• No results found

Veřejně prospěšný projekt ve sportovním prostředí

2 Veřejně prospěšné projekty

2.4 Veřejně prospěšný projekt ve sportovním prostředí

Sportovní projekt vychází ze základních principů projektového managementu. Definice projektového managementu v oblasti sportu je moţné rovněţ formulovat „…jako soubor časově ohraničených aktivit zahrnujících organizování a koordinování lidských a dalších zdrojů během dosahování stanoveného cíle při jasně stanovených nákladech a věcném provedení“ (Gállová et al., 2016, s. 26). Je zjevné, ţe realizace sportovního záměru spočívá v jeho zajištění, kterému je určena daná časová dotace, splní poţadavky zainteresovaných stran dle vytyčeného cíle a očekávaných přínosů, za určité finanční dotace veřejných i soukromých zdrojů. Sportovní projekt musí obstát svojí jedinečností, aby byl pro uţivatele poutavý a i za pomoci marketingových nástrojů si získal kvalitní hodnocení, návštěvnost, vyuţití aj. Sport pro všechny je aktuální heslo koncepce podpory sportu v České republice, které cílí na širokou veřejnost. Aktivní zapojení do sportovních aktivit by pro realizátory veřejně prospěšných projektů ve sportovní sféře nemělo znamenat vidinu ekonomického přínosu, ale zvýšení participace občanů díky pestré nabídce sportovních projektů.

Projektů sportovního managementu se týkají stejné teoretické východiska a postupy, které jsou uvedeny v první kapitole této práce. Prvotním krokem je určení cíle a přínosů, kterých má být investicí do projektu dosaţeno. Milníky určují moţnost přechodu k dalším projektovým aktivitám, které jsou dekomponované na jednotlivé postupné kroky a které stanovují podrobný rozpis prací. Časová náročnost projektu bývá zachycena v síťovém

diagramu, kde se rovněţ stanovuje kritická cesta. Pro přehlednost vyuţívá projektový management v oblasti realizace jednodušších sportovních projektů Ganttova diagramu.

Pro kaţdý projekt musí být stanovený finanční rozpočet, který je v průběhu čerpání zdrojů kontrolován. Koordinace lidských zdrojů, stanovení hierarchie a odpovědností je nezbytným předpokladem pro úspěšné řízení projektu. Investor rovněţ nesmí opomenout moţná rizika, která se mohou vyskytnout, a která by mohla narušit hladký průběh investiční výstavby či organizování sportovní akce, např. z důvodů nedostatečných disponibilních finančních či lidských zdrojů, ţivelných pohrom, politických nařízení aj. (Schwartz, 2017).

Projektový management ve sportovním prostředí v současné době velice úspěšně implementuje Český olympijský výbor. Zaměřuje se především na dočasné měkké projekty, které mají za cíl motivovat děti a mládeţ ke sportu v důsledku nezdravého ţivotního stylu populace. Český olympijský výbor je jedním z nejstarších národních olympijských výborů na světě, který byl zaloţen 18. 5. 1899 zásluhou Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského (Bártlová et al., 2018). Hlavním posláním ČOV je „rozvíjet a šířit olympijské ideály, zastupovat a zabezpečovat účast České republiky na olympijských hrách, zlepšovat postavení sportu a jeho vnímání ve společnosti včetně zpřístupnění širokým masám obyvatel, vytvářet vhodné prostředí všem sportovním a tělovýchovným subjektům (jednotlivci, kluby, svazy, federace, unie) v rámci ČR.“ (Hulinský a Frabša, 2017, s. 50). ČOV je dle právní formy zapsaný spolek, který v souladu s Olympijskou chartou a právním řádem České republiky vyvíjí veřejně prospěšnou činnost ve prospěch českého sportu a svých členů, které sdruţuje. Zároveň je oprávněn vyvíjet hospodářskou činnost k podpoře hlavní činnosti.

Jedním z projektů Českého olympijského výboru jsou Olympijské festivaly, které si kladou za cíl oslovit širokou veřejnost a přispět tak k podpoře sportovních aktivit zejména z důvodu rozvoje mládeţnického sportu a neopomenout myšlenku prevence zdraví a předcházení populačních onemocnění. Poprvé byl tento formát veřejně prospěšného projektu uspořádán na Letné v Praze v roce 2014 jako doprovodný program k zimním olympijským hrám v ruském Sochi bez nutnosti opouštět rodnou zemi.

Návštěvníci Olympijských festivalů mají moţnost aktivně si vyzkoušet olympijské sporty, fandit českému týmu při sledování vysílání na velkoplošných projekcích, a také se setkat s olympioniky a medailisty. Projekt byl velmi pozitivně hodnocen širokou veřejností, a proto se Český olympijský výbor rozhodl v projektu pokračovat během olympijských her

v roce 2016 a 2018. Jiţ první ročník vzbudil zájem Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který českou myšlenku unifikoval a v roce 2017 tak představil mezinárodní projekt Olympijských festivalů (původní název byl Olympijské parky), na základě kterých je moţné pouţívat stejné grafické prvky konkrétních olympijských her.

Kromě pořádání Olympijských festivalů se ČOV podílí i na organizaci dalších veřejně prospěšných projektů zaměřených především na rozvoj a podporu mládeţnického sportu a zdravého ţivotního stylu. Jedním z nich je projekt Česko sportuje, který představuje celou platformu se snahou zapojit širokou veřejnost do aktivního ţivota v důsledku růstu obezity a ukázat tak cestu ke sportu v rámci osvětové kampaně. Součástí projektu je Sazka olympijský víceboj, jehoţ cílem je rozhýbat školáky po celé České republice. Do projektu je zapojeno více neţ 1 200 škol a 160 tisíc dětí a na jeho propagaci se podílí i čeští olympionici.

Dalším projektem je Česká olympijská nadace, která se zaměřuje na podporu sportovců ve věku 6-18 let. Jedná se o podporu mládeţe sociálně slabších rodin tak, aby jim byl umoţněn rovný přístup ke sportu. Pro širokou veřejnost ČOV vytváří projekt T-Mobile Olympijský běh, který kaţdoročně připomíná den zaloţení MOV, během kterého se běţci mohou zúčastnit oslav radosti z pohybu a společně na mnoha místech České republiky závodit v olympijském běhu v různých kategoriích i distancích v jeden den.

Od roku 2003 ČOV pořádá úspěšný projekt Olympiáda dětí a mládeže, který motivuje ţáky základních škol ke sportu a výtečným výkonům. Ti nejlepší ve své disciplíně mají moţnost reprezentovat svůj kraj a proţít tak pravou malou olympijskou atmosféru, se kterou souvisí i všechny důleţité symboly olympijských her, jako je např. zapálení ohně, slavnostní medailové ceremoniály nebo bydlení v olympijské vesnici. Olympiádu dětí a mládeţe hostí kaţdý rok jeden český kraj ve střídání letních a zimních cyklů. Projekt má velkou mediální podporu a účast pro ţáky můţe znamenat první cenné zkušenosti s velkou sportovní akcí. Krásné momenty proţívají i spoluţáci, kteří se semknou jako jeden tým a svého kamaráda-sportovce tak podporují přímo v dějišti nebo v televizi.

Poměrně mladým projektem je program Duální kariéra, který je určen pro vrcholové sportovce a olympioniky, kteří se jiţ odebrali do sportovního důchodu. Volba mezi sportovní kariérou nebo vzděláním nikdy není pro sportovce jednoduchá, a proto tento projekt má za cíl aktivně pomoci sportovcům s dokončením vzdělání či odbornou

kvalifikací, aby přechod do běţného pracovního ţivota za branami sportu byl jednodušší (Olympic, 2020).