• No results found

Predikanterna, samhället och samhällsansvaret I det här kapitlet beskrivs vad som sägs i predikan utifrån två

8.1 Predikanterna om samhället

8.1.3 Sociala relationer och bristen på dessa

Pastorerna talar om sociala relationer mellan människor och framför allt bristen på dessa. Relationer är det enda som pastorerna beskriver positivt. I övrigt tar de upp relationernas baksida: trasighet och brustenhet, att inte bli sedd, fångenskap och främlingsfientlighet, konflikträdsla, konkurrens och våld. Den kvantitativa skillnad som finns inom det här undertemat är att de yngre pastorerna, 26–45 år, talar mer om sociala relationer och bristen på dessa än de äldre, 46–65 år.93 Denna kvantitativa skillnad samvarierar dock inte med innehållet, det vill säga de yngre pastorerna beskriver inte sociala relationer och bristen på dessa på ett annat sätt än de äldre.

Det är bara kvinnor som talar om sociala relationer i en positiv bemär-kelse. Kvinnorna definierar sociala relationer som förhållanden till andra människor som familj, vänner, arbetskamrater, något som har med andras välfärd att göra. Både Malin och Tyra talar om att alla människor lever i någon form av relation och att det inte är så enkelt.

Att vi är olika gör att det inte alltid är enkelt med relationer. Vi har relationer till familj, släkt, vänner, trossyskon - församling, arbetsgivare och myndighe-ter mm. Alla har ansvar för de relationer i lever i. Det handlar om att ge och ta emot (Malin 4–7).

Det är olikheten som gör relationer komplicerade, säger Malin i sin predikan. Ändå kan människor inte vara utan relationer, anser en annan kvinna. Rela-tioner handlar om beroende, ett givande och tagande. Tyra berättar ett exem-pel på hur två kollegor var varandra till hjälp genom att dela med sig och säger så här om relationer:

Vad jag vill betona med exemplet är vårt beroende av varandra, hur i den enes nöd den andres bröd kan vara till hjälp, om vi lär oss att SE varandras behov. Det gäller dig och mig men också mellan folk, länder och stater. Ena gången bär jag dig, nästa gång får du bära mig i min orkeslöshet (Tyra 91– 93).

För Tyra gäller relationernas principer om beroende och bärande inte bara mellan två människor utan även på internationell nivå, mellan länder. Tyra är den av pastorerna som talar mest om relationer och hur människors liv flätas samman med varandra. För henne är beroendet av andra positivt, ett beroen-de som hon också kallar ömsesidighet och solidaritet. Tyra talar också om att beroende och solidaritet inte är någon trend i samhället.

---

93 Det antal utsagor som de yngre pastorerna lämnar om sociala relationer och bristen på dessa är större än det antal utsagor som de äldre pastorerna lämnar, t=2,03, df=28, p=0,05. Liknande analyser (av antalet utsagor) kommer att genomföras i resten av kapitlet.

Trenden i samhället är definitivt inte solidariteten och beroendet. Istället: oberoendet, slå dig fri, var självständig, privatisera och utnyttja och exploate-ra så långt det baexploate-ra går!

Det kristna dopet är en jätteprotest mot dessa trender. I dopet får vi istället ett mönster för vårt liv och vår död. Dopet handlar om att se sitt liv insatt i ett (beroende) sammanhang, att allt tillhöra Kristus och som honom leva i tjänst. […] Dopet är därför en protest mot egoismen, mot trenden att gynna sig själv, att klättra och armbåga sig fram och sko sig på andra (Tyra 95–99, 102).

Tyra väver i sin predikan samman söndagens tema med det dop av barn som ska ske senare i gudstjänsten och för henne är dopet en motkraft till egois-men i samhället. Tyra anlägger här ett holistiskt perspektiv, allt hänger sam-man med varandra: dop, beroende och solidaritet.

Trots människans grundläggande behov av gemenskap finns det trasighet och brustenhet i relationen mellan Gud och människa, mellan människan och jorden och människor emellan.

Vi lever mitt i en värld fylld av trasighet och söndring på olika sätt. Många motbilder möter oss och kanske också skrämmer. Vi möts många gånger av frågan varför ser det ut som det gör i vår värld, och vi ställer den själva ock-så. Vad och vem ska kunna åstadkomma en förändring? Finns det hopp för vår värld?

Han som en gång skapade allt ville inte att det skulle bli det kaos och den förödelse vi ser runt omkring oss idag. Gud gav människan en fri vilja och hon valde att vända Gud ryggen. Resultatet av detta blev att den helhet, frid och harmoni som var blev istället disharmoni och brustenhet på många olika sätt. Relationen till Gud bröts och människan lever istället i ensamhet, skuld och själviskhet, som Kain sa, ska jag ta vara på min broder? Istället för att vårda naturen har människan skadat den -– förgiftat jord, vatten, luft. Skövlat vilket ger en obalans i naturen, öken osv. Detta påverkade också relationen oss människor emellan, ett resultat av det som vi kan se är rädsla för var-andra, kan leda till våld, krig, egoism, osämja, rasism. Det här är en följd av vår ansvarslöshet inför livet och det maktbegär som styr oss (Lena 1–18).

Enligt Lena är denna trasighet och brustenhet en konsekvens av syndafallet. Det är syndafallet som leder till såväl ensamhet som våld. Pastorerna berättar i predikningar om en rad företeelser som kan sägas vara tecken på att männi-skor inte lever i goda sociala relationer. Ett annat ord för sociala relationer är nästankärlek. Enligt Malin finns det både inre och yttre hinder för nästankär-leken. Det kan till exempel vara självförakt och stolthet, rädsla och strävan efter självförverkligande.

De exempel som pastorerna tar upp kan ses som en skala som rymmer allt från rädsla till våld. Våld kan i det här sammanhanget uppfattas som det yttersta tecknet på människors bristande relationer. Pia talar, med utgångs-punkt från Jak 2, om den bitterhet som kan finnas i att inte bli sedd och i att göra skillnad mellan människor.

Då och då på olika platser hör jag någon bittert säga: Dom hälsade på mig i kyrkan – men inte ute i samhället. Så sårande (Pia 33–34).

Ett annat uttryck för bristande sociala relationer är fångenskap och främ-lingsfientlighet. Utifrån Jer 29, som handlar om hur Israels folk är fångna i Babel, har Ivar fångenskap och främlingsfientlighet som ett tema i sin predi-kan. Han använder ofta ordet fångenskap synonymt med ordet främlingskap. En sångtext från Ebba Grön får för Ivar illustrera människors upplevelse av att vara fångna.

”Gå upp, äta frukost, jobba jobba jobba jobba. Samma händer i morgon. Job-ba, åka trick hem och sätta sig och glo, Det är inget liv det är slaveri” (Ivar 11).

Fångenskap kan vara att hamna i en situation där man inte har några valmöj-ligheter, en upplevelse av att vara fast. En dålig ekonomi, missbruk av dro-ger, sex och makt kan hålla människor fångna. Fångenskap kan handla om främlingskap, om hur man ska förhålla sig till främmande kultur och skor. Främlingskap kan leda till främlingsfientlighet, som innebär att männi-skor börjar skilja mellan de som är äkta svenskar och de som inte är det.

Ett tredje uttryck för bristen på goda sociala relationer är människors kon-flikträdsla. I predikotexten från Matt 22 tar Martin just fasta på den konflikt som finns mellan olika människor och grupper i texten och har det som ett genomgående tema i sin predikan.

Överallt möter vi detta egendomliga fenomen: Vi föredrar att leva med på-frestande spänningar framför att lägga konflikterna på bordet. Bland folk i allmänhet, och i kyrkan i synnerhet, vill vi ha det gemytligt och skönt medan vi bälgar i oss kaffe och odlar laganda och trivsel. För att lyckas med det måste vi förtränga det som kan störa idyllen. Hur många gånger ger vi inte i det avseendet, bildligt talat, våra slantar rakt av till kejsaren, därför att det helt enkelt är det enklaste och minst smärtsamma (Martin 15–18).

Enligt Martin väljer många människor att förneka konflikter, vilket skapar inre spänningar och gör att ”glädjen rinner ut ur mänskliga relationer”.

Ulla talar, utifrån 1 Mos 4 och berättelsen om hur Kain dödar sin bror Abel, om konkurrensen mellan människor som ett uttryck för att människor inte bryr sig om sin medmänniska.

Vi har alltför ont om tid för att hinna med att sitta ner och prata med någon som har det jobbigt. Vi kanske inte kommer iväg hem till den där människan som sitter ensam. Därför skapar frågan – Var är din broder – panik i våra hjärtan.

Även om vi inte bokstavligt tagit död på vår broder, så känner vi väl att i har försummat vår broder. Vad svarar vi? Ska jag ta vara på min broder. Det är det enklaste svaret åtminstone tillfälligt (Ulla 84–90).

I en rad olika situationer väljer människor, enligt Ulla, att inte ta vara på sin broder, både i nära och globala sammanhang.

Det tydligaste uttrycket för bristen på goda sociala relationer är våld. Pastorerna beskriver våld som utförs av en eller flera personer och som rik-tas mot enskilda eller grupper av människor i Sverige. Niklas är den enda i materialet som beskriver hur han hanterar all information om våld i samhäl-let genom att känna ilska. En ilska som han dock inte riktigt vet hur han ska kanalisera, mer än att han ska hålla ögonen öppna på vad politikerna vill prioritera i nästa valrörelse. Det våld som Niklas reagerar på är våldtäkter och rån.

Jag kommer allt oftare på mig själv med att bli arg nu för tiden. Blir du arg någon gång? Flera morgnar de senaste veckorna har jag slagit näven i bordet av ilska. Samtliga gånger är då jag ser morgonnyheterna på TV.

Jag blir fruktansvärt arg varje gång jag hör att en kvinna har blivit våldtagen av en man eller av flera män som det ofta är nu. Eller när ett gäng ungdomar brutalt rånar en kyrkokör i Uppsala (Niklas 58–63).

Annat våld som tas upp är våld mot barn och tortyr. Våld handlar inte bara om våldtäkt, övergrepp mot barn och rån, utan det vidgas också till att hand-la om nedskärningar i vård och omsorg, som leder till att människor far ilhand-la. Ulla funderar över varför människor tar till våld och säger att människor använder våld som lösning på problem och för att de känner sig hotade. Pastorerna talar inte om våld i samband med krig och förtryck, utan våldet individualiseras. Det är enskilda människor som drabbas av våldet i samhäl-let.

8.1.4 Sammanfattning

Det som är karaktäristiskt för det här huvudtemat är för det första att utsa-gorna om samhället ofta är tidlösa. Med tidlöshet syftar jag på att det pasto-rerna säger i predikan om samhället skulle kunna sägas när som helst under 1990-talet och ibland även under en längre tidsperiod. Deras anknytningar till dagens samhälle och lyssnarnas verklighet är så allmänt hållna att de inte är begränsade till just den specifika tid då predikan hölls. Få predikningar innehåller tidsspecifika exempel. Ett undantag är att några pastorer tar upp miljökatastrofen vid Hallandåsen i sin predikan 1997. Detta exempel är tids-bundet på så sätt att det först kan tas upp under hösten 1997. Ett annat

un-dantag är att en pastor tar upp Sara Wägnert.94 Dessa händelser är en av en sådan karaktär att de kan vara exempel på miljökatastrofer i Sverige och civilkurage under en lång tid framöver. De är undantagen som bekräftar regeln: att predikningarna är tidlösa i sitt innehåll.

Det andra som är utmärkande för utsagorna om samhället är att de har ett universellt drag. Det som sägs om samhället begränsas inte till vissa platser, miljöer eller människor, utan är generaliserande. Det är som om alla männi-skor på jorden lever under samma förhållanden, har samma möjligheter och begränsningar. Få predikningar innehåller begränsande ord som: de flesta, en del, många, ibland och så vidare. Människor i Sverige verkar vara lika för-tryckta som människor på andra platser i världen. Det svenska samhället är lika orättvist som samhällen i andra delar av världen och så vidare.

Ett tredje och sista karaktäristiskt drag för pastorernas utsagor om sam-hället är att nästan alla de människor som beskrivs har problem av olika slag. Pastorerna talar om människor som är arbetslösa, som oroar sig för framti-den och så vidare. Pastorerna beskriver inga glada, lyckliga eller problemfria människor.