• No results found

Begränsad prövning av kompletteringsåtgärder m.m

In document Boken om lov, tillsyn och kontroll (Page 59-62)

4 Prövning av bygglov utanför detaljplan

4.6 Begränsad prövning av kompletteringsåtgärder m.m

För vissa åtgärder skall fastighetsägare i princip kunna räkna med att bygglov lämnas. Någon lämplighetspröv- ning skall inte göras i dessa fall. Olika regler gäller för en- eller tvåbostadshus och andra byggnader.

Beträffande en- eller tvåbostadshus skall ansökningar om bygglov till kompletteringsåtgärder bifallas, om åtgärden uppfyller kraven i 3 kap. 1, 2 och 10—18 §§ och inte strider mot sådana områdesbestämmelser som anges i 5 kap. 16 § 3 eller 4.

Dessa bestämmelser gäller även andra byggnader, men för ett mer begränsat antal åtgärder.

Prövningen av ansökningar som rör de angivna åtgär- derna skall alltså begränsas till en prövning av att åtgär- den uppfyller kraven i 3 kap. och inte strider mot vissa områdesbestämmelser. I övrigt kan åtgärderna hindras bara om tillstånd till expropriation har lämnats (se avsnitt 3.3). Det bör särskilt framhållas att detaljplanekravet inte kan åberopas som avslagsgrund när det gäller komplette- ringsåtgärder.

De områdesbestämmelser som åsyftas och som skall kunna utgöra hinder för kompletteringsåtgärder m.m. är bestämmelser om dels största tillåtna byggnads- eller bruksarea för fritidshus, dels placering, utformning och utförande av byggnader, varsamhetsbestämmelser för att precisera kraven i 3 kap. 10 § samt vissa skyddsbestäm- melser. Någon prövning mot andra områdesbestämmel- ser får således inte företas.

För en- eller tvåbostadshus gäller alltså de nu behandla- de reglerna kompletteringsåtgärder. Med kompletterings- åtgärder avses att

1. uppföra komplementbyggnader,

2. göra mindre tillbyggnader,

12 kap. 4 § PBL

8 kap. 12 § 2 st PBL

8 kap. 12 § 3 st PBL

5 kap. 16 § 3 och 4 PBL

3. färga om byggnader eller byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial samt att göra andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre ut- seende,

4. utföra underhållsåtgärder på byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, mil- jömässig eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär.

Med komplementbyggnader i punkt 1 avses till bostads- huset hörande fristående uthus, garage och andra mindre byggnader.

Beträffande andra byggnader än en- eller tvåbostadshus gäller bestämmelserna om en begränsad prövning bara de åtgärder som nämns ovan under 3 och 4.

Tillbyggnadens och den tillkommande byggnadens karaktär av komplement till den befintliga bebyggelsen på fastigheten innebär att tillskottet inte får vara så bety- dande att det kommer att dominera över det tidigare byggnadsbeståndet på fastigheten. Exempel på mindre tillbyggnader kan vara tillbyggnad med ett eller två bo- stadsrum, utrymmen för sanitära ändamål, förråd eller garage, veranda, balkong, uteplats med tak. Huruvida tillbyggnaden avser en helårsbostad eller ett fritidshus saknar betydelse. Om kommunen bedömer att tillbygg- nader på fritidshus kan leda till oacceptabla konsekvenser, t.ex. med hänsyn till serviceskyldigheten, finns det möjlig- heter att anta områdesbestämmelser som begränsar den största tillåtna byggnads- eller bruksarean och att i avvak- tan på antagandet av områdesbestämmelserna besluta om anstånd med avgörandet av bygglovsansökningen. Dessa möjligheter behandlas utförligare i avsnitt 3.3. Det bör observeras att av kommunen antagna riktlinjer i t.ex. översiktsplanen för vad som skall hänföras till mindre tillbyggnad inte är bindande. jfr prop. 1985/86:1

Tveksamhet kan uppstå hur man skall bedöma små, successiva förändringar av verksamheten på en fastighet, om förändringarna i ett längre tidsperspektiv gör att användningssättet blir ett helt annat än det ursprungliga. Bedömningen av frågan huruvida en ansökan skall kunna behandlas enligt reglerna för kompletteringsåtgärder skall göras med hänsyn tagen till alla förbättringsåtgärder som har skett under utvecklingens förlopp. Man är alltså inte hänvisad till att isolerat betrakta den senast sökta åtgär- dens effekter utan får gå tillbaka till hur läget ursprungli- gen var. 8 kap. 3 § 1 st PBL 3 kap. 12 § PBL 8 kap. 4 § 1 st PBL 8 kap. 12 § 3 st PBL jfr prop. 1985/86:1 s. 276 jfr prop. 1985/86:1 s. 274 f. jfr prop. 1985/86:1, s. 721

4.7

Prövning mot områdes

bestämmelser

Inom områden som omfattas av områdesbestämmelser får bygglov inte lämnas till åtgärder som strider mot bestämmelserna.

Bygglov får dock lämnas till åtgärder som innebär mind- re avvikelser från områdesbestämmelserna, om avvikel- serna är förenliga med syftet med bestämmelserna.

Områdesbestämmelser kan antas för att säkerställa att syftet med översiktsplanen uppnås eller för att tillgodose ett riksintresse enligt miljöbalken. Härav följer att syftet med områdesbestämmelserna ibland får sökas i över- siktsplanens handlingar.

Om detaljplan antas för mark som omfattas av områdes- bestämmelser, upphör områdesbestämmelserna automa- tiskt att gälla.

Med områdesbestämmelser får regleras bl.a. ”grunddragen” för användningen av mark och vattenområden. Bestämning- en kan vara mycket grov, t.ex. ”bebyggelse”, ”fritidsanlägg- ningar”, men funktionella begränsningar, såsom ”bostäder”, ”badplats”, ”småbåtshamn”, kan också användas.

Råd

Detta mindre precisa angivande av markanvändningen innebär att tolkningsramen avseende ändamål är vidare, än som gäller för detaljplan. Enstaka åtgärder för annat ändamål än det angivna bör kunna inrymmas i huvudändamålet och anses planenligt. Eftersom en sådan åtgärd dock inte kan anses ”reglerad i områdesbe- stämmelserna” bör grannar m.fl. höras enligt vad som föreskrivs i 8 kap. 22 § PBL.

Bestämmelser om t.ex. byggnadsarea på fritidshus eller byggnaders placering, utformning och utförande samt varsamhets- och skyddsbestämmelser är däremot likvär- diga med detaljplanebestämmelser.

Råd

Vissa syften, t.ex. att motverka permanentbosättning respektive skydda värdefulla egenskaper hos miljön, torde vanligen inte heller kunna uppnås, om inte be- stämmelserna respekteras strikt. Det innebär då också att utrymmet för mindre avvikelser är begränsat.

Det är att märka att områdesbestämmelser (inte till- skapar några byggrätter och) inte annat än i ett särskilt fall kan sätta några gränser för byggnaders antal och storlek. Det särskilda fallet gäller fritidsbebyggelse, ett begrepp som inte närmare definieras i lagen. Det bör av plankartan gå att utläsa vilka fastigheter som träffas av sådana begränsande bestämmelser.

8 kap. 12 § 1 st 3 PBL 8 kap. 12 § 4 st PBL 5 kap. 16 § PBL 5 kap. 16 § 2 PBL jfr prop. 1985/86:1 s. 182 ff. och 601 ff. 5 kap. 16 § 3 och 4 PBL

Bestämmelser om utformning kan förutom byggnader, andra anläggningar och tomter också gälla allmän plats. För sådana allmänna platser som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnär- lig synpunkt, dvs. har motsvarande kvaliteter som avses i 3 kap. 12 § PBL, får också meddelas skyddsbestäm- melser.

Ny allmän plats kan, bl.a. med hänsyn till reglerna om lösenrätt och lösenplikt, inte tillskapas genom områdes- bestämmelser.

Råd

Om områdesbestämmelserna innefattar ett medgivande till exploateringssamverkan, bör en bygglovsansökan inom samverkansområdet prövas mot bakgrund av syf- tet med samverkansbeslutet. Under den tid som utmätts för förrättningens slutförande bör byggnadsåtgärder inte föregripa eller försvåra det slutliga exploaterings- beslutet. Förrättningsmannen kan också ha särskilt beslutat om byggnadsförbud inom samverkansområdet enligt 14 § ESL.

4.8

Prövning mot bestämmelserna

In document Boken om lov, tillsyn och kontroll (Page 59-62)