• No results found

Samverkansformer och frivilliga överenskommelser

International Material Data System

Bilaga 11 Samverkansformer och frivilliga överenskommelser

Bygga bo och förvalta för framtiden269

Denna dialog är ett samarbete mellan företag, kommuner och regeringen för att åstadkomma en utveckling mot en hållbar bygg- och fastighetssektor i Sverige. Man har enats om en överenskommelse om att vidta konkreta åtgärder för en håll- bar utveckling inom tre prioriterade områden; hälsosam innemiljö, effektiv energi- användning samt effektiv resursanvändning. Deltagarna har även definierat ett antal långsiktiga mål. I överenskommelsen förbinder sig aktörerna att arbeta för att bidra till att uppnå Bygga-bo-dialogens mål samt att göra ett antal åtaganden om konkreta insatser samt medverka i uppföljning och utvärdering.

Framtida handel270

Dialogen Framtida handel med dagligvaror är ett samarbete med företag, kommu- ner, regioner och regeringen för att få till stånd en utveckling mot en hållbar handel med dagligvaror i Sverige. Partena har utformat mål och träffat en överenskommel- se om att vidta ett antal konkreta åtgärder för en hållbar utveckling. Arbetet omfat- tar hela kedjan från produktion till konsumtion av dagligvaror, inklusive transpor- ter. Dialogen har bl.a. fokuserat på en effektiv resurs- och energianvändning men även transporter och varornas innehåll har varit betydelsefulla.

Miljödriven affärsutveckling, miljöanpassad produktutveckling

Nutek har finansierat projekt i nätverksform som drivits av branschorganisationer, industriforskningsinstitut och regionala aktörer som bl.a. syftat till att vidareut- veckla och testa nya metoder för miljöanpassad produktutveckling och till att skapa ramverk för företagens miljöarbete.

SIS Projekt Miljöledning

Inom SIS Projekt Miljöledning har de tekniska standardiseringskommittéer inord- nats som svarar för det svenska deltagandet i det internationella arbetet med att ta fram och vidareutveckla standarderna i ISO 14000-serien. I de svenska kommitté- erna deltar experter från svenska företag, branschorganisationer, myndigheter ut- bildnings- och forskningsinstitutioner och ideella organisationer. SIS Projekt Mil- jöledning, som speglar ISO:s kommitté TC 207 Environmental management, är ett viktigt nätverk i Sverige inom näringslivet och utbildnings- och forskningsvärlden vad gäller samlad kompetens kring företagens miljöarbete.

Nationellt IPP-nätverk

Naturvårdsverket driver sen ett antal år ett nationellt nätverk med syfte att driva på utvecklingen mot mer miljöanpassade produkter. Deltagare i nätverket är bland myndigheter bl.a. Kemikalieinspektionen, Nutek, Konsumentverket och från

269

Se vidare www.byggabodialogen.se

270

näringslivet bl.a. Svenskt Näringsliv, Plast och kemiföretagen samt Skogsindustrin. Även representanter från enskilda företag finns representerade.

Bilaga 12 Forskningsprojekt

DANTES271 är ett EU-finansierat forskningsprogram vars syfte är att utvärdera och demonstrera verktyg som LCA, ERA272, och LCC. DANTES tar också fram strate- gier för utvärdering baserat på de existerande verktygen om hur efterfrågad data tas fram och hur resultaten kommuniceras. Projektet drivs av Akzo Nobel Surface Industry, ABB, Stora Enso och Chalmers. En integrerad användning av dessa me- toder och verktyg för att beräkna miljöpåverkan från produkter har analyserats och strukturerats, baserat på praktiska erfarenheter i företagen. Ett flertal olika publika- tioner om de olika verktygen finns publicerade.273 I projektet har den s.k. Gatemo- dellen utvecklats som innebär att produktutveckling är uppbyggd så ett antal ”grin- dar” ska passeras under processens gång som innebär en utvärdering av att de krite- rier som sattes upp från början har uppfyllts. 274

OMNIITOX275 är ett EU-finansierat forskningsprogram som slutfördes 2004.276 Ett flertal företag medverkade bl.a. Volvo, Procter& Gamble, Stora Enso samt Chalmers. Syftet med projektet var att underlätta beslutsfattande som rör potentiellt farliga ämnen, genom att förbättra nuvarande metoder och utveckla informations verktyg som är nödvändiga för LCA och ERA. Man tittar på olika metoder för att förena LCA och ERA.

FLIPP- programmet 277studerar såväl en produkts miljöpåverkan under livscykel som produktens totala miljöbelastning. Satsningen syftar till att gränserna för en integrerad produktpolicy flyttas fram i såväl Sverige som internationellt. 278 Inom ramen för programmet finns bl.a. ett projekt ”Integrated Environmental Informa- tion Systems” som har stark bäring på detta regeringsuppdrag. Projektet syftar till att utforska förutsättningarna för och formulering av krav på industriella miljöin- formationssystem utifrån ett användarperspektiv.

SHARP- programmet 279studerar sambandet mellan hushållens värderingar och agerande för att bidra till ett miljömässigt hållbart samhälle. Målet är att utforma fungerande styrmedel.280

271

Demonstrate and Assess New Tools for Environmental Sustainability

272

Environmental Risk Assessment

273

Se vidare www.dantes.info.

274

Naturvårdsverkets rapport 5523 Establishing common primary data for environmental overview of product life cycles (2005).

275

Operational Models aNd Information Tools for Industrial Applications of Eco/TOXicological impact assessment

276

International Journal of LCA OMNIITOX Special Edition Volume 9 (5), 2004.

277

Furthering Life Cycle Considerations through Integrated Product Policy

278

Se vidare www.lu.se/flipp

279

Sustainable Households: Attitudes, Resources and Policy Instruments

280

I CASCADE - projektet 281 har format för miljödata integrerats i existerande stan- darder för lagring och utbyte av material- och produktdata282,283 som används inom andra tekniska områden. Projektet tillhandahåller också en lösning för hur nomen- klaturer kan bibehållas på olika organisationsnivåer.

I RAVEL-projektet (RAiL VEhicLe eco efficient design) utvecklades en särskild metod för miljöanpassad produktdesign som baserades på produktrelaterade mätba- ra miljöindikatoer (Environmental Performance Indicators, EPI), en användbar materiallista och ett kommunikations format för utbyte av data. Metoden tillhanda- håller kommunikation och mätning av miljöprestanda i värde kedjan och tillhanda- håller en koppling mellan marknadskrav och produktutformning.284

MenuTool är ett projektet finansierat av FORMAS som syftar till att ta fram ener- giprofiler för olika måltider. I projektet integreras mat, hälsa och miljö i ett interak- tivt webbverktyg. FOI och Göteborgs universitet är engagerade i projektet. Under 2006 ska webbverktyget testas bland annat på skolelever på högstadiet. Instrumen- tet skulle kunna utvecklas ytterligare om det finns en efterfrågan

281

CASCADE, http://192.107.71.126/cascade

282

International Organization of Standardization, ISO 15926 Integration of life-cycle data for process plants including oil and gas production facilities

283

International Organization of Standardization, ISO 10303-235 Materials information for product design and validation (under development)

284

Naturvårdsverkets rapport 5523 Establishing common primary data for environmental overview of product life cycles (2005).

Bilaga 13 Rekommendationer för utveckling