• No results found

Tystnad på nätet – en form för deltagande

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 100-104)

5 Forskningsfrågor

6 Studiens design och genomförande

8.1 Deltagande i gruppernas lärandegemenskaper

8.1.4 Tystnad på nätet – en form för deltagande

Den studerade kursen i högre utbildning är en nätbaserad gemenskap där interaktion sker via ett textbaserat konferenssystem vilket innebär att studenter och lärare gör sig synliga genom att skriva och publicera textinlägg. Om de inte gör sig synliga genom att skriva egna inlägg utan kanske bara läser vad andra har skrivit syns de inte utan de blir tysta. Tystnad som en form av deltagande kan visa sig på olika sätt i konferenssystemet. Att använda en samverkande modell för arbetsdelning stimulerar inte riklig interaktion utan det kan bli tyst i forumet. Att inte aktivt delta i någon större utsträckning är en tyst form av deltagande. En annan form av tyst deltagande beskrivs som att inte få svar på sina inlägg och därmed inte bli inbjuden i samtalet.

I ett sammanhang där uppgifterna delas upp och var och en ska bidra med en del finns det inte något givet att prata om i forumet, till skillnad från i till exempel grupp 4, 6 och 8 där det ofta finns någon som svarar och visar sitt deltagande genom att svara och reifiera sitt deltagande. En högre aktivitetsnivå i interaktionen ger ett annat sammanhang och problemet uppkommer inte. Där det uppkommer leder det däremot till stora bekymmer och inlägg med stora bokstäver och frustration i det att gruppens hela arbete blir lidande. Det finns flera exempel i empirin på situationer där gruppdeltagare anklagas för bristande engagemang.

Utdrag ur grupp 2: 86

21 april 13:34:00 Subject: Förslag! Filip

Om vi kanske skulle ta och lägga till det inger skrev under ninas text, så lägger vi ihop det med det jag skrev om del 2, så har vi ju faktiskt ett svar, sen får de andfra väl lägga till komentarer och förbätra det! 89

21 april 13:57:52 Re: Förslag! Nina

LÅTER BRA!!

TORBJÖRN OCH SANNA FÅR OCKSÅ LÄGGA TILL ÅSIKTER OCH KOMMENTARER OM DE HAR DET!!

Gruppen har delat upp arbete i varsin del och dessa ska nu sammanställas och sammanställningen ska godkännas av alla innan den skickas till läraren. Filip och

Inger är de som gör flest inlägg i gruppen men även Nina deltar flitigt med inlägg. Det är de som är inbegripna i arbete med att sammanställa medan de inte hör något från Torbjörn och Sanna i detta skede av processen. Kommentarer från dem efterlyses på ett tydligt sätt i inlägg 89 För de tre aktiva blir det frustrerande att de två övriga inte närvarar i FC lika ofta som de själva.

Tystnad kan orsakas av att deltagandet blir lågt därför att deltagare hoppar av kursen. De två mest aktiva deltagarna i grupp 9 upptäckte att de inför avslutandet av uppgift 2 i stort sett var ensamma kvar i försöken att diskutera sig samman till en lösning på problemet i uppgiften. Det var samma två som under hela kurstiden gjort flest inlägg. Camillas deltagande bestod i att hon drev på genom att ställa frågor och kommentera andras inlägg, medan Edit stod för merparten av det innehållsrelaterade arbetet. I sin strävan efter att få med alla deltagare i diskussionen kring den slutliga sammanfattningen missade de sin egen deadline vilket ledde till frustration och hos Edit tog det sig uttryck i kommentarer som ”det vore ju bra om någon tagit på sig att sammanfatta”.

Ett aktivt deltagande i sig gör att det finns ”någon där” som svarar snabbt och ger feedback. Drivkraften i gruppen blir då mer ömsesidig även om vissa individer är snabbare med feedback och förslag än andra. Det blir oerhört frustrerande att arbeta i en grupp där deltagandet blir litet och oförutsägbart. Den irritation som uppstår tas ut på dem som finns kvar i forumet, de övriga läser men låter bli att kommentera. Paradoxalt nog blir det så att den ilska som orsakas av ickedeltagande individer tas ut på de deltagare som fortfarande är aktiva i forumet eftersom de är de enda som ser och reagerar på den.

En form av tystnad eller avsaknad av respons kan också uppstå genom att det går mycket lätt att totalt nonchalera vissa inlägg genom att läsa dem men helt enkelt inte svara. Det är inte ovanligt att inlägg blir ett rop ut i ”cyberspace” som man kan välja att låta bli att reagera på. I face to facesituationer ger man oftast någon lite, fysisk, ickeverbal; subtil bekräftelse på att man hört även om man inte anammar vederbörandes linje. Online blir det helt tyst. I någon mening kan ett sätt att uttrycka kritik finnas implicit i vilka trådar man väljer att följa upp och vilka man nonchalerar.

Utdrag ur grupp7: 32 den 6 april 12:29:26 Subject:TILL MIG SJÄLV :))) Patrik

Lägg till citatet varför Säljö anser att kontext....:)

33

den 6 april 14:12:13 Subject:Hej Kristina Patrik

Här kommer sammanställningen....ge oss synpunkter... Se över källförteckningen så är du snäll :)

Patrik ska lägga till en sak i texten...efter han har gjort det kan du vara snäll och sicka in det?

De tre tappra IKT riddarna :) 34

den 6 april 14:40:59 Subject:Re: Hej Kristina Kristina

Jag har en fråga direkt Är det inte för långt???????? Det skulle väl vara max 2 sidor? Nu är det tre. Eller? 35 den 6 april 14:43:08 Subject:Re: Hej Kristina Kristina

Det är 213 ord för mycket (max 1000 ord)

36

den 6 april 14:57:12 Subject:sammanfattni ngen

Patrik

Nu har jag lagt till det jag skulle...

37

den 6 april 15:02:43 Subject:Re:

sammanfattningen Kristina

38

den 6 april 15:18:47 Subject:Ändrat lite Kristina

Halloj.

Nu har jag ändrat lite i texten. Inte raderat nån fakta men ändrat lite i referenserna i texten och

styckeindelningen. Ni hade blandat både indrag och radbyte, som helena tryckte på att man INTE fick. Så jag tog tillfället i akt att göra så som JAG tycker e bäst, radbyten =) (man får ju ta chansen när man får den ;o) ) Ehm. MEN. Tycker det saknas lite referenser i själva texten, vissa förklaringar har ingen referens alls. Det är ju svårt för MIG att veta varifrån ni tagit allt.

OCH, vi har skrivit typ 100 ord för mycket, vet iofs inte om det gör nåt, men...ja...HÖR AV ER! 39

den 7 april 11:34:31 Subject: lagt till mina referenser i texten... Kerstin

Jag har lagt till mina referenser i texten. Glad Påsk

40

den 7 april 15:46:14 Subject:Re: lagt till mina referenser i texten... Kristina

Har du lagt till dem efter det att jag fixat lite?? ska vi skicka det till lärareneller kollar hon på det här??

och..är det inte för långt? 41

den 7 april 18:33:33 Subject:Re(2): lagt till mina referenser i texten

Kerstin

Ja efter dig la jag till mina referenser, tänk på att källförteckningen bidrar med en massa extra ord. Vi kanske har både kvanititet och kvalite i vår

sammanfattning?

42

den 7 april 19:28:14 Subject:Re(3): lagt till mina referenser i texten…

Kristina

jag räknade bort källförteckningen när jag räknade orden.

Men jaja, det får bli såhär.

Utdraget inleds med Patriks inlägg som är en minnesanteckning till honom själv att komma ihåg att lägga till ett citat. Sedan skickar han hela inlämningsuppgiften förutom sitt eget tillägg till påseende till Kristina i första hand. Hon har ansvar för den slutliga sammanställningen och därmed källförteckningen, men alla bjuds in att ha synpunkter. Kristina reagerar tämligen snabbt på att det är för långt. I två inlägg

skriver hon om detta, i det senare som publiceras tre minuter efter det första, anger hon det exakta antalet ord texten överstiger maxantalet; 213 ord. Patrik lägger in sitt citat och meddelar det i inlägg 36, som är ett svar på hans påminnelseinlägg 32. Kristina svarar även på denna tråd med sitt rop på uppmärksamhet om att texten har för många ord. Några minuter senare (ca 15) har Kristina redigerat texten något och fått ner den till ca 100 ord för mycket. Hon försöker fästa övrigas uppmärksamhet på denna fråga igen i inlägg 38. Kerstin lägger till det hon tycker att hon ska och önskar Glad Påsk. Kristina som fortfarande är orolig för ordens antal undrar om Kerstin lagt till sin text efter det att Kristina redigerat ner det. Det har hon, visar det sig. Kristina har inte räknat in referenserna i räkningen av orden. ”Men jaja det får bli såhär” säger Kristina. Den tredje tappre IKT-riddaren, Patrik, syns inte till i den senare delen av utdraget. Det går ganska kort tid (bara några timmar) innan det hela är ur världen och inlämningen gjord. Den lämnas in trots Kristinas invändningar.

Kristinas oro och inlägg där hon påtalat det problem hon upplever att gruppen har, tas inte på lika stort allvar av övriga deltagare. Det skulle kunna beskrivas som att det blir tyst runt henne och hennes oro. Uppfattas problemet Kristina påtalar inte som något bekymmer alls? Är det ett bekymmer som borde hanteras av Kristina som har ansvar för den slutiga sammanställningen och därför kan lämnas av övriga deltagare?

Trots att en gruppmapp är tillgänglig dygnet runt kan det ta lång tid mellan inläggen publiceras, lång tid mellan fråga och svar – och det kan upplevas som oerhört frustrerande framkommer i några av intervjuerna. Samma IKT-redskap som låter studenterna och lärare vara aktiva ”anytime anywhere” för att använda Bournes (1998) uttryck, för samtidigt med sig vissa problem. Det uppstår vissa tider av tystnad i asynkrona forum. Det är ett villkor för den här typen av lärande. Man får helt enkelt lära sig att hantera tystnaden.

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 100-104)