• No results found

Tillgänglighet hos myndigheter av efterfrågad miljöinformation

11 Miljöinformation till finansiella sektorn

11.4 Tillgänglighet hos myndigheter av efterfrågad miljöinformation

Den information som finns idag uppfyller ofta inte ovan nämnda önskemål från finansiella sektorn på miljöinformation. Som exempel kan nämnas att årsredovis- ningarna inte alltid är kompletta avseende miljöinformation, informationen i en frivillig miljö- eller hållbarhetsredovisning kan vara begriplig men är inte alltid fullständig eller jämförbar, informationen i de lagstadgade miljörapporterna (för företag med tillstånd enligt miljöbalken) är en förhållandevis tillförlitlig källa men är ofta inte begriplig eller relevant före en finansanalytiker, miljöinformation om produkters miljöprestanda (som miljömärkning, egna miljöuttalanden, miljödekla- rationer) eller information hur företaget tar ansvar för miljöfrågor (som förekomst av miljöledningssystem, miljöpolicies) är ofta svåra att värdera.

En del av den miljörelaterade data som den finansiella sektorn bedömer som re- levant och användbar finns hos myndigheter, annan inte. Nedan är en genomgång av vad som finns hos myndigheter och hur tillgänglig den är för finansiella sektorn. De aspekter som nämns nedan har preciserats i den genomförda dialogen med sek- torn.

Om företaget bedriver miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken och är till- ståndspliktigt (A- och B- anläggningar)

Denna information finns idag hos respektive länsstyrelse och hos Naturvårdsverket, som har tillgång till länsstyrelsernas databas EMIR. Informationen fås via kontakt med handläggare. Sökväg är i första hand anläggningsnummer, företagsnamn eller fastighetsbeteckning. Organisationsnummer är i vissa fall angivet i EMIR och kan då vara en sökväg.

Lantmäteriverket har föreslagit till regeringen att information om beslut om A- och B-anläggningar ska bli tillgänglig via Lantmäteriverkets fastighetsregister.209 Se vidare avsnitt 11.5.

Informationen i fastighetsregistret är digitalt tillgänglig. Den som vill använda informationen i fastighetsregistret måste ansöka om detta. Efter att den sökandes behov prövats och godkänts av Lantmäteriverket enligt de krav som anges i lagen (2000:224) om fastighetsregister ingås ett avtal om tillgång till relevanta delar. Tillhandahållandet sker mot en avgift. Fastighetsregistret innehåller fastighetsan- knuten information och utgångspunkt är fastighetsbeteckning.

Om företaget bedriver miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken och är an- mälningspliktigt (C- anläggning)

Denna information finns hos respektive kommun och hos vissa länsstyrelser. In- formationen fås via kontakt med handläggare. Organisationsnummer kan vara en sökväg.

Tillstånd och villkor för den miljöfarliga verksamheten

Denna information finns hos respektive länsstyrelse eller kommun. För de till- ståndspliktiga verksamheterna finns den i den årliga miljörapporten som lämnas till tillsynsmyndigheten. Miljörapporten är offentlig handling men tillsynsmyndigheten måste göra en sekretessprövning innan den lämnas ut210. Informationen fås via handläggare. Miljörapporterna är sökbara via diariet och på bland annat företags- namn och diarienummer. Se också bilaga 5 om miljörapporter.

Miljödomar från Miljööverdomstolen

Idag finns vägledande avgöranden från och med år 2004 digitalt tillgänglig på den offentliga webbplatsen Domstolsväsendets rättsinformation (som Domstolsverket ansvarar för). Dessa är sökbara på dom, lagrum eller rubrik på domen.

Inom en snar framtid211 kommer alla domar från och med 1999 finnas digitalt till- gängliga. Lantmäteriverket har i sin ovan nämnda utredning föreslagit att denna information skulle vara tillgänglig via Lantmäteriverkets fastighetsregister.

209

Lantmäteriverket, 2004-12-07: Plan för komplettering av fastighetsregistret med en miljödel, rapport

över ett regeringsuppdrag” Lantmäteriverkets dnr 519-2004/2356. 210

Enligt 8 kap 6§ första stycket sekretesslagen samt punkt 46 i bilagan till sekretessförordningen.

211

Miljödomar från de regionala miljödomstolarna

Denna information finns hos respektive miljödomstol. Informationen fås via kon- takt med handläggare. Dessa miljödomar kommer inte att tillgängliggöras på Inter- net av Domstolsverket. Detta styrs bl.a. av rättsinformationsförordningen.212

Miljösanktionsavgifter

Informationen finns hos respektive tillsynsmyndighet, dvs. länsstyrelse, kommun, Arbetsmiljöverket och Kemikalieinspektionen, med flera. Hos Kammarkollegiet och Naturvårdsverket finns samtliga beslut om miljösanktionsavgifter samman- ställda. Informationen fås via kontakt med handläggare. Organisationsnummer är en sökväg hos Kammarkollegiet, men inte hos övriga.

Upplysningscentralen har också uppgifter om utdömda miljösanktionsavgifter där informationen kan erhållas mot en avgift. Sökvägen är organisationsnummer. (Upplysningscentralen är inte en myndighet.)

Utsläpp av farliga ämnen från produktionsanläggning

Information om utsläpp till luft och vatten av 70 olika ämnen/grupper från vissa större anläggningar finns hos Naturvårdsverket i kemikalieutsläppsregistret (KUR). Uppgifterna anger totalutsläpp per år och relaterat inte till produktionsvolym. Informationen är digitalt tillgänglig. Sökord är anläggningens namn, substans, CAS-nr, bransch, olika media, geografiskt område, år.

Naturvårdsverket utreder för närvarande möjligheten att göra informationen sökbar även på fastighetsbeteckning och organisationsnummer. Detta ska redovisas till regeringen senast 31 december 2006. Se vidare kapitel 13.

Förekomst och utsläpp av farliga ämnen från produkter vid användning och avfallshantering

Information om hur mycket av ett 40-tal ämnen som går ut från vissa större an- läggningar i produkter eller avfall finns hos Naturvårdsverket i kemikalieutsläpps- registret (KUR). Se vidare stycket ovan om utsläpp av farliga ämnen från produk- tionsanläggning.

Förekomst av förorenad mark

Länsstyrelserna för register över förorenad mark i landet. För närvarande har ca 1 000 - 4 000 fastigheter fastställts som förorenade och kommunicerats med fastig- hetsägarna, ca 10 000 har värderats och ca 50 000 misstänks vara förorenade. Den information som är offentlig är endast den som rör de fastigheter där man kommu- nicerat med fastighetsägaren. Vid förfrågan kan det även gå att få viss muntlig information om övriga fastigheter.

Informationen finns hos respektive länsstyrelse och fås via kontakt med handlägga- re. Sökord är bland annat fastighetsbeteckning, inte organisationsnummer.

212

Olika typer av miljöproblem på en fastighet som förekomst av farliga ämnen t.ex. radon

Uppgifter om förekomst av radon i fastigheter finns hos respektive kommun i de fall mätningar gjorts.

Informationen fås via kontakt med handläggare. Sökord är fastighetsbeteckning eller adress.

Miljöledningssystem

Informationen om ett företag har miljöledningssystem är intressant för den finansi- ella sektorn, men sektorn anser inte att informationen behöver finnas hos myndig- heter. Den fås ofta direkt från företagen.

Information om företag som är registrerade enligt EMAS finns digitalt tillgängligt hos Miljöstyrningsrådet. Sökord är organisationsnummer eller företagsnamn. Information om vilka företag som har miljöledningssystem enligt ISO 14 001 finns på Isoguiden213 med sökväg företagsnamn och för dem som även är EMAS- registrerade hos Miljöstyrningsrådet med sökord organisationsnummer eller före- tagsnamn.

Miljöpolicies

Informationen om ett företags eventuella miljöpolicy är intressant för den finansiel- la sektorn, men sektorn anser inte att informationen behöver finnas hos myndighe- ter. Den fås ofta direkt från företagen. Informationen finns inte heller hos myndig- heter idag.

Produkternas miljöpåverkan

Information om tillverkade/hanterade produkters miljöpåverkan är viktig. Produkternas miljöpåverkan i form av miljömärkta produkter, miljödeklarationer, egendeklarationer, etc. är mindre intressant. Om informationen redan finns hos någon organisation kan det vara av intresse att länka dit från någon myndighets hemsida.

Miljömärkta produkter, som

Svanen, finns hos SIS Miljömärkning, digitalt tillgängligt via sökorden företag, produkt, produktgrupp eller licensnummer;

KRAV, finns hos KRAV ekonomisk förening, digitalt tillgängligt via sökorden företagsnamn, kontaktperson;

TCO, finns hos TCO Development, digitalt tillgängligt via sökorden företagsnamn, varumärke, produkt, variant av märkning.

Miljödeklarationer (typ III) finns hos Miljöstyrningsrådet, digitalt tillgängligt via

sökorden företagsnamn, produkttyp.

Egendeklarationer (typ II) finns hos respektive företag eller branschorganisation.

213

Handel med utsläppsrätter

Information om tilldelningsbeslut finns digitalt tillgängligt hos Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Sökord är företagsnamn i respektive tilldelningsbeslut. Energideklarationer i byggnader

Systemet träder i kraft 1 januari 2006. I slutbetänkande av den statliga utredningen om byggnaders energiprestanda214, som nyligen remissbehandlats, ges förslag på hur ett myndighetsregister kan upprättas.

Standardiserade nyckeltal för vissa miljöaspekter, bl a utsläpp av koldioxid

Finansiella sektorn har uttryckt behov av standardiserade, branschanpassade nyck- eltal för vissa miljöaspekter, bl a utsläpp av koldioxid, för noterade bolag. För kol- dioxid är det t ex intressant med de sammanlagda utsläppen, dvs. från tillverkning, transporter (gods- och person-) samt uppvärmning. Även företagens åtgärder för att aktivt minska sin klimatpåverkan är intressant. Behovet gäller samliga börsbolag, även om olika nivåer kan vara relevanta utifrån branschtillhörighet. Det är idag svårt att jämföra informationen och att göra jämförelser över tid. Dagens brist på riktlinjer hur sådan information ska redovisas innebär ibland till och med att de företag som redovisar noggrant blir straffade (får negativ uppmärksamhet).

Information om årliga utsläpp av koldioxid från tillverkningsfasen på företags- nivå för vissa större företag som har tillstånd för miljöfarlig verksamhet finns i Kemikalieutsläppsregistret hos Naturvårdsverket. De ca 700 företag som ingår i handelssystemet för utsläppsrätter ska från och med mars 2006 årligen rapportera det totala årliga utsläppet av koldioxid till Naturvårdsverket. Hur uppgifterna ska göras tillgängliga utreds för närvarande.

Framåtblickande analyser för kommande tillståndsfrågor, kommande lag- ändringar, framtida marknadstryck, företagens strategiska arbete kring han- del med utsläppsrätter

Det finns mycket kunskap och information hos myndigheter som kan ligga till grund för sådana analyser och bedömningar. En del finns även tillgängligt digitalt. Denna information är dock inte företags- eller branschanpassad.