• No results found

ÖVERENSTÄMMELSE MED MILJÖBALKEN

6 BESKRIVNING OCH BEDÖMNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN

9 SAMLAD BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN

9.2 ÖVERENSTÄMMELSE MED MILJÖBALKEN

9.2.1 Allmänna hänsynsregler

Miljöbalkens kapitel 2 behandlar de så kallade allmänna hänsynsreglerna. Reglerna innebär bland annat att den ansvarige måste ha kunskap om verksamheten eller åtgärden, att man ska vidta skadeförebyggande åtgärder och att verksamheten eller åtgärden också ska lokaliseras till en lämplig plats, hushålla med råvaror samt använda bästa produkt och teknik.

Kommunen har via planeringsprocessen med översiktsplan och detaljplan med miljöbedömning utrett alternativa lokaliseringar. Detaljplanen är anpassad efter de höga naturvärden som förekommer inom området och hänsyn har tagits till dessa vid utformningen av detaljplanen. Ytterligare krav på kvalitetssäkring, miljöhänsyn och säkerhet under byggtiden behöver ställas under bygglovsprövningen.

Detaljplanen bedöms vara förenlig med de allmänna hänsynsreglerna.

9.2.2 Hushållningsprinciperna

Miljöbalkens kapitel 3 innehåller grundläggande bestämmelser för hushållningen med mark- och vattenresurser. Där anges bland annat att mark- och

vattenområden ska användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Vidare anges att brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen samt att mark- och vattenområden som är särskilt känsliga från ekologisk synpunkt så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön.

Riksintresse för kulturmiljö (Skålhamravägen) enligt Miljöbalkens kapitel 3 berörs av planförslagets södra del. Ingen påtaglig skada bedöms uppstå på

riksintresseområdet, då riksintresseområdets centralvärden inte påverkas negativt.

Planområdet berörs även av Arlanda flygplats influensområde samt av

Ostkustbanan. Dessa utgör riksintresse för kommunikationer. Dessa bedöms inte påverkas negativt av planförslaget. Ingen risk för påtaglig skada på riksintressena bedöms föreligga.

Planområdet angränsar direkt till Rosersbergs övningsfält, vilket är ett utpekat område av riksintresse för totalförsvarets militära del enligt 3 kap 9 § andra stycket miljöbalken. Av 3 kap 9 § miljöbalken följer att mark- och vattenområden som är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets anläggningar ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av

anläggningarna. Planområdet bedöms inte påverka riksintresseområdet för totalförsvaret, eller innebära begränsningar för dess verksamhet.

För övningsfältet finns ett område med förordnande enligt PBL 12 kap 4 § vilket innebär att beslut om bygglov och förhandsbesked kan prövas av länsstyrelsen.

Förordnandeområdet sträcker sig fram till Ostkustbanan, och berör inte planområdet.

Jordbruksmark avses tas i anspråk för det nya verksamhetsområdet. Enligt 3 kap. 4

§ miljöbalken får dock brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga

samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt

tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Enligt länsstyrelsen i Stockholms län så kan endast en exploatering på jordbruksmark ske efter noga överväganden. Följande punkter skall beaktas;

· Väsentligt samhällsintresse

· Annan lokalisering

· Jordbruksmarkens biologiska produktionsvärde

· Odlingslandskapets kulturmiljövärden

Gällande punkten väsentligt samhällsintresse är kommunens målsättning vid en exploatering är att skapa väl fungerande och lämpliga tekniska försörjningssystem genom att lokalisera arbetsplatser och bostäder i anslutning till varandra, och i anslutning till befintliga försörjningssystem. Detta är ett sätt att skapa ett hållbart samhälle och hushålla med de resurser som man redan har. Ett exempel på detta är Rosersberg där nya bostäder och arbetsplatser håller på att utvecklas i anslutning till befintlig infrastruktur. Föreliggande planförslag bedöms följa kommunens intentioner genom att koppla verksamhetsområdet till befintlig järnväg, samt att anlägga verksamhetsområdet i anslutning till fjärrvärmeverket för att kunna nyttja överskottsvärme. Utifrån ovanstående motiveringar bedöms planerad exploatering har ett väsentligt samhällsintresse och faller inom den definition som anges i regeringens proposition 1985/86:3 med förslag på hushållning med naturresurser m.m., att skapa väl fungerande och lämpliga tekniska försörjningssystem.

För de resterande punkterna; annan lokalisering, jordbruksmarkens biologiska produktionsvärde samt odlingslandskapets kulturmiljövärden bedöms det också vara möjligt att ta jordbruksmarken i anspråk.

Kapitel 4 redovisar särskilda bestämmelser för hushållning med mark- och vatten för vissa områden, så kallade. riksintressen. Inom områdena får exploatering ske endast på ett sätt som inte påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden.

Bestämmelserna utgör dock inte hinder för utvecklingen av befintliga tätorter.

Planförslaget bedöms inte medföra påtagligt skada på riksintresseområden eller områdets natur- och kulturvärden.

Detaljplanen bedöms vara förenlig med hushållningsprinciperna i miljöbalkens kapitel 3 och 4.

9.2.3 Miljökvalitetsnormer

Miljöbalkens kapitel 5 behandlar miljökvalitetsnormer, vilka ska säkerställa att människors hälsa och miljö inte påverkas negativt. Idag finns MKN för

omgivningsbuller, föroreningar i utomhusluft, kemiska föreningar i fisk- och musselvatten samt kvalitetskrav för vattenförekomster. Det aktuella planområdet omfattas av MKN för luftföroreningar, MKN för buller samt MKN för vatten och vattenkvalitet.

Ett överskridande av miljökvalitetsnormerna för luft till följd av ökade trafikrörelser är dock inte att vänta. Det krävs trafiksiffror på upp emot 60 000 – 90 000 fordon per dygn för att normer ska överskridas i en öppen välventilerad miljö. Beräkningar av prognostiserade trafikrörelser/dygn har genomförts och resultatet visar att andelen fordon per årsmedeldygn uppskattas till cirka 1 476 rörelser. Ett av detaljplanens syfte är dock att möjliggöra spårburen verksamhet. Genom att nyttja

området för denna typ av verksamhet kan användningen av spårburna transporter underlättas. Eftersom tåg har betydligt lägre utsläpp av växthusgaser än vägtrafik kan ett genomförande av detaljplanen på sikt bidra till en minskning av utsläpp av växthusgaser och ett främjande av klimatmål.

Bullerutredning för planförslaget har genomförts. Enligt denna exponeras ett antal bostäder söder om planområdet för bullernivåer som överskrider riktvärdet 40 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad nattetid. Värt att notera är att verksamheten eller verksamheterna som i framtiden etablerats inom planområdet, skall tillse att föreslagna riktvärden för verksamhetsbuller uppfylls. Med den förutsättningen bedöms konsekvensen avseende buller att bli liten och inga negativa konsekvenser bedöms uppstå.

Om detaljplanen inte genomförs etableras ingen verksamhet på området och dagens markanvändning består. Området förblir obebyggt och avrinningen från området kommer därför inte att förändras markant jämfört med dagens situation.

Påverkan på vattenkvaliteten på Rosersbergsbäcken, Märstaån och Mälaren från avrinningen i området kommer således att vara i stort sett densamma som i dag.

Om åkermarken i fortsättningen kommer att brukas är något osäkert. Växer åkermarken igen är det möjligt att halterna av partiklar och kväve i avrinnande vatten, som i dagsläget överstiger rekommenderade riktvärden, minskar. Om åkermarken däremot fortsätter brukas kan näringsämnena medföra fortsatt belastning och även motverka att miljökvalitetsnormerna med avseende på övergödning i recipienterna uppnås.

I planförslaget kommer andelen hårdgjord yta att öka betydligt. Föreslagna åtgärder för att hantera dagvatten från planområdet, åstadkommer en god föroreningsreduktion och uppfyller kommunens krav för dagvattenutsläpp och fördröjningsbehov. Exploateringen med rening bidrar sammanlagt till en förbättring av föroreningssituationen, i synnerhet med hänsyn till näringsämnen som

uppmärksammas i MKN. Planförslaget bedöms kunna medverka till att miljökvalitetsnormerna för vatten kan uppnås.

Sammanfattningsvis bedöms planförslaget att vara förenlig med miljökvalitetsnormerna enligt 5 kap. miljöbalken.

9.2.4 Nationella miljömål

De planerade stickspåren skapar förutsättningar för att samordna transporter på järnväg. Detta kan ge miljövinster då tåg generar mindre utsläpp än lastbilar, vilket bedöms som positivt för miljömålen.

För en del miljömål, som exempelvis ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Levande skogar” motverkar detaljplaneförslaget miljömålen. De negativa konsekvenserna bedöms dock uppvägas av att projektet bedöms vara ett samhällsintresse.

Föreslagen flytt av Roserbergsbäcken bedöms dock gynna naturmiljön. Föreslagen dagvattenhantering kommer också att medföra att bäckens föroreningssituation kommer att förbättras jämfört med referensalternativet.