• No results found

psykiatriska vårdresurser för invånarna i stadsdelen rosengård

In document Migration och psykisk ohälsa (Page 38-41)

Merparten av den sjukvård som bedrivs i Skåne är offentligt finan- sierad. Det innebär att den i huvudsak bekostas med skattemedel. Som patient betalar man enbart patientavgift upp till gränsen för högkostnadsskyddet.

Den offentligt finansierade vården utförs dels av den offentligt bedrivna vården, dels av ett antal privata vårdgivare som har ett vårdavtal med Region Skåne eller som är verksamma enligt lagen om läkarvårdsersättning.

Utöver den offentligt finansierade vården bedrivs en del sjukvård som är helt och hållet privat finansierad. Det innebär att patienten själv eller någon annan (t ex arbetsgivare eller ett försäkringsbolag) står för hela kostnaden. Vårdgivaren/behandlaren är i det här fallet inte verksam enligt ersättningslagarna (Lagen om läkarvårdsersätt- ning eller Lagen om ersättning av sjukgymnastbehandling).

Inom ramen för detta avsnitt, som ju syftar till att ge en översiktlig bild av existerande psykiatriska vårdresurser som invånarna i stads- delen Rosengård kan vända sig till, är det inte möjligt att längre än så här gå in på de övergripande förutsättningar som gäller för all offentligt finansierad hälso- och sjukvård inom regionen. Det är dock viktigt att känna till grunderna för hur vården är organiserad om man ska få en riktig utgångspunkt för analys och förändrings- förslag.

På psykiatriområdet är den helprivata vården inte av någon större omfattning eller betydelse, när det gäller behandling hos specialistlä- kare. Det är däremot intressant att konstatera att merparten av den psykoterapi och psykologiska behandling som bedrivs av privatverk- samma legitimerade psykoterapeuter, för närvarande till mycket stor del bekostas av patienten själv eller någon annan finansiär än sjuk- vårdshuvudmannen. Detta kan te sig anmärkningsvärt med tanke på att många patienter efterfrågar psykoterapi eller annan psykologisk behandling som alternativ eller komplement till den behandling som erbjuds.

I Malmö stad finns en offentligt bedriven psykiatri som UMAS, Universitetssjukhuset MAS, svarar för. Denna verksamhet omfattar allmänpsykiatri (ofta kallad för vuxenpsykiatri), barn- och ungdoms- psykiatri, rättspsykiatri och en särskild klinik för beroendevård. I denna beskrivning av de psykiatriska vårdresurserna kommer enbart den öppna psykiatriska vården för vuxna att beröras. På mitten av 1990-talet, vid tidpunkten för psykiatrireformen, följdes den tidigare inledda sektoriseringen av psykiatrin i Malmö av en utlokalisering av öppenvårdsmottagningarna från sjukhusområdet till de fyra geografiska sektorerna. Resultatet av denna organisa- tionsförändring blev att varje sektor etablerade en egen öppenvårds- mottagning och fick tillgång till egna slutenvårdsenheter.

Stadsdelen Rosengård kom i denna organisation att tillsammans med stadsdelarna Kirseberg och Husie utgöra sektorsklinik Nordösts geografiska område. Den psykiatriska öppenvårdsmottagningen för denna sektor placerades av olika skäl i stadsdelen Centrum.

Det var denna struktur som psykiatrin i Malmö stad hade när Region Skåne bildades 1999 genom att Malmöhus Läns Landsting, Kristi- anstad Läns Landsting och Malmö stad gick samman och blev en sjukvårdshuvudman. (Övriga aspekter på försöket med regionbild- ningen berörs inte här.) Regionen indelades i fem sjukvårdsdistrikt med var sin politiskt sammansatt nämnd. Malmö stad kom att höra till Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt tillsammans med Svedala, Trelleborgs och Vellinge kommuner.

Tidigare har nämnts att även kommunen har ett ansvar när det gäller att tillgodose invånarnas hälso- och sjukvårdsbehov. Detta innebär att Region Skåne och Malmö stad måste komma överens om vem som ska göra vad och hur man ska samarbeta.

Dessa gränssnittsfrågor är speciellt svåra att hantera inom psykia- triområdet. I samband med regionbildningen gjordes en översyn av ansvarsgränserna och det upprättades en s k gränssnittsöverenskom- melse.

På grund av att det kvarstod ett antal frågor kring avgränsningen mellan Malmö stad och UMAS:s psykiatri, och eftersom det också fanns frågeställningar kring hur resurserna bäst skulle användas inom själva den psykiatriska verksamheten, genomfördes under 2002, på initiativ av Nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdi- strikt och Universitetssjukhuset MAS, en extern revision av UMAS:s psykiatriska verksamhet.

Frågor man ville ha revisorernas syn på gällde bl a om de samlade psykiatriska vårdresurserna i Malmö var tillräckliga utifrån befolk- ningens behov, om de s k gränssnitten mellan Region Skånes hälso- och sjukvård respektive Malmö stads verksamhet låg rätt, samt om fördelningen mellan den psykiatriska öppenvården och den slutna vården var optimal. Innan den externa revisionen var slutförd inledde ledningen för UMAS en omorganisation av psykiatrin. I den nya organisationen ersattes sektoriseringen av en modell baserad på subspecialisering.

År 2000 hade den dåvarande politiska majoriteten i Region Skåne tagit beslut om ett program för konkurrensutsättning av den offent- ligt bedrivna vården. I detta beslut ingick att delar av den psykia- triska öppenvården under mandatperioden, som sträckte sig fram till 2004, skulle övergå till annan driftsform. I konsekvens med detta beslut genomfördes under 2002 en upphandling av den psykiatriska öppenvården i stadsdelarna Limhamn/Bunkeflo och Centrum. För öppenvården i dessa två stadsdelar svarar således fr o m 2003 den privata entreprenören Integrerad Närsjukvård i Malmö (INM KB). Inom den offentligt finansierade vården finns i Malmö också ett antal privata specialistläkare (f n 12 st) som är verksamma enligt Lagen om läkarvårdsersättning. Dessa har med något undantag sin verksamhet förlagd till de centrala delarna av Malmö. Tillsammans svarar de för en betydande andel av öppenvårdsbesöken i Malmö.

Efter att ett vårdavtal avseende privat specialistläkarvård (däri- bland allmänpsykiatri) löpt ut genomfördes under 2006 en upphand- ling av öppen specialistläkarvård där bl a allmänpsykiatri ingår. Inför upphandlingen gjordes en behovsanalys bl a utifrån den kartlägg- ning av psykiatriska vårdresurser och vårdkonsumtion som genom- fördes 2004. I denna kartläggning som utfördes av SeniorPartners

på uppdrag av Nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt konstaterades, som inledningsvis nämnts, en betydande skillnad mellan de psykiatriska vårdbehoven (skattade med hjälp av Jarmans index) och den faktiska konsumtionen av psykiatrisk vård för invå- narna i stadsdelen Rosengård. Konsumtionen var avsevärt mindre än vad man kunde förvänta utifrån de skattade behoven.

Av detta skäl beslöts att den upphandlade öppenvårdsmottag- ningen skulle förläggas till ett angivet geografiskt område i Nord- östra Malmö. Detta för att öka den geografiska tillgängligheten till psykiatrisk öppenvård för befolkningen i stadsdelen Rosengård och omgivande områden.

Sammanfattningsvis har befolkningen i stadsdelen Rosengård tillgång till specialiserade psykiatriska vårdresurser inom den offent- ligt bedrivna psykiatrin, som har en öppenvårdsmottagning i stads- delen Centrum. Den är alltså belägen utanför den egna stadsdelens område. Därutöver finns ett antal privatverksamma specialistläkare med mottagning i centrala Malmö samt en upphandlad privat team- psykiatri med mottagning i nordöstra Malmö.

Det är i detta sammanhang också viktigt att framhålla att en över- gripande princip för all sjukvård i Region Skåne är det s k fria vård- sökandet, vilket innebär att invånarna i Region Skåne har möjlighet att söka vård var som helst i Skåne. Konkret innebär detta att invå- narna i Rosengård kan vända sig till vårdgivare utanför den egna stadsdelen för att få tillgång till psykiatrisk öppenvård.

In document Migration och psykisk ohälsa (Page 38-41)