• No results found

Presentation av lärarna

In document Vad kommer på provet? (Page 41-44)

Bengt är 49 år och har varit lärare i 11 år. Han arbetar på en kommunal skola i en mindre kommun där han har arbetat sedan han tog sin examen. Han är utbil-dad lärare i samhällskunskap och religion, men har också undervisat i svenska och matematik i början av karriären. Han undervisar på både studie- och yrkes-förberedande program och de prov han har skickat in har använts på båda pro-gramtyperna. I kursen samhällskunskap A använder han fyra prov, två muntliga redovisningar och en rapportskrivning som examination.

Bengt anger att proven har stor vikt vid den slutgiltiga betygsättningen. De prov som Bengt skickade in bedömdes vid förstudien som att de har en stor andel tillhörande kategorin minnas, provet om ekonomi hade enbart frågor av denna typ och provet om Sveriges styrelseskick hade mer än 90 procent.

1.6.2 Lärare Sara

Sara är 34 år och har arbetat i drygt 8 år som lärare. Hon arbetar på en kommunal skola i en stor kommun, där hon har jobbat större delen av sin yrkesverksamma tid. Hon är utbildad lärare i samhällskunskap och religion, men har ibland också undervisat i psykologi och filosofi, som hon har några hög-skolepoäng i, men hon är inte behörig i dessa ämnen. Skolan hon arbetar på har enbart studieförberedande program, vilket är de som hon då undervisar på. Kursen samhällskunskap A examinerar hon med tre skriftliga prov, fyra munt-liga prov i grupper eller individuellt, en rapportskrivning och fyra muntmunt-liga redovisningar.

Sara anger att proven har stor vikt vid den slutgiltiga betygsättningen. De prov som Sara skickade in kategoriserades i förstudien som att tillhöra gruppen med hög andel minnesfrågor, det vill säga 80 procent eller mer. Hennes egna prov bedömdes bestå av drygt 80 procent frågor i denna kategori. I övrigt var det i huvudsak att förstå, men också något inslag av att analysera.

1.6.3 Lärare Per

Per är 52 år och har arbetat som lärare i 23 år. Han arbetar på en större kom-munal gymnasieskola i en stor kommun. Han undervisar i samhällskunskap, svenska, engelska och filmkunskap. Skolan han arbetar på har enbart studieför-beredande program och det är således sådana program som Per undervisar på. Under en kurs i samhällskunskap A använder han fyra skriftliga prov, två munt-liga prov (i helklass), tre muntmunt-liga redovisningar, en rapportskrivning och en till två skriftliga inlämningsuppgifter. Därutöver har han också flera läxförhör, 6-10 skriftliga och 6-10 muntliga.

Proven anges ha mycket stor vikt vid den slutgiltiga betygsättningen. De prov Per skickade in hamnade i pilotstudien i mellangruppen, det vill säga de som hade en andel minnesfrågor på mellan 50 och 80 procent. Pers prov bedömdes till ca 75 procent vara att minnas, ca 20 procent att förstå och ca 5 procent att analysera.

1.6.4 Lärare Lisa

Lisa är 27 år och har arbetat som lärare i ett år. Hon arbetar på en friskola i en stor kommun. Hon är utbildad lärare i samhällskunskap och matematik. Skolan hon arbetar på har enbart yrkesförberedande program, vilket gör att det är denna typ av program hon undervisar på. Under kursen samhällskunskap A använder hon fyra skriftliga prov, två muntliga prov i grupper/individuellt, två rapportskrivningar, två muntliga redovisningar samt en skriftlig inläm-ningsuppgift.

Hon anger att proven har stor vikt vid den slutgiltiga betygsättningen. De prov som hon skickade in tillhörde mellangruppen, det vill säga med en andel minnesfrågor på mellan 50 och 80 procent, i hennes fall hamnade det på ca 60 procent. De övriga 40 procenten kategoriserades främst som att förstå, men det fanns också inslag av analysera och värdera.

1.6.5 Lärare Tomas

Tomas är 42 år och har arbetat i 11 år som lärare. Han är anställd på en kom-munal skola i en stor kommun och har arbetat på denna skola i stort sett hela sin tid som lärare. Skolan har enbart yrkesförberedande program och därför

undervisar Tomas enbart på sådana. Han är utbildad i samhällskunskap och religion, men har också estetisk verksamhet (film) och är stödlärare i matematik. Under kursen samhällskunskap A använder han fyra skriftliga prov, två muntli-ga redovisninmuntli-gar och en till två inlämningsuppgifter som examinationsmoment. Han har också två muntliga läxförhör.

Proven har mycket stor vikt vid betygsättningen anger Tomas. De prov Tomas skickade in placerades i gruppen med liten andel frågor i kategorin att minnas (mindre än 50 procent). Hans egna prov bedömdes i förstudien bestå av drygt 40 procent i denna kategori. I övrigt var det knappt 20 procent vardera i att förstå och värdera, knappt 15 procent att skapa och ca 5 procent att analysera. Den enda kategorin som saknades var att tillämpa.

1.6.6 Lärare David

David är 29 år och har varit lärare i 5 år. Han arbetar på en friskola i en stor kommun där han har arbetat sedan han tog examen. Han är utbildad lärare i samhällskunskap, historia och religion. Han undervisar på yrkesförberedande program, främst på några specialutformade program. Han bedömer att i prakti-ken så är programmen snarare ett mellanting mellan yrkes- och studieförbere-dande program. I kursen samhällskunskap A använder han ungefär två prov, fem rapportskrivningar och två muntliga redovisningar som examination. David anger att proven har stor vikt vid den slutgiltiga betygsättningen. De prov som David skickade in bedömdes vid förstudien vara väldigt varierade. Färre än hälften av frågorna tillhörde kategorin minnas, och frågorna i övrigt fanns spridda över alla olika kognitiva kategorier.

2 Lärarna och betygen

I detta avsnitt redovisas vad lärarna säger om vad som krävs för de olika betygen. Det är också intressant att jämföra detta med kursmålen och betygskri-terierna. Därför kommer först en analys av kursmål (mål att uppnå) och kriterier15, därefter följer lärarnas utsagor om betyg och en analys av dessa. Till sist görs en jämförelse mellan lärarnas utsagor och kursmålen och betygs-kriterierna.

In document Vad kommer på provet? (Page 41-44)