• No results found

Cash flow projektu upravené o relevantní přínosy a náklady

2016 2017 2018

Výdaje 1 392 000 Kč 12 764 640 Kč 68 541 360 Kč

Příjmy 0 Kč 54 987 522 Kč 77 113 007 Kč

Cash flow - 1 392 000 Kč + 42 222 882 Kč + 8 671 647 Kč Diskontovaný CF - 1 325 714 Kč + 38 297 398 Kč + 7 404 511 Kč Kumulovaný CF - 1 325 714 Kč + 36 971 684 Kč + 44 376 195 Kč Zdroj: vlastní zpracování

Změny hodnot oproti tabulce č. 8 lze pozorovat ve vyjádření výdajů a příjmů v roce 2018.

Jedná se o relevantní přínosy a náklady, které se promítly do cash-flow, a které tak změnily zápornou hodnotu toku investice na kladnou v roce 2018. Kumulovaný cash-flow dosáhl hodnoty 44 376 195 Kč. Přínosy a náklady bylo moţné finančně vyjádřit aţ v roce 2018, protoţe vyplývaly z realizace projektového záměru. Vzhledem k tomu, ţe se jednalo o dočasný projekt, tak z projektu neplynuly ţádné dodatečné finanční toky do dalších let.

Nyní je moţné posoudit čistou současnou hodnotu i v rámci ocenitelných přínosů a nákladů viz vzorce (11) a (12).

Čistá současná hodnota

Č𝑆𝐻 =

𝑃𝑡+𝐵𝑡

1+𝑖 𝑡

𝐾𝑡+𝐶𝑡

1+𝑖 𝑡 𝑇𝑡=1

𝑛𝑡=1 (11)

neboli

Č𝑆𝐻 =

𝐶𝐹𝐵 𝑡 −𝐶𝑡

1+𝑖 𝑡

𝑛𝑡=1 (12)

Č𝑺𝑯 = 𝟒𝟒 𝟑𝟕𝟔 𝟏𝟗𝟓 𝑲č

Čistá současná hodnota upravená o relevantní přínosy a náklady je 44 376 195 Kč, a protoţe finanční přínosy převýšily náklady, je na základě tohoto kritéria projekt zcela jistě přijatelný. Hodnota benefitů, která z projektu vyplývá, je na základě jejich ocenění ve vyjádření čisté současné hodnoty vyšší o 42 675 762 Kč. Dle tohoto výsledku je prokazatelné, ţe se projekt opírá především o sociální přínosy, které jsou vyčísleny téměř ve stejné hodnotě skutečně vynaloţených finančních výdajů na projekt. CBA tak potvrzuje, ţe čistá současná hodnota investice dosahuje vyšších hodnot ve srovnání s finanční analýzou zejména proto, ţe v projektu převyšovaly relevantní přínosy nad náklady. Tímto je potvrzen smysl veřejně prospěšného projektu a doporučení pro další realizace. Ke změně došlo v cash-flow projektu, který nyní vykazuje konvenční peněţní tok. Výpočet vnitřního výnosového procenta však v tuto chvíli není zcela zásadní z důvodu jeho nevypovídající hodnoty a nemoţnosti srovnání s výsledkem vnitřního výnosového procenta ve variantě projektu s nekonvenčním peněţním tokem.

Analýza rizik

Kaţdý projekt je spojen s moţností výskytu rizik. Negativní dopady je moţné eliminovat, pokud jsou daná rizika očekávána a je vypracovaný plán krizové komunikace. Identifikace takových rizik pak předchází zbytečným organizačním chybám, finanční ztrátovosti nebo ztráty přízně zainteresovaných subjektů. V souvislosti s projektem Olympijského festivalu je moţné očekávat základních 10 rizikových faktorů, které můţou negativně ovlivnit pořádání akce či její samotný průběh. Organizátorům projektu byla odborníky vyhotovena analýza nejčastějších rizik souvisejících s pořádáním akcí tohoto typu, a ti je následně implementovali do všeobecného manuálu, který poskytují ostatním manaţerům Olympijského festivalu, případě jeho nový zájemcům.

Davy. Riziko vysokého počtu návštěvníků shromaţďujících se na malém prostranství je především v době otevírání a uzavírání areálu a pod pódii. Je důleţité vědět, kolik účastníků je do areálu moţné pustit a mít dobře zajištěné a značené únikové východy. Pro plynulý chod v areálu je nutné mít vypracovaný architektonický návrh sportovišť s dostatečným prostorem pro účastníky, a stejně tak poskytovat i plánek areálu přicházejícím návštěvníkům. Předcházet tvoření front lze dobrým výcvikem dobrovolníků, kteří dokáţou situaci zvládat, mít posílené bezpečnostní sloţky, které je ihned moţné aktivovat a průběţně monitorovat počet návštěvníků. Element bezpečnosti lze zajistit i ozvučením, které v případě nenadálého stavu bude informovat o nezbytném opatření.

Důsledkem tvoření davů můţe být dočasné pozastavení provozu, zranění a nehody, poničení infrastruktury areálu a negativní renomé události.

Riziko nevhodného chování se můţe týkat jak návštěvníků, tak výkonných pracovníků Olympijského festivalu. Velikou hrozbou můţou být agresivní a opilí návštěvnici. Další nevědomé kroky nevhodného chování můţou být zapříčiněny špatnou organizací, která způsobí dlouhé fronty a vyvolání celkové nespokojenosti, či dokonce demonstrace frustrovaných návštěvníků. Potlačit takové chování by měli pracovníci agentury zajišťující bezpečnost, kteří zároveň prověří návštěvníky festivalu při příchodu, a zaučení dobrovolníci. Všeobecný monitoring stavu chování tak můţe předejít nehodám, poškození technické výstavby či i dočasnému přerušení provozu.

Moţnost poţáru je dalším rizikem, které můţe být zapříčiněno selháním elektrického vybavení, kouřením, ohňostroji, manipulací s hořlavinami aj. Veškerá výstavba i činnost v areálu by měla probíhat dle právní legislativy a s náleţitou manipulací. Elektrické zařízení by se mělo pravidelně kontrolovat. V areálu by mělo být zakázáno kouření, případně by pro kuřáky měl být vyhrazen speciální prostor. Důleţitá je komunikace se záchrannými sloţkami, především hasiči, kteří v případě poţáru zajistí jeho hašení.

K tomu je nezbytné mít přístupné únikové východy pro rychlý vjezd hasičských i záchranných sloţek. Základní hasící vybavení je samozřejmé mít i uvnitř areálu.

V případě poţáru by mohlo dojít k velkým finančním ztrátám, poničení technického vybavení, ale především i moţnosti ztráty lidských ţivotů.

Počasí je těţko ovlivnitelné riziko, avšak projektový plán musí počítat i se situací, ţe bude příliš velké teplo a nebude moţné zasněţit a udrţovat sněhové a ledové plochy, nebo naopak můţe být velká zima, silný vítr nebo déšť či další neţádoucí meteorologické

jevy. Riziko špatného počasí pak můţe způsobit trvalé nebo dočasné uzavření provozu, zrušení nebo odloţení termínu konání, ale i nehody, zranění a poškození majetku.

O předpovědi počasí by se měli průběţně informovat organizátoři projektu a poskytovat informace účastníkům skrze komunikační kanály. Dodavatel technického zařízení by měl zajistit certifikaci o bezpečnosti provedení staveb, které jsou větru vzdorné a průběţně kontrolovat stav zařízení.

Environmentální riziko úzce souvisí se společenskou odpovědností a šetrném chování k přírodě. Znečištění okolního prostředí, vodních zdrojů a dalších by mělo předejít správné nakládání s odpady, jeho třídění a informování veřejnosti o dodrţování čistoty.

V projektovém týmu by měla být zastoupena osoba, která má na starosti environmentální management, má vytvořený plán svozu odpadu a komunikuje s technickými sluţbami města.

Marketingové riziko vzniká v chybné komunikaci s partnery. V takovém případě můţe partner ztratit zájem o spolupráci, čímţ se projekt dostane do finanční tísně. O partnery je vhodné pečovat speciálním programem, který jim zaručí pocit jejich exkluzivity. Český olympijský výbor je taky povinen kontrolovat dodrţování olympijské symboliky, která je chráněna zákonem.

Finanční riziko vychází ze špatně sestaveného finančního plánu. Některé poloţky rozpočtu mohou skokově narůst v důsledku nedostatku informací a málo zkušeností o technické výstavbě. Příliš vysoké vstupné by mohlo způsobit malý zájem široké veřejnosti a v celkovém důsledku hospodařit s finanční ztrátou projektu. Důsledné plánování, vymezení rolí a zodpovědností v projektovém týmu jsou základní kameny projektového managementu.

Riziko lidských zdrojů je v nedostatečném zaškolení dobrovolníků či málo zkušenostech organizačního týmu. Časté chyby pramenící z lidských zdrojů jsou způsobené nedostatkem času, prací v časové tísni, nemoţnosti rozhodnout apod. Problémy můţe způsobit i chabý informační systém, systémové chyby programů, ztráta dat či nevhodně sestavený časový harmonogram. Příprava projektu, efektivní komunikace a vyuţívání metod projektového managementu jsou nezbytnými aspekty správného řízení lidských zdrojů.

Riziko vyšší moci nikdo nedokáţe ovlivnit a příprava na něj je jedna z nejobtíţnějších.

Jedná se o nepředvídatelné a mimořádné skutečnosti, které zapříčiní přerušení, ukončení

nebo dokonce nemoţnost Olympijský festival uskutečnit. Do rizik vyšší moci patří jak ţivelné pohromy, tak politické události, války nebo pandemie – viz změna termínu pořádání Olympijského festivalu 2020 na rok 2021 v důsledku celosvětové virové nákazy.

V tabulce č. 13 jsou shrnuta všechna rizika, kterým je přiřazena jejich pravděpodobnost a rozsah způsobených škod. Kaţdá poloţka rizika je hodnocena na stupnici 1 – 5 (1 – nejméně pravděpodobné/nejmenší dopad, 5 – nejvíce pravděpodobné/největší dopad).

Pravděpodobnost znamená výskyt negativního vlivu, dopad předpokládá výši způsobených škod.