• No results found

Vennův diagram

In document Rozvoj čtenářských kompetencí ve (Page 111-115)

h) Setkání 27. 11. 2017

V průběhu tohoto setkání dokončíme četbu komiksu Pták a Veverčák na útěku.

Naše pozornost zůstane nadále zaměřena na chování hlavních postav a jejich vlastnosti.

Výchovně vzdělávací cíle, stanovené pro toto setkání:

C1 – žák dovede přiřadit charakterové vlastnosti k dané postavě C2 – Žák je schopen shrnout děj vlastními slovy

C3 - Žák dovede vymyslet vlastní krátký příběh na základě náhodných obrázků

Průběh setkání

Grafický záznam setkání

Samostatná četba a utvoření záznamu z četby do podvojného deníku probíhají standardně.

časová dotace činnost pomůcky očekávané výstupy

10 minut samostatná četba knihy

5 minut

20 minut společná četba komiksová kniha

10 minut záznam z četby

10 minut Narace – vlastní příběh kostky story cubes

žák je chopen samostatně přečíst krátký text dle vlastního výběru

podvojný deník –

záznam z četby záznamový arch,

knihy, fixy žák je schopen vybrat z přečteného textu jednu větu dle zadaných ktirérií

žák je schopen dramatické četby na základě indicíí v ilustracích a textu.

Žák dokáže shrnout děj příběhu.

pracovní list, fixy, kniha, Vennův diagram

Žák je schopen na základě předešlé práce správně připřadit vlastnosti k

literárním postavám. Žák rozumí

Tabulka 11: Grafické schéma setkání - 27. 11. 2017

Společná četba pokračuje stejným stylem jako v předchozích lekcích – žáci se rozdělí do dvojic, rozdělí si role, vybízíme žáky aby četbu dramaticky prožívali. Dbáme na to, aby žáci rozuměli tomu, co čtou – ptáme se na významy slov, žádáme po nich po-pis prostředí a shrnování dějových úseků.

Záznam z četby (10 minut)

Vzhledem k charakteru pracovního listu započneme práci s ním až po dokončení četby celého příběhu. Vyzveme žáky, aby si vzali pracovní list, prohlédli si ho a řekli nám, zda rozumí zadání. V případě, že zadání rozumí, je možné zadat jim pracovní list jako samostatnou práci. Pokud zadání zcela nerozumí, je možné s listem pracovat společně. Dotazujeme se tedy žáků, jak by popsali jednotlivé postavy. Můžeme si vzít na pomoc Vennův diagram z minulé lekce, kde jsou podstatné charakterové vlastnosti postav názorně zaznamenány. Při skupinové práci máme větší možnost zjistit, zda žáci skutečně rozumí daným slovům a znají jejich význam. Třetí otázka je určena pro vyvo-lání diskuze mezi žáky, sledujeme jejich závěry a zdůvodnění. U čtvrté otázky se mohou žáci připodobnit k jedné z postav na základě toho, jak na svou osobnost nahlížejí.

Narace – vlastní příběh (10 minut)

Představíme dětem sadu herních kostek Story cubes, které slouží k rozvoji vy-právění na základě vlastní fantazie. Kostky jsou šestistěnné, tématicky balené po devíti kusech, na jednotlivých plochách kostky jsou jednoduché grafické motivy a symboly, ze kterých hráč skládá svůj vlastní příběh.

Utvoříme malé skupiny (po maximálně 4 žácích), rozdáme herní sady a vysvětlí-me žákům pravidla. Pro usnadnění porozumění můževysvětlí-me ve zkratce předvést. Pokud si žáci nejsou jisti, že by zvládli převyprávět svůj vlastní příběh, mohou pracovat ve dvoji-cích, nicméně ze zkušenosti vím, že i když chtějí pracovat ve dvojici, nakonec vznikají neshody ohledně průběhu příběhu a každý touží po vytvoření svého vlastního děje. Ne-cháme na žácích, aby si rozhodli pořadí a vyzveme prvního, aby vrhl kostky a poskládal z nich svůj krátký příběh, který poté sám převypráví. Pokud nejsou vyjadřovací a po-pisné schopnosti žáků dostačující, pomáháme žákům pomocí otázek, aby byl na sebe jednotlivé dějové úseky navazovaly. Zpočátku je vyprávění zpravidla velmi strohé,

složené převážně ze sloves, zájmen a spojek (např. : On šel, potom buch! spadnul na zem a potom přišel tamten a ….atp.). Je tedy vhodné do vyprávění sem tam vstoupit a dotázat se na souvislosti. Žáci jsou tak donuceni vyjádřit se důkladněji a zamyslet se nad svým příběhem.

Na závěr tuto aktivitu s žáky vyhodnotíme, zeptáme se co jim přišlo na této ak-tivitě nejtěžší, co se jim líbilo a co naopak nelíbilo.

Vyhodnocení cílů

C1 – Žáci jsou přiřazení charakterových vlastností k jednotlivým postavám ve své pod-statě schopni, nicméně významy některých slov se jim pletou, je proto vhodné se vý-znamy slov nadále zabývat.

C2 – Ano, žáci jsou schopni převyprávět děj vlastními slovy, někteří však nedokáží bez pomoci převyprávět děj souvisle.

C3 – Ano, žáci jsou schopni vymyslet vlastní děj na základě hracích kostek, nicméně vyprávění je prozatím velice strohé, s převahou sloves a zájmen.

Vlastní reflexe

Průběh setkání byl dnes poměrně klidný, žáci si sami od sebe půjčili knihy, dva žáci při příchodu hlásili, že si přinesli své knížky, které si budou číst, což také učinili.

Netrpělivě sledovali hodiny a jakmile dopsali své záznamy do deníku, začali se párovat a dohadovali se mezi sebou kdo bude Pták a kdo Veverčák. Domluva byla mezi žáky snadná a do četby se pustili s nadšením. Čtení knihy probíhalo poměrně bezproblémově, žáci spolupracovali a z napínavého konce byli nadšení.

Při vyplňování pracovního listu potřebovali k pomoci dříve vypracovaný Vennův diagram, který jim usnadnil výběr slov, která si zapsali do pracovního listu. Žáci nako-nec pracovali částečně samostatně, měli ale touhu porovnat si své záznamy a případně doplnit si, co se jim líbilo záznamu druhého. U třetí otázky živě debatovali, správně rozklíčovali, že Veverčák se stal trochu menším strašpytlem a u Ptáka že došlo je krát-kodobé změně v chování, když se bál o Veverčákův život. U čtvrté otázky však odmítli sdílení.

Aktivita s kostkami žáky nadchla. Jelikož máme k dispozici sady voyages a acti-ons, tedy cestovatelské a aktivity, rozdělili se do dvou skupin (podle barvy kostek – kte-ré se jim líbili víc), pozorně sledovali, co s kostkami mají dělat a pustili se následně do práce. Dvě žákyně nejprve chtěly vytvářet příběh společně, ale již u prvního pokusu se neshodly a od společné práce upustily. Žáci prozatím vyprávějí velice jednoduše, více-méně jen popisují obrázky na kostkách, pokud jim však položíme otázky „na tělo“, jsou schopni svůj příběh popisně rozvinout.

Žáci se na konci setkání o dnešních aktivitách vyjadřovali kladně, práce je bavi-la, kniha se stala velmi oblíbenou. Jako nejlepší z celého setkání však hodnotili aktivitu s kostkami a ptali se, jestli si kostky budou moci půjčit i příští setkání.

In document Rozvoj čtenářských kompetencí ve (Page 111-115)