• No results found

Geriatrik och korttidsboenden

Fram till Ädelreformen 1992 fanns det en stor geriatrisk verksamhet på Roslagens

sjukhus, ROS. Efter Ädelreformen flyttade geriatriken till Norrtälje sjukhus och tillhörde då i många år medicinkliniken. Först 2008 blev geriatriken åter en egen klinik. Sedan vintern 2011 har geriatriken åter delvis funnits på ROS. Organisatoriskt hörde geriatriken sedan 2008 till närsjukvården, men oktober 2011 fördes geriatriken organisatorisk över till sjukhuskliniken.

Verksamheten på Ros

Inom ramen för TioHundraprojektet har det skett en satsning på ROS, som fram till september 2012 bestått av två samlokaliserade enheter – Avdelning 5 (geriatrisk

avdelning) och korttidsboendet Mjölnaren. Avdelning 5, som utgjort en filial till Norrtäljes sjukhus, öppnades vintern 2011 med tolv vårdplatser inriktade på geriatrisk vård med rehabilitering, läggs av ekonomiska skäl ner i september 2012. Geriatriken kommer därmed åter att finnas samlad på Norrtälje sjukhus. Hur många platser det kommer att finnas inom den geriatriska kliniken avgörs av utföraren utifrån de ramar som ges i gällande avtal med Tiohundranämnden. När det gäller den palliativa vården ligger ansvaret för närvarande hos utföraren Förenade Care, som idag dels köper platser av Norrtälje sjukhus, dels använder sig av platser på sin egen enhet, Byle Gård i Täby.

Syftet med att flytta geriatriken till ROS och starta avdelning 5 var att frigöra vårdplatser på sjukhuset, och därmed minska risken för överbeläggningar på de övriga

vårdavdelningarna. Ett annat syfte var att stärka samspelet med den kommunala

korttidsrehabiliteringen Mjölnaren på samma våningsplan och öppna upp för möjligheten att låta personalen gå emellan avdelningarna. En idé som alltså nu inte längre kan förverkligas. Både avdelning 5 och Mjölnaren har varit inriktade på rehabilitering. En tanke med att samlokalisera avdelning 5 och Mjölnaren var också att de skulle kunna kan dra nytta av de befintliga rehabiliteringslokalerna på ROS. Innan avdelning 5 öppnades sköttes rehabiliteringen på Mjölnaren av närrehabiliteringen. Korttidsrehabiliteringen på Mjölnaren (SoL) sköts i dagsläget av geriatrikens rehabilitering.

Vad som i framtiden ska hända med lokalerna på ROS och vilken eller vilka

verksamheter av relevans för de multisjuka äldre som kommer att bedrivas där, är när rapporten skrivs, fortfarande under utredning.

Korttidsboenden

För att få en plats på ett korttidsboende krävs beslut av en biståndshandläggare. I korttidsboende ingår hälso- och sjukvårdsinsatser till och med sjuksköterskenivå (omvårdnad, service, aktivering och rehabilitering). Idag finns tre korttidsboenden inom kommunen. Korttidsboendet Mjölnaren startade år 2000. Mjölnaren har 14

korttidsplatser. Ett vanligt upplägg för korttidsvården på Mjölnaren är att patienterna vistas där i 14 dagar för att sedan vistas hemma i 14 dagar. Övriga korttidsboenden i Norrtälje är Birgittagården i Rimbo och Kristinagården i Hallstavik.

.

2012-11-29

70

Rehabilitering

De 16 telefonintervjuade anhöriga tillfrågades om de upplevde att deras äldre sjuka behov av rehabilitering/ funktionsträning hade tillgodosetts.

Nedan redovisas de anhörigas svar på frågan i de fall rehabilitering varit aktuellt:

- Borde vara bättre, man får klara sig själv bäst det går.

- Inte så bra. Sjukgymnasten kom fyra gånger men därefter ingen uppföljning.

- Det borde finnas mer rehabilitering.

- Fick mycket bra hjälp vid sin stroke med både sjukgymnast, kurator, arbetsterapeut och logoped.

- Fick bra hjälp av sjukgymnast med att gåträna.

- Bör vara mer regelbundenhet och att man gör en uppföljning för att se hur det går.

- Vår mor fick mycket sjukgymnastik när hon var på sjukhuset och fick träna med arbetsterapeuten att laga mat t.ex. Vid hemkomst var man ute och besökte henne under den första tiden och tränade.

- På sjukhuset fick mamma mycket träning, men det borde finnas någon som kunde komma hem regelbundet och träna med henne.

- Vi fick ingen hjälp med rehabilitering - Borde vara mer träning hemma.

- Borde ha fått rehabilitering efter hemkomsten.

- Är nöjd med den rehabilitering vi fått.

När det gäller multisjuka äldre tycks rehabilitering vara ett område som skulle behöva uppmärksammas i syfte att dels kanske kunna undvika ytterligare sjukvårdsinsatser, dels ge den äldre ett bättre liv. Framför allt tycks behovet av hemrehabilitering vara stort. Många av de anhöriga efterlyser denna typ av insats.

Vilka resurser för rehabilitering av äldre finns då idag i Norrtälje?

I en när denna rapport skrivs ännu opublicerad rapport Kartläggning: Möjligheter till rehabilitering och fysisk aktivitet för vuxna personer med funktionsnedsättning i Norrtälje kommun (daterad 2012-01-18) ger Margareta Oswald, medicinskt ansvarig rehabilitering, utifrån diskussioner inom en arbetsgrupp i

TioHundraförvaltningen och med intresseorganisationer och föreningar, dels en bild av vilka resurser som idag finns för rehabilitering och fysisk aktivitet, dels förslag på åtgärder för att bland annat förbättra tillgång och tillgänglighet. Många av förslagen berör direkt eller indirekt målgruppen multisjuka äldre.

I Norrtäljestudien av hur de multisjuka äldre har det i kommunen framkom en hel del synpunkter, framför allt från anhöriga, på bristen på kontinuerlig rehabilitering för de multisjuka. En bild som delvis bekräftas av ovanstående rapport.

Resurser inom rehabiliteringen

Nedanstående beskrivning av vilka resurser som finns tillgängliga för bland andra multisjuka äldre är i huvudsak hämtade från ovanstående rapport

2012-11-29

71 Slutenvårdens rehabilitering

För många inskrivna på sjukhus påbörjas rehabiliteringen redan under sjukhusvistelsen för att sedan fortsätta inom andra delar av vården.

Primärvårdsrehabiliteringen

Primärvårdsrehabilitering drivs av Tiohundra AB och är lokaliserad till Norra och Södra vårdcentralerna i Norrtälje samt till vårdcentralerna i Bergshamra och Hallstavik. Det finns sjukgymnaster som tar emot patienter både med och utan remiss. Patienter listade på mottagningen eller boende i upptagningsområdet prioriteras. På mottagningarna finns stor kompetens exempelvis inom områdena neurologi, smärthantering,

lymfödembehandling, inkontinens, reumatologi, ortopedi, KOL-behandling och

psykosomatik. Målet är att patienten ska uppnå behandlingsmålet, få ökad kunskap kring sin egen hälsa, vad som behövs för att må bra och på sikt själv kunna ta ansvar för sin träning/egenvård.

För de personer som klarar träning på egen hand finns öppna träningstider i gymmet på Norra vårdcentralen. Varje person får ett personligt träningsprogram utformat av

sjukgymnasten utifrån de egna behoven.Träning med sjukgymnast närvarande räknas som hälso- och sjukvårdsinsats och patientavgift erläggs.

För den som klarar träning som egenvård efter en rehabiliteringsperiod enligt ovan finns möjlighet att köpa träningskort som ger tillgång till gymmet i 3 månader. Träningen följs sedan upp av en sjukgymnast via en telefonkontakt.

Strokevårdskedjan

Strokevårdskedjan är ett hemrehabiliteringsteam, organisatorisk tillhörande primärvårdrehabiliteringen. I strokevårdskedjan ingår sjukgymnast,

arbetsterapeut och logoped. Insatser ges till de i kommunen som nyinsjuknat i stroke, i allmänhet individuellt i hemmet, efter utskrivningen från sjukhuset.

Gruppbehandling förekommer också. Insatserna kan sträcka sig upp till 6 månader. Återkommande rehabiliteringsperioder för de med kvarstående behov ryms däremot inte inom uppdraget. I Vårdval primärvårdsrehabilitering 2012 har teamet fått en utökad målgrupp och benämns neuroteam.

Hemrehabilitering- Kundval

Hemrehabilitering kan erbjudas den som bedöms ha större möjligheter att nå rehabiliteringsmålen om insatser erbjuds i hemmet jämfört med inom

primärvårdsrehabilitering. Inget remisskrav föreligger. Den enskilde kan själv ta kontakt med hemrehabiliteringen. Aktuella utförare 2011 var Tiohundra AB, Äldreliv, Attendo och Fancy Care.

Inledningsvis sker en kartläggning av behov utifrån förmåga att utföra vardagliga aktiviteter. Bedömning görs av sjukgymnast och arbetsterapeut.

Insatserna kan exempelvis bestå av rådgivning, hjälpmedelsförskrivning, bostadsanpassning, fallprevention, handledning av hemtjänstens personal och information till närstående. Även specifika insatser som smärtbehandling, träning av förflyttning, rörlighet, styrka, balans och personlig vård kan erbjudas.

2012-11-29

72 Dagrehabilitering

Dagrehabiliteringen tar emot alla patienter utom de med

demenssjukdom, men den huvudsakliga målgruppen är multisjuka äldre.

Patienterna ansöker själva om dagrehabilitering. Det krävs ingen remiss eller biståndsbeslut. Intresseanmälan sker via en blankett. En behandlingsomgång omfattar åtta veckor (16 tillfällen) och en patient kan högst få en

behandlingsomgång per år. Två rehabiliterings-biträden tränar med patienten, både i grupp och individuellt, utifrån ett program som har utformats av en arbetsterapeut eller en sjukgymnast. Träningsperioden innebär också möjlighet till social samvaro och att få träffa andra i liknande situation.

Dagrehabiliteringen startade 2008 som ett projekt med hjälp av Socialstyrelsens stimulansmedel för äldre. Med viss anpassning av nuvarande upplägg av dagrehabiliteringen kommer insatsen att rymmas i Vårdval -

primärvårdsrehabilitering som planeras att införas i Norrtälje 2013. Vissa

justeringar i innehåll och utformning för att möta Vårdvalets krav har genomförts.

Enskild sjukgymnastik

TioHundranämnden har avtal med tre olika privata utförare av sjukgymnastik

Roslagens sjukgymnastik med huvudsaklig inriktning på ortopediska behov. Mottagningen erbjuder exempelvis ortopedisk manuell terapi, akupunktur och styrketräning. Även gruppbehandling för personer med Parkinsons sjukdom och bassängträning erbjuds.. Även gruppträning i bassäng på ROS kan erbjudas de äldre.

Norrtälje smärt– och hälsopraktik har inriktning på psykosomatik och smärtbehandling och erbjuder såväl individuell behandling som

gruppbehandling. Även bassängträning kan erbjudas

Sjukgymnasterna i Rimbo tar emot patienter i alla åldrar och erbjuder främst individuell behandling med målsättning att lindra besvär och smärta samt förbättra funktion.

Föreningsaktiviteter i Norrtälje kommun

Rullstolsträning på ROS. Neurologiskt handikappades riksförbund driver med ekonomiskt stöd av TioHundraförvaltningen, sedan många år tillbaka en grupp för rullstolsträning på ROS. Gruppen träffas en kväll i veckan 10 gånger per termin.

Gruppen leds av en sjukgymnast. Syftet är att bibehålla och om möjligt öka den motoriska förmågan samt att ge färdighet i att köra rullstol. Även den sociala dimensionen som det innebär att få möjlighet att träffa andra i liknande situation är en viktig del. Alla deltagare i gruppen assisteras av närstående/och eller assistenter som också får möjlighet att träffas, få stöd av varandra och utbyta erfarenheter. Gruppen arrangerar även några utflykter per år.

Vattengymnastik/träning i bassäng Träning i varmvattenbassäng i grupper om cirka tio deltagare bedrivs på ROS 19 timmar per vecka. Vissa av grupperna leds av sjukgymnast. Arrangörer är olika intresseorganisationer/ patientföreningar som i vissa fall även får ekonomiskt stöd från landstinget för verksamheten.

Deltagarna ska vara föreningsmedlemmar och de betalar även en träningsavgift.

2012-11-29

73 Förslag till förbättringar

I ovan nämnda rapport från MAR lämnas också ett antal förslag till åtgärder för att förbättra möjligheterna till rehabilitering och egenvård/fysisk aktivitet:

Förslag till åtgärder för att förbättra möjligheterna till rehabilitering

• Skapande av en informationsportal på kommunens hemsida riktad till allmänheten med tydlig information om rehabiliteringens aktörer.

Informationen ska även finnas tillgänglig i pappersform.

• Inom ramen för vårdvalet ska nyetableringar uppmuntras särskilt som det i dagsläget råder brist på sjukgymnaster med neurologisk inriktning.

• Se över rehabiliteringsuppdrag, rehabiliteringsresurser och

träningsutrustningen för korttidsboenden för äldre så att behoven kan tillgodoses även för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Förslag på åtgärder för att förbättra möjligheterna till egenvård/fysisk aktivitet:

• Skapande av en informationsportal på kommunens hemsida riktad till allmänheten med info om vilka föreningar och friskvårdsaktörer som har kunskap/ erfarenhet, utrustning och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

• Stimulera föreningslivet till ökad verksamhet tillgänglig för personer med funktionsnedsättning genom att införa extra föreningsbidrag. Detta är en fråga som måste samberedas med Kultur och fritid.

• En inventering genomförs av fysisk tillgänglighet, utbud samt

erfarenhet/kunskap kring funktionsnedsättning i föreningar och företag som erbjuder friskvårdsaktiviteter i kommunen

• Stimulera till ökad kunskap kring funktionsnedsättning genom utbildning.

• Utreda möjligheterna för ökat utnyttjande av befintliga träningslokaler som i nuläget är anpassade för personer med funktionsnedsättning (ROS, primärvården på Norra VC, gymmet på habiliteringen). Finns exempelvis förutsättningar att utnyttja lokaler och utrustning på kvällar och helger för personer med funktionsnedsättning som behöver särskild utrustning för träning.

• Säkerställa att Fysisk aktivitet på recept, FAR, fortsätter att användas frekvent och på så sätt bidrar till ökad folkhälsa. Här har friskvårdslotsen en viktig uppgift.

• Undersöka möjligheterna att inom ramen för

Roslagsmodellen erbjuda de äldre möjligheter till fysisk aktivitet, till exempel sittande gympa där även personer med funktionsnedsättning kan delta för ökad hälsa och livskvalitet.

• Erbjuda hälsopreventiva kortkurser för äldre om fysisk aktivitet, kost och fallprevention

Ytterligare ett förslag som framförts av olika berörda och som också redovisas i rapporten handlar om inrättande av särskilda

”lotsar” till rehabilitering för målgrupper som av olika skäl har behov av sådana.

2012-11-29

74