• No results found

Z matice rizik lze vypozorovat, ţe projekt nepředstavuje v ţádném svém rizikovém faktoru takovou variantu, která by projekt negativně ovlivnila, nebo by byly způsobeny fatální škody. Všechny rizikové faktory mají pouze mírný nebo střední dopad působení negativních vlivů. Nejvíce závaţné rizika jsou označena černou tečkou. Patří mezi ně riziko poţáru, které je sice málo pravděpodobné, ale způsobí rozsáhlé škody a na základě bezpečnostního hlediska by se jistě rozhodovalo o dalším moţném provozu.

Klimatické podmínky jsou neovlivnitelné, ale srůstem průměrných teplot v zimním období v posledních letech roste i pravděpodobnost komplikací zajistit sněhové a ledové plochy, coţ by znamenalo riziko provozu areálu zimního Olympijského festivalu. Posledním významným rizikem jsou úrazy, které lze v souvislosti s vyzkoušením nových sportů široké veřejností očekávat. Pravděpodobnost výskytu je vyšší, záleţí ale také na závaţnosti úrazů a skutečnosti, jak danou informaci budou sdělovat média. Pokud by docházelo často k váţným zraněním, provoz by musel být jistě ukončen. Další na stupnici rizik je tvoření davů, ztráta partnerů projektu a špatný rozpočet projektu. Význam těchto rizik je menší, neboť organizátoři disponují zkušenostmi a jsou schopni těmto rizikům předcházet nebo

je včas řešit. Souhrnně však nelze povaţovat tento projekt za rizikový v ţádné své oblasti působení.

Analýza citlivosti

Citlivostní analýza se zabývá identifikací takových proměnných, které by mohly vyvolat zásadní změnu v celém financování projektu a ve výsledku by mohly negativně ovlivnit celou realizovatelnost projektového záměru. Pro jejich identifikaci je nezbytné vymezit důleţité finanční předpoklady projektu, a následně prozkoumat změnu kriteriálních ukazatelů projektu v případě, ţe by ke změně struktury financování ve skutečnosti došlo.

Analýza tak navazuje na analýzu rizik, která poukazuje na to, ţe problémy s financováním jsou jedním z mnoha rizik, které mohou ovlivnit průběh projektu. Postup citlivostní analýzy identifikuje kritické body, a v případě, ţe by došlo k vychýlení některého z parametrů, mohl by plánovaný ideální tok investice ovlivnit kriteriální hodnoty i samotnou moţnost projekt realizovat. Cílem citlivostní analýzy je najít tyto vlivy a kvantifikovat jejich dopad na efektivnost projektu.

Tabulka č. 14 shrnuje důleţité vstupní proměnné, které se zásadním vlivem podílely na finančním toku projektu a v případě jejich změny by mohlo dojít k negativním dopadům pro celý projekt. Zároveň je u těchto proměnných nejvíce pravděpodobná jejich změna.

Obecně se doporučuje za kritické proměnné povaţovat takové, jejichţ ± 1% změna vede ke změně čisté současné hodnoty o více neţ 1 %.

Tabulka 14: Vstupní proměnné citlivostní analýzy

Vstupní proměnná Popis

Partneři projektu

Partneři projektu mohou přehodnotit svůj investiční záměr a vloţit finanční prostředky do jiného projektu. Soukromým subjektům hrozí zajisté i nejistota podnikání či malé zisky.

Dotace kraje

Je moţné očekávat změny v dotační politice, výměna

zastupitelů mající na starost investiční rozhodování či nenáhlé investiční výdaje.

Vstupné

Diváci mohou být ovlivněni nepříznivým počasím, špatným přístupem pořadatelů nebo špatnou reputací projektu, coţ zapříčiní nízkou návštěvnost.

Zdroj: vlastní zpracování

Pro hodnocení efektivity projektu je pouţit ukazatel čisté současné hodnoty. Změna rizikové proměnné je stanovena ve výši 1 % na základě doporučení Evropské komise.

Nejprve je vypočtena procentní změna rizikového faktoru, a následně se upraví celé

cash-flow projektu na základě změny proměnné v odpovídajícím roce. Dále se vypočítá čistá současná hodnota projektu s rizikovým faktorem a porovná se výsledný rozdíl, který je moţné vyjádřit v procentní změně. Výsledné hodnoty citlivostní analýzy jsou uvedeny v tabulce č. 15.

Z výsledných hodnot citlivostní analýzy je nejvíce kritickým bodem financování partnerů projektu. Změna hodnoty vyvolává změnu čisté současné hodnoty o 0,31 % a je tak nejrizikovějším faktorem celkové úspěšnosti projektu. Ţádná hodnota ale nevyvolává změnu čisté současné hodnoty o více neţ 1 %, a proto zvolené proměnné nelze povaţovat za kritické. Projekt je tedy nejvíce citlivý na moţné změny finančních zdrojů od partnerů projektu, a proto je důleţité s partnery komunikovat včas a otevřeně a snaţit se předejít potíţím s případným financováním projektu.

4.5 Zhodnocení výstupu práce a diskuze

Projekt Olympijský festival jako veřejně prospěšný projekt ve sportovním prostředí potvrdil všechny vyřčené předpoklady. Z finančního hlediska se jedná o neziskový projekt s vyrovnaným rozpočtem. Projekt se opírá o hodnotu sociálních přínosů, které jsou důleţité pro společnost jako celek. Z tohoto důvodu je vhodnější projekt hodnotit metodou CBA, kterou lze efektivně posoudit přínos či újmu projektu. Sport jako jeden z elementů veřejného sektoru tak jistě nachází v projektech veřejně prospěšného charakteru a jeho hodnocení své opodstatnění. Metody, které byly pouţity pro výše zkoumaný projekt, umoţnily převést přínosy a újmy projektu na jejich monetární podstatu. Vyčíslená finanční hodnota projektu tak výrazně ovlivnila čistou současnou hodnotu, která je porovnána v tabulce č. 16.

Tabulka 16: Srovnání finanční analýzy a CBA

Finanční analýza CBA

ČSH 1 700 433 Kč přijatelné 44 376 195 Kč přijatelné