• No results found

Förväntningar och upplevelser

Foto 11. Exempel på förväntningar inför minilägret 2017.

De vill också lära sig att rappa men även att dansa, vilket inte uttalat ingår i upplägget av minilägret. På Karis initiativ blir det dock spontandans under några av pauserna till videoklipp som de hittar på YouTube.

För de flesta innebär ett samagerande med dator och musikprogram en möjlighet att skapa beats till sina texter, men några ser också musikteknologin som medel för något annat: ”Jag är här för att utvecklas inom musiken på en högre nivå, för att jag har spelat musik mycket och jag har pluggat musik”, säger Rio (2015-07-15). Rios uttalande visar på att hen ser musikteknologi som ett medel för musikalisk utveckling mer generellt. Rio har förhoppningar om att musik ska blir mer än ett fritidsintresse i framtiden:

Jag vill kunna producera min egen musik, skriva egna texter, och på något sätt tjäna pengar på något som jag tycker är kul. Då är musikläger jättebra, för man lär sig saker. Det är ett bra sätt att komma igång. (Rio, 2015-07-15)

Dee från minilägret har också höga förväntningar på vad kunskapen om ett musikprogram kan leda till men så är det också motivation:

Min lillasyster, hon sjunger jättejättemycket och spelar musik, alltså hon har artistdrömmar. Min motivation är att bli jättebra på det här Logic så jag kan producera henne. (2017-06-17)

Genom att skaffa sig kunskap om exempelvis musikprogram som MAGIX Music Maker eller Logic Pro X anser flera personer, precis som Rio och Dee, att färdigheten att kunna samhandla med datorer och musikprogram inte enbart handlar om att skapa musik som ett fritidsintresse, utan att den kunskapen också kan ses möjliggöra en framtid som musikproducent i kommersiellt syfte. Rio anser att ett deltagande vid musiklägret kan ge en sådan kunskap: ”Då är musikläger jättebra, för man lär sig saker. Det är ett bra sätt att komma igång” (2015-07-15). Således anser Rio att de handledda workshopparna kan bidra till denna kunskap. Utöver det har hen också fått möjlighet att själv, och i grupp, fått agera tillsammans med musikprogrammet i musikskapande.

När personerna i studien väl lärt sig så mycket genom workshoppar (musik- och miniläger) och eget samhandlande med datorer och musikprogram att de kan bli en del av musikteknologin och skapa musik, beskriver de flesta av dem det som något lustfyllt. Rex från musikhacket upplever att det är stor skillnad mellan hur hen brukar skapa musik i sitt band och att skapa musik med datorer, musikprogram och loop- pedaler. Hen uttrycker att det musikhacket mer påminner om ett jam eller att improvisera. Lovo säger i sin tur: ”Jag tycker det är väldigt kul med nya grejer och det

var det ju verkligen igår [under musikhacket]. Det var massa olika konstiga saker och det var jättekul med loop-pedalen. Kul att bara testa på nya grejer” (2015-05-16). Musikhacket beskrivs av Lovo och Rex som något som är mer lek- och lustfyllt än när de skapar musik med instrument och i sina respektive band. En anledning till att Rex tycker att det är mer lekfullt är att hen inte upplever något krav på att de ska skapa en färdig låt, utan att det räcker att göra en del av en låt eller en loop som går runt. Efter att ha provat på musikteknologi och att rappa första dagen på musiklägret talar Jani, utifrån sina bilder av en godisbit i form av en bil och en trappa som leder uppåt, om sina positiva upplevelser:

Ja, här var jag glad. Jag vet inte om vi hade rappat eller om vi inte hade gjort det, men jag kände hur jag utvecklades direkt. Att jag bara går uppåt och känner att jag kommer att lära mig jättemycket och utvecklas. Verkligen utvecklas framåt och uppåt, så det var min känsla. (Jani, 2015-07-15)

Under fokusgruppsamtalet berättar Jani att hen har lärt sig mycket på kort tid genom de handledda workshopparna i rapp, textskrivande och i musikprogrammet MAGIX Music Maker men också genom eget musikskapande. Jani är också övertygad om att hen kommer fortsätta utvecklas som musikskapare under lägret. Dee och Kimi från minilägret säger:

Dee: Alltså, beatet är så bra. Det är så jävla bra. Jag älskar det! Camilla: Är det styrkan med er låt?

Dee & Kimi (i mun på varandra): Ja!

Dee: Jag känner mig självgod eftersom det är jag som har gjort det. (Dee, Kimi och Camilla, 2017-06-17)

Liksom Jani talar Dee och Kimi om hur mycket de lärt sig genom de handledda workshopparna, samverkan med Logic Pro X och med varandra i musikskapande. I likhet med Jani ger de uttryck för att vara stolta över vad de genom musikteknologin har åstadkommit som musikskapare.

Trots att majoriteten av personerna som deltar i studien inte har använt sig av datorer och musikprogram tidigare anser flera av dem att kunskap om instrument kan vara en ingång till musikteknologi. Robi från musiklägret är en av dem: ”Jag har känt innan att jag har velat göra beats och antagligen kan det, eftersom jag spelar trummor, gitarr och piano. Men jag vet inte hur jag ska ta det till nästa nivå, för jag kan inte tekniken” (2015-07-15). Day på musikhacket, som är klassiskt skolad och har sång som huvudinstrument, menar:

Jag spelar inga instrument och jag tror att det har med saken att göra. Jag är inte väldigt teknisk, så. Jag kan röstteknik men inget annat. (Day, 2015-05-16)

Day drar, liksom Robi, paralleller mellan kunskap om instrument och kunskap om musikteknologi. Robi och Day anser båda två att de saknar tekniskt kunnande som krävs för att bli en del av musikteknologin. Att på förhand ha en föreställning om att inte kunna teknik tar sig olika uttryck hos Day och Robi. Day väljer att inte delta i musikhacket medan Robi under musiklägret tar på sig det största ansvaret i hens grupp för skapandet av den gemensamma musikbakgrunden.

Även om majoriteten av personerna som deltar talar om skapande i relation till musikteknologi som något lek- och lustfyllt finns det de som ger uttryck för det motsatta:

Jag är en människa som vill prestera väldigt högt. Jag klarar inte av om någon säger att du har en kvart på dig att skriva och sen ska det vara klart. Jag måste ha tid så att det faktiskt blir bra, för annars kommer jag inte att vara nöjd och då klankar jag ner på mig själv, jättemycket. (Sam, 2015-07-15)

Sam säger sig ha högt ställda krav på sig själv och eftersom det finns en tidsaspekt på musikskapandet under musiklägret ökar kraven ytterligare.

Bild 13. Visualisering av upplevelsen av krav.

I fotot gestaltar Sam inför fokusgruppsamtalen vad som sker när kraven blir för stora på hen. Då viker hen pappersflygplan. Detta, berättar Sam, händer även i skolsituationer som inkluderar skapandeprocesser, till exempel under bildlektionerna. Jag tolkar Sams beskrivning i bild och ord som att tidigare erfarenheter från

skapandeprocesser i skolsammanhang får en påverkan på hens möjlighet att lära sig och skapa text och musik även under musiklägret. Dock framstår Sams krav främst vara kopplade till skapandeprocesser generellt, inte till relationen till musikteknologi eftersom Sam väljer att agera tekniker när hens grupp ska skapa musik tillsammans. Kraven att prestera, som Sam ger uttryck för, uppstår trots att medverkan i det undersökta musiksammanhanget är frivilligt. Upplevda krav på musiklägret gestaltas även av Alex, i en rapptext:

Det är så jävla svårt att alltid leverera Upp på scenen och få allt att explodera Upp och bara kunna dra en fet vers Och i publiken sitter fler hundratusen pers De säger ställ dig upp och bara kör på din grej Kom på nått fort för snart trycker vi på play Gissa vad som händer när beatet går på

Jag rhymar som en queen. Jag är på högsta nivå. (Rapptext av Alex, 2015)

I texten ger Alex uttryck för upplevda krav på att leverera. I den beskrivna situationen finns en publik som väntar på ”leverans”. Raden ”De säger ställ dig upp och bara kör på din grej” kan för situationen tolkas emanera från någon ansvarig för konserten eller från publiken. Raden ”Att bara kunna dra en fet vers” tyder på att Alex upplever att det finns en förväntan på att hen ska improvisera fram en text och ett flow. Texten hänvisar också till att det finns en tidsaspekt involverad: ”Kom på något fort för snart trycker vi på play.” Denna rad tolkar jag vara kopplad till tidsaspekten för textskrivandet under musiklägret, den som också förs på tal av Sam. Alex uttrycker dock att något händer när beatet går på; tillsammans med mikrofonen, högtalarna, musiken som strömmar ur dessa och publiken upplever Alex att ”Jag rhymar som en queen. Jag är på högsta nivå”.

Kimi tar också upp tidsaspekten för musikskapandet som finns under minilägret: Alltså den är ju väldigt ihop svängd men den blev ju ganska bra. Vi har ju inte jobbat med den sådär jättelänge. Om man vill att någonting ska bli bra får man jobba med det om och om igen”. (Kimi, 2017-06-17)

Jag tycker den är ganska bra men den skulle kunna bli bättre. Vi har ju bara jobbat på den i två timmar. (Miko 2017-06-17)

Tidsaspekten till trots är Miko och Kimi båda nöjda med sina resultat.