nahrazuje popisné pasáže z knih a přispívá tak k celistvosti příběhu.

Rozdělení do dvojic i rozdělení rolí proběhlo bezproblémově a dvojice si sami utvořili pořadí, ve kterém budou číst. Dohodli jsme se, že každá dvojice přečte pět dvoj-stran. Děti již mají s komiksem zkušenosti (Čtyřlístek, různé příběhy dětských verzí hr-dinů Marvel a DC Comics, Simpsonovi atp.), tudíž orientace v dialozích pro ně povětši-nou nebyla problematická. Dramatické četby se z počátku ostýchali, nicméně když dostali možnost vystrašeně si zakřičet, jejich ostych opadl a do role se vžili podstatně více. Žáci také začali více popisovat prostředí, ve kterém se příběh odehrával (zpočátku nedobrovolně, nicméně postupem času byly jejich komentáře spontánnější), posluchači pozorně sledovali děj a nebáli se vyzvat své čtoucí kolegy, aby postavu více prožívali.

Všichni jsme se tak ponořili do děje, že jsme nezpozorovali, že čas pro náš krou-žek již vypršel. Prozradila nám to až jedna maminka, která si potřebovala odvést svého potomka. Nestihli jsme tedy shrnout děj, kam jsme prozatím dočetli, nicméně žáci trvali na ujištění, že s komiksem budeme pokračovat i další setkání.

Ilustrace 6: Obálka knihy Pták

In document Rozvoj čtenářských kompetencí ve (Page 103-107)