• No results found

Studiens design och generering av data

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 76-81)

5 Forskningsfrågor

6 Studiens design och genomförande

6.2 Studiens design och generering av data

Inom ramen för studiens grunddesign har olika typer av data genererats för att svara på mina forskningsfrågor. Jag beskriver vad som är huvuddata och vad som är sekundärdata och vad som motiverar designen av datagenereringen.

6.2.1 Huvuddata

Huvuddata består av den interaktion i First Class som loggats i form av textinlägg. Analysen har koncentrerats till de nio gruppmappar som studenterna använt för att lösa två gruppuppgifter. Alla mappar som har använts i kursen har alltså inte tagits

med. Data består av 1085 skrivna inlägg med något olika karaktär. De har då ingen annan form än de har i FC. När man studerar dem i efterhand har de ordnat sig i trådar eller annan ordning som redskapet erbjuder.

Varje grupps totala antal inlägg har skrivits ut i sin helhet på stora ark med bifogade filer inklippta vid sidan av inlägget för att få en översikt med tidsangivelser och inordning i trådningssystemet. Syftet har varit att göra innehållet tydligt och översiktligt. Vid läsning av inläggen kan man göra sig en föreställning av hur diskussionen löpt över tid. Konversation online följer inte turtagningsmönstret som ovan beskrivits, utan kan upplevas som rörigt av både deltagare och forskare. De beskrivna översikterna har varit redskap i analysprocessen. Genom att tider anges kan man följa i vilken ordning inläggen gjorts och vad vederbörande student haft tillgång till i mappen när ett specifikt uttalande gjorts. Utdrag ur interaktionen i gruppmapparna visas på följande sätt:

Marianne Hej, är det ngn som vet vart patrik har tagit vägen?? Han har ju inte varit inne på evigheter...

44 4 april 21:12:52 Subject: Re: Sammanställning? Annelie

Kan vi inte försöka med att var och en skriver lite om vad man tycker är intressant om de två sista frågorna så får vi försöka enas om vad vi ska ta med i vår sammanfattning. Det kommer ju ibland upp sånt som man kanske inte tänkt på själv, som man tycker är spännande och vill fortsätta diskutera.

/Annelie

Inläggen numreras från 1 inom varje grupp. Då utdragen i resultatredovisningen har plockats från flera olika grupper anges alltid från vilken grupp de kommer. Tid för publicering och författare står i vänsterkolumnen. Ibland anges bara författarnamnen och ibland finns även inläggets rubrik (subject) med. Hur mycket information som finns med beror på syftet och det sammanhang utdraget presenteras i.

Konversationer kodas från toppen till botten i varje text. Yttranden som återfinns under ett annat yttrande behandlas som att det uppträder senare i tid. Åtminstone när det gäller vuxnas tal så tolkar vi innebörden i ett yttrande som att det hänger ihop med det som står ovanför (Ochs & Schieffelin, 1979 s 47). Förstår man inte ett yttrande läser man med automatik lite högre upp för att inhämta mening. Så görs också i virtuella rum. Trådningen i FC ordnar vanligtvis inläggen ovanför varandra så att de skulle kunna läsas som ett manus eller en transkribering av talat språk. Men ordnandet i trådar kan flytta om vissa trådar. När ett nytt inlägg läggs till en tråd flyttas hela tråden upp och andra inlägg som publicerats senare kan hamna långt ner i listan. Det innebär att man ibland får leta bland inläggen och pussla ihop dem i relevanta trådar med hjälp av tidsangivelser för publicering.

Användning av diskussionsforum resulterar ibland i stark förvirring på grund av att turtagningsregler som gäller för face to facekonversation inte går att använda där. Det resulterar i parallella samtal där inläggen inte går att läsa efter varandra utan måste pusslas ihop i efterhand. Om man skulle reda ut trådarna som de verkligen hängde ihop skulle de snarare bilda ett nät av inlägg och bidrag. Ett sådant nätverk kan ses som ett sätt att förstå hur mening konstrueras, hur människor skapar mening och får ut någon tillsammans - ”how people make sense together” som Stahl uttrycker det (Stahl, 2007 s. 4).

6.2.2 Sekundärdata

Intervju och samtal med kursledaren har gjorts för att få information om kursen. Kursplaner, schema, artiklar och även en del sådant som inte publicerats i FC utan distribuerats på papper samt utvärderingar som studenterna gjort vid kursens slut har samlats in. Några intervjuer under relativt informella förhållanden har gjorts med kursansvarig lärare och använts för att få detaljkunskaper om kursen och hur lärarens pedagogiska idé tagit form som en bakgrund till vad som sker under kursen och vilka förutsättningar som ges kursdeltagarna i deras arbete med att forma sin pedagogiska lärandemiljö och att lösa uppgifterna.

Intervjuer med gruppmedlemmar har genomförts, transkriberats och analyserats. Det huvudsakliga syftet var att få en fördjupad förståelse kring sådant som blev synligt i textmeddelandena. Samtliga deltagare fick ett erbjudande att bli intervjuade i ett inlägg i konferenssystemet. Intervjuer med sju personer som representerar sex av de nio grupperna har genomförts i mitt arbetsrum eller via telefon. Intervjuerna används oftast i gruppbeskrivningarna där fokus har legat på att få en förståelse för gruppens sätt att arbeta tillsammans med uppgifterna som gått utöver det jag kunnat förstå av läsning av huvuddata.

En siffersammanställning har också gjorts med hjälp av de funktioner som finns i FC i huvudsak, men information har även hämtats från andra system. Ett antal översikter redovisas i kapitel 8.2. I de tre gruppbeskrivningarna placerade i appendix B återfinns översikter för respektive grupp.

6.3 Analys

Nedan beskrivs hur data, såväl huvuddata som sekundärdata, efter bearbetning, (som beskrivits ovan) har analyserats. I någon mening är delar av bearbetningen som gjorts för att få data i analyserbart skick i sig en form av analys.

6.3.1 Huvuddata

Etnografins vanligaste metod, att observera genom att se och följa interaktion, har speciella förutsättningar när observationerna sker online. Samtidigt som onlinesituationen kan underlätta deltagande av en forskare i ett diskussionsforum eller nyhetsforum där forskaren kan vara aktiv, delta och ställa frågor så påverkar detta situationen och man måste gör ett val. Det föranledde att jag nöjde mig med att vara

”lurker” och bara ”titta på”. Att vara ”lurker” med deltagarnas medgivande stör inte gruppernas verksamhet. Först efter kursens slut började jag aktivt söka runt och läsa om och om igen i loggfilerna, vilket naturligtvis inte störde gruppmedlemmarna. Analysen inleddes med en vid frågeställning: ”Vad är det som sker i grupperna?” Frågan användes som stöd för att kunna läsa gruppernas inlägg och låta varje grupps enskilda sätt att hantera sin interaktion i mappen att framträda, och att se hur varje enskild grupp skapar en pedagogisk miljö som underlättar eller försvårar

De utskrivna översikterna över gruppernas interaktion kompletterades som en del av analysen med ytterligare översikter som inte visar inläggens innehåll utan fokuserar på dess plats i trådningssystemet och där det framgår vilket inlägg de är svar på och hur trådarna grenar ut sig.

85

86 87

88 89

90

Figur 3 Exempel på visualisering av trådningsfunktionen

Materialet har ordnats i trådar med hjälp av ett datorprogram (MS Visio). Syftet är att visa trådningsstrukturen. Det framgår inte av den översikten vad inläggen innehåller. En ”prick” representerar ett inlägg: Siffran anger vilket inlägg i gruppraktikens interaktion det är. ”Prickarna” sammanlänkas efter trådningsordningen. För att få veta innehåll och tidpunkt för publicering får man gå till de tidigare beskrivna utdragen där sådan information finns. Utdrag ur båda formerna av översikter återfinns i resultatdelen och i beskrivningarna av tre utvalda grupper i appendix B. De båda typerna av översikter av interaktionen i gruppraktikerna kompletterar varandra och tillsammans med konferensmappen i FC och övriga funktioner i FC utgör de ett rikt datamaterial.

Med den öppna inledande frågan i fokus kunde jag med hjälp av Denzins metod för onlinekonversation läsa i de båda översikterna parallellt i syfte att förstå hur deltagarnas yttranden direkt och indirekt hängde samman med varandra. Jag undersökte hur studenterna använder sig av turtagning, frågor och svar, hälsningar, avslut med mera, för att hitta mönster i sättet att kommunicera. Efter denna genomgång ordnades data i visualiserade trådningsstrukturer och schematiska bilder där inläggen sorterades efter tiden för publicering för att låta mönstren framträda tydligare i varje enskild grupp.

Jag har valt att inte utgå från på förhand definierade kategorier utan induktivt söka kategorier i data. Min frågeställning fokuserar analysen på de pedagogiska processer som utvecklas och vilka villkor som ges i designen för denna utveckling. Data består av interaktion och analysen görs på en övergripande nivå.

Inläggen har delats in i koordinerande inlägg (ljusa4) och innehållsrelaterade inlägg (mörka5) Vissa inlägg innehåller både kommentarer på någons inlägg, information om exempelvis en mötestid och en personlig hälsning. I sådana fall har inlägget kodats som koordinerande. Om inläggets innehåll är ett bidrag till en innehållsdiskussion, så har det kodats som innehållsrelaterat. De koordinerande bidragen handlar om mötestider, vem som ska göra vad och andra frågor som behöver ventileras för att få arbetet att flyta smidigt, De innehållsrelaterade inläggen är sådana som ska bidra till den diskussion som ska ske inom ramen för varje uppgift. Hur förhållandet mellan koordinerande och innehållsrelaterade inlägg ser ut på individ- såväl som på gruppnivå framgår av gruppbeskrivningarna tillsammans med övriga data i siffror. Med hjälp av denna kodning och Denzins andra steg, kunde jag i analyser av varje grupp för sig se övergripande mönster i grupperna. Dessa mönster innefattade deltagares positionering, arbetsdelning och hur diskursen kring innehållet formas och utvecklas. Det som framträder ur data är teman som kan sammanföras under ”kärnkategorier”; de var bland annat deltagande i gruppen, där typer av deltagande i gemenskapen där arbetsdelning ingår och aktiviteter där en rad modeller och interaktionsmönster inryms.

6.3.2 Sekundärdata

De intervjuer som gjordes med studenter och lärare transkriberades och godkändes av informanterna i utskrivet skick. De intervjuer med läraren som handlat om hennes pedagogiska utgångspunkter och hennes lärarroll har använts dels i beskrivningen av kursen och lärarens pedagogiska idé tidigare i detta kapitel dels i analysen av gruppinteraktioner och de inlägg läraren gjort där. Intervjuer med läraren gjordes i samband med kursstarten.

Intervjudata från studenter har använts som stöd vid analysen av gruppernas interaktion och skrivande av gruppbeskrivningarna. När intervjuerna gjordes ställde jag förutom generella frågor om deltagande även frågor som rörde den aktuella gruppens interaktion i syfte att förstå vissa specifika händelser. Intervjuerna genomfördes i kursens slutskede och i de flesta grupper var då allt kursarbete slut eller i slutskedet. Alla inlägg fanns på plats i FC och under intervjun kunde vi gå in i specifika trådar och prata om hur den intervjuade studenten uppfattade dem.

Inledningsvis arbetade jag med varje grupp för sig för att förstå gruppens unika karaktär. Jag läste deras inlägg och bilagor, ordnade i trådar som ovan beskrivits i

4 Ljusa färgmarkeringar syns bara i trådningsvisualiseringar som visar inlägg som prickar

syfte att förstå dels de generella mönster som framträdde som deltagandestrukturer, deltagandepositioner, förhandling, arbetsdelning, dels vissa gruppspecifika mönster. I de grupper där data också omfattade utskrivna intervjuer gav de oftast ytterligare bekräftelse på sådant jag utläste ur inläggen.

In document Flexibel utbildning i praktiken. (Page 76-81)