• No results found

Batteriinsamling i andra länder än Sverige

17. Rumänien

Ingen information har hittats kring Rumäniens arbete med batteriinsamling.

18. Slovakien

Ingen information har hittats kring Slovakiens arbete med batteriinsamling.

19. Slovenien

Ingen information har hittats kring Sloveniens arbete med batteriinsamling.

BILAGA 5 BATTERIINSAMLING I ANDRA LÄNDER ÄN SVERIGE

20. Spanien

ECOPILAS är en icke-vinstdrivande organisation som grundades 2000. Medlemmarna i den här organisationen täcker cirka 75 % av batteriproducenterna i Spanien. ECOPILAS är

grundad på frivillig basis av producenterna men med förväntningen att det system de etablerar i det långa loppet blir införlivat i den nationella lagstiftningen. Förhoppningen är att

lagstiftaren kommer ge dem uppdraget att skapa, organisera och ta hand om

batteriåtervinningen i Spanien. För att göra detta effektivt kommer de behöva samarbeta med andra representanter i branschen såsom distributörer och konsumenter. Dagens system består av kärl (så kallade bring banks) som är spridda över landet. Detta har visat sig vara relativt effektivt då man under 2001 samlade in 15 % av de batterier som såldes i Spanien. Vad siffran visar idag vet jag ej.

För mer information se: www.mma.es

21. Storbritannien (England, Skottland och Irland)

Under 2001 köptes 680 miljoner batterier i Storbritannien. Endast 5 % av de

uppladdningsbara batterierna återvanns och till med färre av engångsbatterierna blev återvunna. Under 2002 var insamlingsnivån för småbatterier 2 gram/invånare.

De flesta batterierna i Storbritannien hamnar i deponier, däribland även industribatterier tillverkade av nickelkadmium.

Sedan mars 2006 har ett försök kring batteriinsamling pågått för hushållsbatterier. Projektet drivs under ledning av WRAP (Waste & Resource Action Programme) vilket delvis stöds av DFRA och Business Efficiency and Waste (BREW). Försöket innefattar cirka 350 000 hushåll och förhoppningen är att resultatet ska visa vilket sätt som är det mest kostnadseffektiva sättet att möta det nya direktivet på. Ett stort problem i Storbritannien är att batteriinsamlingen är hämmad av stora brister i sin infrastruktur och struktur överhuvudtaget. För att uppmuntra insamling av nickelkadmiumbatterier grundades organisationen REBAT av BBMA (brittiska batteritillverkares organisation).

På Irland finns det ingen nationell organisation som ansvarar för batteriinsamlingen däremot startades ett privat företag som heter Returnbatt Ltd i mars 1996. Tanken var att de skulle sköta ett riksomfattande insamlingssystem för alla typer av batterier. Kärnverksamheten baseras dock kring blybatterier. Returnbatt startade nyligen ett insamlingssystem för icke- laddbara batterier såsom alkaline och knappcellsbatterier. Initiativet kom från miljöministeriet i december 2000 och Returnbatt samlar nu in dessa batterier från mer än 120 skolor i området runt Kildare. Returnbatt får viss finansiell hjälp från ett EU-finansierat program via staten. Storbritannien har inte insamlingskapaciteten idag som krävs för att möta det nya direktivets mål. Om de ska klara dessa 2012 måste de samla in mellan 6 000 och 7 000 ton batterier varje år jämfört med dagens nivå på ungefär 700 ton.

För mer information se:

www.dti.gov.uk/sustainability/ep/batteries.htm www.rebat.com

www.rebatt.co/uk www.returnbatt.ie

BILAGA 5 BATTERIINSAMLING I ANDRA LÄNDER ÄN SVERIGE

22. Tjeckien

I Tjeckien trädde lagstiftningen kring batteriinsamling i kraft i januari 2002 och målet var då främst att harmonisera landet med övriga medlemsländer i EU. De nya reglerna innebar att deponering av batterier blev förbjudet från och med 2002. Lagstiftningen ledde till att den nationella organisationen ECOBAT Ltd grundades med syftet att ta hand om batteriinsamling och återvinning. Avgiften för att bli medlem är beroende av vikten på mängden batterier som företaget sätter på marknaden. Ansvaret för insamlingen delas mellan producenter och kommuner. I dagsläget har man ingen registrering för medlemmarna däremot har man en obligatorisk rapportering en gång om året. ECOBAT har ungefär 5 085 insamlingspunkter och under 2004 samlade man in 128 436 ton batterier medan motsvarande siffra för 2005 var 138 206 ton. För att nå insamlingsmålet på 25 % 2012 krävs det att Tjeckien ökar sin insamling 4 gånger om.

23. Tyskland

I Tyskland har konsumenterna sedan 1998 en skyldighet att lämna in använda batterier till handlarna eller till lokala insamlingsplatser. Organisationen GRS Batterien (Stiftung Gemeinsames Rücknahmesystem Batterien) grundades i maj 1998 och det är en

sammanslutning av batteriproducenter och importörer samt tillverkare av Elektriska och Elektroniska produkter (ZVEI). Idag har GRS Batterien cirka 736 importörer och producenter med i systemet som finansieras av bidrag från sina medlemmar, det vill säga medlemmarna betalar för de tjänster som GRS tillhandahåller. Betalningen går via en förvaltare (KPMG) och avgiften motsvarar den mängd och typ av batterier man säljer i Tyskland. Listan över avgifter är indelad i viktklasser, grupp per typ och batterisystem. För batterier som väger mer än ett kilo fastställs avgiften på batteriets exakta vikt. Beräkningen baseras på mängden batterier som först sätts på marknaden. De här avgifterna inkluderar allt. Batterier som exporteras behöver inte registreras hos GRS Batterien.

Varje år säljs ungefär 33 000 ton batterier i Tyskland. Av det är ungefär 80 % icke-laddbara batterier medan 20 % är laddbara. Idag återvinns cirka 80 %. Under 2002 samlade tyskarna in 157 gram småbatterier per invånare. och under 2005 var motsvarande siffra 149 gram per invånare. Under 2004 samlade man in 11 733 ton av använda batterier. Ungefär 30 % av de insamlade småbatterierna läggs på deponi.

För mer information se: www.grs-batterien.de

BILAGA 5 BATTERIINSAMLING I ANDRA LÄNDER ÄN SVERIGE

24. Österrike

I Österrike är arbetet med batteriinsamling och återvinning kontrollerad av en oberoende organisation som heter Umweltforum Batterien, UFB. Den grundades i juli 2001 och består av alla importörer och producenter i Österrike. Medlemmarna betalar en avgift som används för att bekosta arbetet med insamling och återvinning inom landet. Avgiften som betalas in beror på batterityp och vikten (normalt är cirka 2 euro/kg). Det hela beräknas utifrån tillverkarens försäljningsrapporter som måste lämnas in månadsvis/halvårsvis beroende på storleken på företaget. Kostnaden för den här servicen läggs på varan vid försäljningstillfället och den får konsumenten ta.

Österrikes nuvarande system består av 7 000 insamlingspunkter som finns i affärer som säljer batterier och vid insamlingspunkter för farligt avfall. Det finns ungefär en insamlingspunkt per 1 100 invånare. 2002 samlade Österrike in 179 gram batterier per invånare.

För mer information se: www.batteriensammeln.at

25. Island

(mycket material kommer från rapporten Batterier i Norden från 2001)

På Island samlas miljöfarligt avfall in av kommunerna och till miljöfarligt avfall räknas batterier vilka sorteras efter insamlandet. Kvicksilverhaltiga batterier och

Nickelkadmiumbatterier exporteras till Danmark (Kommunekemi AS) för upparbetning och återvinning. Blybatterier och ackumulatorer exporteras till Sverige (Boliden Bergsöe AB) samt England för upparbetning och återvinning. Återkommande informationsinsatser görs för att öka insamlingen och vissa kommuner delar ut en ”återvinningsbox”, vilka batterierna kan samlas i. På Island finns ingen lag eller förordning som är tvingande vad gäller insamling av batterier, däremot är det en praxis bland invånarna att lämna sina begagnade batterier till insamlingen av miljöfarligt avfall.

Det finns ett antal förordningar som styr importen och omhändertagande av batterier. Vid import av batterier ska avgift betalas till en fond för produkter då de tjänat ut (inte enbart batterier). Förordningarna styr de belopp som ska betalas. Ur denna fond tas medel för att bekosta till exempel sortering av batterierna.

26. Norge

(mycket material kommer från rapporten Batterier i Norden från 2001)