• No results found

Alternativ lokalisering av verksamhetsområdet

5 STUDERADE ALTERNATIV

5.2 RIMLIGA ALTERNATIV

5.2.1 Alternativ lokalisering av verksamhetsområdet

Kommunen har utfört en analys av alternativa lokaliseringar för detaljplaneområdet inom kommunens gränser. Att studera lokaliseringsalternativ utanför kommunens gränser har inte gjorts, då Sigtuna kommun inte har rådighet över dessa

markområden.

Inom kommunen finns ett antal områden som består av jordbrukslandskap

innehållande höga natur och kulturvärden, se figur 11. Dessa områden bedöms inte utgöra ett lokaliseringsalternativ av föreliggande detaljplan, då stora negativa konsekvenser skulle uppstå på natur- och kulturvärdena samt för jordbruket vid en exploatering. Mot bakgrund av detta resonemang har utpekade områdena på figur 11 förkastats.

Figur 11. Jordbrukslandskap med höga natur- och kulturvärden (Källa: Jordbruksmark i den fysiska planeringen, Sigtuna kommun 2018.)

För att uppnå syftet med detaljplanen finns ett antal kriterier som lokaliseringen av planområdet måste uppfylla. Detta för att möjliggöra för den markanvändning som detaljplanen avses säkerställa. Kriterierna utgörs av följande, och värderas lika vid utvärderingen:

1. Möjligheter att ansluta planområdet till Ostkustbanan skall finnas 2. Samverkan med värmeverket (möjligheter att överskottsvärme från

serverhallen skall kunna nyttjas av värmeverket). Kriteriet finns med då kommunens inriktning vid en ny exploatering är att lokaliseringen ska ske i anslutning till befintliga försörjningssystem. Detta för att utnyttja befintlig infrastruktur så långt som möjligt, och erhålla en långsiktig och hållbar utveckling.

3. Storlek på fastigheter för att kunna inrymma den planerade verksamheten.

Fastighet för tågverkstad behöver vara av storleken att 25 000-3 0000 m2 byggbar yta kan inrymmas. För fastigheter som skall inrymma datahallar behöver storleken på fastigheten vara av storleken att 15 000–25 000 m2 byggbar yta kan inrymmas. Vad gäller fastigheter för lager och logistik, bör vara fastighet kunna inrymma en genomsnittlig byggyta på mellan 10 000–

80 000 m2.

Vid en analys av områden inom Sigtuna kommun, och undantaget jordbruksmark med höga natur- och kulturvärden (se figur 11), bedöms det finnas fyra områden som kan utgöra lokaliseringsalternativ till föreliggande detaljplan.

Nedanstående figur 12 redovisar dessa områden. Områden som är markerade med röd linje utgör områden som ägs av Kilenkrysset AB. Områden med grön

avgränsning ägs av Sigtuna kommun.

Figur 12. Alternativ lokalisering på områden som bedöms utgöra alternativ till föreliggande detaljplaneförslag. Det gula området, utgör föreliggande detaljplaneområde.

5.2.1.1 Område 1

Område 1 har nära tillgång till Ostkustbanan (OKB) och allmän väg (Norrsundavägen), vilket är en stor fördel vid en exploatering av

verksamhetsområden. Ingen kontakt finns dock med överföringsspåret, vilket innebär att det kommer att uppstå svårigheter med att koppla området till Ostkustbanan (kriterie 1). Området är också relativt litet till sin areal, och stora svårigheter finns att inrymma den byggbar yta som krävs för den tilltänkta

verksamheten (kriterie 3). Områdets lokalisering gör det också svårt att värma upp värmeverket med överskottsvärme från serverhallen (kriterie 2).

Förutom ovanstående problematik finns det stora kulturvärden inom området som bedöms kunna påverkas negativt. En stor risk finns att negativa konsekvenser uppstår även för landskapsbilden.

Motiv till förkastelse: Område 1 uppfyller inte något av de kriterier som har ställts för att kunna uppfylla syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten.

Dessutom bedöms det finnas stor risk för stora negativa konsekvenser både för kulturmiljö och landskapsbild.

5.2.1.2 Område 2

Fördelar med område 2 är att det finns en nära tillgång till Ostkustbanan (OKB) samt överföringsspåret (kriterie 1). Naturlig kontakt finns även med allmän väg (Slottsvägen), vilket är en viktig utgångspunkt vid lokalisering av ett

verksamhetsområde.

Nackdelar med område 2 är att arean är relativt liten och det är därför svårt att erhålla den byggbar yta som krävs för den tilltänkta verksamheten (kriterie 3).

Svårigheter finns också i att nyttja överskottsvärmen från värmeverket (kriterie 2).

För närvarande pågår även planarbete för ny bostadsbebyggelse inom området samt väster därom. Ett verksamhetsområde inom område 2 skulle i allra högsta

grad därför påverka omkringliggande boendemiljö negativt. Även landskapsbilden skulle påverkas negativt.

Motiv till förkastelse: Område 2 uppfyller endast ett av de kriterier (kriterie 1) som har tagits fram för att kunna uppnå syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten. Dessutom bedöms det finnas stor risk för att omkringliggande bostadsbebyggelse kommer att påverkas negativt.

5.2.1.3 Område 3

Område 3 har en relativt stor area och kan nyttjas effektivt av både ytkrävande och mindre ytkrävande verksamheter (kriterie 3). Området har också nära tillgång till Ostkustbanan och allmän väg (Norrsundavägen). Ingen kontakt finns dock med överföringsspåret, vilket innebär att det kommer att uppstå svårigheter med att koppla området till Ostkustbanan (kriterie 1). Svårigheter finns också i att nyttja överskottsvärmen från värmeverket (kriterie 2).

Nackdelarna med område 3 är att ett betydande intrång sker i riksintresseområde för kulturmiljö, Skålhamravägen AB71. Dess kärnvärden bedöms påverkas negativt av en exploatering och en viss risk finns för att påtaglig skada uppstår. Intrång sker även inom stora fornlämningsområden, vilket bedöms som negativt. Stor påverkan sker också på landskapsbilden.

Motiv till förkastelse: Område 3 uppfyller endast ett av de kriterier (kriterie 3) som har tagits fram för att kunna uppnå syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten. Risk finns också för påtaglig skada på riksintresseområdet

Skålhamravägen AB71, betydande intrång i stora fornlämningsområden och negativ påverkan på landskapsbilden.

5.2.1.4 Område 4

Område 4 har nära tillgång till Ostkustbanan (OKB) och överföringsspåret (kriterie 1). Nackdelen med området är att det är litet och det är därför svårt att få ekonomi i exploateringen och kunna nyttja området för ytkrävande verksamheter (kriterie 3).

Området ligger även nära befintlig bostadsbebyggelse och kan medföra negativa konsekvenser för boendemiljön i området. Ingen direkt anslutning till allmän väg finns. Svårigheter finns också i att nyttja överskottsvärmen från värmeverket (kriterie 2).

Motiv till förkastelse: Område 3 uppfyller endast ett av de kriterier (kriterie 1) som har tagits fram för att kunna uppnå syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten.

5.2.1.5 Området ”Triangeln”

Området ”Triangeln”, se figur 13, är redan detaljplanelagt och exploatering är påbörjad. Detaljplanen medger alltför små fastigheter för den verksamhet som är tänkt inom föreliggande projekt (kriterie 3). På grund av den antagna detaljplanen och befintliga marknivåer finns det inte möjlighet att ansluta området till järnväg (kriterie 1). Svårigheter finns också i att nyttja överskottsvärmen från värmeverket (kriterie 2).

Figur 13. Lokalisering av området ”Triangeln”.

Motiv till förkastelse: Området uppfyller inte något av de kriterier som har tagits fram för att kunna uppnå syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten.

Dessutom pågår exploatering inom området som begränsar möjligheterna till att optimera området för den planerade och ytkrävande markanvändningen.

5.2.1.6 Västra Rosersberg

Området ”Västra Rosersberg (se figur 14) är detaljplanelagt för verksamheter. Dock finns det ingen möjlighet att knyta området till någon järnväg (kriterie 1). Området ligger även långt från Fortums värmeverk dit överskottsvärme från serverhallar kan distribueras (kriterie 2). Planområdet är relativt stort och möjligheter kan finnas att inrymma den byggbar yta som krävs för den ytkrävande och planerade

verksamheten (kriterie 3).

Motiv till förkastelse: Området uppfyller endast ett av de kriterier (kriterie 3) som har tagits fram för att kunna uppnå syftet med detaljplanen och den planerade verksamheten.

Figur 14. Lokalisering av området ”Västra Rosersberg”.