• No results found

65 12.6 Viktor 9 let

12.6.1 Metoda pozorování:

Navštěvuje naši školu od první třídy, teď je ve třetí. Má mladší sestru, která nyní chodí do první třídy. Je z rozvedené rodiny. Je to velice akční dítě, které se lehce nudí.

Málo která aktivita ho však zaujme a baví. Má rád sport. Když se hrají míčové hry, Viktor je ve svém živlu. Rád vyhrává a chce být všude první. Veškeré úkoly by nejraději plnil za nějakou odměnu. To má společné i se svou sestrou, takže předpokládám, že tento problém pochází z jejich rodiny.

Je rád středem pozornosti. Také by chtěl, aby vše bylo po jeho. Když chci s dětmi dělat společnou aktivitu, je většinou první a téměř jediný, kdo protestuje.

Myslím si ale, že protestuje jen tak ze zvyku. A domnívám se proto, že většinou ještě ani neví o co půjde a už se mu to nelíbí. Když hrajeme nebo vyrábíme jen tak pro radost, není to pro něho vůbec atraktivní činnost. Bohužel, takových činností je ve školní družině většina. Snažím se, aby děti chodily do družiny rády, ne aby se mezi sebou předháněli, zda je ten či onen v nějaké činnosti lepší. K tomu slouží sportovní kroužky, kde jde o dobré výkony.

Viktor si rád hraje spontánně a vybírá si většinou hry, které jsou o vítězství nad někým. Následně si vybere spolužáka, který je v dané činnosti slabší a vyhraje nad ním.

Ovšem když náhodou vyhraje jeho kamarád, okamžitě se snaží o stornování výsledku.

Vymýšlí si různé důvody, proč nemohl vyhrát. Třeba že ho svěděl nos a musel se podrbat, proto byl nepozorný a podobné výmluvy. Právě kvůli jeho chování se v poslední době velice zúžil výběr dětí, které s ním chtějí hry hrát. Je to hodný chlapec, ale i děti vnímají, že takovéto chování není správné. Občas jsem ho musela vyloučit ze hry, když jsme na školním hřišti hráli vybíjenou. Má poměrně prudkou ránu, ale umí ji regulovat. Když se však naštve, neovládá se moc dobře a začne být agresivní. Takto jednou trefil spolužáka do nohy, a tím mu je podtrhl a spolužák upadl a sedřel si ruce.

Výbuch emocí je většinou problém i při ostatních hrách, které hraje. Podle mě je právě toto příčinou jeho neférového chování. Zkrátka nerad prohrává a dává to na sobě znát tímto způsobem.

Jeho přístup se mi samozřejmě nelíbí. Snažím se, aby se děti mezi sebou chovaly fér. Bohužel jsem se o tomto problému doslechla i od paní učitelek. Hlavně tedy od paní

66

učitelky na tělocvik, kde Viktor sice vyniká a dělá mu to dobře, na druhou stranu ale shazuje výkony ostatních. Samotnému se však nelíbí, když jsou k němu děti kritické a snaží se mu něco vytknout. Bohužel to ale není jen při prohře. Na děti křičí i když se jim snaží něco vysvětlit. Nedokáže nic řešit v klidu a hned zvyšuje hlas.

12.6.2 Cíl na další školní rok:

Volba pro podrobnější poznání tohoto žáka byla vcelku jasná. Vím, že se mi zřejmě nepodaří zjistit příčinu tohoto chování, ale ráda bych alespoň zmírnila jeho projevy výsměchu nad výkony vůči jeho spolužákům.

Lépe regulovat své emoce a nevybíjet si je na spolužácích

Cíl se zdá poměrně jednoduchý, zase je však těžké ho splnit. U malého dítěte, kterým Viktor stále je, je těžko pochopitelné slovo „emoce“. Je to pro něho ještě poměrně abstraktní pojem. Hranici devíti let, kdy se teprve začíná tvořit abstraktní chápání, překročil pouze před pár týdny.

Nejprve jsem se rozhodla si o tom s Viktorem popovídat. Vzala jsem si ho stranou a vysvětlila jsem mu (po jednom z incidentů), že takhle to fungovat nemůže.

Řešila jsem to už mnohokrát, ovšem až teď mi došlo, že pokáráním nebo napomenutím se jeho chování nezlepší. Když jsme byli z doslechu, ale ne z dohledu ostatních, abych o nich měla stále přehled, zeptala jsem se ho, proč na svého kamaráda tak křičí, že se to dá řešit i jinými způsoby. Na jeho výrazu bylo poznat, že je stále nahněvaný, a začal kolem sebe při vysvětlování máchat rukama a jeho hlas také neměl klidný tón. Snažil se mi to vysvětlit výmluvami. Mluvili jsme spolu ještě chvíli, a průběžně jsem se ho ptala, zda vše chápe, co mu chci říct, a zda by se mohl pokusit své chování trochu zmírnit. Navrhla jsem mu, že než zase začne na někoho křičet, ať zkusí napočítat do deseti a uklidní se, a pak teprve jedná. Bylo vidět, že radu bere nelibě, ale odsouhlasil mi to a vrátil se hrát hru.

Myslím, že promluva trochu zabrala. Když ho něco nazlobilo, poznala jsem to na něm podle výrazu ve tváři, chvilku dýchal a pak odpověděl klidněji. Ne úplně, ale mírné zlepšení jsem viděla. Ptala jsem se pak i paní učitelky, zda už je to s ním na tělocviku lepší. Řekla, že jak kdy. Záleží na činnosti. Přijde jí ale, že se tak často nerozčiluje. Což mu svědčí. I děti si s ním za ten půl rok hrají častěji.

67 12.6.3 Metoda kresba:

V říjnu mi nakreslil auto. Ale ne osobní, jako třeba jiné děti, ale závodní. Zapojil do něho všechno své oblíbené. Má rád auta, rychlost a číslo 17. Aby rychlost ještě více zdůraznil, nakreslil autu několik trysek, z nichž tryskají plameny jako symbol rychlosti.

Myslím, že ho auto dobře vystihuje. Rychlost je jeho druhým já, ať už se to týká sportu, nebo myšlenek a jeho jednání.

Na kresbě rodiny bych zřejmě nepoznala, že pochází z rozvedené rodiny. Na obrázek namaloval všechny členy rodiny v jakési kupoli. Nebo tak to alespoň vypadá.

Pořadí postav je maminka, Viktor, tatínek a Viktorova mladší sestra. Podle rozestavění bych řekla, že se může cítit rozdělený mezi oběma rodiči. Neví přesně, ke komu má blíž. Sestřičku nakreslil po boku táty, což si mohu vyložit tak, že by mohl vnímat, že si sestra rozumí s otcem více než s matkou. Postavy vymaloval celkem veselými barvami a se širokým úsměvem na tváři. Z obrázku bych tedy řekla, že jsou zřejmě šťastní.

12.6.4 Metoda dotazník:

Viktor mi dotazník vyplňoval dodatečně, protože v den, kdy ho vyplňovaly ostatní děti, chyběl. To ovšem nijak neovlivňuje jeho odpovědi. Zřejmě by byly stejné i den před tím. Dotazník jsem s ním pročetla stejně, jako minulý den. Většinu svého času zřejmě Viktor tráví na kroužku, kterým je fotbal. Vím, že hodně trénuje i mimo tréninky, a hodně ho to baví. Ovšem, nic jiného zřejmě nestíhá. Rád by však navštěvoval ještě kroužek hokejový, ale bohužel má dovolený jen jeden kroužek a víc mu jich rodiče nedovolí.

Doma si hraje s legem a čas s ním tráví maminka. Netráví s ním více času než 2 hodiny denně o víkendu. Rád by s rodiči trávil více času, protože by chtěl jezdit a chodit na výlety.

Do školní družiny chodí rád, ale je to na něho dlouhé. Myslí si, že ve družině tráví hodně času, který by raději strávil doma. Ve družině se mu líbí, protože zde může hrát hry a hrát si s hračkami. S vybavením školní družiny je spokojený a nic by neměnil.

Nejvíce ho baví venkovní aktivity.

68 12.6.5 Závěr:

Viktor je zřejmě trochu nepochopené dítě ze strany rodičů. Chtěl by s nimi trávit více času, možná se ještě nedostal z toho, že se rodiče rozvedli, protože je to poměrně čerstvá záležitost. Na vše spěchá a chce být nejlepší. Možná je to ale jen reakce na to, že chce, aby si ho rodiče více všímali. Je vnímavý, stačí s ním správně mluvit. Dokáže pochopit spoustu věcí, když se o nich mluví a správně se vysvětlí. Myslím, že se časem, až bude chápat více věcí, se kterými se setkává, zklidní a bude z něho pro někoho dobrý kamarád.

69

Obrázek 12 Viktor volná kresba