• No results found

Utbildningsinspektion i Getbergsskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurs 1–6

Innehåll

Inledning ... 1

Underlag ... 1

Beskrivning av Getbergsskolan... 2

Bedömningar ... 2 Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Getbergsskolan och besökt skolan den16 och 17 oktober, 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se) .

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från Skellefteå kommun och från Getbergsskolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolan som finns i Skol-verkets nationella uppföljningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades elever, rektorn, personal i förskolan och årskurserna 1 till 6, personal i elevhälsan samt föräldrar med barn i förskoleklass, årskurs 2 och årskurs 6. Inspektörerna besökte även lektioner i flertalet årskurser samt

verk-samheten i förskoleklassen. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns på skolan utgör underlag för kvalitetsbedömningen.

Rektorn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av Getbergsskolan

Getbergsskolan Antal barn

Skolbarnsomsorg 45 Förskoleklass 10

Grundskola 95

Källa: Skolans uppgifter.

Getbergsskolan ligger i stadsdelen Morön. Skolan omfattar förskola, förskole-klass, årskurserna 1–6 samt integrerad skolbarnomsorg. Skolan har en halvtids-anställd rektor och tillhör rektorsområde öster, Morö/Bergsbyn. Andra halvan av sin tjänst arbetar rektorn som biträdande rektor vid Kanalskolan.

Den pedagogiska personalen arbetar i två arbetslag och omfattas av cirka 9 hel-tidstjänster fördelat på 16 personer. Det ena arbetslaget utgörs av förskoleklass–

2 och det andra av årskurserna 3–6. Eleverna är organiserade i årskursvisa klas-ser.

Elevhälsoteamet består av skolsköterska, skolpsykolog, specialpedagog, special-lärare och special-lärare. Specialpedagog, specialspecial-lärare och special-lärare är knutna till Get-bergsskolan. Skolpsykolog och skolsköterska ingår även i elevhälsoteam vid andra skolor.

Bedömningar

Samlad bedömning

Uppgifter om de nationella proven visar att resultaten för 2006 överlag var lägre än för år 2005.

Inspektionen visar att kunskapsuppföljningen i ämnena svenska, matematik, engelska och bild är god men måste förbättras i övriga ämnen. Arbete pågår med de individuella utvecklingsplanerna men de måste utvecklas ytterligare en-ligt förordningens krav.

Vid Getbergsskolan finns fungerande rutiner för att identifiera och utvärdera elevers behov av särskilt stöd men åtgärdsprogrammen bör på ett tydligare sätt följas upp så att rätt insatser genomförs.

Värdegrundsarbetet fungerar bra. Skolan har rutiner för att upptäcka, utreda och vidta åtgärder vid kränkande behandling. Rektor prioriterar elevvården, vilket är tydligt. Intervjuerna visar att eleverna känner sig trygga och att det rå-der en trivsam stämning på skolan. Samverkan kring ordningsregler och likabe-handlingsplanen är dock otydlig. Ordningsreglerna bör utvecklas och anpassas för respektive verksamhet och målgrupp.

Rektorn håller sig förtrogen med verksamheten, personalen har erforderlig pe-dagogisk utbildning och i intervjuer med personalen framkommer att det råder ett bra samarbetsklimat i personalgruppen. Förutsättningarna att genomföra undervisning är goda och eleverna ges i huvudsak goda valmöjligheter.

Undervisningsgrupperna är stora och grupprummen få vilket begränsar möjlig-heterna till individanpassning och flexibilitet i undervisningen. Utemiljön erbju-der ytor för lek och spel men unerbju-derhållet är eftersatt.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan genomför inte en systematisk uppföljning och utvärdering av kun-skapsresultaten i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtliga ämnen (2 kap. 6 § grundskoleförordningen samt avsnitt 1 och 2.8 i läropla-nen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet).

- Skolans kvalitetsredovisning motsvarar inte förordningens krav (1 och 3 §§

förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Elevernas individuella utvecklingsplaner bör utvecklas ytterligare.

- Åtgärdsprogrammen bör på ett tydligare sätt följas upp så att rätt insatser genomförs för att stödja elevernas lärande och utveckling.

- Skolan bör tydliggöra de olika ämnena för eleverna och vilka mål de har att arbeta mot inom de ämnesblock som skolan benämner OÄ.

- Skolan bör utöka elevernas möjlighet till ett allsidigt urval av ämnen i ele-vens val.

Kunskaper

Uppgifter om de nationella proven visar att resultaten för 2006 överlag var lägre än för år 2005. Inspektörernas bedömning är att resultaten för 2006 är anmärk-ningsvärt låga. Det är viktigt att skolan analyserar orsakerna till de låga kun-skapsresultaten och vidtar åtgärder samt att skolan fortsättningsvis regelbundet följer upp resultaten för den här elevgruppen. Inspektörerna vill också upp-märksamma Getbergsskolan på vikten att förebygga liknande händelser genom att regelbundet dokumentera och analysera kunskapsutvecklingen redan från årskurs ett.

Tabell 1: Resultat på nationella prov i årskurs 5

Andel (i procent) som uppnår målen i årskurs 5

2005 2006

Svenska 83,3 64,3

Engelska 90,0 78,6

Matematik 90,0 71,4

Källa: Skolans kvalitetsredovisning

I läroplanen framgår att skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar mot uppställda mål. En av förutsättningarna för detta arbete är att elevernas kunskapsresultat dokumenteras och utvärderas. Förutom i ämnena svenska, matematik, engelska och bild framträder ingen systematisk dokumentation och utvärdering av elevernas kunskaper. Inspektörerna bedömer att skolan måste förbättra dokumentation och utvärdering av övriga ämnen. Getbergsskolan visar exempel på arbete med att konkretisera målen för eleverna men persona-len anger att det är ett svårt arbete särskilt i lägre årskurser. Enligt läroplanen ska skolan sträva efter att varje elev utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat. En förutsättning för detta är att skolan verkar för att öka elevens kän-nedom om målen.

Alla elever har en individuell utvecklingsplan men inspektörerna bedömer att den måste utvecklas ytterligare så att den tydligt har utgångspunkt i kursplaner-nas och läroplanens mål. Den ska vara framåtsyftande och sammanfatta vilka insatser som behövs för att eleven ska nå målen och i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för läroplanen och kursplanerna.

Skollagen föreskriver att särskilt stöd ska ges till elever som har svårigheter i skolarbetet. Rektorn ansvarar för att behov om stöd utreds, beslutar om åtgär-der och ska se till att åtgärdsprogram utarbetas. Av programmet ska det framgå vilka behoven är, hur de ska tillgodoses samt hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Elev och elevens vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta när åtgärdsprogrammet utarbetas. Vid Getbergsskolan finns rutiner för att identifie-ra och utreda elevers behov av särskilt stöd. Föräldidentifie-rarna är tidigt delaktiga i processen och åtgärdsprogram upprättas för elever som behöver det. Vid in-spektionen var det oklart om rektorn tar det övergripande ansvaret för att be-hov om stöd utreds, för att beslut fattas om åtgärder samt för att åtgärdspro-gram utarbetas. Vid skolan är klasslärarna inte alltid delaktiga i utformningen av åtgärdsprogrammen. Inspektörerna bedömer att åtgärdsprogrammen, på ett tydligare sätt, bör följas upp så att rätt insatser genomförs för att stödja elever-nas lärande och utveckling samt att rektorn bör ta ansvar för arbetet med att besluta om och utarbeta åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd.

Enligt läroplanen ska skolan sträva efter att eleverna utvecklar ett allt större inflytande över sin utbildning. I klassråd och elevråd ges eleverna vid Getbergs-skolan möjlighet till samverkan och att arbeta i demokratiska former. Elevernas inflytande gäller i huvudsak praktiska frågor. En strävan hos rektorn är att ytter-ligare utöka dialogen med elevrådet och öka elevernas inflytande.

Normer och värden

Elevvården är ett prioriterat område för såväl rektorn som personal. Vid Get-bergsskolan är eleverna sedda och kända av personalen och det råder en trivsam stämning mellan eleverna och mellan elever och personal.

Det ska finnas gemensamma ordningsregler för varje skola. Ordningsreglerna ska utarbetas och följas upp i samverkan mellan personal, elever och föräldrar.

Getbergsskolan har ordningsregler som eleverna varit delaktiga i att utforma.

Reglerna saknar dock konsekvensbeskrivning och det är oklart om föräldrarna getts möjlighet att medverka i framtagandet av ordningsregler.

Alla som verkar inom skolan ska främja aktning för varje människas egenvärde och visa respekt för vår gemensamma miljö. Getbergsskolan driver ett aktivt värdegrundsarbete. Skolan visar exempel på en rad olika förebyggande insatser i det dagliga arbetet. En viktig del i strategin är att uppmuntra det positiva hos varje elev. Eleverna har undertecknat ett ”löfte” mot mobbning. Skolan har inlett en spanarverksamhet som upplevs som positiv från både personal och elever. Att vara spanare vid skolan innebär att dessa elever får utbildning och uppdrag att på ett särskilt sätt uppmärksamma och förebygga kränkande be-handling. I årskurs 4 erbjuds en valfri utbildning om normer och värden, den så kallade riddarskolan. Intervjuer med personal, elever och föräldrar visar att det finns en arbetsgång för att upptäcka, utreda och vidta åtgärder vid kränkande behandling.

Likabehandlingsplanens syfte är att främja allas lika rättigheter och att förebygga och förhindra kränkande behandling. Planen ska anpassas för varje verksamhet, till exempel förskola, fritidshem och skola. Likabehandlingsplanen ska vara

konkret och bör utgå från en aktuell kartläggning av verksamhetens behov.

Ansvarsfördelning, rutiner för akuta åtgärder, uppföljande insatser bör ingå i dokumentationen. Personal, elever och föräldrar ska medverka i arbetet med planen som årligen ska följas upp, utvärderas och vid behov revideras.

Likabehandlingsplanen vid Getbergsskolan är i huvudsak utformad enligt för-ordningens direktiv. Föräldrarnas och elevernas delaktighet i arbetet med pla-nen framgår dock inte. Inspektörerna vill påpeka att likabehandlingsplapla-nen bör utgå från en kartläggning och beskrivning av specifika frågor för respektive verksamhet - förskolan, skolan och fritidshemmet. Språket i likabehandlings-planen bör anpassas efter elevernas olika språkliga förutsättningar.

Ledning och kvalitetsarbete

Som pedagogisk ledare och chef för personal i skolan har rektorn det övergri-pande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas på att nå de nationella målen. Rektorn ska hålla sig förtrogen med det vardagliga arbetet i skolan och ska särskilt verka för att utbildningen utvecklas. Rektor för Getbergsskolan har ett tydligt elevperspektiv och visar förtrogenhet med sin roll som rektor och med verksamheten. Bland annat genom att aktivt delta i undervisningen vid skolan. Inspektörerna bedömer att samverkan såväl inom arbetslagen som mel-lan rektor och arbetslag fungerar väl.

Kvalitetsarbete

Den dagliga pedagogiska ledningen av skolan och lärarnas professionella ansvar är förutsättningar för att skolans kvalitet ständigt utvecklas. Detta kräver att undervisningsmålen ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

Varje skola ska även upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av verksamheten. I kvalitetsre-dovisningen ska verksamhetens förutsättningar, arbetet i verksamheten och utbildningens måluppfyllelse redovisas. Kvalitetsredovisningen ska också inne-hålla en bedömning av i vilken utsträckning de nationella målen för utbildning-en har förverkligats och vilka åtgärder skolan avser att vidta för att öka målupp-fyllelsen.

Varje skola ska ha en arbetsplan som anger hur skolan ska arbeta mot de natio-nella målen och som ska utvärderas årligen. Rektorn ansvarar för att en lokal arbetsplan upprättas samt att skolans resultat följs upp och utvärderas.

Getbergsskolan följer kommunens mall för arbetsplan och kvalitetsredovisning.

Kommunens modell utgår från styrkort med områden som medborgare/kund, utveckling/tillväxt, ekonomi, medarbetare och arbetssätt/processer. I kvalitets-redovisningen, som också är arbetsplan, redovisas mål, metoder, måluppfyllelse och åtgärder för utveckling. Uppföljning och utvärdering av likabehandlings-planen finns med i redovisningen.

Redovisningen sker utifrån kommunens och skolans prioriterade mål men det finns ingen redovisning av hur väl skolan förverkligar de nationella målen för utbildningen. Redovisningen innehåller inte heller vilka åtgärder skolan avser att vidta för att öka måluppfyllelsen. Uppföljning och utvärdering av likabehand-lingsplanen finns med i redovisningen, men alla verksamheter finns inte med i kvalitetsredovisningen.

Tillgång till likvärdig utbildning

Eleverna vid Getbergsskolan har god tillgång till utbildning. Skolan har förut-sättningar att genomföra undervisning i samtliga ämnen och eleverna ges i hu-vudsak goda valmöjligheter. Skolan har relativt stora undervisningsgrupper och få grupprum vilket kan begränsa möjligheterna till individanpassning och flexi-bilitet i undervisningen.

På schemat förekommer ”OÄ”, en beteckning på ett ämnesblock som försvann när 1994 års läroplan infördes. Inspektörerna bedömer att skolan bör tydliggöra de olika ämnena för eleverna och vilka mål de har att arbeta mot. Det är viktigt att skolan kan säkerställa att undervisningen är av den omfattningen att eleverna har möjlighet att nå målen för de olika ämnena i årskurs 5.

Elevens val erbjuds som två heldagar under varje termin. Det finns ett begrän-sat antal aktiviteter att välja mellan. Inspektörerna bedömer att skolan bör utöka elevernas möjlighet till ett allsidigt urval av ämnen i sin strävan att tillgodose elevernas val.

Resurser

Personalen har pedagogisk utbildning och lärartätheten för skolan ligger i pari-tet med riksgenomsnitpari-tet. Rektorn har ej genomgått den statliga rektorsutbild-ningen.

Kompetensutveckling genomförs men möjligheten att tillgodose kompetensut-veckling utifrån skolans, arbetslagens och personalens individuella behov är begränsat och har minskat över tid.

Skolan ska ha ändamålsenliga lokaler och utrustning som behövs för en tidsen-lig utbildning. Skolbyggnaderna vid Getbergsskolan är slitna och det finns få grupprum. Inspektörerna bedömer att det vid Getbergsskolan finns behov av mer ändamålsenliga lokaler. Utemiljön erbjuder ytor för lek och spel men un-derhållet är eftersatt.

Datum Ort

2008-05-27 Umeå

Pär Axelsson

Veronica Bonivart Säfström Kristian Hansson