• No results found

Z výsledků lze vyčíst pokrok a zlepšení v komunikační oblasti. Dále se zlepšil v prostorové orientaci, protikladech a chápe vnímání času. Zná svou adresu a je schopen zarecitovat báseň.

Také došlo k posunu v sociální a emoční oblasti a koncentraci pozornosti. Ne tak viditelné zlepšení bylo v kresbě postavy a v úloze, kdy měl doplňovat po sobě jdoucí tvary. Chlapec nastoupí do běžné základní školy.

19. Respondent č. 10

V době výzkumu bylo chlapci 6 let a 4 měsíce. Pochází z úplné rodiny, která konzultuje s MŠ každodenní aktivity, které se za ten den odehrály – rodina se o syna zajímá, ačkoliv mají v rodině nastavenou příliš volnou formu výchovy, která dítěti neprospívá. Má starší sestru (1999), se kterou si není moc blízký. Adaptace probíhala v poklidu, neměl zájem se zapojit do kolektivu, je flegmatik, většinu času seděl na židli a bylo mu jedno, co se kolem něho děje. Realizace testu probíhala v MŠ, kterou navštěvuje druhým rokem. Před speciální třídou navštěvoval běžnou mateřskou školu, která rodičům doporučila přesun do speciální mateřské školy. Chlapec nemá IVP.

Chování: Je klidné povahy, flegmatik, nesoustředí se, má autistické rysy. Na podněty reaguje zdlouhavě, je spíše nesamostatný. Rád si hraje především sám, ale nebrání se skupinové hře, kde většinou jen přihlíží. Nejraději si hraje a mluví o superhrdinech. Jeho pracovní tempo

94

Obrázek 70: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

je velmi pomalé, motorika je méně obratná. Je trpělivý, nevěří si, v kolektivu je oblíben.

Chlapec je nevyzrálý ve všech oblastech.

Komunikační dovednosti: Má narušenou komunikační schopnost, opožděný vývoj řeči a narušené porozumění řeči. Byla mu doporučena návštěva lékaře – výsledky vyšetření a jeho průběh ukázaly normální sluch, respektive neukazují na vadu sluchu těžšího stupně, takovou, která by omezovala rozvoj mluvené řeči ve všech jazykových rovinách. Jeho řeč je málo srozumitelná, objevují se dysgramatismy. Vyjadřuje se obtížně, jeho slovní zásoba je nízká, výslovnost vadná, chlapec má problém odpovídat víceslovně, natož v celých větách.

Úkol 1 – Kresba postavy

Chlapec nakreslil postavu za použití velkého množství barev, kdy vlasy znázornil modrou barvou, barvu pleti růžovou, oranžovou a červenou. Bělmo očí je červené, ústa jsou znázorněna vodorovnou čarou a jsou velká v poměru k hlavě. Tělo nemá žádný tvar či křivky, pouze dvě svislé čáry, které jsou zakončeny botami. Ruce jsou znázorněny jednou čarou, kdy každá má jiný počet prstů a jinou barvu.

Druhá kresba má velkou hlavu v poměru k tělu. Oproti minulé kresbě se zlepšil ve členění těla. Postava má krk, správný počet prstů na obou rukách a nohy.

95

Obrázek 71: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020

Obrázek 72: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020 Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Chlapec napodobil dvě velká tiskací písmena, která jsou obsažena v jeho jménu, nikoli v předloze, kterou měl napodobit. Po deseti měsících je vidět náznak zlepšení.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Poznal z geometrických tvarů pouze kolečko. Co se týká barev, poznal všechny barvy kromě zelené. Při druhém setkání chlapec nepoznal obdélník, barvy rozeznal a pojmenoval všechny.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Správně našel a vybarvil šest slonů z osmi. Na každého slona využil jinou barvu pastelky.

Při druhém setkání rozeznal a vybarvil všech osm slonů.

a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Poznal čtrnáct obrázků z šestnácti. Nepoznal hrušku, koláč označil slovem jídlo. Po odkladu školní docházky určil všechny obrázky kromě tulipánu.

b) Hledání stejného obrázku

Našel všechny čtyři obrázky, které zakroužkoval. Druhý pokus dopadl stejně.

96

Obrázek 73: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Správně pojmenoval sedm obrázků z osmi. Neznal slovo parník ani loď. Nerozeznal změnu hlásek ani na druhý pokus, kdy jsem ukazovala na obrázky a k tomu přidala název v mluvené verzi. Bez obtíží zvládl vyhledat obrázky podle mluvených slov, rytmizace slov mu nedělá problémy. Po odkladu školní docházky chlapec rozeznal a pojmenoval všechny obrázky, nerozlišil sluchovou diferenciaci, nepoznal změnu samohlásky. Problém mu dělají znělé a neznělé hlásky, sykavky. Rytmizaci slov zvládá bez obtíží.

Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí a) Orientace ve vlastní osobě

Zná své jméno i příjmení. Adresu nezná, ví jen město, ve kterém bydlí. Po odkladu školní docházky nebyl schopen říci trvalou adresu.

b) Orientace v rodině

Zná jméno i příjmení své matky, dle chlapce se otec křestním jménem jmenuje „Taťulda“.

Sdílí domácnost s maminkou, taťuldou a sestrou. Během druhé schůzky znal křestní jméno maminky a sestry.

c) Orientace v sociálním prostředí

Na otázky odpověděl, že když je nemocný, navštíví nemocnici, a když má hlad, zajde na trhy.

Obdobně odpověděl i při druhém setkání.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Chybně srovnal hvězdy, zaměnil nejmenší hvězdu s druhou nejmenší hvězdou. Po deseti měsících chlapec správně seřadil všechny čtyři hvězdy.

97

Obrázek 74: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 b) Orientace ve velikostech (prasata)

Při prvním i druhém setkání našel nejmenší prase v krátkém časovém úseku.

c) Obrazce

Správně uvedl, že je více koleček, protože jich je pět. Takto reagoval i po odkladu PŠD.

d) Šála

Nepochopil princip po sobě jdoucích tvarů, tvary vyplnil chybně. Tento úkol byl pro chlapce náročný i po odkladu školní docházky.

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Správně odpověděl na dvě otázky z pěti. Nezná předložku nad, na, pod. Při druhé schůzce znal všechny prostorové pojmy kromě předložky „nad“.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Obrázky seřadil následovně: babička – miminko – dívka. Při druhé schůzce byl schopen poskládat kartičky správně.

b) Roční období

Obrázky seřadil chybně: léto – jaro – podzim – zima. Po odkladu školní docházky seřadil obrázky správně a uvedl, že se jedná o roční období.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Chlapec si nevybavil ani při jednom testování žádnou říkanku či básničku.

98

Obrázek 75: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020 b) Protiklady

Chlapec odpověděl: malý × velký hrnek malý × velký hrnek malý × velký had krátký × delší had 2 × 4 bonbóny 2 × 4 bonbóny malý × velký míč malý × velký míč c) Popis obrázku

Odpovídal jednoslovně, sám nesložil žádnou větu. Snažila jsem se, aby chlapec zopakoval jednoduché věty po mně. Nemá potřebu se verbálně vyjadřovat, jeho slovní zásoba je malá a neaktivní. Nemá potřebu s nikým komunikovat nebo něco vyprávět. Jediné téma, o kterém rád mluví jsou superhrdinové. Ani po deseti měsících nekomunikoval, věty zopakoval, ale ani jednu sám nevymyslel.

d) Nadřazené pojmy

Určil pouze jednu nadřazenou skupinu z šesti, a to skupinu hraček. Při druhém setkání po-znal ovoce, zeleninu, hračky a oblečení.

e) Obrázkové čtení

Toto cvičení bylo pro chlapce obtížné, poznal pouze kost, papouška a panenku, které správně vložil do věty, zbytek obrázků nepoznal. Při druhém setkání si s úkolem nevěděl rady, nepo-znal základní obrázky.

Úkol 11 – Grafomotorika

Měl úlohu splněnou za velmi krátkou dobu, myslím si, že kdyby chtěl, zvládl by cvičení lépe.

Úchop tužky byl správný. Druhý pokus se vyvedl lépe, více se soustředil a nespěchal.

99