• No results found

Strategier för att lösa uppgifter

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 120-124)

5 Forskningsfrågor

6 Studiens design och genomförande

8.2 Gruppernas lärandeaktiviteter

8.2.2 Strategier för att lösa uppgifter

Hela arbetsprocessen avspeglas i det sätt grupperna använder och formar sin pedagogiska praktik. Med hjälp av konferenssystemets möjligheter och andra källor för information till kommunikation för att nå sina mål, vilka i detta fall är de inlämningsuppgifter som är det resultat som bedöms. De båda uppgifterna som grupperna arbetar med skiljer sig något åt. Generellt kräver den andra uppgiften mer av dialog och diskuterande än den första. I princip kan tre sätt att arbeta med uppgifterna identifieras hos grupperna. Tillvägagångssätten kan beskrivas enligt nedan som olika strategier för objektens formande En strategi för att lösa uppgifter kallas här

sammanfogande. En andra strategi är selekterande vilket innebär att deltagare bidrar

med individuella delar men att de också deltar i diskussioner vilket innebär att det i mappen finns mer material än vad som behövs för inlämningsuppgiften. De får alltså välja ut vad de vill ha med och sammanfatta det till en text. Den tredje strategin kallas

elaborerande. En stor mängd diskussionsinlägg utgör det underlag som sammanfattas,

här är redigering och fördjupning centralt.

Att lösa uppgiften enligt en sammanfogande strategi

Grupp 1, 2, 3 och 5 har alla bestämt sig för att dela upp arbetet mellan sig, förutom de frågor som de tolkat som diskussionsfrågor. De skriver sina ”delar” och lämnar in dem som textbidrag som sen klipps och klistras ihop till en inlämningsuppgift. Resultatet håller sig nära uppgiftens utformning, det vill säga utgör ”svar” på delfrågor. Allt material som publicerats klipps ihop, redigeras lätt eller inte alls och lämnas in. Strategin används även för uppgift 2.

Utdrag ur grupp 1: 4 28 mars 19:47:39 Deluppgift 1 Annika Hej!

Skickar här deluppgift 1. Jag har skrivit in det som vi bestämde på första mötet så som jag kommer ihåg det. Ändra som vanligt och med annan färg så alla ser.

Jag kan fixa till Alvas del det är ju inte så mycket att skriva. Vi får tänka på att vi kan max skriva 200 ord var till denna deluppgift 1.

Annika refererar här till den inledande introduktionsdagens möte där de bildade gruppen och arbetade med gruppkontrakt och arbetssätt. Grupp 1 arbetar konsekvent med att skicka texter som bifogade dokument som de gör eventuella ändringar i med olika färger. Annika erbjuder sig att göra en del som tilldelats en person som aldrig påbörjade kursen men som fanns med som deltagare i gruppen inledningsvis. Av inlägget framgår att det är av vikt att alla ska skriva lika mycket och få med lika mycket i den text som ska lämnas in.

Att lösa uppgiften enligt en selekterande strategi

I den selekterande strategin finns mer material publicerat än vad som precis räcker till inlämningsuppgiften och därför kan ytterligare ett moment läggas till processen. De måste välja ut och välja bort material och redigera något mera i texterna innan en sammanfattning kan göras. Grupp 4, 6 och 7 samlar in textbidrag som enskilda individer haft som ”sin del” att skriva ihop om definitioner av begrepp. Dessa diskuteras inte förutom i något fall där vissa klargöranden görs. Grupp 4 säger om definitionsfrågorna att ”sammanfattningen kan göras genom att vi klistrar in våra ansvarsbitar i ett gemensamt dokument”. De frågor som bedömts som diskussionsfrågor och också uppgift 2 diskuteras däremot flitigt och genererar mycket text. Grupp 7 har svårare att få gruppens uppmärksamhet till de frågor som ställs men får ändå ihop en del material. Grupp 9 som valt att inte dela upp delfrågorna mellan sig diskuterar en fråga i taget.

Utdrag ur grupp 6: (I nedanstående utdrag är inläggen inte sammanhängande utan utvalda för att utdraget inte ska bli alltför långt.)

44 4 april 21:12:52 Subject: Re: Sammanställning? Annelie

Kan vi inte försöka med att var och en skriver lite om vad man tycker är intressant om de två sista frågorna så får vi försöka enas om vad vi ska ta med i vår sammanfattning. Det kommer ju ibland upp sånt som man kanske inte tänkt på själv, som man tycker är spännande och vill fortsätta diskutera. 46 5 april 21:12:58: Subject: Fråga 8 Dennis

Här kommer nåra saker som hör till Fråga 8, jag är lite osäker på om det hör dit men jag chansar på det. Däremot på fråga 9 så vet jag inte hur vi ska göra, det enklaste vore kanske om det är någon som har haft en fundering så får han/hon lägga ut det så läser vi det och sen kommer överens om något. Själv har jag inte haft några större funderingar men jag ska läsa vidare en bit till. 67 7 april 12:46:17 Subject: Re(4): Sammanfattning grupp 6 STOPP! Dennis

jag tycker att vi tar nån av dom kortare eftersom vi redan ligger 200 ord +.

Sen är det ett stavfel på formellt och informellt lärande. Nån som vill rätta till det? jag är så dålig på svåra ord. =)

68 7 april 14:49:39 Subject: Slutlig inlämning Del 1? Annelie

Nu har jag gjort ett förslag på en färdig inlämningsuppgift. Läs igenom och kommentera, vi träffas ju igen ikväll i FC.

Sessionen pågår i fyra dagar och avslutas med ett synkront möte i konferenssystemet ”som vanligt” vid 21-tiden. I utdragen ser vi hur Annelie föreslår att var och en ska skriva ett förslag vilket också görs. Dennis framför sin idé om strategi för hur han tycker att de ska gå tillväga när de ska välja bland förslagen.

Att lösa uppgiften enligt en elaborerande strategi

Den tredje strategin, den elaborerande som innebär att hålla sig friare från uppgiftens föreslagna ordning vilket det i princip bara är en grupp som tillämpar. Grupp 8 samlar material i mappen genom att diskutera alla delfrågorna gemensamt. Sedan sätter de sig face to face och diskuterar sig fram till en sammanfattning som inte håller sig till den ordning delfrågorna har i uppgiften. Det finns stöd för denna tolkning i uppgiften men

genom att tillämpa den blir kopplingen till delfrågorna inte lika tydlig. Texten skrivs som löpande text och inte som svar på delfrågorna. Denna grupp använder samma strategi för den andra uppgiften.

Utdrag från grupp 8: 32 1 april 11:17:31 Subject: Mera tid Dag

Tror ni att vi hinner diskutera så pass mycket så att vi får ett tillräckligt bra underlägg för en sammanfattning imorgon, fredag (2 april)?

Kanske vore det en idé att skjuta upp det till på måndag? (bara en idé, kan hända att vi hinner mycket under dagen...) 33 1 april 11:19:56 Subject: Re: Mera tid Paula

Ja det tycker jag, det bör räcka..vi har några dagar på oss också nästa vecka.

mån. och tis...Just det,hur bli det med gruppträffen????ska vi träffas imorn eller?

36 1 april 13:25:22 Subject: Re: Mera tid Dick

Jag hinner nog få in det under dagen/kvällen/natten... Men det är klart att vi måste ha lite kvalitet också så för min del är måndag OK.

Det vore också bra eftersom jag börjar jobba 16.00 på fredag, men vi får väl komma överens om något under kvällen..Ha de så bra! 42 1 april 22:56:29 Subject: Kompetens Dick God kväll!!

Är det måndag som gäller?

Här kommer i alla fall några tankar om kompetens.... Kompetens är väl idag mest använt inom våra yrkesområden, det ska dock poängteras att det är lika miljörelaterat som handikappbegreppet. Vad gör en människa kompetent? Det handlar i stort att klara olika situationer i olika miljöer, det finns alltså en anledning till att vi har olika yrken (självklart??). Men det krävs kompetens på många platser utöver våra arbetsplatser också, barnuppfostran eller social kompetens är två exempel.

Social kompetens är ett begrepp jag inte gillar (har dock inget bättre förslag!!), för även psykopater kan vara socialt

kompetenta. Även om man beskriver termen mer ingående så tycker jag att det finns utrymme för sluga och beräknande personer kommer igenom nätet. Är det verkligen den kompetensen vi söker?

För vår egen del är det väl studieteknik och kanske då social kompetens som är viktiga för stunden, men vi förbereder oss också för att ha kompetens att klara av andra situationer den dag vår (formella) utbildning är till ända.

59 2 april 13:29:19 Subject: författarnas syn på lärande Annie

Jag undrar om ni har funderat över 1: a frågan angående, Ellstöm och Säljö syn på lärande. Den uppfattningen jag får av Ellstöm är att han förespråkar en kombination av det båda perspektiven, dvs. att de ska vara som komplement till varandra. Han skriver också att de olika perspektiven kan vara användbara i olika situationer och under olika omständigheter. En alltför stark fokusering på det kognitiva perspektivet gör att arbetets intellektuella aspekt och formellt lärande tar överhand. Medan det kontextuella perspektivet betonar arbetes krav på intuition och ett erfarenhetsbaserat lärande. Därför tycker jag att man skulle tänka mer på detta när man ”gör” utbildningar så att man får en samspel mellan dessa perspektiv, med tanke på min utbildning ”systemvetenskap”. Att få använda det man lärt sig teoretiskt tycker jag man skulle kunna få praktisera mer, men det kanske är olika beroende på utbildning. Hur har ni det på er utbildning? Det var svårare att få fram vilket perspektiv Säljös företräder. Men med tanke på bokens titel och vissa delar i boken så skulle jag tolka det som att han företräder det kontextuella perspektivet, vad tycker ni?

71 5 april 21:49:59 Subject: God natt Cecilia Godkväll

Jag har inte fått några inlägg ifrån er så jag antar att ni är nöjda med dagens resultat men jag väntar ändå tills imorgon med att skicka in det till lärarenifall ni skulle komma på något senare ikväll.Sov gott

I utdraget resonerar sig deltagarna fram till att det är en bra idé att flytta fram sin egen deadline för att dels hinna samla mera material men den utsträckta tiden ger dem också möjlighet att lägga ner mera tid och arbete och därmed ”lite kvalitet”. I inlägg 42 förhör sig Dick om det verkligen blev bestämt att de skulle träffas på måndag och skriver samtidigt ett bidrag till diskussionen. Inlägg 71 har gjorts på kvällen efter mötet och Cecilia konstaterar att alla verkar vara nöjda med resultatet av dagens arbete men väntar ändå en stund med att skicka det till läraren.

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 120-124)