• No results found

Tidigare utredningar

Under de senaste 20 åren har Äldrecentrum i en rad studier, varav några även hämtat data från Norrtälje, beforskat i vilken utsträckning den allt mer

högspecialiserade vården och omsorgen har anpassat sig till det ökande antalet äldre med stora och sammansatta behov av vård och omsorg (t.ex.

Gurner & Wånell, 1999; Gurner, 2001; Gurner & Thorslund, 2003; Gurner et al., 2006; Hagman, 2007; Weurlander & Wånell, 2011). Några slutsatser

Äldrecentrum dragit av dessa tidigare studier är att vårdutbudet och

vårdkedjetänkandet kan passa relativt pigga äldre personer som är kognitivt klara och har specifika krämpor. Däremot bedömer de att det fungerar det sämre för äldre med flera sjukdomar och funktionsnedsättningar samtidigt och som därmed har stora och sammansatta behov av både vård och omsorg.

Det Äldrecentrum tycker sig se som orsaker till problemen handlar ofta om brister i informationsöverföring och vårdplanering vid övergång från en vårdgivare till en annan, men även om gränstvister avseende vem som bär ansvaret. Detta menar de leder till att många äldre faller mellan stolarna i dagens specialiserade vård och omsorgssystem. Gränsdragningsproblematiken har ofta visat sig ha kopplingar till betalningsansvaret. Landstingen och

kommunerna utför många olika typer av insatser till enskilda personer, men utan att de samordnas. De konstaterar att det saknas en dirigent i vården och omsorgen för de äldre med stora och sammansatta behov.

Mellan åren 1999 och 2010 genomfördes flera studier som på olika sätt berörde gruppen äldre med stora vårdbehov boende i Norrtälje kommun: Den första av dessa studier genomfördes under åren 1999-2002 och finns dokumenterad i rapporten Uppsökande verksamhet för äldre i Norrtälje kommun,

sammanfattning av resultat.

En studie med många beröringspunkter med föreliggande studie var den studie som genomfördes 2006 och som finns dokumenterad i rapporten Styckevis och Delt. Hur fungerar informationsöverföring och läkemedelshantering för

utskrivningsklara multisjuka äldre i Enskede/Årsta, Norrtälje och Huddinge. Från samma år finns ytterligare en studie dokumenterad: De äldres vård och

omsorgsbehov. Inskrivna i hemsjukvården inom Tiohundra AB.

Som en del i förverkligandet av TioHundranämndens Äldreplan genomförde TioHundraförvaltningens dåvarande FoUUchef Jenny Larsson m.fl. år 2009 ytterligare en studie av målgruppen multisjuka äldre. Studien har redovisats i rapporten Pilotprocess 1, Äldreplanen 2009. Studien finns att ladda ner på förvaltningens hemsida www.tiohundraprojektet.se Projektplanen för Pilotprocess 1 återfinns i bilaga 2 i slutet av del A.

Även den studie av vårdplaneringsteamet som blev klar 2010 berör till vissa delar den aktuella målgruppen. Resultaten av studien har redovisats i rapporten Vårdplaneringsteam – en kvalitetssäkring av den samordnade vårdplaneringen.

2012-11-29

51 Som en del i utvärderingen av Tiohundraprojektet genomförde Äldrecentrum våren 2011 en studie av de multisjukas situation i Norrtälje. Rapporten som skrivits av Pär Schön, Lisbeth Hagman och Sven Erik Wånell har titeln.

Tiohundraprojektets effekter på vård och omsorg för målgruppen de mest sjuka äldre. Utvärdering av Tiohundraprojektet i Norrtälje.

Nedan redovisas några av de utvecklingsområden som de tre sett i samband med sin utvärdering av TioHundraprojektet. Utdraget är hämtat från s. 8 i ovan nämnda rapport. Även en del ytterligare data, uppgifter och slutsatser från denna studie redovisas i avsnittet om Norrtäljestudien.

Några utvecklingsområden som identifierats i Äldrecentrums utvärdering är:

Vårda ”TioHundraandan”; fortsätta utveckla de arenor som finns där personal möts över professions- och vårdgivargränser. Brister och

möjligheter identifieras bäst av de som är nära den äldre. Utveckling sker säkrast när personalen är med i förändringsarbetet. Samspelet mellan olika utförare sker bäst om man inser att uppdraget är att samverka för de äldres bästa, inte att konkurrera om kunder.

Göra all personal delaktig. TioHundranämnden och dess förvaltning har ett utvecklingsansvar, att stimulera till nätverk mellan personal oavsett utförare.

Beställa och utföra i helheter. Norrtälje har unika förutsättningar att utforma vårdval och kundval så att de styr mot samarbete, och att fortsätta

att integrera verksamheter på nya sätt. Utförarna måste då organisera verksamheten så att den garanterar helhet och integration och stimuleras att samordna olika beställningar och avtal till helhetslösningar för den enskilde.

Kunna välja teamet. Äldre med stora och sammansatta behov uttrycker ofta en önskan om att kunna få alla sina insatser från ett håll, med personal som har tid och kan anpassa sig efter de skiftande behov den äldre

har. I Norrtälje har man alla förutsättningar att kunna erbjuda ett sådant alternativ där kundvalet och vårdvalet kombineras.

Samrehabilitering. Avdelning 5 som en länk mellan sluten- och öppen vård, den dagrehabilitering som byggts upp med stimulansmedel och hemrehab inom kundvalets ram kan tillsammans ge förutsättningar för en bra rehabkedja där insatsen bestäms utifrån behov, inte utifrån huvudmannaskap eller olika utförares ansvar.

Samordnad vårdplanering på sjukhuset. Formen med särskilda biståndshandläggare

som ansvarar för vårdplaneringen på sjukhuset har stärkt

samverkan med sjukhuset. Nästa steg kan vara att utveckla former där andra professioner kan vara med via video, tekniken finns och prövas på olika håll i landet.

Gemensam vårdplanering i hemmet. TioHundranämnden har aktivt stimulerat arbetet med gemensam vårdplanering i hemmet, i Norrtälje

2012-11-29

52 benämnt IVOP. I takt med att det blir allt fler aktörer genom vårdvalet

och kundvalet blir den gemensamma vårdplaneringen allt viktigare. Det är därför nödvändigt att för varje enskild patient/äldreomsorgstagare tydliggöra vem som är ansvarig för att sammankalla och för att det sker en gemensam uppföljning av insatserna.

Journalsystem som säkerställer att alla aktörer har den information som behövs. För patientsäkerheten är det nödvändigt att säkerställa att kunskap om diagnoser, behandlingar, läkemedelslistor, provtagningar etc.

finns hos de som vårdar den äldre. Detta arbetar man aktivt med i TioHundraförvaltningen, och här behövs en nära planering tillsammans med hälso- och sjukvårdspersonalen hos de olika utförarna.

2012-11-29

53

Norrtäljes organisation för vård och omsorg när