• No results found

Tvingande krav på att redovisa miljö

11 Miljöinformation till finansiella sektorn

11.2 Tvingande krav på att redovisa miljö

Lagkrav på externt redovisad miljöinformation finns i årsredovisningslagen (som ska redovisas i årsredovisningen) och i miljöbalken (som ska redovisas i miljörap- port för vissa angivna verksamheter), se nedan. Därutöver kan företag lämna frivil- liga redovisningar, genom till exempel miljö- och hållbarhetsredovisningar (se avsnitt 8.6), information på hemsidan eller andra media, miljökommunikation för en produkt via miljömärkning, miljödeklarationer eller egna miljöuttalanden (se avsnitt 8.4).

Årsredovisningslagen

KRAV PÅ MILJÖINFORMATION I ÅRSREDOVISNINGSLAGEN

I årsredovisningens förvaltningsberättelse ska upplysning lämnas om sådana för- hållanden som är viktiga för bedömning av bolagets ställning, resultat och förvän- tade framtida finansiella utvecklingsmöjligheter. Däri innefattas även miljöfrågor som kan vara aktuella för företaget.200 Företag som har mindre än 10 anställda eller har tillgångar med ett värde understigande 24 miljoner kronor behöver inte beskri- va företagens förväntade framtida utveckling eller filialer i utlandet.201

Utöver sådan information om verksamhetens miljöpåverkan som ska lämnas enligt ovan, skall förvaltningsberättelsen innehålla sådana icke-finansiella upplys- ningar som behövs för förståelsen av företagets utveckling, ställning eller resultat och som är relevanta för den aktuella verksamheten, däribland upplysningar om miljö- och personalfrågor.202 Dessa krav omfattar bara större företag, dvs. som har mer än 200 anställda eller tillgångar till ett värde över 1000 prisbasbelopp eller är börsnoterat.203

Företag som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken204 skall all- tid lämna upplysningar om verksamhetens påverkan på den yttre miljön i förvalt- ningsberättelsen.205 Upplysningskravet gäller miljöpåverkan till följd av produk- tionsprocessen. Redovisning till följd av produkters påräkneliga effekter vid an- vändning, återvinning eller slutligt omhändertagande omfattas däremot inte. Idag är ca 6 000 företag tillståndspliktiga och 15 000 – 20 000 företag anmälningspliktiga enligt miljöbalken.206

200

Enligt 6 kap 1§ andra stycket Årsredovisningslagen.

201

Av de företag som är skyldiga att lämna årsredovisning har ca 28000 mer än 10 anställda och ca 16 000 företag tillgångar överstigande 24 miljoner kronor, enligt Upplysningscentralen.

202

Enligt 6 kap 1§ fjärde stycket Årsredovisningslagen.

203

Av de företag som är skyldiga att lämna årsredovisning har ca 1100 mer än 200 anställda, enligt Upplysningscentralen.

204

Miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 § miljöbalken.

205

Enligt 6 kap 1§ fjärde stycket Årsredovisningslagen.

206

Krav på miljöinformation i årsredovisningslagen infördes 1999. Den 1 maj 2005 reviderades dessa till följd av EU:s moderninseringsdirektiv207 och gäller för de räkenskapsår som inleds närmast efter 30 april 2005. De ovan nämnda kraven är de som gäller fr o m 1 maj 2005.

Bokföringsnämnden har uttalat sig om vad kraven på miljöinformation innebär. Eventuella förändringar till följd av revideringen av årsredovisningslagen som gäller fr o m 1 maj 2005 är ej beaktade i detta uttalande. Se vidare avsnitt 11.3.

ÅRSREDOVISNINGENS INNEHÅLL OCH STATUS

En årsredovisning upprättas för de verksamheter som har att följa Årsredovisnings- lagen (1995:1554), dvs. aktiebolag och vissa stiftelser, handelsbolag, kommandit- bolag och ekonomiska föreningar. Ca 280 000 företag är skyldiga att upprätta års- redovisning. Totalt finns ca 960 000 företag i Sverige.208

En årsredovisning består av balansräkning, resultaträkning, noter och förvalt- ningsberättelse. Årsredovisningen ska granskas av en kvalificerad revisor och bo- lagsstämman ska ta ställning till att fastställa balans- och resultaträkning, utdelning samt besluta om ansvarsfrihet för styrelsen. Den fastställda årsredovisningen regi- streras hos Bolagsverket där den kan läsas av alla som så önskar.

Annan information, som separat miljöredovisning eller information i fristående bilagor, faller utanför den formella årsredovisningen och omfattas därmed inte formellt av den externa revisionen eller bolagsstämmans godkännande av årsredo- visningen. Flera företag låter externt granska sin miljö- eller hållbarhetsredovisning separat.

SÄRSKILD UTREDNING OM MILJÖINFORMATION I ÅRSREDOVISNINGSLAGEN

Justitiedepartementet gav år 2004 en särskild utredare i uppdrag att utvärdera be- stämmelserna i 6 kap. 1 § fjärde stycket årsredovisningslagen, dvs. kravet om mil- jöinformation från företag som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljö- balken. I uppdraget ingår bland annat att även kartlägga miljörelaterade upplys- ningar företag eventuellt lämnar vid sidan av årsredovisningen och överväga beho- vet av ytterligare lagbestämmelser om miljöredovisning. Uppdraget redovisades 31 november 2005.

Utredarens grundlinje är att miljöfrågorna utvecklats över tiden och nu är av sådan art och omfattning att de inte bör särregleras i 6 kap. 1 § årsredovisningsla- gen, dvs. att krav på att särredovisa miljöaspekter redan innefattas i 6 kap. 1§ andra stycket. Man konstaterar också att externa analytiker och intressenter i övrigt runt ett företag behöver relevant, tillförlitlig och gärna jämförbar information och att sådan hittills inte har varit tillgänglig.

207

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/51/EG; kallat moderniseringsdirektivet, samt prop. 2004/05:68.

208

Miljöbalken

Utövare av tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 § miljöbalken ska årligen lämna en miljörapport till tillsynsmyndigheten. Kravet gäller större verksamheter, så kallade A- och B-anläggningar.

Ett av miljörapportens syften är att tillgodose allmänhetens och finansiella ak- törers informationsbehov. Miljörapporten ska innehålla uppgifter om tillstånd, villkor för verksamheten, utsläpp och åtgärder. Miljörapporten hanterar endast tillverkningsfasen, förutom ett antal ämnen som rapporteras om de ingår i den till- verkade produkten. Se vidare bilaga 5.

Noterade bolag på börsen

De bolag som vill vara noterade på börsen i Stockholm måste förbinda sig att förse marknaden med information om beslut och händelser som kan ha kurspåverkande effekt. Här intar miljöfrågorna ingen särställning utan de omfattas av informations- kravet om det är väsentligt för kursens utveckling. Det är sällsynt att miljöaspekter omnämns i dessa sammanhang, men förekommer i samband med olyckor med miljöanknytning.

År 2003 var 283 bolag noterade på Stockholmsbörsen.