• No results found

administration och försäljning

Nedan redovisas Myndigheten för yrkeshögskolans analys och bedömning av framtida behov av utbildningar med inriktning mot nedanstående kompetenser inom området Ekonomi, administration och försäljning.13

Den viktigaste faktorn som påverkar dimensionering av och inriktningar på yrkeshögskoleutbildningar är framför allt arbetslivets efterfrågan av kompetens. De främsta källorna som myndigheten använt sig av för att bedöma efterfrågan är Arbetsförmedlingen, SCB samt rapporter från och kontakter med bransch­ och intresseorga­ nisationer. Efterfrågan har analyserats utifrån signaler från arbets­ livet, förväntade pensionsavgångar samt förändringar i omvärlden t.ex. omregleringar av marknader och förändrade krav på utbildade. Utbildningsutbudet redovisas utifrån befintlig volym med hänsyn till redan startade och beviljade utbildningar samt antal examinerade som förväntas komma ut på arbetsmarknaden till och med januari 2014. Diagram över utbildningsutbudet redovisas i separat bilaga på www.yhmyndigheten.se.

Sammanfattande bedömning

Tjänstesektorn är idag den snabbast växande exportbranschen. Internationaliseringen innebär att konkurrensen ökar och att kom­ petensbehoven förändras. En bransch som är i snabb förändring är handelsbranschen. Handelsföretagen blir allt större genom kedje­ bildningar och distributionskanalerna blir fler särskilt när näthandeln växer snabbt. En tydlig utveckling har skett de senare åren mot ökad nischning. Ytterligare en trend är att handeln blir allt mer teknikinten­ siv, både genom datorisering och genom tekniklösningar av kassa­ system etc.

Enligt branschorganisationerna inom redovisning och beskatt­ ning förväntas förslaget om en frivillig revision för små aktiebolag att öka efterfrågan på den kompetens som yrkeshögskolan utbildar för. Dessutom förväntas stora pensionsavgångar bland revisorer, bok­ förings­ och redovisningsadministratörer, andelen anställda i åldern 55–64 år i dessa yrkesgrupper är 30 procent och mer.

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att råda stor kon­ kurrens på arbetsmarknaden för inköpare under det kommande året, men att det finns regionala och branschmässiga skillnader.

När det gäller arbetsmarknaden för företagssäljare har den visat en långsiktig tillväxt, men efterfrågan minskade under förra året. På fem till tio års sikt väntas möjligheterna att få jobb vara medelgoda

till goda. Enligt Arbetsförmedlingens bedömning kommer det fortfa­ rande att saknas arbetssökande med rätt kvalifikationer till en del av de lediga jobben.

Arbetsmarknaden för marknadsförare bedöms vara mättad. Bran­ schen är mycket konjunkturkänslig och konkurrensen för yrken inom reklam och marknadsföring är stor. Däremot bedömer Arbetsförmed­ lingen att det kommer att vara bättre balans på marknaden om ca fem år.

Det har funnits en relativt stor utbildningsvolym med inriktning mot ledarskap inom tidigare Ky­utbildningar. Myndigheten anser att utbildningar med inriktning mot ledarskap bör bygga på relevant arbetslivserfarenhet och en tydlig koppling till ett branschområde. När det gäller entreprenörskap är detta ett inslag som ska genom­ syra alla utbildningar. Entreprenörskap är ett sätt att förhålla sig till arbetsuppgifterna, inte en egen profession.

Beskrivning av utbildningsområdet

Utbildningsutbud

Utbildningsområdet är det största mätt i antal studerande. Antalet Ky­ och Yh­utbildningar inom utbildningsområdet, som pågick någon gång under 2009, var 208 stycken med totalt närmare 12 000 stu­ derande. Utbildningarna var huvudsakligen inriktade mot inköp och försäljning, redovisning och beskattning, läkarsekreterare/vårdadmi­ nistratörer, marknadsföring samt ledarskapsutbildningar inom detalj­ handeln. Det fanns även ett mindre antal utbildningar med inriktning mot personaladministration, allmän ekonomiutbildning, bank samt löneadministratörer. Logistikutbildningar som finns är inriktade mot transport och återfinns under det utbildningsområdet.

Den genomsnittliga examensgraden14 för hela utbildningsområdet är cirka 71 procent, vilket är högre än den genomsnittliga exami­ neringsgraden, 66 procent, för samtliga utbildningar. Troligtvis är antalet studeranden som kommer ut på arbetsmarknaden högre än antalet examinerade eftersom merparten av de som inte tar ut en examen är kvar till senare delen av utbildningen. I dagsläget har dock myndigheten inga uppgifter om i vilken utsträckning de som inte tar examen ändå får arbete inom det yrke utbildningen avser.

Det genomsnittliga antalet sökande per plats 2009 inom utbild­ ningsområdet var 4,0, vilket är något högre jämfört med snittet totalt för alla utbildningsområden (3,8).

Utbildningar inom ekonomi, personaladministration/HR (Human Resource), marknadsföring etc. finns även på många universitet och högskolor i Sverige. Branschorganisationerna för redovisningskon­ sulter har också vidareutbildningar för de som genomgått en efter­ gymnasial utbildning och har yrkeserfarenhet. Vidareutbildningarna syftar främst till auktorisation eller diplom. Inom HR­området finns en mängd privata utbildningsanordnare som anordnar kortare utbild­ ningar.

14 Examensgraden är framräknad utifrån den faktiska examensgraden perioden 2008­2009 (antal antagna 2008­ 2009/antal examinerade 2008­2009) och har applicerats på antagna och beviljade framtida platser för att be­ räkna framtida förväntat antal examinerade. Antagna är de studerande som är kvar tre veckor efter start.

15 Regeringen prop. 2009/2010:204 En frivil­ lig revision

16 Sveriges redovisningskonsulter, SRF 17 SCB (2009) Trender och prognoser 2008 befolkningen utbildningen arbetsmarknaden med sikte på år 2030 samt SCB (2010) Lä­ nens arbetsmarknad – befolkning, näringsliv, yrken och framtida pensionsavgångar 18 Med adekvat utbildning menas att den till nivå och inriktning stämmer överens med yrkets krav.

19 SCB (2010) Länens arbetsmarknad – befolkning, näringsliv, yrken och framtida pensionsavgångar

20 Arbetsförmedlingen (2010), Arbetslöshets­ statistik mars 2009–mars 2010, bearbetad statistik av antal arbetslösa inom utbildnings­ områden, SUN 3­siffernivå.

21 Avser Standard för svensk yrkesklassifi­ cering (SSYK) 3415­3416, 3418­3419, 3433, 4112,4120 och till viss del även 2411, 2413 och 2419)

Beskrivning av arbetsmarknaden

Omvärldsfaktorer som kan påverka efterfrågan

I april 2010 lämnade regeringen en proposition med förslag om en frivillig revision för små aktiebolag.15 I den föreslås att små privata aktiebolag ska få välja om bolaget ska ha en revisor eller inte. För­ slaget syftar till att aktiebolagen så långt som möjligt ska få avgöra vilka tjänster de behöver för sin organisation och förvaltning. Enligt branschorganisationerna inom redovisning och beskattning16 för­ väntas avregleringen att öka efterfrågan på den kompetens som yrkeshögskolan utbildar för. Företagen kommer även fortsättningsvis att behöva utarbeta underlag bl.a. inför kreditgivning men förslaget öppnar upp för företagen att själva bestämma vilka typer av redovis­ ningstjänster som de behöver, vilket skulle kunna öka möjligheterna för tjänster som tillhandahålls av redovisningsekonomer.

Tjänstesektorn är idag den snabbast växande exportbranschen. Internationaliseringen innebär att konkurrensen ökar och därmed förändras även kompetensbehoven. En bransch som är i snabb förändring är handelsbranschen. Handelsföretagen blir allt större genom kedjebildningar och internationaliseringar. Handelns kanaler blir fler och näthandeln växer snabbt. En tydlig utveckling har skett de senare åren mot ökad nischning. Ytterligare en trend är att han­ deln blir allt mer teknikintensiv, både genom datorisering och genom tekniklösningar av kassasystem etc.

Sysselsättning, arbetslöshet och pensionsavgångar

Tjänstesektorn sysselsätter cirka 3,4 miljoner personer varav 1,8 miljoner i den privata sektorn. Av det totala antalet arbetade timmar står tjänstesektorn för cirka 42 procent. Enligt SCB beräknas anta­ let sysselsatta fram till 2030 inom företagstjänster fortsätta att öka medan de finansiella tjänsterna däremot beräknas minska. Exempel på företagstjänster som ökat kraftigt är konsultverksamhet avseende datasystem, företagsorganisation, administration och ekonomi samt teknisk konsultverksamhet. Även andra delar av den privata tjänste­ sektorn bedöms växa exempelvis handeln.17

Andelen med adekvat utbildning18 varierar mellan olika yrkesgrup­ per. Andel med adekvat utbildning inom yrkena ekonomer, jurister, säljare m.fl. ligger på dryga 70 procent.19

Arbetslösheten inom företagsekonomi, handel, administration har enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen ökat med cirka 14 procent mellan mars 2009 och mars 2010. Antalet arbetslösa inom inköp, försäljning och distribution hade ökat med cirka 11 procent motsva­ rande period.20

Arbetsförmedlingens generella bedömning är att konkurrens om jobben är hård inom området.

Andelen i åldersgruppen 55–64 år, de som förväntas gå i pension inom de närmaste tio åren, ligger i genomsnitt på cirka 24 procent för de yrkesgrupper som yrkeshögskolan utbildar för.21 Inom vissa yr­ kesgrupper är pensionsavgångarna betydligt högre, t.ex. för revisorer

22 Myndigheten för yrkeshögskolan (2010) Uppföljning av Ky­studerandes syssel­ sättning ett år efter examen – studerande examinerade 2008.

23Myndigheten för kvalificerad yrkesutbild­ ning (2009) – På längre sikt – KY­studenter på arbetsmarknaden – Etablering på arbetsmarknaden för KY­studenter tre år efter examen

24 En person klassas som etablerad på arbetsmarknaden om denne under 2006 hade en arbetsinkomst som översteg 175 400 kronor, var sysselsatt enligt definitionen i SCB:s sysselsättningsregister, inte hade några händelser som indikerade arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt inte var definierad som studerande. 25 Högskoleverket (2009) Etableringen på arbetsmarknaden – examinerade 2005/06 (Rapport 2009:28 R) 26 Arbetsförmedlingens yrkeskompass/ yrken A–Ö 27 Arbetsförmedlingens yrkeskompass/ yrken A–Ö

och bokförings­ och redovisningsadministratörer där ligger andelen på 30 procent och mer. Detta kan jämföras med för marknadsana­ lytiker/marknadsförare där andelen äldre är cirka 13 procent. I den äldre åldersgruppen finns en större andel som endast har en högsta utbildning på för­ eller gymnasial nivå medan en större andel bland yngre har en eftergymnasial utbildning som högsta utbildning.

Examinerades sysselsättning och etableringsgrad

Myndighetens studie av examinerades sysselsättning året efter avslutad utbildning visar att cirka åtta av tio examinerade från eko­ nomi­ och försäljningsområdet fick arbete inom ett år efter examen och cirka sex av tio hade ett arbete som helt eller till största delen motsvarade utbildningens inriktning.22 En uppföljning av examinera­ des etablering på arbetsmarknaden tre år efter examen för dem som examinerades 2002 respektive 2003 visar att examinerade från detta utbildningsområde hamnar på fjärde plats, av totalt elva utbildnings­ områden.23 Cirka sju av tio som genomgått en utbildning inom ekono­ miområdet bedömdes vara etablerad på arbetsmarknaden, jämfört med genomsnittet på dryga 60 procent.24 Detta kan jämföras med etableringsgraden för de ekonomer/samhällsvetare som examineras från högskola eller universitet, som ligger på cirka 80 procent.25

Arbetslivets efterfrågan på kompetens