• No results found

ockluderande tandpar, tvångsföring eller vävnadsskada

6.6 Avtagbar protetik

Behandling med avtagbar protes är ersättningsberättigande vid all tandlöshet. I åtgärderna för definitiva proteser, 824–828, ingår kontroll och justering upp till tre månader efter utlämnandet av protesen. För temporära proteser, åtgärd 822–823, ingår kontroll och justering upp till en månad efter slutförandet av åtgärden. För

immediatprotes (hel- eller täckprotes), åtgärd 829, ingår kontroll men inte justering i åtgärden. Justering ingår inte heller i någon av åtgärd 822–828 om tandborttagning skett i protesområdet inom ett år innan protesen utförs. I dessa fall är åtgärder för justering ersättningsberättigande.

Av regel E.8 framgår att inom ett år efter att en definitiv protes, åtgärd 824–825 eller 827–828 har slutförts är ny protes, rebasering eller reparation av protesen inte

ersättningsberättigande. Det finns ett undantag. Det är när tänderna i protesområdet tas bort inom ett år innan protesen lämnas ut. Vid dessa tillfällen är rebasering, åtgärd 833, ersättningsberättigande en gång inom det första året. Kontroller ingår i

protesåtgärderna, men åtgärder för justering är ersättningsberättigande vid dessa tillfällen. Det framgår av rubriktexten till åtgärderna för avtagbar protetik, åtgärd 822–

829.

Ombyggnad av en befintlig hel protes som är mindre än ett år gammal till en täckprotes med åtgärd 839, Inmontering av förankringselement… omfattas inte heller av

omgörningsregeln (regel E.8). Det innebär att åtgärd 839 för rebasering med samtidig inmontering av förankringselement är ersättningsberättigande.

I regel E.9 finns ett undantag som anger att i det fall en patient inte klarar anpassning till en ny protes är åtgärd 832–837 ersättningsberättigande efter förhandsprövning för justering, rebasering eller annan ombyggnad av en äldre protes i samma käke inom det första året.

I åtgärderna för avtagbar protetik ingår alla moment och material vid behandling, det gäller också tandtekniskt arbete inklusive all materialkostnad, även ädelmetall. Vidare ingår en hygieninstruktion vid utlämnande av den nya konstruktionen.

Dokumentation i enlighet med patientdatalagen (2008:355) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2016:40) om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården ska alltid ske vid tandvårdsbehandling. Se vidare avsnitt Dokumentation i patientjournal.

Handbokens exempel belyser en specifik situation och är inte behandlingsförslag. Det kan finnas andra behandlingsalternativ för samma patientfall. Exemplen illustrerar hur ersättningsregler och åtgärder kan tillämpas vid en klinisk situation.

6.6.1 Tillstånd 5001 och 5002, helt tandlös käke

Exempel, immediatprotes i överkäken

En patient har grav parodontit och tandläkaren har tillsammans med patienten kommit fram till att samtliga kvarvarande tänder i överkäken måste extraheras. Behandlingen planeras så att 13–23 och en tand i position 5 extraheras vid samma behandlingstillfälle som en hel immediatprotes lämnas ut.

Tandläkaren fastställer tillstånd 3043, Parodontit, och rapporterar åtgärd 401 x 3 och 403 x 4. Tandläkaren fastställer också tillstånd 5002, Helt tandlös överkäke, och rapporterar åtgärd 829, Immediatprotes, hel käke.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Patienten återkommer på kontroller flera gånger efter utlämnandet. Vid två av besöken måste justering ske genom slipning på protesen. Tandläkaren fastställer tillstånd 5443, Trasig eller illapassande protes hel käke, …, i behov av reparation eller rebasering och rapporterar åtgärd 831, Justering av avtagbar protes. Tre gånger mjukrebaseras protesen och vid varje tillfälle rapporterar tandläkaren åtgärd 303 inom tillstånd 5443.

Vid besök där enbart protesen kontrolleras och ingen justering behövs, rapporteras ingen åtgärd. Det framgår i den inledande texten till avtagbar protetik att kontroll och justering ingår i åtgärderna upp till tre månader efter utlämnandet, men med ett

undantag om att justering inte innefattas om tänderna i protesområdet extraherats inom ett år innan protesen utförts. Det innebär att kontroller ingår i åtgärden för

immediatprotes (hel-eller täckprotes), men inte justeringar.

Efter fem månader beslutar tandläkaren att protesen ska rebaseras. Åtgärd 833, Rebasering av protes, inom tillstånd 5443 är ersättningsberättigande. Åtgärd 829 för immediatprotes omfattas inte av omgörningsreglerna (regel E.8).

6.6.2 Tillstånd 5005, partiell tandlöshet, oavsett antal tänder, som åtgärdas med avtagbar protes samt tillstånd 5006, lucka inom position 5-5 som beror på att en eller flera tänder saknar krondel

Exempel, tandstödd täckprotes, tillstånd 5005, åtgärd 828

En patient måste ta bort alla tänderna i överkäken utom 13 och 23. Dessa två tänder har bra rötter och tandläkaren föreslår att en täckprotes med radikulärförankring på 13 och 23 utförs.

Tandläkaren fastställer tillstånd 5005. En hel överkäksprotes, åtgärd 828, liksom åtgärd 806 för radikulärförankring är ersättningsberättigande inom tillstånd 5005. Som framgår av åtgärdstexten för åtgärd 828 används den även för täckprotes. Krondelen på 13 och 23 slipas av i samband med att protesen lämnas ut. Efter en tid cementeras radikulärförankring i 13 och 23. Tandläkaren fastställer tillstånd 5443 och använder åtgärd 839 för rebasering och inmontering av förankringselement. Åtgärd 839 omfattas inte av regel E.8 och är därför ersättningsberättigande trots att protesen är ny.

Exempel, konuskonstruktion i partiellt tandlös käke, åtgärd 808 och åtgärd 825

En patient har 45, 44 och 34, 35 kvar i underkäken. En konuskonstruktion ska utföras med stöd på kvarvarande tänder. Tandläkaren fastställer tillstånd 5005, Partiell

tandlöshet, oavsett antal tänder, som åtgärdas med avtagbar protes, och behandlingen är ersättningsberättigande.

När behandlingen slutförs rapporterar tandläkaren tillstånd 5005 och åtgärd 808, innerkrona, för tandposition 45, 44, 34 och 35. För ytterkronorna rapporteras åtgärd 801 för samma tandpositioner. För konuskonstruktionen rapporteras åtgärd 825, Komplicerad partiell protes med metallskelett som förankras med stöd av urtagskrona, innerkrona eller attachments.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, permanent partiell protes med gjutet skelett utförs immediat, åtgärd 824 och 833

En patient har grav parodontit i underkäksfronten där tänderna 42–32 är kraftigt mobila. Tidigare har patienten förlorat tänderna 46, 45 och 34–36. Nu har tandläkaren och patienten beslutat att en partiell protes med gjutet skelett och dragna klamrar ska utföras i underkäken. Tandläkaren planerar att utföra protesen immediat, det vill säga tänderna 42–32 extraheras samma dag som protesen lämnas ut.

När tänderna extraherats fastställer tandläkaren tillstånd 3043, Parodontit och

rapporterar åtgärd 401 x 1 och 403 x 3. Vid provning av protesen ser tandläkaren att den måste mjukrebaseras under den främre sadeln. Det framgår i den inledande texten för åtgärd 822–829 för Avtagbar protetik att om tandborttagning i protesområdet skett inom ett år innan protesen slutförts ingår inte justering i protesåtgärderna.

Tandläkaren rapporterar åtgärd 824, Partiell protes med metallskelett,

klammerförankrad, inom tillstånd 5005, Partiell tandlöshet, oavsett antal tänder, som åtgärdas med avtagbar protes. Tandläkaren rapporterar också åtgärd 303 för

mjukrebasering av protesen inom tillstånd 5443, Trasig eller illapassande protes hel käke…, i behov av reparation eller rebasering….

Under läkningsperioden återkommer patienten flera gånger för kontroll och justering.

Vid de besök där enbart kontroll sker rapporterar tandläkaren inte någon åtgärd eftersom kontroller ingår i åtgärd 824. Vid något besök justerar tandläkaren protesen och rapporterar åtgärd 831, Justering av avtagbar protes, inom tillstånd 5443. Två gånger mjukrebaseras protes igen och tandläkaren rapporterar åtgärd 303 inom tillstånd 5443.

Efter sex månader rebaseras underkäksprotesen och tandläkaren rapporterar åtgärd 833, Rebasering av protes, inom tillstånd 5443. Det framgår av regel E.8 att när tänder i protesområdet extraherats inom ett år innan åtgärd 824–828 slutförts är åtgärd 833 ersättningsberättigande en gång inom ett år efter att protesen slutförts.

Exempel, temporär protes utförs när en rot finns kvar, tillstånd 5006 En patient har frakturerat 12. Tanden är tvärfrakturerad nära tandköttskanten.

Tandläkaren bedömer att roten troligen går att använda för behandling med rotfyllning, pelare och krona. Under behandlingens gång behöver patienten en temporär protes för att fylla ut luckan för tandkronan 12. Tandläkaren fastställer tillstånd 5006, Lucka inom position 5–5 som beror på att en eller flera tänder saknar krondel. I villkoret för tillstånd 5006 framgår att: temporär protes är ersättningsberättigande när roten eller rötterna planeras att behållas och luckan tillfälligt åtgärdas med avtagbar protes.

Tandläkaren rapporterar åtgärd 822, Partiell protes för temporärt bruk, en till tre tänder.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

6.6.3 Avtagbar protes och implantat

Exempel, täckprotes på implantat med befintlig protes, tillstånd 5443 och åtgärd 839

En patient måste ta bort de sista tänderna i underkäken. Tandläkaren och patienten beslutar att utföra en hel underkäksprotes och prova hur det fungerar. Om det inte fungerar kan protesen ändras till en täckprotes på två implantat.

När patienten haft protesen i sex månader konstaterar tandläkaren och patienten att protesen inte fungerar att tugga med. Två implantat installeras och tandläkaren rapporterar åtgärd 423 och 420 x 2 inom tillstånd 5001 Helt tandlös underkäke.

Efter inläkning ansluter tandläkaren två kuldistanser på implantaten. Åtgärd 858 för distanser och åtgärd 878 för förankringselement är ersättningsberättigande inom tillstånd 5001 Helt tandlös underkäke.

Tandläkaren fastställer därefter tillstånd 5443 vars rubrik anger När hel protes ändras till täckprotes genom rebasering och samtidig inmontering av förankringselement.

Åtgärd 839 Inmontering av förankringselement, per käke, är ersättningsberättigande för rebasering och inmontering av förankringselement. Åtgärd 839 omfattas inte av regel E.8 och är därför ersättningsberättigande, trots att protesen är mindre än ett år gammal.

Outline

Related documents