• No results found

4.2 Fallstudieobjekt 1: Marknadsplatsen lokaltidningen

4.2.1 BroMedia: en marknadsplatsvärd

Företaget BroMedias verksamhet handlar i första hand om uppdrag inom reklamframställning och systemlösningar (oftast webbaserade). Verksamheten karaktäriseras av dess företrädare som en reklambyrå med ”mediautveckling” som beteckning på det dagliga arbetet. Huvudkompetensen finns inom områdena grafisk formgivning, (webb-)journalistik och webbdesign. BroMedia är ett litet företag med sina sju anställda. Webbplatsen LT är således endast en delverksamhet hos Bromedia, och även om man hoppas på att marknadsplatsen skall kunna stå för sig själv i framtiden så är andra uppdrag nödvändiga för att finansiera arbetet.

LT:s redaktör och tillika grundare av Bromedia hade efter många års erfarenhet som lokaltidningsjournalist startat en reklamfinansierad papperstidning och när medarbetare med kunskaper om Internetutveckling anslöts växte idéerna om att byta media fram. Trots att man inte längre ansåg sig vara tidningsutgivare var upprätthållandet av etiska regler för journalistik något medarbetarna ofta återkom till under intervjuer och samtal. Trovärdigheten som lokal nyhetsförmedlare uppfattades som viktigt och ibland svår att kombinera med de aktiviteter man ämnade tjäna pengar på. Ett sådant exempel var att man tvekade med att kombinera nyhetsutskick med personifierad direktreklam, eftersom man ansåg att trovärdigheten då kunde rubbas.

Ett annat intressant ställningstagande är, att man från Bromedias sida har valt att undvika allianser med ”externa” Internetbaserade handelspartners (jfr beskrivningen av fallet Skaraborg Online nedan). Detta skulle nämligen riskera att utsätta de lokala detaljisterna för oönskad konkurrens: ”Vi vill ju stödja den lokala handeln. Det är ju oerhört viktigt för oss och då vill vi inte i onödan skapa någon konkurrens – vi skall inte göra det va.”

Från Bromedias sida har man dock haft svårt att engagera de anslutna detaljisterna till att aktivt arbeta med innehållet i den egna elektroniska butiken. Exempel på hur man försökt stimulera aktivitetsgraden är t.ex. införandet av en funktion för automatisk utsökning av de erbjudanden som för närvarande innebär högst ”Internetrabatt”. De som hamnar på Gallerians ”fem-i-topp” erhåller automatiskt en framskjuten presentation av just det erbjudandet. Man är inte förvånad över den låga aktivitetsgraden men hade ändå gärna sett lite mer rörelse i och kring de elektroniska butikerna: ”Vi talar om att vi ser till att Gallerian syns – sedan är det upp till er att synas på Gallerian.”

4.2.2 Värmländska detaljhandlare: marknadsplatsens affärsdrivande gäster De affärsdrivande gästaktörerna på LT finns samlade i det elektroniska köpcentrumet Gallerian. Då avhandlingsarbetets fallstudiefas inleddes fanns 43 företag anslutna och med några få undantag handlade det om detaljhandelsföretag. Som nämndes i avhandlingens metodkapitel valdes fem av dessa ut och intervjuer med dess representanter genomfördes. deras (se tabell 3 avsnitt 2.3.2).

Av dessa finns några som även samarbetat med andra tredjepartsaktörer. En av dessa, dagligvaruhandeln Matkassen var intressant nog även med på Postens satsning Lokala Torget Värmland (jfr med fallbeskrivningen Skaraborg Online

nedan) men även på en nationell satsning som riktar sig mot kupongdistribution för flerkanalsaktörer med fysiska butiker: ”Vi var med i det här, ’Kupong.se’, var vi med i en period och den biten gav faktiskt väldigt, väldigt lite trots att vi satsade stenhårt. Vi fick ingen respons alls […] vi såg ingenting. Och samma sak var det med Postens torg – där fick vi heller inga träffar överhuvudtaget.” Även om denna gästaktör inte var nöjd med responsen via Gallerian heller, så uttryckte man skillnaden i gensvar som beroende på den ”äkta” lokala förankringen och besökargenererande innehåll.

Hos de gäster som hade viss volym på den elektroniska butikens affärsinteraktion upplevde man Gallerian som ett onödigt mellansteg. Gallerian kunde i någon mån generera nya besökare, men efter en etablerad förstakontakt gick butikens kunder inte längre via Gallerian. Det gäller t.ex. matvarubutiken Matkassen: ”Den vägen har vi ingenting nästan, våra stamkunder går inte via Gallerian utan hittar till oss ändå, eftersom de handlar ju regelbundet – ungefär en gång i veckan. Man menade vidare (helt i linje med värdaktören) att varken standardlösningen eller leveranstjänsten via marknadsplatsen var tillämplig, när man uppnått en viss försäljningsvolym: ”Vi måste ju köra ut själva för att ha råd och de flesta väljer förresten take-away vid kassan – det är ju billigare.”

För den lokala researrangören Charterbuss Resetjänst som utnyttjade Gallerian för att exponera ett elektroniskt skyltfönster var emellertid nyttan med standardlösningen stor: ”Gallerians registreringsprogram gör det enkelt för oss att snabbt kunna presentera våra erbjudanden. Efter en kort introduktion här hos oss, går det nu smidigt att lägga in och ta bort erbjudanden allteftersom de fylls på. T.o.m. enklare än att uppdatera och ändra på vår ordinarie hemsida.” Från Charterbuss’ sida menar vidare, att någon beställningsfunktion inte är intressant, eftersom man anser att verksamhetens art kräver personlig kontakt med alla kunder: ”Det är så mycket som kan hända – resor blir inställda och människor vill avanmäla.”

De tre gästaktörerna Leksaken, Parfymeri Cheri och Runes Rör har till skillnad från de två ovanstående inte kunnat spåra någon affärsinteraktion till deras exponering på Gallerian. Under fallstudiens gång valde också de två förstnämnda, att stänga sina elektroniska butiker just av denna anledning. Under intervjun med leksaksdetaljistens ägare framkom att företaget engagerat sig i ett par olika satsningar, för att börja använda Internet som försäljningskanal mot konsumenter. Detta för att svara upp mot konkurrensen från nya ”nätkonkurrenter”. Den egna butikskedjan har man diskuterat en gemensam lösning, med de lokala butikerna som leveransställen. Efter att ha tittat lite

närmare på de nya konkurrenternas utfall valde man emellertid att låta satsningen bero. Vidare menar man att en lokal satsning måste kunna mäta sig med intresset för annonser i den lokala papperstidningen (även om priserna kan hållas lägre): ”Kommer det fram några riktigt bra sajter som läses då i princip som dagstidningen så kanske det går att få ut ett budskap.” Man provade att sätta upp en elektronisk butik med särskilda Internetpriser (figur 16 nedan) men valde sedan att stänga den då man inte fick några beställningar.

Figur 16 Leksaken – en elektronisk butik på Gallerian

Något som varit önskvärt för att få Leksaken att stanna kvar på Gallerian hade varit möjligheten att fritt anpassa det material som för tillfället presenteras i en elektronisk butik. Av den befintliga marknadsföringen är det nämligen de säsongsinriktade reklambladen som har den riktigt stora genomslagskraften: ”Tryckt media i kombination med Internet, det tror jag många av våra kunder skulle tycka vara skönt. De bestämmer sig ofta ur den här katalogen vad de skall köpa […] om

just dessa varor gick att förbeställa så skulle det ju underlätta. […] det vore bra att kunna lägga in hela reklambladen.”

Från Leksakens sida delar man uppfattningen med Parfymeri Cheri att det trots utebliven försäljning är många som besöker den elektroniska butiken: ”Det är nog många som är inne och tittar men det är sannerligen inte många som handlar – jag fick inget sålt alls.” Parfymeriet fick alltså inte heller in några beställningar och tycker inte att exponeringen på Gallerian tillför någonting, då man inte heller fått höra några reaktioner från kunderna i den fysiska butiken. Däremot har man märkt av andra aktiviteter som skett på LT: ”När vi butiker fick lotta ut presentkort på Gallerian, så märkte jag av det. Då kom de alltid ner här och löste in dem.”

Runes rör driver en VVS-butik som tillhör kedjan Bad & Värme och har via denna tillgång till en gemensam elektronisk butik. Det är denna butik som exponerats via Gallerian. Här har man inte kunnat kontrollera om vägen in via Gallerian varit fruktbar. Man har heller inte kunnat identifiera något genomslag i den fysiska butiken: ”Vi har inte haft någon verksamhet där över huvud taget. Att det har kommit en hel del frågor på telefon den vägen det vet jag, de säger att de sett något på nätet, men vad det har givit i försäljning det kan jag inte alls svara på.”