• No results found

Särskilda hinder för batterilager

5 Hinder som mindre aktörer möter

5.2 Hinder för småskalig elproduktion och energilager

5.2.5 Särskilda hinder för batterilager

För batterilager saknas en egen definition i nuvarande regelverk.

Energilager är dessutom oreglerad i dagens ellag. Det i sig är proble-matiskt och ger upphov till olika tolkningar och skapar osäkerhet bland potentiella investerare. Med dagens terminologi kallas det kon-sumtion när ett energilager laddas och produktion när ett energi-lager laddas ur. Konsekvensen blir att den som äger ett energi-lager måste betala full energiskatt, trots att ett lager varken producerar eller kon-sumerar någon el inom sin systemgräns. Denna situation gör att det krävs en extrem volatilitet på elmarknaderna för att skapa lönsam-het för energilager. I praktiken innebär det också en dubbelbeskatt-ning då den som äger och driver ett batterilager är skyldig att betala energiskatt på el för den el som matas till lagret, samt att vid åter-inmatning och försäljning av den lagrade elen betalas skatt även av slutanvändaren.

För batterilager råder också motsägelsefulla styrsignaler. Å ena sidan kan investeringsbidrag lämnas för installation av batterilager för egenproducerad el där lagring och uttag endast sker bakom mätaren. Då är lagringen energiskattebefriad. Å andra sidan sätter skatteregler käppar i hjulet för lönsamhet för den mindre aktören om denne vill agera på elmarknaden. Dessa omständigheter under-gräver möjligheterna för små aktörer att agera kommersiellt och sälja energilagringstjänster till nätföretag och andra aktörer som kan dra nytta av energilagrets fördelar.11 Motstridiga styrsignaler skapar osäkerhet bland de mindre aktörerna. Nämnda investeringsstöd ges till energilager i anslutning till egen produktion hos privatpersoner.

Andra användningsområden än egenproduktion omfattas inte, ej

11 Energimarknadsinspektionen (2016b).

heller andra mindre aktörer än privatpersoner. Denna snäva omfatt-ning av investeringsstöd utgör ett hinder för en mångfald mindre aktörer.

Avsaknaden av investeringsstöd eller annat stöd för de flesta energilagringsfall tillsammans med svaga prissignaler ger en totalt svag incitamentsstruktur för flexibilitet vilket i sin tur hindrar både energilagring i sig (både dedicerade system och batterier i bilar) och aktiv styrning av tillgängliga teknologier (exempelvis värmepumpar, elbilsladdning etc.).

Batterilager är en relativt omogen och oprövad teknologi, liksom dess integration med energisystemet. Ett hinder för ökad använd-ning av lager är avsaknad av erfarenheter. Det finns dock några pågå-ende större projekt där samverkan mellan olika teknologier i lokala energissamhällen prövas. Förhoppningsvis ger dessa större projekt marknaden lärdomar för en större introduktion på energimarkna-derna, några exempel är Eons projekt i Simris (se slutet av kapitlet), ett antal smarta hem, och FED-projektet12.

12 FED Fossil Free Energy District. FED är ett EU-finansierat innovationsprojekt som Göteborg Energi, Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park, Business Region Göteborg, Ericsson, RISE, Akademiska Hus, Chalmersfastigheter och Chalmers. Syftet är att skapa smarta lokala energisamhällen där fossila energitoppar minimeras genom en digital handelsplats för energi mellan fastigheter. Unikt för FED är att projektet innefattar tre energibärare: el, värme och kyla. Testbädden ligger på Chalmersområdet i Göteborg om fattar områdets olika bygg-nader. Området är undantaget från koncessionsrätten för elnät, vilket ger möjlighet att testa och utvärdera en lokal energimarknad.

Tabell 5.3 Ett urval av hinder småskalig elproduktion och energilager Ekonomiska och finansiella hinder

Vad Förklaring

Nettoproduktion av el För att ha rätt till gratis inmatningsavgift och mätning får den lilla elproducenten inte mata in mer el på nätet än vad hen tar ut på årsbasis.

Osäker skattereduktion för mikroproduktion av el

Det är osäkert hur länge skattereduktionen kommer att finnas kvar, vilket gör det svårt att räkna på lönsamhet.

Kö för bidrag För investeringsstödet för solceller har en lång kö bildats.

Investering Många upplever hög initial kostnad för investering i småskalig elproduktion och energilager.

Anslutningstid Vissa nätägare tar relativt lång tid på sig att ansluta färdiga små-skaliga produktionsanläggningar. När sådant sker förlorar de små producenterna inkomster genom förlorad produktion.

Höga fasta

nätkostnader En del elbolag har en hög fast andel av nätkostnaden, vissa till och med 100 procent. Höga fasta kostnaderna minskar incitamenten för investeringar i energieffektivisering, småskalig elproduktion och lagring.

Legala och administrativa hinder

Vad Förklaring

Nätkoncession För att dra en elledning mellan produktionsanläggningen och förbruk-ningspunkten krävs undantag från kravet på nätkoncession. Sådana undantag ges i många fall inte för en anläggning utanför byggnaden (t.ex. en solcellsanläggning på mark eller intilliggande byggnad).

Avgränsning av

solcellsanläggning Det är otydligt vad som juridiskt räknas som en solcellsanläggning då t.ex. flera kluster av moduler återfinns nära varandra.

Bygglov Kraven på bygglov varierar mellan olika kommuner, och är i vissa fall ett hinder.

Elcertifikat Kravet att det behövs en extra mätare (som kostar att köpa) för att få elcertifikat för den egenproducerade och konsumerade elen gör att många små producenter låter bli att söka elcertifikat för hela sin produktion.

Skattereduktionen via inkomstskatten

Skattereduktionen för småskalig elproduktion sker i dag via ett avdrag i inkomstskatten. För de aktörer som inte har en inkomstskatt som det går att kvitta skattereduktionen mot blir utan ersättning.

ROT-avdrag endast för

gamla hus Dagens ROT-avdrag (för antingen småskalig elproduktion eller energi-effektiviseringsåtgärder) kan bara utnyttjas om ett hus är äldre än fem år.

Administration med investeringsstödet

Investeringsstödet uppfattas som krångligt att söka. Dessutom behöver en solcellsägaren rapportera sin årliga produktion under tre år för att få behålla bidraget.

Beteendebaserade hinder

Vad Förklaring

Komplexitet/

Information

Att överblicka de samlade villkoren kan te sig svårt för den mindre aktören. Detta beror både på att det de facto är mer komplext än vad det skulle behöva vara, samt på att det saknas en plattform där den relevanta informationen samlats. Till exempel har ideella föreningar svårt att förstå vilka villkor som gäller.

Brandsäkerhet Nationella riktlinjer för brandsäkerhet saknas för både solcells- och batteriinstallation.

Certifiering av

installatörer Brist råder på certifierade installatörer av småskaliga elproduktions-teknologier och energilager. Det råder sålunda brist på förtroende hos de mindre aktörerna för installatörerna och villkoren runt ikring, t.ex.

svårt att jämföra offerter.

Delade incitament För hyresgäster i lägenheter är det svårt att agera själv, man är beroende av hyresvärden.

Källa: Egen bearbetning av akademisk litteratur, tidigare utredningar och inspel till utredningen via intervjuer och workshop.