• No results found

Information till föräldrar, elever och lärare

Skriftliga källor

Bilaga 1. Information till föräldrar, elever och lärare

Information till föräldrar om enkätundersökning Hej!

Jag heter Johan Hansson och har en tjänst som doktorand i historia med didaktisk inriktning. Mitt forskningsprojekt innebär att jag skall undersö-ka ungdomars intresse för historia och hur lärare arbetar med att öundersö-ka det-ta. Min undersökning kommer att bestå av en enkätundersökning och av intervjuer med lärare om deras arbete samt observationer av dem under deras lektioner.

Eleverna i ditt barns klass kommer att erbjudas möjligheten att medverka i enkätundersökningen. Genom denna hoppas jag få reda på vad eleverna tycker om historia, vilket intresse de har för historia och hur de ser på historielektionernas innehåll. Enkäten innehåller samma frågor som de enkäter som ingick i en stor europeisk undersökning i mitten på 1990-ta-let: ”Youth and History”. Syftet med den undersökningen var att beskriva ungdomars förståelse för historia och deras intresse för historia, politik och samhället i stort. En forskare vid Umeå universitet gjorde en uppfölj-ning av den undersökuppfölj-ningen år 2000. Då besvarade ungefär 1000 elever frågorna. Nu har jag tänkt genomföra en uppföljning fem år senare men med färre elever, troligen inte fler än 200 stycken. Eleverna går i årskurs 9 eller i gymnasieskolan.

Eleverna är över 15 år och avgör själva om de vill besvara enkäten. Denna besvaras anonymt och har inget att göra med betyg eller den ordinarie undervisningen i historia överhuvudtaget. De flesta frågorna gäller sko-lan. Några av dem gäller också elevernas liv utanför skosko-lan. Den som tycker att någon eller några frågor är jobbiga att besvara kan givetvis lämna sådana frågor utan svar. Klassens ordinarie lärare skall inte titta på elevernas svar, utan har endast till uppgift att dela ut enkäterna och sam-la in enkäterna samt lämna dem till mig.

Den som har frågor om enkäten eller om den undersökning som jag be-driver är välkommen att kontakta mig.

Mvh

Johan Hansson

Informationsbrev till elever om enkäten Youth and History Hej!

Jag heter Johan Hansson och är doktorand i historia med didaktisk in-riktning. Det innebär att jag skall genomföra en undersökning som skall handla om ungdomar och deras historieintresse samt hur lärare gör i sin undervisning för att intresset skall öka. När jag gjort undersökningen skall jag skriva en bok utifrån mina resultat. Jag har ungefär tre och ett halvt år på mig att göra detta.

Anledningen till att jag skriver det här brevet till dig är att jag vill göra en enkätundersökning som jag hoppas att du och dina klasskompisar vill delta i. Enkäten ingick i en stor undersökning som genomfördes i Sverige, och resten av Europa i mitten av 1990-talet. År 2000 gjordes en uppfölj-ning av enkäten i Sverige och ungefär 1 000 elever i 9:an och gymnasiet besvarade den då. Nu, fem år efteråt, har jag tänkt göra en ny enkätun-dersökning med samma frågor men med cirka 200 elever. Förutom enkä-terna kommer jag också att intervjua lärare och studera hur deras lektio-ner går till.

Det är frivilligt att vara med i enkätundersökningen och din vanliga un-dervisning kommer inte att påverkas av din medverkan. Din lärare kom-mer inte läsa de svar som du och dina klasskompisar ger. Enkätens frågor handlar mest om historia och historieundervisning. Några få frågor hand-lar om livet utanför skolan. Om du tycker att någon fråga blir jobbig att svara på kan du helt enkelt hoppa över den.

Enkäten besvaras anonymt, så ditt namn kommer inte att synas på svars-formuläret. Din lärare kan inte se vem som har fyllt i eller inte fyllt i enkä-terna. Läraren kommer att stoppa de ifyllda formulären i ett kuvert, klist-ra igen det och märka det med datum, klass och skola. Sedan skickas ku-vertet till mig.

Jag hoppas att du vill delta i studien och att du svarar på frågorna. Om du har några frågor om enkätundersökningen eller om resten av min studie är du välkommen att kontakta mig.

Med vänlig hälsning Johan Hansson

Umeå 061003

Samtycke till deltagande i forskningsintervju

Syftet med studien är att beskriva hur lärare i historia möter sina elevers historieintresse samt att skapa förståelse för de val av metoder och ämne-sinnehåll som lärare gör i detta arbete.

Studien inleddes höstterminen 2005 med en enkät för elever i grundsko-lans årskurs nio och gymnasieskogrundsko-lans A-, B- och C-kurs. Under hösten 2006 och våren 2007 fortsätter materialinsamlingen i form av intervjuer med de lärare som hade de elever som besvarade enkäterna. Materialet kan komma att kompletteras med klassrumsobservationer. Lärarnas tan-kar och åsikter, tillsammans med elevernas meningar, om undervisning-en kommer att tolkas och slutligundervisning-en att sammanställas i form av undervisning-en dok-torsavhandling. Avhandlingens färdigställande beräknas till hösten 2009.

Intervjuerna kommer att spelas in och därefter att skrivas ut av den som intervjuat, Johan Hansson. Materialet skall behandlas enligt gängse prin-ciper för att skydda de som medverkar i studien genom att göra dem ano-nyma genom kodning i textmaterial och ljudupptagningar. Detta gäller även i den färdiga produkten. Uppgifter som egennamn, namn på skolor och liknande som gör att uttalanden och handlingar kan kopplas till en specifik individ inte kommer att användas. När avhandlingen är färdig kommer arbetsmaterialet att förvaras vid Umeå universitets forsknings-arkiv tillgängligt för annan forskning.

Härmed är jag informerad om undersökningen och är medveten om att mitt deltagande är frivilligt samt att jag när som helst har möjlighet att avbryta min medverkan helt eller i delar.

Jag ger mitt samtycke till att delta i studien och till att bli intervjuad.

………

Jag vill inte intervjuas.

………

Ort och datum: ………..