• No results found

Alhemsskolan och Norrhammarskolan

Dnr 53-2007: 2250

Utbildningsinspektion i

Alhemsskolan och Norrhammarskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurs 1–6

Obligatorisk särskola årskurs1–6

Innehåll

Inledning ... 1 Underlag ... 1 Beskrivning av skolorna ... 2 Bedömningar ... 3

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Alhemsskolan och Norrhammarskolan och besökt skolorna den 22 och 23 januari, 2008. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se) .

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och skolorna, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolorna som finns i Skolverkets nationella uppföljningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolorna intervjuades rektorn, personal i förskoleklass, årskurs 2 och 6, perso-nal i särskolan, elever i grundskolan och i särskolan samt föräldrar med barn i olika årskurser. Inspektörerna besökte även lektioner i flertalet årskurser och

verksamheten i förskoleklasserna. Även andra iakttagelser i skolmiljön och stu-dier av dokument som finns på skolan utgör underlag för kvalitetsbedömning-en.

Rektorn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av skolorna

Alhemsskolan Antal barn/elever

Förskoleklass 6

Grundskola 47

Obligatorisk särskola 12

Skolbarnsomsorg 32 Källa: Alhemsskolans uppgifter

Norrhammarskolan Antal barn/elever

Förskoleklass 23

Grundskola 133

Skolbarnsomsorg 77 Källa: Norrhammarskolans uppgifter

Utbildningen vid Alhemsskolan omfattar förskoleklass och grundskolan årskur-serna 1–6 samt skolbarnsomsorg och obligatorisk särskola årskurårskur-serna 2–6.

Undervisningen bedrivs i åldersblandade klasser.

Alhemsskolan är belägen några kilometer norr om centrala Skellefteå. Bostads-området består i huvudsak av villabebyggelse med inslag av flerfamiljshus.

Verksamheten bedrivs i en byggnad och skolan har tillgång till idrottshall och välutrustad lekpark som är anpassad för barn/elever med funktionshinder. Sko-lan har närhet till simhall, idrottsanläggning, museum samt naturen.

Elever från grundskolan i Alhem fortsätter sin utbildning i årskurs 7 i Nor-hammarskolans årskurser 7–9. Särskolans elever har hittills fortsatt till Norr-hammarskolan, men från hösten 2008 är inriktningen att eleverna fortsätter på Brännanskolan.

Norrhammarskolan omfattar dels förskoleklass, grundskola årskurserna 1–9, skolbarnsomsorg dels den obligatoriska särskolan årskurserna 7–10. Denna rapport avser utbildningen vid Norrhammarskolan som omfattar förskoleklass, grundskola årskurserna 1–6 och skolbarnsomsorg. Eleverna är organiserade i åldershomogena klasser.

Norrhammarskolan ligger i centrala Skellefteå. Bostadsområdet består i huvud-sak av villabebyggelse med inslag av flerfamiljshus. Verksamheten för förskole-klass och årskurserna 1–3 bedrivs i en byggnad och för årskurserna 4–6 bedrivs verksamheten i en byggnad där även skolans matsal ligger. Skolan har egen id-rottshall med fotbolls-/hockeyplan och ligger nära simhall, idrottsanläggning, museum samt naturen.

Eleverna från Alhemsskolan och de yngre eleverna vid Norrhammarskolan genomför undervisning i hem- och konsumentkunskap samt språkvalet i en fristående byggnad avsedd för årskurserna 7–10 vid Norrhammarskolan.

Båda skolorna leds av en rektor och personalen är indelad i tre arbetslag vid Norrhammarskolan och två vid Alhemsskolan.

Bedömningar

Samlad bedömning

Inspektionen visar att Alhemsskolan och Norrhammarskolan har goda förut-sättningar att nå målen för utbildningen. Eleverna utvecklas och når kunskaper enligt de nationella målen i flera ämnen. Det råder dock en fokusering på äm-nena svenska, matematik och engelska. Kunskapsutvecklingen i grundskolorna följs och dokumenteras företrädesvis i svenska, matematik och engelska. I övri-ga ämnen sker ingen systematisk uppföljning och utvärdering av resultaten i årskurs 5, vilket måste förbättras. I grundsärskolan är bedömningen av varje elevs måluppfyllelse tydliggjord i alla ämnen, men för grundsärskolans kun-skapsresultat som helhet genomförs inte heller någon uppföljning och utvärde-ring. Det är också angeläget att skolorna utvecklar sitt arbete med att tydligt relatera undervisningen till de nationella målen i årskurs 5 och i samtliga ämnen.

Alhemsskolan och Norrhammarskolan erbjuder i huvudsak en trygg arbetsmiljö för eleverna. Båda skolorna bedriver ett aktivt och målinriktat värdegrundsarbe-te. Personalen såväl inom grundskolan som inom grundsärskolan visar stort engagemang för sitt uppdrag och i de fall kränkningar uppstår agerar persona-len. Skolorna behöver dock förbättra uppföljning och dokumentation av värde-grundsarbetet.

Inspektörerna bedömer att skolorna i sitt kvalitetsarbete bör skapa system för att dokumentera, följa upp, utvärdera och analysera skolornas samlade resultat för att kunna vidta lämpliga förbättringsåtgärder. Kvalitetsredovisningarna bör också i högre grad utgå från de nationella målen.

Övergången från årskurs 3 till årskurs 4 vid Norrhammarskolan har inte funge-rat tillfredsställande för eleverna. Inspektörerna bedömer det angeläget att sko-lan utarbetar en för eleverna trygg övergång samt att överlämnandet av infor-mation om alla elever tydliggörs.

Alhemsskolans grundsärskola erbjuder eleverna allsidiga och stimulerande lä-randemiljöer där möjlighet till individanpassning finns. Lärandet sker utifrån varje elevs förutsättning och är i fokus hos såväl personalen som rektorn. Re-surser i form av personaltäthet och kompetens hos personal är också goda.

Sammantaget visar de förbättringsinsatser som påtalas i denna rapport att rek-torn bör se till att dokumentation, uppföljning, utvärdering samt analyser genomförs systematiskt för verksamheterna.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Grundskolorna och särskolan genomför inte en systematisk uppföljning och utvärdering av kunskapsresultaten i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtliga ämnen (2 kap. 6 § grundskoleförordningen, 2 kap. 2 § i särskoleförordningen samt avsnitt 1 och 2.8 i läroplanen för det obligatoris-ka skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet).

- Skolornas kvalitetsredovisningar motsvarar inte förordningens krav (3 – 4

§§ och förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

- Norrhammarskolan informerar inte om studiehandledning på modersmålet till de elever som behöver det (5 kap. 2 § grundskoleförordningen samt av-snitt 1 läroplanen för det obligatoriska skolväsendet).

- Skolorna anordnar inte elevens val (2 kap. 19 – 20 §§ grundskoleförord-ningen).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolorna bör inom ramen för kvalitetsarbetet skapa system för att tydligare dokumentera, följa upp och utvärdera skolans samlade resultat såväl inom grundskolan som i grundsärskolan.

- Rektorn bör tydligare ta det pedagogiska ledningsansvaret.

- Lärarna i grundskolorna behöver dokumentera, följa upp och analysera kunskapsutveckling i alla ämnen.

- Kvaliteten på de individuella utvecklingsplanerna bör förbättras.

- Informationen om elevens kunskapsutveckling vid utvecklingssamtal bör i större utsträckning relatera till mål i kursplaner och läroplan.

- De äldre elevernas möjligheter till inflytande över sitt lärande bör förbättras vid skolorna.

- Kvaliteten på skolornas åtgärdsprogram bör förbättras.

- Tillgången till specialpedagogisk kompetens bör öka vid Alhemsskolan.

- Övergångar mellan årskurserna 3 och 4 vid Norrhammarskolan bör förbätt-ras.

- De äldre eleverna i Norrhammarskolan bör i högre grad ges utmaningar.

- Skolan bör säkerställa att berörda elever och föräldrar får information om rätten till modersmålsundervisning.

- Skolorna måste säkerställa att eleverna får sin garanterade undervisning utifrån timplanen.

- Skolorna bör tydliggöra ämnena teknik och naturorienterande ämnen.

- Tillgången till datorer för de äldre eleverna vid Norrhammarskolan bör öka.

Kunskaper

Resultat

Inspektörerna bedömer att barnen i förskoleklassernas verksamhet får goda förutsättningar att utvecklas i den riktning som målen för skolformen anger.

Verksamheterna stimulerar barnens möjligheter till utveckling och lärande för fortsatt skolgång. Förskolans pedagogik med lek och skapande präglar verk-samheterna. Det pedagogiska arbetet, särskilt vid Norrhammarskolan är tydligt utvecklingsinriktat med en mycket väl utvecklad samverkan, mellan både skol-barnomsorgen och de yngre årskurserna.

Vid båda skolorna genomförs test i läsutveckling i årskurs 2 enligt den så kalla-de Skellefteåmokalla-dellen. Testen visar kalla-det senaste året att alla flickor vid skolorna klarar proven. Pojkarna når lägre resultat, men deras resultat förbättras betydligt från höst till vår.

Skolorna genomför de nationella ämnesproven i årskurs 5 och för år 2007 alla elever vid Alhemsskolan har nått målen i de tre ämnena. Vid Norrhammarsko-lan har 92 procent av eleverna nått målen i svenska/svenska som andraspråk och matematik samt 96 procent av eleverna i engelska.

Det är viktigt att skolornas resultat analyseras och inte enbart används för åt-gärder på individnivå utan också utgör ett underlag på grupp - och skolnivå om hur undervisningens arbetssätt och arbetsformer kan utvecklas.

Utvärdering av lärandet

I de nationella kursplanerna finns mål för vad eleverna ska lära sig i samtliga ämnen och enligt läroplanen ska läraren utifrån kursplanernas krav allsidigt ut-värdera varje elevs kunskapsutveckling och fortlöpande informera elever och föräldrar om studieresultat och utvecklingsbehov.

På båda skolorna arbetar lärarna i varierande grad med att dokumentera elever-nas kunskapsutveckling. Den följs och dokumenteras företrädesvis i svenska, matematik och engelska. I övriga ämnen sker ingen systematisk uppföljning och utvärdering. Inspektörerna bedömer att lärarna i grundskolorna behöver doku-mentera, följa upp och analysera kunskapsutveckling i alla ämnen. För grund-skolorna saknas en samlad utvärdering och analys av måluppfyllelsen i förhål-lande till de nationella målen. Denna dokumentation blir i sin tur underlag för skolans utvärdering och analys av kunskapsresultaten i årskurs 5.

I grundsärskolan är bedömningen av elevens måluppfyllelse tydliggjord i alla ämnen. Den enskilda elevens kunskapsutveckling följs upp, dokumenteras och delges på ett tydligt sätt. Det saknas dock en samlad utvärdering och analys av grundsärskolans måluppfyllelse i förhållande till de nationella målen. Inspektö-rerna bedömer att ovanstående är något som skolan behöver utarbeta.

Läraren ska fortlöpande informera eleven och elevens vårdnadshavare om ele-vens skolgång. Skolorna genomför utvecklingssamtal en gång per termin. För-äldrar uppger vid intervju att de i huvudsak är nöjda med samtalen. Det fram-kommer att informationen om elevernas kunskapsutveckling inte alltid är rela-terad till mål i kursplaner och läroplanen. Inspektörerna bedömer att elevernas kunskapsutveckling bör i högre grad relateras till målen i kursplaner och läro-planen.

För att kunna utgöra underlag för utvecklingssamtal och upprättande av indivi-duella utvecklingsplaner bör kunskapsuppföljningen tydligt kopplas till kurspla-nernas och läroplanens mål. Individuella utvecklingsplaner upprättas för samtli-ga elever. De planer som inspektörerna tagit del av är av olika kvalitet. Inspek-törerna bedömer därför att arbetet med de individuella utvecklingsplanerna bör förbättras. Det bör exempelvis tydligt framgå att målen är tydligt kopplade till de nationella målen och är framåtsyftande samt vilka insatser skolan ska göra.

Det är också viktigt att planen blir ett aktuellt verktyg för eleven. Enligt uppgift pågår ett arbete med att utforma en gemensam modell. Stöd för hur individuella utvecklingsplaner kan upprättas finns i Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2006:10) om den individuella utvecklingsplanen.

Enligt läroplanen ska läraren se till att alla elever får ett reellt inflytande över arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll. För att elever ska kunna ha ett verkligt inflytande i undervisningen är att målen och bedömningar blir tydliga och kända för eleverna. De yngre eleverna vid skolorna arbetar regel-bundet utifrån sina mål i de individuella utvecklingsplanerna. De äldre eleverna vid skolorna får ofta ta ansvar att uppgifter blir gjorda och i vissa avseenden kan de bestämma vad de ska lära sig. Enligt intervjuer beror elevernas möjlighet att påverka undervisningen dels på elevgruppen och dels hur styrande läraren är. Det är inspektörernas bedömning att elevernas inflytande över undervis-ningen bör utvecklas, särskilt för de äldre eleverna vid skolorna.

Beträffande elevernas formella inflytande över verksamheterna uppges former för detta fungera bra. Klassråd och elevråd genomförs regelbundet och eleverna upplever att deras frågor och synpunkter tas tillvara.

Individanpassning och särskilt stöd

Undervisningen ska enligt läroplanen utgå från varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande. Läraren behöver också följa upp och dokumentera varje elevs kunskapsutveckling för att kunna individanpassa undervisningen samt göra bedömningar om en elev är i behov av särskilt stöd.

För de yngre eleverna vid skolorna ges goda möjligheter till att individanpassa undervisningen. Vid Norrhammarskolan är exempelvis personaltillgången god och vid Alhemsskolan genomförs individanpassning i varierande grad. Enligt intervjuer uttrycks behov av att i högre grad kunna individualisera undervis-ningen utifrån elevernas olika behov, särskilt för de äldre eleverna. I årskurserna 4–6 vid Norrhammarskolan är arbetet till väsentliga delar inriktat på att nå må-len i svenska, engelska och matematik. Det finns elever i klasserna som behöver få utmaningar på en högre nivå. Det är enligt inspektörerna viktigt att skolorna fortsätter med att utveckla individanpassningen i undervisningen utifrån varje enskild elevs förutsättningar och behov. Inspektörerna vill särskilt framhålla de behov av utmaningar som finns bland de äldre eleverna vid Norrhammarsko-lan.

Undervisningen i grundsärskolans verksamhet sker utifrån elevernas förutsätt-ningar och behov och utgår i huvudsak från styrdokumentens krav. Särskolans kursplaner är förankrade och styrande för den undervisning som bedrivs.

Vid skolorna finns utarbetade rutiner för att identifiera elever i behov av särskilt stöd. Vid Norrhammarskolan finns två specialpedagoger som kartlägger behov av särskilt stöd, handleder personal och arbetar med stöd till enskilda elever.

Vid Alhemsskolan finns tillgång till specialpedagog i liten omfattning och i in-tervjuer uttrycker personal behov av handledning. Specialpedagogen ger särskilt stöd företrädesvis i ämnena svenska, matematik och engelska. Stödinsatserna ges både enskilt eller i grupp utanför klassens ram men också inom klassens ram. I arbetet med särskilt stöd genomför skolorna till viss del uppföljning och utvärdering. Inspektörerna bedömer att skolorna bör tydligare följa upp och utvärdera de insatser som görs för att kunna ta ställning till om rätt stöd ges.

Åtgärdsprogram upprättas för elever i behov av särskilt stöd. I de åtgärdspro-gram som inspektörerna tagit del av är formuleringar av målen svåra att utvär-dera och det kan bli svårt att bedöma om rätt insatser vidtagits. Inspektörerna bedömer att kvaliteten på åtgärdsprogrammen behöver förbättras så att målen blir lättare att utvärdera. I det arbetet bör skolorna utveckla en gemensam kun-skap om hur mål och åtgärder samt utvärdering kan formuleras i åtgärdspro-grammen.

En elev ska enligt grundskoleförordningen få studiehandledning på sitt mo-dersmål, om eleven behöver det. Inga elever med annat modersmål vid Norr-hammarskolan får studiehandledning på sitt modersmål. Inspektörerna vill be-tona att elever med annat modersmål än svenska har rätt att få studiehandled-ning. Skolan informerar i nuläget inte alla elever om deras rättighet. Inspektö-rerna bedömer därför att skolan måste ta ansvar för att alla elever med annat modersmål än svenska får information om denna rättighet.

Mål och bedömning

Norrhammarskolan och Alhemsskolan deltar, tillsammans med andra skolor i norra grundskoleområdet, i ett utvecklingsarbete kring bedömning och betyg-sättning. Enligt intervjuer är mål och matriser tydliggjorda för eleverna i svens-ka och matematik i årskurserna 5 och 9.

Det är dock angeläget att skolorna utvecklar sitt arbete med att tydligt relatera undervisningen till de nationella målen i samtliga ämnen. I arbetet med bedöm-ning och betygssättbedöm-ning är viktigt att tolkbedöm-ningar och bedömbedöm-ningar förs inom skolorna men också tillsammans med lärarna i den mottagande skolan. För att nå en progression och kontinuitet i elevernas lärande bör alla lärare inom grundskolan ha kunskap om mål i årskurs 5 och mål och kriterier i årskurs 9.

Normer och värden

Inspektionen visar att Alhemsskolan och Norrhammarskolan i huvudsak erbju-der en trygg arbetsmiljö för eleverna. Båda skolorna bedriver ett aktivt och mål-inriktat värdegrundsarbete. Personalen visar stort engagemang för sitt uppdrag och i de fall kränkningar uppstår agerar personalen.

Båda skolorna har ordningsregler med konsekvenser. De är kända av eleverna vid skolorna och eleverna har givits möjlighet till att vara delaktiga vid framta-gandet. Föräldrar har också fått möjlighet att medverka.

Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling ska varje skola upprätta en likabehandlingsplan. Planen ska vara anpassad till den egna verksamheten, utgå från en aktuell kartläggning av situationen på sko-lan och årligen följas upp och utvärderas. Skolorna har utarbetade likabehand-lingsplaner. Föräldrar och elever har varit delaktiga i revideringen av likabe-handlingsplanen samt blivit informerade. Uppföljning och utvärdering av lika-behandlingsplanen för de yngre eleverna vid Norrhammarskolan har genom-förts, men för övriga verksamheter i skolornas kvalitetsredovisningar är detta dock otydligt. Det framgår inte tydligt att Alhemsskolans plan omfattar grund-skolan, grundsärskolan och skolbarnsomsorg. Det framgår inte heller tydligt att skolornas kartläggning av verksamhetens behov är utgångspunkt för planerade åtgärder under det kommande året. Inspektörerna bedömer att likabehand-lingsplanen inte motsvarar lagens krav. Se vidare i Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2007:7) för arbetet med att främja likabehandling).

Ledning och kvalitetsarbete

Styrning och ledning

Rektorn är enligt läroplanen pedagogisk ledare och chef för skolans personal.

Det är också rektorn som ansvarar för att skolans resultat följs upp och utvär-deras i förhållande till de nationella målen.

Rektorn har fått ett förändrat ledningsansvar som omfattar förskoleklass och årskurserna 1–6 vid Alhemsskolan och Norrhammarskolan. Vidare ansvarar rektorn för årskurserna 2–6 i den obligatoriska särskolan vid Alhemsskolan.

Rektorn är lätt att nå och genomför regelbundna möten med olika personal-grupper efter en given tidplan. Områden som rektorn värnar om är hälsa, arbe-tet med stegblad och matriser samt ekonomin. Det framkommer i intervjuer en önskan om att rektorn skulle finnas på mer Alhemsskolan och även i verksam-heten på Norrhammarskolan. I intervjuer uttrycks också att rektorn ser ut att ha lite tid för det pedagogiska arbetet. Inspektörerna bedömer att rektorn tydligare i sitt pedagogiska ledningsansvar bör arbeta för att dokumentation, uppföljning

och utvärdering samt analyser genomförs systematiskt. Se vidare under kvali-tetsarbete.

Det framkommer vid inspektionen att övergången till årskurs 4 vid Norrham-marskolan inte har fungerat tillfredsställande för eleverna. Det är också otydligt vilken information som överlämnas och inspektörerna konstaterar att årskur-serna 4–6 är en avgränsad verksamhet inom skolan. Elever och personal arbetar i en egen byggnad och kontakten mellan övriga elever och personal är liten.

Personaltillgången är inte heller lika hög som för de yngre eleverna. Skolan hål-ler på att se över detta. Inspektörerna bedömer det angeläget att skolan utarbe-tar en för eleverna trygg övergång samt att överlämnandet av information för alla elever tydliggörs.

Kvalitetsarbete

Enligt läroplanen krävs att undervisningsmålen ständigt prövas, att resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas. Kvalitetsar-betet på Norrhammarskolan och Alhemsskolan är uppbyggt kring en tidplan över året. Utifrån kommunens styrkortsmodell formulerar arbetslagen egna mål i sin arbetsplan. Målen utvärderas i slutet av varje läsår och sammanställs av rektor till skolans kvalitetsredovisning/arbetsplan. Som ett led i rektors resultat-ansvar och uppdrag att särskilt verka för att utbildningen utvecklas, resultat-ansvarar rektorn för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de na-tionella målen.

Lärarna genomför i sina arbetslag uppföljningar och utvärderingar av olika ar-beten för den enskilde eleven. På skolnivå både avseende grundskolan och grundsärskolan utvärderas däremot inte kunskapsresultaten genomgående så att nya metoder kan prövas och utvecklas. Någon övergripande uppföljning och utvärdering av exempelvis arbetet med normer och värden samt arbetet med särskilt stöd framkommer inte i skolans kvalitetsarbete. Inspektörerna bedömer därför att skolan bör skapa system för att dokumentera, följa upp, utvärdera och analysera skolans samlade resultat för att kunna vidta lämpliga förbättrings-åtgärder.

Den skriftliga kvalitetsredovisningen ska vara ett verktyg för att bedöma i vilken mån de nationella målen har förverkligats och innehålla en redogörelse för vilka förbättringsåtgärder skolan avser att vidta för ökad måluppfyllelse. Arbetet med kvalitetsredovisningen syftar också till att ge information om hur väl skolan lyckas med sitt uppdrag.

Norrhammarskolans och Alhemsskolans kvalitetsredovisningar innehåller vissa redovisningar av skolans kunskapsresultat. Enligt inspektörerna är kvalitetsre-dovisningen inte tydligt kopplad till de nationella målen och innehåller inte

Norrhammarskolans och Alhemsskolans kvalitetsredovisningar innehåller vissa redovisningar av skolans kunskapsresultat. Enligt inspektörerna är kvalitetsre-dovisningen inte tydligt kopplad till de nationella målen och innehåller inte