• No results found

5.2 Případové studie žáků a studentů se sluchovým postižením

5.2.2 Žák č. 2

Dívka, 16 let

Rodinná anamnéza:

Dívka z neúplné rodiny, otec rodinu opustil. Mladší bratr zdráv, slyšící.

V rodině, ze strany matky hereditární zátěž. Matka na pravém uchu středně těžkou vadu sluchu, babička dívky též nedoslýchavá. Rodinné prostředí podnětné, stimulující, poskytující zázemí a dostatek citových vazeb. Matka středoškolské vzdělání, vzhledem k faktu, že je samoživitelka, pracovně poměrně vytížená (má dvě zaměstnání), s péčí o děti jí pomáhá sestra a maminka.

Osobní anamnéza:

Dívka z fyziologické gravidity, porod v termínu, bez komplikací. Apgar skóre 10. Screening sluchových vad v porodnici proveden nebyl. Kojena.

Psychomotorický vývoj mírně opožděn. Samostatný sed v deseti měsících, chůze v 15 měsících. Vývoj řeči omezen a opožděn. Absence napodobivého žvatlání. Již během prvního roku života holčičky matka podezření na sluchovou vadu. Dívka nereagovala na oslovení, na hlasité podněty v její blízkosti. Schopnost navazovat sociální kontakt v normě. Poměrně silná fixace na matku a déletrvající separační úzkost. Dcera zájem o vizuální a hmatové podněty, zvídavá, ráda si hraje s matkou, rychle chápe hru nápodobou. Matka začíná dceru vést k odezírání, stále

109

na ní mluví a zároveň gestikuluje. Dcera velice rychle reaguje na prvky totální komunikace, živě gestikuluje, začíná napodobovat jednotlivé hlásky za pomoci odezírání, slabikuje, zdvojuje slabiky (máma, bába), asi v 18. měsíci života.

Matka opakovaně pediatra upozorňuje na podezření sluchové vady, ten však vadu nediagnostikuje. Příčiny „dočasné nedoslýchavost“ pediatr i otolaryngolog spatřují v opakujících se infektech horních cest dýchacích a četných zánětech středouší. Dívce odstraněna adenoidní vegetace. V péči ORL. Sluchová vada nediagnostikována do tří let. Protože matka je přesvědčena, že se nejedná o dočasnou nedoslýchavost, zprostředkuje dceři vyšetření na foniatrické klinice v Praze (matka zde má příbuzného, který ji pomohl dceru objednat). Zde diagnostikována oboustranná percepční sluchová vada se sluchovou ztrátou 98 dB na pravém a 92 dB na levém uchu. Lékař konstatuje praktickou hluchotu s minimálními využitelnými zbytky sluchu. Dívce přidělena závěsná sluchadla.

Logopedická péče realizována jednou měsíčně. Vedena orálně. V péči SPC pro sluchově postižené. Kandidátkou kochleární implantace, kterou matka odmítla, neboť v kochleární implantaci již neviděla přínos, dívka v té době již plnohodnotně komunikovala orálně.

Školní anamnéza:

Dívka integrována v běžné MŠ v místě bydliště, docházka započata ve čtyřech letech, kdy již sluchová vada diagnostikovaná a přidělena kompenzace. Bez adaptačních obtíží, dívka sluchovou vadu kompenzuje velmi dobrým intelektem a schopností odezírat. Komunikuje orálně. Řečový projev kvantitativně i kvalitativně narušen vlivem absentující zpětné sluchové vazby.

Realizován OŠD pro symptomatické narušení komunikační schopnosti.

Matka chce dceru integrovat do běžné základní školy, která je v místě bydliště. Za podpory SPC pro sluchově postižené dívka v následujícím školním roce integrována do běžné základní školy. Škola pro sluchově postižené 30 km vzdálená, což by umožňovalo i každodenní dojíždění, neboť internát matka zcela zavrhla.

Matka si však přeje vzdělávat dceru orálně a mezi intaktními vrstevníky, proto se rozhodla pro integrované vzdělávání (dívka nastupuje do první třídy v r.

110

2007). Škola sice dívku integrovala, ale matka popisuje období vzdělávání dcery na běžné ZŠ jako neustálý „boj o to, aby zde dcera mohla setrvat“. Narazila i na nesouhlas ze strany některých rodičů intaktních spolužáků. Žákyně se SP, dle slov rodičů na jedné z třídních schůzek, „ruší jejich děti ve vzdělávání a ty pak mají zhoršené školní výsledky“.

Spolupráci s třídní učitelkou si matka chválila, ač učitelka neměla zkušenosti s žáky se SP ani speciálně pedagogické vzdělání, měla, dle slov matky, obrovské lidské kvality. S matkou úzce spolupracovala a dodržovala zásady komunikace s žákem se SP. SPC pro sluchově postižené pravidelně poskytovalo konzultace, provádělo hospitační činnost, žákyni i paní učitelku v jejich snažení podporovalo.

Žákyně měla vypracovaný IVP.

Přes veškerou snahu a dobré školní výsledky žákyně, ve třetím ročníku I.

stupně vzdělávání SPC navrhlo žákyni přeřadit do speciální školy pro sluchově postižené, pod kterou patří i zmiňované SPC. Matka s přeřazením nesouhlasila, tvrdí, že hlavní iniciativa byla na straně ředitele speciální školy pro sluchově postižené, onen ředitel byl i ředitelem SPC pro sluchově postižené a matka si myslí, že zde byl sledován vlastní záměr naplnit počet žáků školy pro sluchově postižené.

V minulosti se opravdu o takových případech hovořilo, a proto byl pak vyvíjen tlak Speciálně pedagogická centra oddělit od škol pro sluchově postižené.

Dívka byla opravdu přeřazeno v průběhu pololetí třetího ročníku a vřazena do třídy zcela neslyšících žáků, kteří komunikovali pouze znakovým jazykem.

Matka usilovala o pokračování vzdělávání orální cestou, nakonec na dívku bylo znakováno v doprovodu orální produkce.

Matka s dcerou každý den do školy dojížděla. Dívka se ve speciální škole pro sluchově postižené naučila znakový jazyk, přesto doma a s intaktní veřejností komunikuje orálně.

Aktuálně dívka studuje prvním rokem na střední škole pro sluchově postižené v Hradci Králové, maturitní obor: Reprodukční grafik pro média.

Dle slov matky je dívka komunikativní, nemá obtíže navazovat sociální kontakty s neslyšícími, ani s intaktní veřejností, úroveň verbálního projevu je velmi

111

dobrá. Studuje bez obtíží, vzdělává se orálně. Vrcholově sportuje, aktivně se účastnila již třikrát speciálních olympijských her.

Byla přijata komunitou Neslyšících, má neslyšícího přítele. Dokázala tak oba světy, ten slyšící s tím neslyšícím, propojit. S odstupem času matka přechod do speciální školy pro sluchově postižené žáky hodnotí kladně.

Hospitační činnost ve výuce

Vzhledem k faktu, že dívka studuje střední školu určenou pro žáky se sluchovým postižením, jedná se o školu zřízenou dle § 16 školského zákona v novelizované podobě (82/2015 Sb.) a nikoli o inkluzivní model vzdělávání, který je předmětem této diplomové práce. To je důvod, proč hospitace nebyla uskutečněna.