• No results found

Dokumentationssystem i Norrtälje

Inom Norrtäljes hälso- och sjukvård och äldreomsorg används idag många olika dokumentations- och informationssystem. Dessa system skiljer sig mellan de olika verksamheterna. TioHundra AB använder två olika system för

dokumentation, Procapita och TakeCare. Beskrivningen av de olika

dokumentationssystemen bygger på Äldrecentrums rapport från utvärderingen av TioHundraprojektet11.

Procapita

Procapita är ett IT-baserat verksamhetsstöd inom vård- och omsorg. Procapita utgör tillsammans med IntraPhone äldreomsorgens (biståndshandläggarna, hemsjukvård, hemtjänst och hemrehabilitering) dokumentations- och

registreringssystem. Systemet kan användas i hela kedjan, från

biståndshandläggning och beställning till utförande, tidsregistrering och avgiftshantering. I Procapita finns också en särskild modul för de som arbetar med hälso- och sjukvård. Systemet infördes i kommunen år 2000 och är i dagsläget väl inarbetat och utformat för att serva samtliga moment inom det kommunala uppdraget. Till systemet hör IntraPhone som används vid dokumentation och registrering av tid och insatser.

TakeCare

TakeCare är ett dokumentationssystem för slutenvård och primärvård.

TakeCare är det dokumentationssystem som TioHundra AB använder inom slutenvården och primärvården och som används inom bland annat Stockholms läns landstings sjukhus- och primärvård i egen regi (SLSO). TakeCare är framtaget för att hantera hälso- och sjukvårdens behov och innehåller därför ingen särskild omsorgsmodul.

De privata vårdcentralerna använder andra system som exempelvis Profdoc Journal 3.

WebCare

WebCare är landstingets IT-system för samordnad vårdplanering mellan slutenvården, primärvården och kommunerna. Förutom informationsöverföring ger systemet också underlag för patientkostnader som uppkommer i enlighet med betalningsansvarslagen. Systemet är utvecklat för Stockholms läns landsting och används inom hela länet.

De privata vårdgivarna inom hemvården har inte behörighet att ta del av

WebCare. Deras distriktssköterskor måste ringa till eller besöka patientansvarig läkare på vårdcentralen för att få information. Informationsöverföringen sker istället via fax och telefon.

11Schön, Pär, Hagman, Lisbeth och Wånell, Sven Erik. (2011). Kan två bli en?

TioHundraprojektets effekter på vård och omsorg för målgruppen de mest sjuka äldre.

Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum 2012:1 ISSN 1401-5129

2012-11-29

61 Nationell patientöversikt, NPÖ

Den 1 juli 2008 fick Sverige en ny lag, Patientdatalagen, PDL, som möjliggör sammanhållen journalföring. Tack vare lagen kan vårdgivare ta del av patienternas journaluppgifter som är dokumenterade hos olika vårdgivare, oberoende av vilken vårdgivare de söker vård hos.

Nationell Patientöversikt, NPÖ, är ett nytt IT-stöd inom vården som gör att vårdpersonalen snabbt får en översikt av patientens vårdhistoria samt

vårdbehov. Oavsett vilket landsting, kommun eller privat vårdgivare patienten söker vård hos. Med hjälp av modern teknik förenklas informationshanteringen och patientsäkerheten ökar. I februari i år tog TioHundranämnden första steget till att införa sammanhållen journalföring i Norrtälje kommun. Stockholms läns landsting har inte anslutit än, arbetet är dock i full gång och landstinget planerar att ansluta till NPÖ under hösten 2012.

Det är bara vårdpersonal som har en patientrelation med patienten och som är säkert identifierade som får ta del av patientens journaluppgifter via den nationella patientöversikten, NPÖ. Det får endast ske när behov finns för att kunna ge patienten god och säker vård. Patienten måste dessutom tillfrågas och ge sitt samtycke innan läkare eller annan vårdpersonal tar del av patientens uppgifter hos annan vårdgivare.

I slutet av 2012 kommer alla landsting, de flesta kommuner och privata

vårdgivare i Sverige kunna använda sig av systemet Nationell Patientöversikt, NPÖ, som är det IT-stöd inom vården som på ett tryggt och säkert sätt

möjliggör detta.

För närvarande finns det inga planer på att välja ett enhetligt dokumentations-system för all verksamhet inom TioHundra. Istället arbetar

TioHundra-förvaltningen med att lösa de problem som finns mellan systemen med

utgångspunkt att behålla Procapita för äldreomsorgen och hemsjukvården och TakeCare för hälso- och sjukvården.

2012-11-29

62

Resultatredovisning

Frågor som rör läkemedel och läkemedelsanvändning behandlas i del B.

Diagnoser och data för de olika individerna redovisas i fallstudierna som återfinns i del C av slutrapporten. Många resultat avseende Norrtälje har ju också redovisats som delresultat i SKL-studien i föregående avsnitt av rapporten.

Tabellerna och diagrammen i resultatredovisningen från Norrtäljestudien har numrerats löpande från 1 och framåt med ett N efter tabellens respektive diagrammets nummer för att undvika en sammanblandning med tabeller och diagram hämtade från SKL:s rapport.

Undersökningsgruppen

Undersökningsgruppen bestod av 21 multisjuka äldre. De sju vårdcentralerna är representerade med tre patienter var. I tabell 1N nedan ges en bild av hela undersökningsgruppen ifråga om könsfördelning, ålder, civilstånd och nyttjande av hemtjänstinsatser.

Tabell 1N Undersökningsgruppen

Den äldsta kvinnan i gruppen var 89 år när intervjuerna gjordes och de tre äldsta männen var alla 88 år. Den yngsta kvinnan var 78 år och den yngste mannen var 76 år. Mer än hälften av de äldre levde ensamma. Av de äldre som levde ensamma var samtliga änkor eller änklingar, åtta kvinnor och fyra män.

Anmärkningsvärt är att så många som sex individer i gruppen inte hade några hemtjänstinsatser alls. För dessa är det enbart anhöriga och vänner som står för den hjälp och det stöd som behövs. För de övriga med hemtjänst varierade insatserna från hemtjänsten från totalt 10 timmar upp till 1263 timmar under 18-månadersperioden. Några äldre hade haft insatser under någon månad och

2012-11-29

63 sedan avsagt sig hjälpen. Fem av de äldre hade under perioden fått utökat antal timmar från hemtjänsten. Två personer har haft avlastningsplats på korttidsboende för att make/maka, skulle få möjlighet att vila upp sig.

Slutenvårdsnyttjande

Nedan redovisas antalet inläggningar på sjukhus för de 21 individerna i studien.

Inläggningarna kan även avse andra sjukhus än Norrtälje sjukhus.