• No results found

Pedagogik och undervisning

Nedan redovisas Myndigheten för yrkeshögskolans analys och bedömning av framtida behov av utbildningar med inriktning mot nedanstående kompetenser inom området pedagogik och undervis­ ning.185

Den viktigaste faktorn som påverkar dimensionering av och inriktningar på yrkeshögskoleutbildningar är framför allt arbetslivets efterfrågan av kompetens. De främsta källorna som myndigheten använt sig av för att bedöma efterfrågan är Arbetsförmedlingen, SCB samt rapporter från och kontakter med bransch­ och intresseorga­ nisationer. Efterfrågan har analyserats utifrån signaler från arbets­ livet, förväntade pensionsavgångar samt förändringar i omvärlden t.ex. omregleringar av marknader och förändrade krav på utbildade. Utbildningsutbudet redovisas utifrån befintlig volym med hänsyn till redan startade och beviljade utbildningar samt antal examinerade som förväntas komma ut på arbetsmarknaden till och med januari 2014. Diagram över utbildningsutbudet redovisas i separat bilaga på www.yhmyndigheten.se.

Sammanfattande bedömning

De faktorer som påverkar framtida behov av utbildade inom utbild­ ningsområdet är väldigt olika för de olika utbildningarna som ingår. För Montessoripedagoger påverkas arbetsmarknaden av efterfrågan på pedagoger med inriktning mot förskola och grundskolans tidig­ are år. Detta i sin tur påverkas av storleken på barnkullarna under olika perioder. I dagsläget finns en stor efterfrågan på pedagoger med inriktning mot förskola och grundskolans tidigare år. Montes­ soripedagogiken förefaller också vara efterfrågad. Däremot är det stort överskott på barnskötare och för dem är arbetsmarknaden kärv. När det gäller Montessoripedagogutbildningen inom yrkeshögskolan är det oklart vilken yrkeskategori den riktar sig till, barnskötare eller förskollärare?

För utbildningen Pedagogik – Nya medier påverkas arbetsmarkna­ den av den ökade IT­användningen inom utbildning och undervis­ ning. Även samhällsekonomin är viktig då den påverkar människors benägenhet och intresse för utbildning och vidareutbildning.

Arbetsmarknaden för trafiklärare påverkas av samhällsekonomin och av de politiska beslut som påverkar förarutbildningen. I dags­ läget påverkas efterfrågan på trafiklärare dock mest av de stora pensionsavgångarna inom yrkeskåren.

185 Svensk utbildningsnomenklatur (SUN) 143x – Annan lärarutbildning för förskola och fritidsverksamhet, 146x – Lärarut­ bildning i annat yrkesämne eller praktiskt/ estetiskt ämne, 149x – Annan utbildning inom pedagogik och lärarutbildning. SUN är en standard för klassificering av enskilda utbildningar och används i den officiella sta­ tistiken över befolkningens utbildningsnivå och inriktning.

Beskrivning av utbildningsområdet

Utbildningsutbud

Utbildningsområdet pedagogik och undervisning är ett av de mindre utbildningsområdena inom yrkeshögskolan. Sista december 2009 fanns det fyra pågående utbildningsintag (omgångar) till Montessori­ pedagog på halvfart med sammanlagt 100 antagna och två pågå­ ende utbildningsintag inom Pedagogik–Nya medier med sammanlagt 60 antagna. Utbildningar till trafiklärare har tillkommit från och med år 2010 och är nya inom yrkeshögskolan. De har tidigare haft sta­ tus som påbyggnadsutbildningar. Transportstyrelsen godkänner de trafik lärare som genomgått utbildning och uppnått examenskraven.

Inom Montessoripedagogutbildningen finns 50 antagna med avslut 2010 och 50 antagna med avslut 2011. I dagsläget finns inte några utbildningsplatser beviljade för 2013 eller 2014.

Inom Pedagogik – Nya medier finns 28 antagna med avslut 2010 och 32 antagna med avslut 2011. I dagsläget finns inte några utbild­ ningsplatser beviljade för 2013 eller 2014.

Inom Trafiklärarutbildningen har myndigheten beviljat 206 utbild­ ningsplatser med avslut 2011, 220 med avslut 2012 och 140 med avslut 2013–Januari 2014.

Faktiskt antagna studerande alternativt beviljade platser på utbild­ ningar med avslut under perioden januari 2010–januari 2014 illustre­ ras i diagrammen över utbildningsutbudet i separat bilaga på www. yhmyndigheten.se. Där illustreras också prognoser för antalet exa­ minerade från utbildningarna. I prognoserna har antalet examinerade skattats utifrån den genomsnittliga examensgraden för utbildningen under perioden 2008–2009.186

Beskrivning av arbetsmarknaden

Omvärldsfaktorer som kan påverka efterfrågan

Både Arbetsförmedlingen och SCB ser ett ökat behov av lärare med inriktning mot förskola och grundskolans tidigare år på grund av att barnkullarna som når skolåldern ökar.187 Samtidigt går många lärare i pension framöver.

När det gäller Nya Medier kan man se en ökad användning av IT i undervisningen både i skolan och inom högre utbildning. IT som ett sätta att distribuera utbildning och undervisning är idag användbart både inom så kallad distansutbildning och i den undervisning som sker på plats i klassrummet.188 Samtidigt som IT ger ökade möjlighe­ ter att variera och anpassa undervisningen till det som ska läras in och dem som ska lära in, ger IT också möjlighet till flexibilitet i tid och rum. I Sverige och i västvärlden växer användandet av IT i undervis­ ningen och som ett sätt att distribuera utbildning, men även i utveck­ lingsländer i Afrika, Sydamerika och Asien ger IT nya möjligheter att sprida utbildning och bildning.

Hur arbetsmarknaden för trafiklärare kommer att se ut i framti­ den påverkas bland annat av det ekonomiska läget i landet och av

186 Examensgraden är framräknad utifrån den faktiska examensgraden perioden 2008–2009 (antal antagna 2008–2009/antal examinerade 2008–2009) och har applicerats på antagna och beviljade framtida platser för att beräkna framtida förväntat antal examine­ rade. Antagna är de studerande som är kvar tre veckor efter start.

187 SCB (2009) Arbetskraftsbarometern 09 samt Arbetsförmedlingens yrkeskompass/ yrken A–Ö.

188 Högskoleverket (2008) – E­learning quality aspects and Criteria for evaluation of distant learning in higher education (Report 2008:11 R)

politisk a beslut till exempel förändringar i förarutbildningen. Det vi kan se i dag som påverkar arbetstillfällena för trafiklärare är främst det stora antalet som kommer att gå i pension de närmaste åren.

Examinerades sysselsättning och etableringsgrad

Som nämnts ovan är pedagogik och undervisning ett av de mindre utbildningsområdena inom yrkeshögskolan. I de årliga uppföljnings­ studier som genomförts av tidigare Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning har etableringsgrad eller sysselsättningsgrad inte redovisats separat för utbildningsområdet, utan det har redovisats tillsammans med utbildningar inom juridik och journalistik. Därför går det i dagsläget inte att säga något om etablering eller sysselsättning för de Ky­studerande inom pedagogik och undervisning som exami­ nerats tidigare år.

I Högskoleverkets studie av etableringen på arbetsmarknaden för examinerade 2005/2006 var lärarexamen med inriktning på tidigare år, dvs. fritidspedagoger, förskollärare och grundskollärare från 1–7 klass bland de utbildningar som hade lägst andel utexaminerade som var utanför arbetsmarknaden. Etableringsgraden låg på 73 pro­ cent vilket inte är särskilt högt, men en förklaring till detta kan vara att lönerna är relativt låga och att en stor andel arbetar deltid vilket gör att de inte når upp till den inkomst som krävs för att definieras som etablerad på arbetsmarknaden.189 En slutsats är ändå att efter­ frågan på lärare med inriktning på förskola och grundskolans första år är stor.

Arbetslivets efterfrågan på kompetens och myndighetens be-dömning av utbildningsbehov

Montessoripedagog

Utbildningen till Montessoripedagog inom yrkeshögskolan ger en for­ mell behörighet som Montessoripedagog med NAMEX­diplomering för barnets ålder 3–6 och 6–9 år.190 Oftast har deltagarna en pedago­ gisk utbildning som lärare, förskollärare eller barnskötare.

Det är svårt att fastställa arbetslivets efterfrågan på just Montes­ soripedagoger eftersom det saknas tillgång till närmare studier kring detta. Varken Arbetsförmedlingens yrkeskompass eller SCB:s arbets­ kraftsbarometer innehåller någon analys vad det gäller efterfrågan på Montessoripedagoger. Däremot bedömer Arbetsförmedlingen att barnskötare har en svår arbetsmarknad med stor konkurrens om job­ ben medan det är stor efterfrågan på lärare med inriktning på försko­ lan och grundskolans tidigare år.

I Arbetsförmedlingens platsbank 2010­05­06 finns 48 platsannon­ ser där det söks lärare eller förskollärare med Montessoripedagogisk utbildning. Endast tre av annonserna avser barnskötare med Montes­ soripedagogisk utbildning.

Den resultatuppföljning som Myndigheten för kvalificerad yrkes­ utbildning genomförde 2008 visade att 13 av 14 studerande från den enda utbildningen till Montessoripedagog inom kvalificerad yrkesutbildning som utexaminerades i juni 2008 hade arbete i rätt

189 Högskoleverket (2009) Etablering på arbetsmarknaden – examinerade 2005/06 (Rapport 2009:28 R)

190 NAMEX bygger på en genomgång av kursplanerna för samtliga montessoriutbild­ ningar i Sverige. Utifrån dessa har ett antal grundläggande kriterier tagits fram. Tillsam­ mans ger de en tydlig bild av vilka färdigheter och kunskaper som en montessorilärare behöver för att kunna arbeta i en svensk montessoriförskola eller skola. (Svenska Montessoriförbundet)

verksamhet ett halvår efter examen. Den enda som inte arbetade var studerande.

Utbildningen i Montessoripedagogik är problematisk inom yrkes­ högskolan. Arbetsmarknaden för barnskötare är kärv då det finns ett stort överskott på denna gymnasiala yrkeskompetens. En barnskö­ tare med yrkeshögskoleutbildning i Montessoripedagogik är troligen mer efterfrågad än en barnskötare utan. Emellertid kan en barnsköta­ re med Montessoripedagogisk utbildning ha svårt att konkurrera med en förskollärare eller lärare, oavsett om de senare har Montessori­ pedagogisk utbildning eller inte.

När det gäller Montessoripedagogutbildningar inom yrkeshög-skolan avser myndigheten att utreda detta vidare.

Pedagogik – Nya Medier

Den avsedda yrkeskompetensen ligger inom pedagogik och medie­ teknik. Tänkbara yrkesroller är: Utbildningsledare, projektledare för flexibla utbildningar, nätpedagog, kursproducent av flexibla utbild­ ningar, distanshandledare/distanscoach för elever som studerar på distans. Denna specialiserade yrkeskompetens kan exempelvis vara efterfrågad på utbildnings­ och HR­avdelningar på stora företag och organisationer, på utbildningsföretag samt inom utbildningssektorn.

Vid Myndigheten för yrkeshögskolans kontakter med flera mindre företag har det kommit signaler om att kompetens inom nya medier efterfrågas i olika utbildningssammanhang och för olika utbildnings­ former. Myndigheten menar dock att utbildningen inte har särskilt hög arbetsmarknadsrelevans i sig själv. För att en studerande med denna utbildning ska efterfrågas för en anställning på eftergymnasial nivå krävs det att han/hon också har annan pedagogisk utbildning eller lärarutbildning. Utbildningen är dock ny och i dagsläget sak­ nas underlag för att bedöma hur väl de studerande etablerar sig på arbetsmarknaden.

Mot bakgrund av ovanstående och tidigare beviljad utbildnings-volym bedömer myndigheten att utbildnings-volymen kan öka.

Trafiklärare

Trafiklärare undervisar personer som ska ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har efterfrågan på trafiklärare ökat och det är brist på trafiklärare i storstadsregionerna.191

Nästan 30 procent av dagens trafiklärare kommer att gå i pension fram till år 2010, det betyder att det kommer att vara bra möjligheter till arbete för trafiklärare.192 Enligt Arbetsförmedlingens platsbank finns det 37 annonser där man söker trafiklärare från Lund i söder till Östersund i Norr. Myndigheten ökade antalet utbildningsplatser i den senaste ansökningsomgången.

191 Arbetsförmedlingens yrkeskompass/ yrken A–Ö

Mot bakgrund av ovanstående och tidigare beviljad utbildnings-volym bedömer myndigheten att utbildnings-volymen inte bör öka.

Utbildningsområde Pedagogik och