• No results found

Behandling av smärta och funktionsstörning i käksystemet, tillstånd 3161 och 3162 och 3162

omgörningsreglerna D.5, E.5–E.8 eller E.15 inom det statliga tandvårdsstödet

4 Behandlingar av sjukdoms- och smärttillstånd

4.1.1.11 Behandling av smärta och funktionsstörning i käksystemet, tillstånd 3161 och 3162 och 3162

Vid behandling av sjukdoms- och smärttillstånd inom det statliga tandvårdsstödet finns två specifika tillstånd vid smärta och funktionsstörning i käksystemet. De är tillstånd:

3161, Käkfunktionsstörning och 3162, Instabil ocklusion.

Tillstånd 3162 avser instabil ocklusion vid – käkledssmärta längre än tre månader, – symtomatisk käkledsartros,

– smärta från käksystemet på grund av otillräckligt antal tandpar i ocklusion, eller – smärta från käksystemet på grund av tvångsföring.

Otillräckligt antal tandpar i ocklusion vid instabil ocklusion definieras enligt villkoren för tillstånd 3162 när det

– på aktuell sida saknas ocklusion mellan det sista tandparet, eller

– vid frontalt öppna bett endast finns ocklusionskontakt mellan de två mest distala tandparen eller färre.

Det finns även andra tillstånd inom rehabiliterande vård, såsom tillstånd 5042, Förändringar i vertikal käkrelation eller omfattande abrasion, attrition eller erosion av flera tänder när skäl föreligger för att förändra betthöjd eller ocklusionsplan genom preprotetisk eller annan förberedande bettanpassning, som kan tillämpas som en del i behandlingen av smärta och funktionsstörning i käksystemet.

De specifika åtgärderna för behandling av smärta och funktionsstörning i käksystemet finns inom 600-serien. Andra åtgärder som också kan vara ersättningsberättigande vid bettfysiologisk behandling är till exempel sjukdoms- eller smärtbehandlande åtgärder 301–304 åtgärd 311–314 för information och beteendemedicinsk behandling samt åtgärd 846 och 848 för betthöjning eller behandling av instabil ocklusion.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, kontroll av effekt och funktion vid behandling med bettskena, åtgärd 601

En patient kontaktar sin tandläkare på grund av smärta från käkmusklerna. Efter utredning utförs en stabiliseringsskena (bettskena) i överkäken. Skenan lämnas ut och tandläkaren rapporterar åtgärd 601, Bettskena i hård akrylat i överkäken, utförd på bettfysiologiska indikationer, inom tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning.

Patienten kommer på efterkontroll en vecka efter utlämningen. Tandläkaren

kontrollerar hur bettskenan fungerar och justerar den något. Ingen åtgärd rapporteras eftersom kontroll av skenans funktion ingår i åtgärd 601 under tre månader efter det att skenan lämnats ut.

Två månader senare kommer patienten åter till tandläkaren för uppföljning och kontroll.

Tandläkaren gör en ny undersökning av käkfunktionen och kontrollerar vilken effekt behandlingen haft på patientens besvär. Undersökningsfynden noteras i

patientjournalen. Tandläkaren föreslår att behandlingen bör kombineras med rörelseträning. Därefter kontrollerar tandläkaren också hur bettskenan fungerar och justerar den något.

Undersökningen dvs. ny diagnostik efter behandlingen med bettskenan samt

undersökningsfynd noteras i patientjournalen och tandläkaren rapporterar åtgärd 103 inom tillstånd 1301, Behov av mindre omfattande undersökning. För kontroll och justering av bettskenans funktion rapporteras ingen åtgärd eftersom kontroll av skenans funktion ingår i åtgärd 601 under tre månader efter det att skenan lämnats ut.

Tandläkaren ger patienten instruktion i rörelseträning och rapporterar åtgärd 606, Motorisk aktivering inom tillstånd 3161.

Exempel, mindre justering av patientens bettskena efter fyllningsterapi, åtgärd 301

En patient har varit akut vid en annan mottagning och fått en ny fyllning på tanden 16.

Vid det tillfället hade patienten inte med sin bettskena som utfördes för ett par år sedan.

Nu besöker patienten sin ordinarie tandläkare för revisionsundersökning och har även med bettskenan som inte längre passar. Patienten har behov av sin bettskena på grund av tandpressning och huvudvärk.

Tandläkaren ser att bettskenan måste justeras för att anpassa den till fyllningen på 16.

Tandläkaren slipar ur och basar skenan vid 16. Därefter passar och fungerar bettskenan bra igen.

Tandläkaren rapporterar tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning, och åtgärd 301 för mindre korrigering av tidigare framställd laboratorieframställd bettskena. För revisionsundersökningen rapporterar tandläkare åtgärd 101 inom tillstånd 1001.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, annan behandling av tillstånd i käkled eller käkmuskler, åtgärd 302

En patient söker akut på grund av besvär med käkmuskelsmärta och huvudvärk.

Patienten har sin gamla bettskena med sig. Bettskenan, som gjordes för några år sedan, har inte använts det senaste året. Den passar därför inte så bra längre utan spänner på tänderna. Nu har patienten återigen besvär med käkmuskelsmärta och huvudvärk och undrar om bettskenan kan justeras så att den kan användas igen.

Tandläkaren undersöker patienten och konstaterar att käkmusklerna är mycket palpationsömma och fastställer tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning. För undersökningen rapporteras åtgärd 103 inom tillstånd 1301.

Tandläkaren ser också att bettskenan inte längre passar, men att den kan åtgärdas.

Bettskenan slipas ur och basas så att den passar igen. Därefter sker inslipning i ocklusion och artikulation.

Tandläkaren rapporterar åtgärd 302, för annan behandling av tillstånd i käkled eller käkmuskler som orsakat käkfunktionsstörning, inom tillstånd 3161,

Käkfunktionsstörning.

Exempel, smärtbehandling med intramuskulär injektion vid samma behandlingstillfälle som bettskena kontrolleras, åtgärd 301

En patient behandlas för käkmuskelsmärta hos en specialist i bettfysiologi. Patienten kommer denna gång för kontroll av bettskenan som lämnades ut för tre veckor sedan.

Tandläkaren kontrollerar skenan och gör en mindre justering.

Patienten har vid besöket svår smärta och tandläkaren beslutar att ge en intramuskulär injektion i smärtlindrande syfte. För denna behandling rapporterar tandläkaren åtgärd 301 inom tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning

För kontroll av bettskenan rapporteras ingen åtgärd, eftersom kontroll av skenans funktion ingår i åtgärd 601, Bettskena i hård akrylat, utförd på bettfysiologiska indikationer, under tre månader efter att den lämnats ut.

Exempel, behandling med motorisk aktivering vid käkfunktionsstörning, åtgärd 606

En patient söker sin tandläkare för nedsatt gapförmåga och muskelsmärta i m. masseter.

Behandling med stabiliseringsskena planeras. Initialt beslutar tandläkaren i samråd med patienten att starta behandlingen med rörelseträning. Tandläkaren informerar och instruerar patienten i övningar för motorisk aktivering. Patienten får även skriftliga instruktioner med sig.

Tandläkaren fastställer tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning, och rapporterar åtgärd 606, Motorisk aktivering.

Efter en tid återkommer patienten för uppföljning. Tandläkaren kompletterar tidigare övningar med nya rörelser och informerar patienten på nytt.

Tandläkaren rapporterar tillstånd 3161, Käkfunktionsstörning, och åtgärd 606, Motorisk aktivering. Åtgärden är ersättningsberättigande upp till sex gånger per ersättningsperiod och behandlare för samma patient.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, behandling av instabil ocklusion beroende på otillräckligt antal tandpar i ocklusion, tillstånd 3162 och åtgärd 848

En patient med långvarig smärta i käksystemet kring den högra sidans käkled är remitterad till en specialist i bettfysiologi. Patienten har under en längre tid behandlats med stabiliseringsskena i överkäken.

Fortsatt utredning visar att patienten har en instabil ocklusion beroende på otillräckligt antal tandpar i ocklusion. På höger sida saknas ocklusion mellan de två sista tandparen 16/46 och 17/47.

Tandläkaren fastställer tillstånd 3162, Instabil ocklusion, … på grund av otillräckligt antal tandpar i ocklusion samt med symtom från käksystemet, … Tandläkaren dokumenterar ocklusionsavvikelsen med foto och beskriver i journalen patientens smärtsymtom samt varför behandling i form av uppbyggnad med komposit behöver utföras.

Tandläkaren bygger upp ocklusionskontakter med komposit på tänderna 16,17 och 47 och rapporterar tillstånd 3162 och åtgärd 848 x 3, det vill säga en åtgärd 848,

Betthöjning eller uppbyggnad för ocklusal stabilisering…, per tandposition.

Vid nästa besök behöver komposituppbyggnaderna slipas in ytterligare. Ingen åtgärd rapporteras vid detta besök. Det framgår i åtgärd 848 att inslipning ingår.

Exempel, behandling av instabil ocklusion vid symtomatisk käkledsartros, tillstånd 3162 samt åtgärd 607 och 848

En patient med smärta, bettförändring och nedsatt tuggfunktion är remitterad till en specialist i bettfysiologi. Utredning med tomgrafiundersökning visar att patienten har käkledsartros med omfattande hårdvävnadsförändringar på både ledhuvud och ledpanna. Detta bedöms bidra till både smärtan och förändringarna i bettet.

Patienten får en inledande behandling med bettskena och kortisoninjektion i käkleden.

När smärtan avklingat beslutar tandläkaren att göra en behandling med både selektiv bettslipning och uppbyggnad med komposit för att stabilisera ocklusionen.

Tandläkaren fastställer tillstånd 3162, Instabil ocklusion, … vid symtomatisk käkledsartros… och dokumenterar ocklusionsavvikelsen med foto. Förutom att käkledsartrosen med symtom finns beskriven i journalen dokumenterar tandläkaren också varför behandling med bettslipning och uppbyggnad med komposit behöver utföras.

Tandläkaren utför bettslipning samt uppbyggnad med komposit på tre tänder.

Tandläkaren rapporterar tillstånd 3162 och åtgärd 607, Bettslipning för ocklusal stabilisering, för bettslipningen och åtgärd 848 x 3 för uppbyggnad av de tre tänderna.

Vid nästa besök utför tandläkaren ytterligare bettslipning och bygger upp med komposit på ytterligare en tand. Tandläkaren rapporterar tillstånd 3162 samt åtgärd 607 och åtgärd 848 x 1.

Dessutom bygger tandläkaren på lite ytterligare med komposit på två av tänderna där påbyggnad skedde vid det förra besöket. För detta rapporterar tandläkaren ingen åtgärd eftersom åtgärd 848 endast är ersättningsberättigande en gång per tandposition och ersättningsperiod. Åtgärd 607 för bettslipning är ersättningsberättigande upp till tre gånger per ersättningsperiod.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

Exempel, behandling inom tillstånd 5042 hos specialist i bettfysiologi, åtgärd 846

En patient med sänkt bett är remitterad till en specialist i bettfysiologi på grund av besvär från käksystemet. Patienten har uttalat tandslitage och ett par tandförluster.

Protetisk behandling planeras efter att patientens besvär från käksystemet utretts och behandlats.

Bettfysiologen undersöker patienten och konstaterar att bettet bör stabiliseras och höjas för att komma till rätta med problemen.

Tandläkaren fastställer tillstånd 5042 Förändringar i vertikal käkrelation, eller omfattande abrasion, attrition eller erosion av flera tänder, när skäl föreligger för att förändra betthöjd eller ocklusionsplan genom preprotetisk eller annan förberedande bettanpassning.

Tandläkaren beslutar att göra cementerade skenor i sektioner i underkäken för att förändra betthöjden. När skenorna cementeras rapporterar tandläkaren tillstånd 5042 och en åtgärd 846, Skena för vertikal platsberedning eller cementerad skena i sektioner för bettstabilisering. Åtgärden är ersättningsberättigande en gång per käke,

ersättningsperiod och behandlare.

Denna handbok kommer att uppdateras. Information om uppdateringar kommer att finnas på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida www.tlv.se

Version 10.0 Publiceringsdatum 2018-12-14

5 Reparativ vård

Outline

Related documents