• No results found

Dívka je velmi šikovná, svědomitá, pozorná. Její pracovní tempo je příliš pomalé. Dle vý-sledků testu se zlepšila ve sluchovém rozlišení, znala trvalou adresu, seřadila roční období, a především se zdokonalila v popisu obrázku. Jako jediná byla schopna správně vyplnit úlohu šály před i po odkladu školní docházky. Byla u ní zjištěna vada zraku (tři dioptrie), ale po vyřešení očního problému se zlepšila nejen v koordinaci hrubé motoriky, ale především v komunikaci a kooperaci s vrstevníky. Dívka v září nastoupí do běžné ZŠ.

88

18. Respondent č. 9

V době výzkumu bylo chlapci 6 let a 1 měsíc. Pochází z úplné rodiny, která s mateřskou školou spolupracuje. Má mladší sestru (2016), se kterou vychází dobře, rádi spolu tráví čas a hrají si. Adaptace v MŠ byla špatná, je citlivý, docházelo k pláči. Po čase se jeho maminka vrátila po mateřské dovolené do zaměstnání a byla součástí kolektivu MŠ. Následně přicházel do zařízení s úsměvem. Pozorování a realizace testu probíhala v MŠ, kterou navštěvuje od svých tří let. Chlapec je bez IVP.

Chování: Je citlivý, klidný, je tzv. pozorovatelem s občasným zapojením. Z počátku s nikým nemluvil, odpovídal jednoslovně, ale postupem času se to zlepšilo. Začal se zapojovat do her, společných pohybových aktivit a projevoval radost smíchem. Má zálibu v matematických dovednostech, úkoly plní rád a správně. V oblasti sebeobsluhy je převážně samostatný, potřebná je občasná dopomoc a připomínání toho, co má dělat.

Komunikační dovednosti: Má opožděný řečový vývoj, v komunikaci si je nejistý, při práci si svou činnost nekomentuje. Slovní zásoba je v normě, chlapec chápe i složitější instrukce.

Výslovnost je oslabená, řeč místy obtížně srozumitelná, nestabilní výslovnost hlásek, značná artikulační neobratnost. Oční kontakt je méně častý.

Úkol 1 – Kresba postavy

Chlapec nakreslil postavu s dlouhým krkem. Postava má oči, nos a vlasy. Obě ruce mají pět prstů. Nevyužil kombinaci barev, přitom měl k dispozici velkou škálu pastelek. Kresba neodpovídá předškolnímu dítěti. Druhá kresba má vlasy, oči, nos, pusu. Chlapec zapomněl nakreslit uši. Celá postava je nakreslena jednoduše pomocí čar. Ani jedna z postav neodpovídá dítěti předškolního věku.

89

Obrázek 64: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

Obrázek 65: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020 Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Začal psát pod linku, rozeznat lze písmeno „E“ a písmeno „A“. Zajímavé je, že chlapec místo psacích písmen uvedených v předloze napsal velká tiskací písmena. Při druhém pokusu písmo neleží na lince, ale oproti prvnímu pokusu napodobil psací písmo. V obou případech napsal pouze jedno slovo ve větě.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Chlapec při obou schůzkách poznal všechny geometrické tvary i barvy.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Správně vybarvil všech osm slonů, úlohu si ukončil sám. Po odkladu školní docházky úlohu vyplnil stejně.

90

Obrázek 66: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020

Obrázek 67: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020 a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Rozeznal čtrnáct obrázků z šestnácti. Koláč zaměnil za kolečko a vařečku za pálku.

Při druhém setkání chlapec rozeznal všechny obrázky kromě vařečky.

b) Hledání stejného obrázku

Správně našel a zakroužkoval stejné obrázky. Po deseti měsících úlohu vyplnil stejně.

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Správně pojmenoval sedm obrázků z osmi. Místo slova parník, řekl loď, tuto odpověď nepovažuji za špatnou. Všech rýmů si povšiml a sám na ně upozornil. Našel slyšená slova na obrázcích, rytmizaci slov zvládl bez obtíží. Po odkladu školní docházky správně pojmenoval a vyhledal všechny obrázky, rozeznal rýmy a vytleskal určená slova.

91

Obrázek 68: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí

a) Orientace ve vlastní osobě

Uvedl své křestní jméno ve zdrobnělině. Trvalou adresu neznal, pouze naznačil, že bydlí v panelovém domě blízko MŠ. Při druhé schůzce odpověděl správně na všechny dotazy.

b) Orientace v rodině

Odpověděl, že bydlí s mamkou, taťkou a sestrou. Uvedl křestní jména obou rodičů.

c) Orientace v sociálním prostředí

Uvedl, že když je nemocný, chodí k paní doktorce. Když má hlad, zajde nakoupit do obchodu. Stejně odpověděl i po deseti měsících.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Správně seřadil hvězdy od největší po nejmenší. Po odkladu si vedl stejně dobře.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

Při první i druhé schůzce správně našel nejmenší prase.

c) Obrazce

V obou případech správně uvedl, že je na obrázku více koleček, odpověď uměl odůvodnit.

d) Šála

Chlapec si nevšiml, jak jdou tvary za sebou a nebyl schopen úkol splnit. Ani po odkladu školní docházky nepochopil princip po sobě jdoucích tvarů.

92

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Dobře uvedl tři odpovědi z pěti. Předložku „pod“ zaměnil s „uvnitř“ a předložku

„na“ s „nad“. Po odkladu zvládl správně odpovědět na všechny otázky týkající se prostorové orientace.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Chybně seřadil obrázky od mládí po stáří. Kartičky seřadil od babičky po dívku. Po deseti měsících seřadil obrázky správně.

b) Roční období

Obrázky s ročním obdobím seřadil správně, poté dodal, že je na obrázcích znázorněno roční období. Takto reagoval i při druhé schůzce.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Spletl si říkanku s písní a uvedl píseň „Prší, prší“. Písničku jsme si společně zazpívali. Po de-seti měsících chlapec zarecitoval báseň „Jaro přichází“.

b) Protiklady

Odpovídal ve větách, měl problém si slova vybavit, jeho slovní zásoba je nerozvinutá. Po od-kladu školní docházky odpovídal ve větách i souvětích.

d) Nadřazené pojmy

Správně přiřadil nadřazené pojmy pěti skupinám z šesti. Neznal dopravní prostředky, které zahrnul do skupiny aut. V rámci druhého setkání určil všechny skupiny.

e) Obrázkové čtení

Soustředil se na danou aktivitu, ale nemá stále zažitou verbální komunikaci. Skloňování slov mu dělá velké problémy i v běžné komunikaci mezi dětmi. Po odkladu školní docházky se skloňování i komunikace zlepšila.

93

Obrázek 69: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020 Úkol 11 – Grafomotorika

Splnil zadání, v prvním řádku chlapec zaoblil rohy a vytvořil vlnovku. Úchop psací potřeby byl správný. Při druhém setkání úlohu vyplnil rychle.