• No results found

Exempel på behandlingar med tandreglering

ockluderande tandpar, tvångsföring eller vävnadsskada

6.8 Tandreglering inom tandvårdsstödet

6.8.3 Exempel på behandlingar med tandreglering

Exempel, behandling av postnormalt bett, tillstånd 5905, med

samtidig ortodontisk slutning av entandslucka i samma käke, åtgärd 902

En patient har ett postnormalt bett med 7 mm horisontell överbitning och ofullständig läppslutning. Nu har patienten förlorat tanden 14 och tandläkaren föreslår att

tandluckan behandlas med tandreglering, istället för bro eller implantat. Vid denna behandling blir samtidigt överbettet behandlat. Tandläkaren remitterar patienten till en specialist i ortodonti.

Specialisten fastställer tillstånd 5905 Sagittal bettavvikelse för bettavvikelsen och tillstånd 5031, Entandslucka…, för 14 och bedömer att ortodontisk behandling kan ske enbart i överkäken.

Den aktiva behandlingen med fast apparatur tar knappt 15 månader efter att en premolar extraherats på andra sidan i överkäken. Extraktionen utförs av den ordinarie tandläkaren som rapporterar åtgärd 401 inom tillstånd 5905.

När tandregleringsapparaturen avlägsnas och retention inleds rapporterar specialisten åtgärd 902 Tandreglering, en käke, aktiv behandling 1 till 1,5 år till Försäkringskassan inom tillstånd 5905. Ersättning lämnas inte för utbytesåtgärd för entandslucka. Det är

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

en och samma tandregleringsbehandling som utförts och i detta fall var avlägsnande av en premolar på andra sidan en förutsättning för att kunna behandla överbettet.

Alternativet är att tandvårdsersättning lämnas för en utbytesåtgärd 940 för ortodontisk slutning av entandsluckan 14, men det ger en lägre ersättning till patienten. Ersättning lämnas inte för ortodontisk slutning av den terapeutiskt skapade tandluckan på andra sidan av käken. Detta framgår i inledningstexten till åtgärd 940 och 941.

Exempel, behandling av trångställning i överkäken, tillstånd 5909, med samtidig ortodontisk slutning av entandslucka i andra käken, åtgärd 907

En patient har blivit remitterad till en specialist i ortodonti på grund av trångställning, mest uttalad i överkäksfronten. Patienten har dessutom nyligen förlorat tanden 35.

Specialisten undersöker patienten och fastställer tillstånd 5909,

Tandpositionsavvikelse, trångställning, för överkäken där det finns ett platsunderskott på 6 mm inom tandposition 3–3. Viss trångställning finns även i underkäksfronten, men den är inte så uttalad att den uppfyller villkoren för tillstånd 5909. För 35 fastställer tandläkaren tillstånd 5031, Entandslucka...

Tandregleringsbehandling sker med fast apparatur i båda käkarna efter extraktion av ytterligare tre premolarer, en i varje kvadrant. Den aktiva behandlingen tar 21 månader och tandläkaren rapporterar åtgärd 907, Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 1,5 till 2 år. Åtgärd 907 tillämpas för tandregleringsbehandling i två käkar även när en del av behandlingen är ortodontisk slutning av entandslucka i andra käken än där tandpositionsavvikelsen förelåg.

Exempel, ortodontisk slutning av entandslucka, åtgärd 940, med samtidig behandling av trångställning i överkäken som inte inryms i tillstånd 5909

En patient har blivit remitterad till en specialist i ortodonti på grund av trångställning i överkäksfronten. Patienten har dessutom nyligen förlorat tanden 24.

Specialisten undersöker patienten och konstaterar att det är trångt, framför allt vid 13 som står buckalställd och 12 snett lingualt därom. Men det totala platsunderskotten är mindre än 6 mm varför åtgärder för tandreglering för trångställning inte är

ersättningsberättigande inom tillstånd 5909.

Specialisten föreslår att trångställningen och entandsluckan 24 behandlas med

tandreglering. Tandvårdsersättning lämnas för utbytesåtgärd för ortodontisk slutning av entandslucka. Den ortodontiska behandlingen kan ske i en (1) käke.

När behandlingen är slutförd rapporterar tandläkaren åtgärd 940 Utbytesåtgärd.

Ortodontisk slutning av entandslucka istället för ersättningsberättigande tandstödd bro, för tandposition 24 inom tillstånd 5031 Entandslucka inom position 6–6.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, behandling med sektionsbåge för att räta upp tänder inför protetisk behandling, tillstånd 5914 och åtgärd 900

En patient har sedan några år tillbaka en entandslucka 34 som nu ska behandlas med ett singelimplantat. Tanden 33 lutar något distalt in i luckan och tanden 35 lutar mesialt, vilket gör att luckan är för smal för implantatinstallation.

Tandläkaren förslår behandling med en sektionsbåge för att räta upp 33 och 35 så att implantatet därefter kan installeras. Tandläkaren fastställer tillstånd 5914, …behov av tandpositionsförändring i kombination med protetiskt rehabiliteringsbehov. I villkoren för tillstånd 5914 framgår att tillståndet kan tillämpas när det krävs inför protetik som ersätts inom tandvårdsstödet, bland annat vid utrymmesbrist.

Behandlingen med sektionsbågen tar 4,5 månad och tandläkaren rapporterar åtgärd 900 inom tillstånd 5914.

Exempel, tandreglering och tandstödd protetik för stabilisering av parodontalt sanerat bett, tillstånd 5914 och 5062

En patient har tänderna 15–26 och 46–35. Tänderna 13–23 har mobilitet grad II och en benförlust motsvarande en tredjedel av rothöjden. Tänderna 13–23 har även elongerat och fått solfjäderformad spridning med glesställning som följd av bettförhållandena.

Patienten har genomgått parodontal behandling, har god munhygien och sjukdoms-progressionen bedöms ha avstannat. Tandläkaren har även gjort bettslipning för att reducera ogynnsam ocklusion i fronten.

För att stabilisera bettet föreslår tandläkaren en bro 15–25. Villkoren för tillstånd 5062, Parodontalt skadat bett med behov av protetisk stabilisering som är parodontalt sanerat och sjukdomsprogressionen har avstannat, är uppfyllda och en bro 15–25 är ersättningsberättigande. Det är dock inte möjligt att utföra bron på grund av tändernas solfjäderformade spridning.

Tandläkaren föreslår tandreglering i överkäken så att den planerade bron ska kunna få en bra utformning och ge god stabilitet i bettet. Villkoren för tillstånd 5914,

Tandpositionsavvikelse orsakad av parodontal sjukdom. Bettavvikelse eller behov av tandpositionsförändring i kombination med protetiskt rehabiliteringsbehov, är uppfyllda.

Tandläkaren inleder bettrehabiliteringen med ersättningsberättigande tandreglering i knappt ett år. När den är slutförd stabiliseras bettet med en protetisk konstruktion inom tillstånd 5062.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Outline

Related documents