• No results found

AVDELNING IV EMPIRISK DATABAS

8 KVANTITATIV STRUKTURSTUDIE

8.2 Företagens allmänna förhållanden

8.2.1 Extern situation

8.2.1.1 Företagens marknadsmässiga förhållanden

En organisations relation till sin handlingsmiljö kan bl a uttryckas genom kopp­ lingen mellan avsättning och produktion. En viss situation föreligger om före­ taget tillverkar på underleverantörs- eller legobasis, en annan när kontrollen över såväl produktion som avsättning helt ligger i egna händer. Med underleve­ ranser avses här tillverkning och försäljning av råvaror, halvfabrikat och/eller bearbetningsmoment till andra företag medan legotillverkning avser tillverkning och försäljning som ovan, men där beställaren håller med råvaror, halvfabrikat m m. En viss skillnad föreligger således mellan de båda kategorierna, men i föreliggande arbete kommer de ändock att behandlas som likvärdiga. De olikhe­ ter som råder mellan underleverantör och legotillverkare kan i sig vara in­ tressanta men för denna studie har vi bedömt likheterna vara större än olikhe­ terna. Indelas de undersökta industritillverkande företagen i dels sådana som är underleverantörer/legotillverkare och dels de som inte är det får en samman­ ställning som redovisas i tabell 8.3. Eftersom vår ambition varit att renodla de olika kategorierna har företagen grupperats utifrån om de har underleveran­ ser/legotillverkning eller egen tillverkning motsvarande minst hälften av om­ sättningen.

Tabell 8.3 Antal underleverantörer/legotillverkare respektive egentillverka-re i trä- egentillverka-respektive verkstadsbranschen. Trä Verkstad Totalt Företagskategori Antal företag Procent Antal företag

Procent Antal Procent företag

Underleverantörer/

legotillverkare 14 21 28 41 42 31 Egen tillverkning 54 79 41 59 95 69 Totalt 68 100 69 100 137 100

Ett genomgående mönster i materialet har varit att företagen utvecklar en dominerande verksamhetsinriktning. Denna kan sedan kompletteras med en annan. Det visar sig att 82 företag antingen helt fungerar som legotillverka-re/underleverantör eller egentillverkare. Resterande 55 företag har en mix av olika produktinriktningar. Även här dominerar en verksamhet oftast markant (minst 75 % av produktionen) över den andra. Sällan (8 företag) har man en samtidig mix av lego, underleveranser och egen produktion där dessa är unge­ färligen jämbördiga.

Av de båda branscherna är det vanligare att verkstadsföretagen fungerar som underleverantör och/eller legotillverkare. Procentandelen är här 41 jämfört med 21 procent för träföretagen. Det kan här tilläggas att förekomsten av före­ tag som till sin huvudsakliga del sysslar med legoarbeten är begränsade. Totalt 7 företag, varav 5 inom verkstadsindustrin, har denna inriktning av sin verksam­ het. Legoarbeten ses uppenbarligen som ett naturligt komplement till övriga produktionsinriktningar.

Merparten av studerade företag är vad som kan benämnas egentillverkare, dvs verksamheten bygger på produkter som inte kan klassificeras som lego eller underleveranser till annat/andra företag. Knappt 70 procent av företagen har en sådan produktion som verksamheten är uppbyggd kring, och av dessa har majo­ riteten (7 av 10) detta som enda inriktning.

Analyseras detta material med avseende på företagsstorlek framkommer att cirka hälften av de företag med underleveranskopplingar av den typ som här medtagits tillhör den minsta storleksklassen, dvs 10-19 anställda. Denna före­ tagsstorlek finns representerad i en utsträckning motsvarande 30 procent bland kategorien "Egen tillverkning". Sålunda tycks underleverantörssituationen vara vanligare ju mindre ett företag är. Förhållandet är likartat i de båda branscher­ na.

Beroendeförhållanden till ett fåtal kunder samt kundernas geografiska belägen­ het utgör andra dimensioner av marknadssituationen. Avsättes större delen av omsättningen till ett enstaka antal kunder kan man å ena sidan säga att

före-taget lever i en riskfylld situation därför att ett bortfall av en kund direkt kan försätta företaget i en kris. A andra sidan kan hävdas att ett nära förhållande till de fåtal kunder man har underlättar verksamhetsplaneringen.

Att ett kundberoende existerar visar sig genom att nära hälften av företagen avsätter minst halva sin produktion till sina tre största kunder. Kundstrukturens koncentration understryks ytterligare av det faktum att cirka 1/3 av företagen har en kund som ensam emottar varor för mer än hälften av omsättningsvärdet. Vid en analys över företagsstorleken finner man att ett ensidigt förlitande till enstaka kunder i större utsträckning finns bland de mindre företagen. Sålunda är det bland företag med 10-19 anställda minst dubbelt så vanligt med en försälj­ ningskoncentration till en kund än vad fallet är bland de största, de med 100-199 anställda.

Kundernas geografiska läge i förhållande till företaget är en annan dimension av kundstrukturen. De mindre företagen har i första hand en regional marknad som huvudsakligt avsättningsområde, ibland ett större område inom landet. Att koncentrationen till hemmamarknaden är påtaglig understryks av det förhållan­ det att endast 1 företag av de allra minsta har en försäljning som domineras av exportaffärer. Den regionala marknadens stora betydelse avtar därefter när företagen växer och bland de största företagen finns en jämn spridning av för­ säljningen till den regionala, den övriga svenska samt utländska marknaden. Förhållandet illustreras i nedanstående figur.

Figur 8.1 Företagens dominerande avsättningsmarknad och företagens stor­ lek. Antal företag i procent inom resp storleksklass 40 Avsättningsområde för minst 50 procent av omsättningen Inom 25 mils radie Utom 25 mils radie men Export inom Sverige

• = Företag med 10-19 anställda = Företag med 100-199 anställda

Anmärkning: Procentberäkningarna är gjorda pä basis av antal avgivna svar. 51 företag med 10-19 anställda, 21 företag med 100-199 anställda. De mindre och medelstora företagens hemmaorienterade marknadssituation har uppmärksammats i andra sammanhang och i en nyligen utkommen skrift pekar man framförallt pä två orsaker till detta förhållande. För det första innebär småföretagens begränsade administrativa och språkliga resurser m m en hämsko för möjligheten att arbeta på avlägsna marknader. Vidare menar man att en annan orsak ligger i det förhållandet att merparten av småföretagen saknar internationellt gångbara produkter.^) Betänkes dessutom att andelen underleve­ rantörs- och legoföretag är stor för denna företagsgrupp innebär detta att man i

många fall inte har några egna produkter att gå ut med på den internationella marknaden.