• No results found

Intervju med polismannen Stefan Närpolisen i Rosengård

In document Integration. Lika men ändå olika (Page 60-62)

Det är det inget konstighet att ha invandrare i vårt samhälle. Jag vet många invandrare som känner sig som svenskar och ändå blir kallade för invandrare. Jag tror att de har svårt dels på det och dels på själva uppfostran. De unga uppfostras på två olika sätt. Dels den som de har från hemmet och dels härifrån från det svenska samhället. De som tillhör den andra

generationens invandrare är de som har det svårast. Man vet inte på vilken ben ska stå på. Att bete sig här är annorlunda än man bete sig ute på stan. I skolan är det naturligt att behålla hemspråkundervisningen för de som vill ha det. Men jag tycker att om man ska bosätta här i landet då borde man lära sig svenska språket. Man måste kunna lagar och regler. Efter det ska man bestämma hur man ska leva. Kan man lagar och regler och den svenska språket då kan man bättre inflytande i livet.

Stefan tycker att kravet som ställs på de nya invandrar grupperna är för lågt. Det ska ställas högre krav för deras integration. Ska du gå ut på arbetslivet så måste du lära dig språket. Jag tycker att det är ett absolut krav. Att få äldre att göra det är väldigt svårt. Men ändå grunden ska vara ett krav. Jag har ingen koll på hur ser ut på arbetsmarknaden. men vet att många invandrare som bor på Rosengård har någon typ av jobb eller går på utbildning. Det är hög arbetslösheten överallt men i Rosengård är den över 80 %.

Jag tycker inte att invandrar ungdomar är mer representerade i kriminaliteten än svenskar. Men här ute på Rosengård är det så för att majoriteten som bor är invandrare. Så det är inte så konstig att de är representerade i statistiken. Bristen på utbildning och jobb är det kanske faktorer som bidrar till kriminalitet. Det finns olika slags av brott och representation av olika ålder. Det är misshandel och slagsmål som övergår till hot om varandra. En tidigt information och utbildning på skolan om samhället gör att man minskar brottsligheten. Man måste börja med informationen redan från Vårdcentralen. Det måste börjas med information till blivande mammor och pappor om hur integrationen ser ut i samhället. Innan hade vi jobbat ganska mycket med information på skolorna och de andra platser var ungdomar samlades. men det har vi inte tid till det. Ungdomarna är det viktigaste biten i framtiden Har vi ingen bra kontakt med ungdomar så kommer att gå åt skogen. 1993 när vi började på Rosengård var 54 poliser nu är vi 34. Detta påverkar vårt arbete. Jag anser att föräldrarna är ansvariga för sina barn säger Stefan.. De är huvud ansvariga.

När det gäller diskrimineringen av invandrare finns det rasism, men inte från ena håll utan på båda håll tycker jag säger han. Rosengård är ett område där våldet ökar speciellt för kvinnor i hemmet. Det är väldigt mycket som händer bakom hemmets dörrar. Tidigare anmälde man

inte det . Nu gör man det. Misshandel har med kulturen att göra. Men polismannen anser att samhället ger inte tillräcklig information till invandrare. Det finns invandrare som bot längre men ändå har de inte klart för sig att man kan inte slå en kvinna, att detta är våld. Sedan det är olika mellan olika grupper. Det är viktig att alla känner till varandra.

Angående kulturens betydelse för integration av invandrare har Stefan en uppfattning att den spelar en stor roll. Det finns stor betydelse varifrån man kommer. Det krävs en invändning tid. Måste man ta hänsyn på olika problem. Längtan efter landet och svårigheten att göra det är ett faktorn som bör tas i anspråk. Om man är arbetslöst och passar inte in i samhället då är det letare att hamna i kriminalitet Detta påverkar barnen också. Han tycker att invandrare borde kunna bo i samma trappa som svenskar men det går inte. Svensken säger nej vi vill inte ha de i vårt trappa. Vi har dubbel moral och mycket grundar sig på grupptrycket. Alla vet att

invandrares arbeten är sämre än svensken. Men de ses som en fara för att de tar våra jobb och med det blir arbetslösheten större. Vi måste skapa information, utbud som ställer krav på invandrare när de kommer hit.

Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Vi lever i den. Vi har valt många kulturer i vårt samhälle och där måste vi skapa förståelse. Samhället är kort sagt karakteriserad med ökad arbetslöst, ökade kostnader vilket gör att det blir svårare och svårare att tänka på sig själv.

Vi är för egoistiska idag. Det har vi blivit även väldigt materialiserade. Vi jobbar hårt på karier och glömmer bort människorna. Relationerna mellan släkten upplever han mycket bättre. Att ta hand om andra och andra om dig är bra. Svenskarna är mer individualiserade. Vi vill hålla på sitt eget och inte gärna dela med andra.

Det bör finnas bättre kommunikation. Ungdomar, svenska kontra invandrare är ett problem. På vissa ställen blandar de sig och håller sig vid men på vissa ställen gör de inte. Det är ungdomarna vi ska påverka. Det krävs en engagemang av vuxna världen. Det är de som tar första steget oavsett kultur och bakgrund. Vi måste vara förebild till ungdomarna. Det krävs långvarig process. Det gäller att ta emot lärdom, information. Behandling på ett positiv sätt.

5.3

Sammanfattning av intervjuerna gjorda bland kulturarbetare i

Malmö

På grund av anonymiteten betecknar vi kulturarbetarna med bokstäverna D; E; J och K.

In document Integration. Lika men ändå olika (Page 60-62)