• No results found

Relevantní přínosy a náklady v převodu na hotovostní toky

Přínosy mediální 7 399 000 Kč

Přínosy pro návštěvníka 15 789 000 Kč

Přínosy zapůjčeného vybavení 3 357 740 Kč

Přínosy ze vstupného 22 114 897 Kč

Přínosy z velkoplošné projekce 8 178 092 Kč

Přínosy ze setkání se s olympionikem 5 661 800 Kč

Přínosy celkem 62 500 529 Kč

Náklady dobrovolníků 7 373 000 Kč

Náklady zdravotníků 300 000 Kč

Náklady hluku 5 425000 Kč

Náklady celkem 13 098 000 Kč

CBA přínosy & náklady 49 402 529 Kč

Zdroj: vlastní zpracování

Přínosy byly vyčísleny v hodnotě 62 500 529 Kč a náklady v hodnotě 13 098 000 Kč, z čehoţ je patrný výsledný finančně vyjádřený přínos v celkové hodnotě 49 402 529 Kč.

Tento výsledek tak potvrzuje předpoklad veřejně prospěšných projektů, ţe ačkoliv projekt po finanční stránce nevykazuje zisk, oceněním jeho společenských přínosů a nákladů tak získává své opodstatnění a zřejmé argumenty k jeho realizaci.

Vyjádření externalit a netržních efektů

Následující skupinu přínosů a nákladů projektu tvoří externality a netrţní efekty, které by byly z monetárního hlediska velice obtíţně vyjádřitelné jakoukoliv metodou.

Jejich důleţitost je slovně okomentována a rozřazena na základě škálové stupnice.

Tyto externality a netrţní efekty organizátoři projektu identifikovali na základě předešlých zkušeností a jejich váhu doporučili hodnotit ve třech stupních. Pro účely tohoto výzkumu je určeno slovní ohodnocení: málo významné – středně významné – velmi významné.

Reference produkčním agenturám

Na spolupráci v Olympijském parku se podílely dvě produkční agentury. Jedna zajišťovala dodávku stavebního a technického zařízení včetně montáţe a druhá měla na starost bezpečnost. Pro obě firmy tato spolupráce znamenala moţnost vybudování dobré reference

díky kvalitně odvedené práci a zvýšenou potenciální poptávku pro spolupráci na dalších projektech. Vyšší poptávka tak můţe představovat zisky v podobě budoucích příjmů, které jsou ovšem nevyčíslitelné. Hodnocení: středně významné.

Partneři projektu

Partneři projektu se velmi významně podíleli na financování projektu, ať uţ peněţně či barterovými dohodami. Na druhou stranu očekávali budoucí finanční přínos na základě rozšíření jejich značky do povědomí široké veřejnosti. Zároveň se mohli prezentovat pod olympijskou symbolikou, coţ je poměrně komplikovaná záleţitost. Partneři projektu jsou vţdy velmi citliví na finanční informace, a ačkoliv jejich prezentace působí často jako zadarmo, jsou si moc dobře vědomi síly reklamy a následně zvýšené poptávky po jejich produktech. Partneři projektu jsou rovněţ motivem pro další potenciální partnery, kteří se mohou zajímat o spolupráci v dalších ročnících. Hodnocení: velmi významné.

Zviditelnění regionu

Jihomoravský kraj a město Brno se Olympijským festivalem prezentovaly, a proto jistě dbaly na jeho pozitivní přijetí návštěvníky i obyvateli města. Investicí do veřejně prospěšného projektu ve sportu tak region demonstroval svůj zájem o spokojené občany a nabízel moţnost sportovního vyţití. Dobrým přístupem a správnou organizací by tak měl získat loajalitu místních občanů. Zároveň snahou regionu bylo přilákat i obyvatele jiných krajů, aby Olympijský festival navštívili a svoji cestu tak spojili s prohlídkou města či dalších regionálních turistických destinací. Kraj i město měly mít na paměti, ţe se jednalo o jejich prezentaci a investicí vkládaly prostředky do svého zviditelnění i reklamy. Hodnocení: velmi významné.

Přínos HDP ze sportovních aktivit

Podle analýzy8 společnosti KPMG byla v roce 2011 výše příjmů státního rozpočtu ze sportu 52,1 mld., coţ činilo 2,7 % HDP České republiky. Výdaje domácností do sportovních aktivit a sportovního vybavení dle dotazníkového šetření této diplomové práce jsou zobrazeny na obrázku č. D4 v příloze D. Sportovní vybavení není samozřejmostí pro kaţdého, protoţe mnohdy vyţaduje vyšší investice. Na druhou stranu pokud projekt přivede větší mnoţství populace ke sportu, budou ochotni investovat

8 viz https://www.olympic.cz/financovani/docs/koncepce_financovani_sportu_prezentace_v9a.pdf

do sportovního vybavení i v řádu tisíci korun. Veškeré tyto výdaje pak přes vícenásobné multiplikační efekty mohou ovlivnit příjem státního rozpočtu a podílet se tak na růstu HDP země. Hodnocení: málo významné.

Nárůst členské základny sportovních klubů

Záměrem projektu bylo přilákat co nejvíce populace k pravidelnému sportu, a vzhledem k prezentaci sportovních klubů v místě konání akce se dalo předpokládat jejich střetnutí s potenciálními sportovci, kteří v klubech registrováni nejsou. Bohuţel není statisticky ověřeno, zda tento efekt nastal. Podle evidence České unie sportu (ČUS) byl počet členské základny mládeţe do 15 let v letech 2017 - 2019 dle tabulky č. 9.

Tabulka 9: Členská základna mládeže ČUS

Rok Počet členů Přírůstek

2017 383 842 x

2018 405 659 21 817

2019 425 020 19 361

Zdroj: vlastní zpracování podle oficiální statistiky ČUS

ČUS eviduje kaţdoroční přírůstek mládeţe do sportovních klubů, avšak nelze vyčíslit přesnou hodnotu v interakci Olympijského festivalu. Lze předpokládat, ţe tento nárůst členské základny byl relativně zanedbatelný a ţe pro aktivaci mládeţe jistě existují lepší sportovní projekty pro cílené oslovování neregistrované mládeţe.

Hodnocení: málo významné.

Sníţení obezity

Sportovní projekt má za cíl přivést k pravidelnému sportu větší mnoţství populace.

Pravidelnou sportovní aktivitou a zdravým ţivotním stylem lze předejít riziku nadváhy a obezity, kterou trpí stále více obyvatel a jejíţ predikce upozorňují na zvyšující se nárůst v dalších letech. Léčba obezity znamená nadměrnou finanční zátěţ pro státní zdravotnictví.

Akční plán proti obezitě9, jehoţ záměrem je boj proti obezitě, odhaduje výlohy na léčbu obezity 112 miliard Kč ročně z veřejných prostředků. Pokud by se povedlo sníţit obezitu populace o 10 % její prevencí včetně sportovních aktivit, vedlo by to k úspoře 11,2 miliard Kč ročně přímých nákladů ve zdravotnictví. Hodnocení: středně významné.

9 viz

https://www.mzcr.cz/Admin/_upload/files/5/ak%C4%8Dn%C3%AD%20pl%C3%A1ny%20-%20p%C5%99%C3%ADlohy/AP%2002b%20prevence%20obezity.pdf

Dopravní omezení

Pro obyvatele i návštěvníky Olympijského festivalu mohla doprava způsobit určité komplikace. Areál Výstaviště má k dispozici parkovací domy a na vyšší nápor automobilové dopravy je uzpůsobený. Dopravní problémy byly způsobeny maximálně ve špičce příjezdů a odjezdů návštěvníků Olympijského festivalu, a tím byl vyvolán i zvýšený provoz v lokalitách okolo Výstaviště. Dopravní podnik města Brna posílil autobusovou a tramvajovou dopravu k usnadnění přístupu z centra Brna.

Hodnocení: málo významné.

Pozitivní odkaz Olympijského festivalu

Tvorba takového projektu vyţaduje značné úsilí a zkušenosti organizátora, který zodpovídá za veškerá rizika projektu. Organizátor by měl zajistit hladký průběh Olympijského festivalu a spokojenost návštěvníků. Pozitivní odkaz tak ovlivní jeho moţnosti rozvoje a zájem veřejnosti v dalších letech. Neméně důleţité bylo zviditelnění sportu a olympionismu, který se podílí na rozvoji kulturních, ekonomických, demografických a společenských vazbách. Sport si tímto projektem upevnil své místo ve společnosti a jeho vnímání nemusí být pouze jako profesionální, ale i jako druh zábavy, odreagování či strávení času s rodinou a přáteli. Hodnocení: velmi významné.

Mezinárodní diplomacie

Olympijský festival vznikl na základě originální české myšlenky, kterou ocenil Mezinárodní olympijský výbor. V současné době je snahou zavést koncept i v dalších zemích a rozvíjet tak hodnoty olympionismu a sportu pro všechny. Projekt dokázal navázat vztahy se zahraničním, získal uznání a aktivně se podílel na rozvoji mezinárodní diplomacie. Hodnocení: středně významné.

Výše uvedené externality a netrţní efekty jsou pro lepší přehlednost seřazeny dle významnosti v tabulce č. 10.

Tabulka 10: Externality a netržní efekty

Partneři projektu velmi významné

Zviditelnění regionu velmi významné

Pozitivní odkaz Olympijského festivalu velmi významné

Reference produkčním agenturám středně významné

Sníţení obezity středně významné

Mezinárodní diplomacie středně významné

Přínos HDP ze sportovních aktivit málo významné

Nárůst členské základny sportovních klubů málo významné

Dopravní omezení málo významné

Zdroj: vlastní zpracování

V souvislosti s projektem Olympijského festivalu je vytyčeno devět oblastí přínosů a nákladů, které nelze ocenit některou z metod doporučenou pro CBA, resp. jejich ocenění by nedávalo smysl. Jedná se o beneficienty, kteří se zasluhovali o podstatu fungování projektu a také o oblast mající široký a přínosný dopad pro celou společnost jako celku.

Hodnota projektu a především jeho společenských přínosů tak převyšuje hospodářský výsledek příjmů a výdajů.

Stanovení diskontní sazby

Diskontní sazba je stanovena na základě doporučení Guide to Cost-Benefit Analysis of Investment Projects 2014 – 2020 vydaná Evropskou komisí ve výši 5 %.

Výpočet kriteriálních ukazatelů

CBA postupuje nejprve výpočtem kriteriálních ukazatelů základní finanční analýzy, jako by se jednalo o investiční projekt v soukromém sektoru. Kriteriální ukazatele představují jedny ze základních měřítek, jak hodnotit ekonomickou efektivnost projektu. Finanční toky jsou rozdělené do tří let. První dva roky představovaly předprojektové a přípravné období, třetí rok znamenal fázi operační a likvidační. Z vyjádření příjmů a výdajů není známé jejich přesné časové rozlišení, proto období let 2016 a 2017 je vymezeno na základě kvalifikovaného odhadu. Cash-flow projektu je zobrazeno v tabulce č. 11.

Tabulka 11: Cash-flow projektu na architektonické návrhy a prováděcí studie, proti kterým nebyl realizován ţádný příjem, a proto se projekt nejprve potýkal se záporným tokem financí. Následné příjmy zainteresovaných subjektů zabezpečily jeho uspořádání, které z větší části pokryly i samotný průběh konání festivalu. Přebytek pak byl vyrovnán výdaji a projekt tak nakonec hospodařil s nulovým ziskem.

Čistá současná hodnota

Čistá současná hodnota – vzorec (8) a (9) – představuje rozdíl příjmů a výdajů, která je upravená o vliv inflace. K výpočtu je tedy nutné sečíst budoucí hotovostní toky v diskontované podobě a odečíst diskontované výdaje.

Č𝑆𝐻 =

𝑃𝑡 ţe se jedná o veřejně prospěšný projekt, je tento výsledek nadprůměrný. V tomto případě by se dala spíše očekávat záporná výsledná hodnota. Finanční tok je ale rozloţen tak, ţe na začátku období převaţují spíše příjmy, a následně aţ výdaje. Příjmy jsou diskontovány dříve, coţ ve výsledku generuje kladný výsledek. Z investičního hlediska by tento projekt bylo moţné realizovat, protoţe čistá současná hodnota potvrzuje jeho investiční příleţitost k realizaci zisku. Problém je samozřejmě v tom, ţe se jedná

o dočasný projekt, ze kterého neplynou ţádné další dodatečné příjmy. Čistá současná hodnota rovněţ neposkytuje informaci o výši zisku plynoucí z projektu, k tomu je vhodné vyuţít další kriteriální ukazatel – vnitřní výnosové procento. V tuto situaci je však stanovení vnitřního výnosového procenta problematické z jednoho váţného důvodu, který v průběhu toku investice nastal. Jedná se o tzv. nekonvenční peněţní tok, coţ znamená, ţe se střídají záporné a kladné peněţní toky v průběhu investice (naopak konvenční peněţní tok představuje takové příjmy z investice, které mohou být v počátku záporné, ale kaţdý další příjem z investice převyšuje původní hodnotu aţ do konce určitého období). V případě nekonvenčního peněţního toku však záleţí na kladných a záporných znaménkách, které cash-flow vykazuje. Olympijský festival nejprve vykazoval záporný finanční tok, poté kladný, a ve třetím roce záporný. Funkce této čisté současné hodnoty lze vyjádřit jako parabolu osově souměrnou podle osy x. Vnitřní výnosové procento pak můţe mít tři řešení, a to ţádné, právě jedno, nebo právě dvě. Vnitřní výnosové procento má vţdy tolik řešení, kolikrát se změní znaménko funkce čisté současné hodnoty. Celá situace je graficky znázorněna na obrázku č. 9. Vzhledem k rozdílně výsledné mnoţině hodnot vnitřního výnosového procenta je pro posouzení efektivnosti investice z výše uvedených důvodů zvolen pouze ukazatel čisté současné hodnoty.

Obrázek 9: Vnitřní výnosové procento Zdroj: vlastní zpracování

-1 000 000 Kč 0 Kč 1 000 000 Kč 2 000 000 Kč 3 000 000 Kč 4 000 000 Kč 5 000 000 Kč 6 000 000 Kč 7 000 000 Kč

0% 2% 4% 10% 30% 50% 70% 90% 200% 400% 1000% 2000% 2700% 2900% 4000% 5000%

Čistá současná hodnota

Diskontní sazba Vnitřní výnosové procento

Z obrázku je patrný celý průběh funkce čisté současné hodnoty. V bodech, kde parabola protíná osu x, jsou právě dvě hodnoty vnitřního výnosového procenta. Přesný výpočet lze vyjádřit za pomoci substituce kvadratické rovnice, která určí vrchol paraboly dle vzorce (10):

𝑦 − 𝐶𝐹0𝐶𝐹12

4×𝐶𝐹2 = 𝐶𝐹2(𝑥 − 𝐶𝐹1

2×𝐶𝐹2)2 (10)

kde je substituováno 1

(1+𝑖) za 𝑥. Projekt by měl být přijatelný, pokud jeho diskontní sazba leţí mezi těmito dvěma body. Tato podmínka je splněna, a proto i na základě vnitřního výnosového procenta lze tento projekt povaţovat za přijatelný.

Protoţe se jedná o veřejně prospěšný projekt, není finanční analýza tak důleţitá, jako právě ekonomická analýza, která kalkuluje se společenským blahobytem. Celospolečenské hledisko je pro takovéto projekty mnohem přínosnější, a proto má ekonomická analýza vyšší vypovídající hodnotu. V níţe uvedené tabulce (tabulka č. 12) je zobrazeno cash-flow projektu upravené o relevantní přínosy a náklady projektu, které vyplývají z tabulky č. 8, a které byly na základě metod pro potřeby CBA oceněny v monetárním vyjádření.

Tabulka 12: Cash-flow projektu upravené o relevantní přínosy a náklady

2016 2017 2018

Výdaje 1 392 000 Kč 12 764 640 Kč 68 541 360 Kč

Příjmy 0 Kč 54 987 522 Kč 77 113 007 Kč

Cash flow - 1 392 000 Kč + 42 222 882 Kč + 8 671 647 Kč Diskontovaný CF - 1 325 714 Kč + 38 297 398 Kč + 7 404 511 Kč Kumulovaný CF - 1 325 714 Kč + 36 971 684 Kč + 44 376 195 Kč Zdroj: vlastní zpracování

Změny hodnot oproti tabulce č. 8 lze pozorovat ve vyjádření výdajů a příjmů v roce 2018.

Jedná se o relevantní přínosy a náklady, které se promítly do cash-flow, a které tak změnily zápornou hodnotu toku investice na kladnou v roce 2018. Kumulovaný cash-flow dosáhl hodnoty 44 376 195 Kč. Přínosy a náklady bylo moţné finančně vyjádřit aţ v roce 2018, protoţe vyplývaly z realizace projektového záměru. Vzhledem k tomu, ţe se jednalo o dočasný projekt, tak z projektu neplynuly ţádné dodatečné finanční toky do dalších let.

Nyní je moţné posoudit čistou současnou hodnotu i v rámci ocenitelných přínosů a nákladů viz vzorce (11) a (12).

Čistá současná hodnota

Č𝑆𝐻 =

𝑃𝑡+𝐵𝑡

1+𝑖 𝑡

𝐾𝑡+𝐶𝑡

1+𝑖 𝑡 𝑇𝑡=1

𝑛𝑡=1 (11)

neboli

Č𝑆𝐻 =

𝐶𝐹𝐵 𝑡 −𝐶𝑡

1+𝑖 𝑡

𝑛𝑡=1 (12)

Č𝑺𝑯 = 𝟒𝟒 𝟑𝟕𝟔 𝟏𝟗𝟓 𝑲č

Čistá současná hodnota upravená o relevantní přínosy a náklady je 44 376 195 Kč, a protoţe finanční přínosy převýšily náklady, je na základě tohoto kritéria projekt zcela jistě přijatelný. Hodnota benefitů, která z projektu vyplývá, je na základě jejich ocenění ve vyjádření čisté současné hodnoty vyšší o 42 675 762 Kč. Dle tohoto výsledku je prokazatelné, ţe se projekt opírá především o sociální přínosy, které jsou vyčísleny téměř ve stejné hodnotě skutečně vynaloţených finančních výdajů na projekt. CBA tak potvrzuje, ţe čistá současná hodnota investice dosahuje vyšších hodnot ve srovnání s finanční analýzou zejména proto, ţe v projektu převyšovaly relevantní přínosy nad náklady. Tímto je potvrzen smysl veřejně prospěšného projektu a doporučení pro další realizace. Ke změně došlo v cash-flow projektu, který nyní vykazuje konvenční peněţní tok. Výpočet vnitřního výnosového procenta však v tuto chvíli není zcela zásadní z důvodu jeho nevypovídající hodnoty a nemoţnosti srovnání s výsledkem vnitřního výnosového procenta ve variantě projektu s nekonvenčním peněţním tokem.

Analýza rizik

Kaţdý projekt je spojen s moţností výskytu rizik. Negativní dopady je moţné eliminovat, pokud jsou daná rizika očekávána a je vypracovaný plán krizové komunikace. Identifikace takových rizik pak předchází zbytečným organizačním chybám, finanční ztrátovosti nebo ztráty přízně zainteresovaných subjektů. V souvislosti s projektem Olympijského festivalu je moţné očekávat základních 10 rizikových faktorů, které můţou negativně ovlivnit pořádání akce či její samotný průběh. Organizátorům projektu byla odborníky vyhotovena analýza nejčastějších rizik souvisejících s pořádáním akcí tohoto typu, a ti je následně implementovali do všeobecného manuálu, který poskytují ostatním manaţerům Olympijského festivalu, případě jeho nový zájemcům.

Davy. Riziko vysokého počtu návštěvníků shromaţďujících se na malém prostranství je především v době otevírání a uzavírání areálu a pod pódii. Je důleţité vědět, kolik účastníků je do areálu moţné pustit a mít dobře zajištěné a značené únikové východy. Pro plynulý chod v areálu je nutné mít vypracovaný architektonický návrh sportovišť s dostatečným prostorem pro účastníky, a stejně tak poskytovat i plánek areálu přicházejícím návštěvníkům. Předcházet tvoření front lze dobrým výcvikem dobrovolníků, kteří dokáţou situaci zvládat, mít posílené bezpečnostní sloţky, které je ihned moţné aktivovat a průběţně monitorovat počet návštěvníků. Element bezpečnosti lze zajistit i ozvučením, které v případě nenadálého stavu bude informovat o nezbytném opatření.

Důsledkem tvoření davů můţe být dočasné pozastavení provozu, zranění a nehody, poničení infrastruktury areálu a negativní renomé události.

Riziko nevhodného chování se můţe týkat jak návštěvníků, tak výkonných pracovníků Olympijského festivalu. Velikou hrozbou můţou být agresivní a opilí návštěvnici. Další nevědomé kroky nevhodného chování můţou být zapříčiněny špatnou organizací, která způsobí dlouhé fronty a vyvolání celkové nespokojenosti, či dokonce demonstrace frustrovaných návštěvníků. Potlačit takové chování by měli pracovníci agentury zajišťující bezpečnost, kteří zároveň prověří návštěvníky festivalu při příchodu, a zaučení dobrovolníci. Všeobecný monitoring stavu chování tak můţe předejít nehodám, poškození technické výstavby či i dočasnému přerušení provozu.

Moţnost poţáru je dalším rizikem, které můţe být zapříčiněno selháním elektrického vybavení, kouřením, ohňostroji, manipulací s hořlavinami aj. Veškerá výstavba i činnost v areálu by měla probíhat dle právní legislativy a s náleţitou manipulací. Elektrické zařízení by se mělo pravidelně kontrolovat. V areálu by mělo být zakázáno kouření, případně by pro kuřáky měl být vyhrazen speciální prostor. Důleţitá je komunikace se záchrannými sloţkami, především hasiči, kteří v případě poţáru zajistí jeho hašení.

K tomu je nezbytné mít přístupné únikové východy pro rychlý vjezd hasičských i záchranných sloţek. Základní hasící vybavení je samozřejmé mít i uvnitř areálu.

V případě poţáru by mohlo dojít k velkým finančním ztrátám, poničení technického vybavení, ale především i moţnosti ztráty lidských ţivotů.

Počasí je těţko ovlivnitelné riziko, avšak projektový plán musí počítat i se situací, ţe bude příliš velké teplo a nebude moţné zasněţit a udrţovat sněhové a ledové plochy, nebo naopak můţe být velká zima, silný vítr nebo déšť či další neţádoucí meteorologické

jevy. Riziko špatného počasí pak můţe způsobit trvalé nebo dočasné uzavření provozu, zrušení nebo odloţení termínu konání, ale i nehody, zranění a poškození majetku.

O předpovědi počasí by se měli průběţně informovat organizátoři projektu a poskytovat informace účastníkům skrze komunikační kanály. Dodavatel technického zařízení by měl zajistit certifikaci o bezpečnosti provedení staveb, které jsou větru vzdorné a průběţně kontrolovat stav zařízení.

Environmentální riziko úzce souvisí se společenskou odpovědností a šetrném chování k přírodě. Znečištění okolního prostředí, vodních zdrojů a dalších by mělo předejít správné nakládání s odpady, jeho třídění a informování veřejnosti o dodrţování čistoty.

V projektovém týmu by měla být zastoupena osoba, která má na starosti environmentální management, má vytvořený plán svozu odpadu a komunikuje s technickými sluţbami města.

Marketingové riziko vzniká v chybné komunikaci s partnery. V takovém případě můţe partner ztratit zájem o spolupráci, čímţ se projekt dostane do finanční tísně. O partnery je vhodné pečovat speciálním programem, který jim zaručí pocit jejich exkluzivity. Český olympijský výbor je taky povinen kontrolovat dodrţování olympijské symboliky, která je chráněna zákonem.

Finanční riziko vychází ze špatně sestaveného finančního plánu. Některé poloţky rozpočtu mohou skokově narůst v důsledku nedostatku informací a málo zkušeností o technické výstavbě. Příliš vysoké vstupné by mohlo způsobit malý zájem široké veřejnosti a v celkovém důsledku hospodařit s finanční ztrátou projektu. Důsledné plánování, vymezení rolí a zodpovědností v projektovém týmu jsou základní kameny projektového managementu.

Riziko lidských zdrojů je v nedostatečném zaškolení dobrovolníků či málo zkušenostech organizačního týmu. Časté chyby pramenící z lidských zdrojů jsou způsobené nedostatkem času, prací v časové tísni, nemoţnosti rozhodnout apod. Problémy můţe způsobit i chabý informační systém, systémové chyby programů, ztráta dat či nevhodně sestavený časový harmonogram. Příprava projektu, efektivní komunikace a vyuţívání metod projektového managementu jsou nezbytnými aspekty správného řízení lidských zdrojů.

Riziko vyšší moci nikdo nedokáţe ovlivnit a příprava na něj je jedna z nejobtíţnějších.

Jedná se o nepředvídatelné a mimořádné skutečnosti, které zapříčiní přerušení, ukončení

nebo dokonce nemoţnost Olympijský festival uskutečnit. Do rizik vyšší moci patří jak ţivelné pohromy, tak politické události, války nebo pandemie – viz změna termínu

nebo dokonce nemoţnost Olympijský festival uskutečnit. Do rizik vyšší moci patří jak ţivelné pohromy, tak politické události, války nebo pandemie – viz změna termínu