• No results found

Detaljhandlare i Skaraborg: marknadsplatsens affärsdrivande

4.3 Fallstudieobjekt 2: Marknadsplatsen Skaraborg Online

4.3.2 Detaljhandlare i Skaraborg: marknadsplatsens affärsdrivande

detaljister med olika inriktning (t.ex. gällande salufört produktutbud) bland de som kontaktades på SOL. Även i denna fallstudie valdes fem detaljister ut för vidare kontakter och intervjuer (se tabell 3 avsnitt 2.3.2). En viktig aspekt som skiljer sig från förhållandet på LT var att dessa detaljister i betydligt lägre grad uppfattade sig själva som aktörer på SOL. Detta har att göra med det delade värdskapet (enligt ovan 5.2.1) och det att detaljisterna hade skrivit avtal direkt med Torget.se. Samarbetet mellan de två marknadsplatsvärdarna var överhuvudtaget inte känt hos tre av de fem intervjuade gästerna.

Sörens TV-service är en servicefirma som också har en del försäljning mot konsumenter. Den senare aktiviteten har tidigare fått ”stryka på foten” för att ge utrymme för servicearbeten ute hos kunder. Men idag uppfyller den egenutvecklade webbutiken (figur 20 nedan) ett medel för att även hinna med försäljningen. Den elektroniska butiken tjänar även som en stor tidsbesparare vad gäller frågor av produktinformationskaraktär: ”Jag kan säga det att hade jag inte haft Internet i höst så hade det varit katastrof för mig. Du vet det var det här med digitala paraboler, massor av leverantörsrabatter, bidrag och inställningar. – Du det där står på mina hemsidor gå dit – och återkom till mig. Då ringer kunden två dagar senare – jag skall ha en sådan. Fruktansvärt effektivt!”

Figur 20 Sörens TV-service – en elektronisk butik på Lokala Torg

Förutom att själva presentera information om sådant man ofta får frågor om, ser man till att lotsa kunderna vidare till andra lämpliga informationskällor i den elektroniska butiken. Detta genom att presentera de saluförda produkterna tillsammans med information hämtad från de egna leverantörerna. Eftersom informationen redan finns sammanställd hos dessa lägger Sörens TV-service istället ned mödan på att filtrera och leda kunderna till rätt informationskällor. ”Jag kan inte göra någon proffsig sida, men jag kan göra en länk till Nokia, jag göra en länk till Finlux. Och där sitter det ju kanonfolk som generalagenten har fixat. Då har man ju information på en fruktansvärt proffsig sida. Där har du finessen med alltihop va.”

Kampes spinneriprodukter är ett familjeföretag som driver ett spinneri med inriktning mot ullgarner. Man verkar i första hand som leverantörer till diverse återförsäljare men bedriver även ”fabriksförsäljning” mot slutkonsument (endast vissa produkter) som ett litet sidospår. Det senare sker även via en elektronisk

butik som återfinns på Lokala Torg. Den elektroniska butiken innehåller förutom produktutbudet även en hel del information om företaget och dess fysiska etablering (som t.ex. företagets historia, karta med vägbeskrivning och fabriksförsäljningens öppettider). Man har emellertid inte sett någon större försäljning via Internet och har inte heller fått några reaktioner från de kunder som besöker fabriksbutiken, varför man bestämt sig för att ”flytta ut” från Lokala Torg.

Inriktningen på Lokala Torgs gästaktör Ljudia skiljer sig en del gentemot de andra företagen i undersökningen. Man driver likt de övriga en fysisk butik vid sidan av den elektroniska men den stora skillnaden ligger i, att man också har postorderförsäljning mot hela Norden. Det senare är inget sidospår utan utgör tvärtom den primära verksamhetsgrenen. Den elektroniska butiken kompletterar därför både en papperskatalog och ljudiabutiken i Mariestad. Man beskriver sin verksamhet som relativt nischad och använder därför den elektroniska butiken till viss del för att skapa en elektronisk gemenskap bland sina ”expertkunder”. Därför finns förutom postorderkatalogens utbud även innehåll i form av kringinformation som t.ex. ”högtalarteori” och byggbeskrivningar. Man ser inte något självändamål i att specifikt nå lokala kunder men sätter ändå stort värde i kombinatet med den fysiska butiken. T.ex. anordnar man årligen ”Ljudia-dagen” då butiken nyttjas för lagerrensning. Denna händelse finns flitigt avrapporterad i webbutiken och är ett intresseskapande ”event” man förstås har svårt att efterlikna via det elektroniska mediet.

VVS-butiken Wallgrens rör tillhör kedjan Bad & Värme (likt VVS-detaljisten på LT ovan) och kopplar därmed en gemensam elektronisk butik till sin egen sida på Lokala Torg. Wallgrens upplever kedjans grepp att locka med ”månadens vara” som ett effektivt sätt att locka kunder till den fysiska butiken: ”Det ringer ofta folk och säger att de varit inne på Internet och tittat på den och den varan, men oftast handlar det om månadens vara då […] det är viktigt att månadens vara finns hemma – då kommer de ner till butiken.” Wallgrens rör ser sin medverkan på Lokala Torg som en mycket liten del av sin verksamhet och har egentligen webbsidan endast som ett sätt att visa sina lokala kunder vägen till den gemensamma elektroniska butiken.

Citylivs i Tibro utökade sin verksamhet med försäljning via Internet för att öka bekvämligheten för sina kunder. Den mesta försäljningen sker mot hemleverans och man upplever att man som lokal aktör har en klar fördel gentemot större konkurrenter: ”Förtroendet för oss är mycket högre, våra kunder vet ju vad butiken står

för.” Från Citylivs sida upplever man att medverkan på Lokala Torg innebär, att fler kunder får upp ögonen för dem men menar samtidigt att denna betydelse inte skall överdrivas, där skulle mycket kunna göras annorlunda. Likt de andra intervjuade gästerna på Lokala Torg så har man dock inte diskuterat det elektroniska köpcentrumets utformning med värdaktören Torget.se.

5 Den lokala elektroniska marknadsplatsens

verksamhet

Följande kapitel presenterar en analys av studiernas insamlade data. Kapitlets innehåll är inriktat mot behandling av avhandlingens första övergripande forskningsfråga (1.2.1). Analysen tar stöd i och relaterar till den befintliga kunskap som tidigare presenterats i avhandlingen. Analysen inleds med en diskussion som fördjupar den tidigare arbetsdefinitionen (avsnitt 1.1.4) av begreppet lokal elektronisk marknadsplats i avsnitt 5.1. Kapitlets innehåll inriktar sig sedan mot den lokala elektroniska marknadsplatsens roller, relationer och aktiviteter i avsnitten 5.2-5.3.

5.1 En fördjupad definition av den lokala elektroniska