• No results found

Undantag för småproducenter

Batteriinsamling i andra länder än Sverige

5. Konsekvenser för småföretag

5.1 Undantag för småproducenter

Det är i dag svårt att säga hur många aktörer som är verksamma inom

batteribranschen. Naturvårdsverket har i dag uppgifter om registrerade företag som importerar eller säljer miljöfarliga batterier på den svenska markanden. Det rör sig om cirka 500 företag som rapporterar in mycket varierade mängder av importerade och sålda mängder batterier. Dessa producenter importerar eller säljer miljöfarliga batterier som står för cirka 10 procent av den svenska batterimarknaden. Många aktörer inom batteribranschen är vidare verksamma inom elektronikbranschen, minst 75 procent. När det gäller företag som är aktiva inom elektronikbranschen är sammansättningen mycket blandad. Alltifrån stora multinationella företag till små enskilda import och tillverkningsföretag.

Naturvårdsverket föreslår följande gränsvärden för små producenter. Se tabell 2 nedan:

Tabell 2 Redovisning av förslag till gränsvärden för små producenter

Batterityp Gränsvärde (kg batterier)

Kvicksilver 1 Kadmium 2 Blybatteri >3kg 250 Övriga blybatteri 100 Övriga batterier 50 15

BILAGA 6 16(21)

Gränsvärdena baseras på en enklare sammanställning Naturvårdsverket gjort av branschens sammansättning när det gäller företag som importerar och säljer miljöfarliga batterier på den svenska marknaden. Sammanställningen har gjorts utifrån inrapportering av vikt på försäljning 2006.

Ɣ Gränsvärdet för kvicksilverbatterier föreslås till 1 kilo. 2006 var det cirka 9 av 75 företag som rapporterade in mindre än 1 kilo kvicksilverbatterier

Ɣ Gränsvärdet för nickelkadmiumbatterier föreslås till 2 kilo. 2006 var det cirka 12 av 150 företag som rapporterade in mindre än 2 kilo nickelkadmiumbatterier Ɣ Gränsvärdet för blybatterier < 3 kilo föreslås till 100 kilo. 2006 var det cirka 5 av 95 företag som rapporterade in mindre än 100 kilo blybatterier < 3 kilo Ɣ Gränsvärdet för blybatterier > 3 kilo föreslås till 250 kilo. 2006 var det cirka 70 av 225 företag som rapporterade in mindre än 250 kilo blybatterier > 3 kilo Ɣ Gränsvärdet för icke-miljöfarliga batterier föreslås till 50 kilo.

Eftersom ett av målen med det nya systemet för insamling och återvinning av uttjänta batterier är maximerad insamling och återvinning är det svårt att acceptera undantag för ett stort antal producenter. Om en stor andel producenter fråntas sitt ansvar försvinner den grundläggande idén med producentansvar – att alla producenter tar ansvar för sina produkter. Det är vidare svårt att i dag bedöma hur marknaden för icke-miljöfarliga batterier ser ut varpå

Naturvårdsverkets förslag får ses som preliminära. Det är först när registrering och inrapportering för producenter som importerar och säljer icke-miljöfarliga batterier kommer igång som ett mer heltäckande underlag kan presenteras. Då bör också fastställda nivåer för undantag för småproducenter ses över, och vid behov revideras.

Det finns vidare en annan aspekt när det gäller undantag för småproducenter. Undantag kan, enligt branschen, leda till en snedvriden konkurrens. Det finns vidare en problematik kring att undantag kan leda till ökad administration. Bevisbördan ligger hos producenten som måste påvisa att denne inte omfattas av producentansvaret. Ansvarig tillsynsmyndighet har till uppgift att säkerställa att producenten inte omfattas av producentansvaret, något som troligtvis innebär fler resurser och ökad administration. Det finns också en risk för så kallade friåkare, producenter som försöker frånkomma sitt ansvar trots att de inte omfattas av undantagsregler.

6. Övrigt

6.1 Finansiella garantier

Dagens batterifond(er) har bland annat fungerat som finansiell garanti för insamling, sortering och återvinning av miljöfarliga batterier. Den har vidare fungerat som buffert för pågående utfasning av kvicksilver samt framtida utfasning av bly och kadmium.

BILAGA 6 17(21)

Naturvårdsverket anser att dagens batterifond(er) inte ska ses som någon finansiell garanti för batterier som sätts på marknaden efter september 2008. Vid ett eventuellt producentansvar är det av vikt att det finns metoder för att säkerställa finansiering för fullgörande av producentansvaret. Producenterna bör vid ett eventuellt producentansvar avsätta finansiella garantier som ska användas utifall en producent går i konkurs eller av annan orsak inte har möjlighet att ta sitt producentansvar.

Naturvårdsverket föreslår att producenterna utifrån vissa ramar fritt ska kunna välja hur ett säkerställande ser ut. Vad som anses med lämpligt säkerställande ska bestämmas med hänsyn till de sålda batteriernas användning och livslängd, men också andra omständigheter som har betydelse för att olika skyldigheter kommer att fullgöras eller att den som fullgör en annan producents skyldighet kan få ersättning för de kostnader som fullgörandet medför.

Syftet med finansiella garantier är att säkerställa att producenterna kan ta ett kollektivt ansvar för fullgöranden som de enligt lag är skyldiga att leva upp till. Konsekvenserna av att en producent inte kan fullgöra sitt åtagande får inte riskera omhändertagandet av de batterier som en gång satts på marknaden. Finansiella garantier innebär en extra kostnad för producenterna och det är, vid ett eventuellt producentansvar, upp till producenterna själva att välja hur de vill portionera ut risker respektive kostnader. Naturvårdsverket gör bedömningen att det är nödvändigt med någon form av finansiella garantier för att säkerställa att producenterna ges rätt förutsättningar för att fullgöra sitt producentansvar. Naturvårdsverket kommer att meddela närmare föreskrifter om säkerställande av finansiering för fullgörande av producentansvaret för batterier.

6.2 Punktskatter

Direktivet medger att medlemsstaterna kan använda ekonomiska styrmedel för att främja insamling av uttjänta batterier eller för att främja användning av batterier som innehåller mindre förorenade ämnen. Vad som menas med

ekonomiska styrmedel specificeras inte närmare i direktivet, men differentierade skattesatser anges som exempel. Om sådana styrmedel utnyttjas, ska åtgärden anmälas till kommissionen. Naturvårdsverket föreslår att punktskatter införs på miljöfarliga batterier där det i dag finns alternativa, icke-miljöfarliga batterier. Detta för att främja användningen av mindre förorenade ämnen. När det gäller bärbara nickelkadmium- och kvicksilverbatterier finns det i dag icke-miljöfarliga alternativ. Exempel på ett ekonomiskt styrmedel som gett starka effekter är miljöavgiften på nickelkadmiumbatterier. Höjningen av miljöavgiften på nickelkadmiumbatterier 1998 innebar att försäljningen av

nickelkadmiumbatterierna minskade med cirka 40 procent under loppet av ett år. Naturvårdsverket anser att punktskatter på bärbara nickelkadmium- och

kvicksilverbatterier är befogat med tanke på att det i dag finns icke-miljöfarliga alternativ till miljöfarliga batterier som innehåller någon av dessa tungmetaller. Det finns dessutom ett regeringsbeslut om framtida utfasning av kadmium och

BILAGA 6 18(21)

kvicksilver till år 2010. Även om en utfasning av kadmium till år 2010 inte känns särskilt aktuell, borde ambitionen att minska användningen av kadmium vara hög. Utan punktskatter på bärbara nickelkadmium- och kvicksilverbatterier befarar Naturvårdsverket att användningen av dessa batterier ökar, vilket i sin tur innebär en negativ påverkan på miljön i form av ökade utsläpp vid

avfallsförbränning och återvinning. En ökad användning motverkar även regeringens beslut om att dessa tungmetaller ska fasas ut. Lämplig myndighet bör snarast få i uppdrag att formulera regler för ett införande av punktskatter för nickelkadmium- och kvicksilverbatterier, detta för att undvika att det uppstår ett glapp mellan dagens avgifter och en eventuell punktskatt.

Det finns ett regeringsbeslut om att bly ska fasas ut till år 2010. Eftersom det i dag inte finns något alternativ till bly i startbatterier är en utfasning av bly till år 2010 inte särskilt realistisk. Däremot kan en punktskatt på bly öka incitamenten till forskning och utveckling vad gäller framtida alternativ till startbatterier som i dag innehåller bly.

När det gäller icke bärbara nickelkadmiumbatterier, exempelvis industribatterier som innehåller kadmium, saknas det i dag ekonomiskt likvärdiga alternativ som är mindre miljöfarliga. En punktskatt på icke bärbara batterier som innehåller kadmium skulle, precis som för bly, kunna införas för att öka incitamenten till forskning och utveckling vad gäller framtida alternativ till industribatterier som i dag innehåller kadmium.