• No results found

Det kan du inte bestämma för du är inte min pappa”

Ibland när Klas och Anna är osams kan Anna försöka utnyttja situatio- nen att han inte är hennes biologiska pappa. Om det är någonting de är oense om kan Anna säga till Klas:

’Det kan inte du bestämma för du är inte min pappa.’ Det kommer ju liksom alltid... Men då säger han ’Nej jag är inte din pappa... Men det är jag som bestämmer här’ (mamma Eva).

Anna godtar detta men Klas är beredd på att det kan komma tuffare tag:

Det kommer säkert. Man får hålla sig lugn. Det har jag själv kört med så jag är inte ett dugg förvånad om det kommer.

De frågor som enligt styvpappa Klas kan vara viktiga att diskutera är om det till exempel blir problem i skolan. Det är viktigt att ta tag i dessa och där vill styvpappan också vara med och försöka lösa det. En annan fråga som Klas gärna vill vara med och lösa är frågor om barnuppfostran. Det är viktigt tycker han att de vuxna kommer fram till en gemensam linje mot barnen. Om de vuxna är oense om något är det viktigt att ta upp det de vuxna emellan och försöka lösa det först, innan barnen dras in.

Släktnätverket

Mamma Eva tycker att hon och Anna har fått tillgång till ett betydligt större släktnätverk i och med omgiftet. När hon och Klas flyttade in i

huset bodde samtliga Klas fyra syskon i närheten. De har efter hand flyttat men håller ändå kontakt. Eva tycker att hon känner sig välkom- men i Klas familj och Anna var första barnbarnet. Det är betydligt när- mare till den släkten än till förre makens, vars två systrar bor i Stock- holm respektive London. I det första äktenskapet utgjordes Evas nätverk av hennes egna vänner och föräldrar. Dessa kontakter har hon försökt bevara men det blir svårare med ökat avstånd och mera arbete. Däremot har inte Eva så bra kontakt med Jannes mamma – Annas farmor. Mam- man bodde tidigare nästan granne med Eva och Janne. Kontakten med f.d. svärmor var inte så bra före skilsmässan heller så det har inte skett så stor förändring på grund av skilsmässa och omgifte.

Det blir pappa Janne som ser till att Anna har fortsatt kontakt med sin farmor. Eftersom Janne hjälper sin mamma, som nyligen har köpt ett hus på landet i närheten av där pappan bor, är Anna ofta hos sin farmor. Farmor och farfar är skilda och nu är farfar är död. Farmor har en sambo som har flyttat med till det nya huset. Runt där farmor bor finns det familjer med barn men Anna har inte hunnit lära känna någon än. Far- mor tar inte själv initiativ till kontakt med Anna utan det är pappa som sköter detta. Mamma Eva känner sympati för farmors situation:

Det måste vara hemskt att bli farmor i en skilsmässa då barnbarnen flyttar bort. Hon missar ju allt det också.

Klas föräldrar är som tidigare nämnts skilda. Klas har både hel- och halvsyskon och därmed egen erfarenhet av att leva i ett länkat familje- system. Klas´ helsyster som är lillasyster har bott hos Eva och Klas under en period i samband med att äldsta pojken föddes. Det hade varit en konflikt mellan Klas´syster och hennes mamma. Klas ville gärna hjälpa sin lillasyster och i gengäld har Klas’ syster ställt upp väldigt mycket på den nya familjen. Hon ställer fortfarande upp som barnvakt åt alla tre barnen. Om inte systern kan vara barnvakt så brukar Klas mamma eller Evas föräldrar hjälpa till.

Evas föräldrar är duktiga på att ta hand om barnen.

… de tar sällan alla tre, men de tar ett barn nästan varje helg under vintern och åker till husvagn uppe i fjällen. De brukar turas om och ta med ett barn varje helg och åka upp. Och barnen vet att nästa gång då är det min tur och så…

Eva har också sin mormor kvar i livet medan morfar gick bort förra året. Evas morfar var en riktig krutgubbe som hjälpte henne väldigt mycket. Han brukade hjälpa henne med att klippa gräsmattan och rensa i rabat-

terna. Han ägnade sig också mycket åt barnen när han hälsade på så de saknar honom mycket. På Klas´ sida finns också en generation äldre än farmor och farfar nämligen en gammelmormor. Men hon bor i ett annat landskap och det är sällan barnen träffar henne.

Viktigaste personerna för Anna är enligt Eva förutom medlemmarna i mamma- och pappa-hushållet Annas farmor och mormor.

Och så har hon en bästis här på gatan ovanför en flicka… de går i samma klass… det är ganska dåligt med tjejkompisar här... Men det är väl mest släkt då... Igår var hon hos min syster hela dagen och åt på McDonalds. Och var på stan. Min syster har inga egna barn då så hon brukar ”låna” våra.

Ekonomi

Annas pappa som är arbetssökande tycker att han har fullt upp med att få allting att gå runt. Han tycker det är synd.

Det är så mycket man skulle vilja ge Anna. Tidigare när han hade arbete hade han en bra ekonomi. Jag tjänade oförskämt bra egentligen.

Han kunde då lägga undan pengar som Anna kommer att få när hon blir större. Då jag kommenterar och tycker att han varit förutseende som har tänkt på ett framtida sparande för Anna, skrattar han:

Det hade nog varit bättre jag hade betalat av mitt lån jag har istället. Men ändå känns det ju skönt att Anna har nånting att starta med. Det känns ju bra.

Om Anna behöver en cykel eller något annat som kostar lite mer blir det Eva som betalar.

Det blir nog jag som betalar. Eller vi då genom att han har… är arbets- lös. Så det blir ju Klas och jag som köper det.

Det blir aldrig några diskussioner mellan Klas och Eva om lämpligheten av detta.

Nej. Det har aldrig varit nåt sånt. Kanske vore skillnad om Janne också hade inkomst och också hade familj…

Klas har heller inga barn från tidigare äktenskap att ta hänsyn till. De tre vuxna som ingår i familjesystemet har sina barn samlade i mamma-hus- hållet.

Inför jul och Annas födelsedag brukar Eva och Janne samråda om presenter...

Nu har hon gått på slalomskola och behöver nya skidor och då köper han sånt till julklapp om han kan. Han frågar oftast om det är något speciellt hon behöver (mamma Eva).

Klas har lite svårt att redogöra för hur beslutsprocessen går till i frågor som rör Anna.

Om jag ska vara riktigt ärlig så är jag inte riktigt klar över hur det fungerar.

När han blir tillfrågad så säger han vad han tycker och så får Eva och Janne besluta. Frågor om pengar tycker han inte är så viktiga. När det gäller ekonomi så är det Eva som bestämmer i mamma-hushållet.

Jag har aldrig nånsin tyckt och det sa jag redan när jag träffade Eva. Att är det nånting vi aldrig nånsin ska tjafsa om så är det pengar. För det är ointressant. Allting löses. Det behöver man aldrig vara orolig för. Se till att ha lite struktur bara. Det har jag fått på senare år, men förr hade jag inte det heller. Men allting löser sig. Jag har ett lysande exempel på min mor som… Ta mig fan det går. Hennes kalkyler går inte ihop men hon överlever i alla fall. Och jag begriper inte hur. Och hon lever lika lyck- ligt för det. Jag tycker att är det nånting man inte ska tjafsa om så är det pengar för det är så jävla larvigt. Det är ingen som kommer ihåg hundra kronor om tusen år. Det ska man inte ödsla energi på.

Klas betonar flera gånger med eftertryck att pengar ska man inte bråka om.

Det finns liksom ingen anledning att hålla på med det. Så lite pengar har vi inte i Sverige. Jo en del har. Vi har det i alla fall inte. Och då behöver man inte hålla på att lägga ner energi på, det tycker jag. Utan man får se det som är nödvändigt. Man får ta det beslut som är nödvändigt t.ex. cykel till Anna. Är det nödvändigt? Går det inte att lösa med Janne? Då får man ju försöka hitta en lösning. Är det så att hon behöver cykel. Ja, då får man väl köpa en cykel då. Så får man väl ta igen det någon annan gång. Så tycker jag (styvpappa Klas).